Innholdsfortegnelse

Lokal opplæringsplan for elkraftoperatør

Opplæringsplan – elkraftoperatør

1. Innledning

Opplæringsplanen tar utgangspunkt i læreplan for elkraftoperatør, og skal bidra til å sikre at medarbeidere får opplæring som tilfredsstiller målene i læreplanen. Opplæringsplanen skal sikre at medarbeidere som skal tjenestegjøre på en elkraftsentral har tilstrekkelig kompetanse og er egnet til å utføre selvstendig tjeneste som elkrftoperatør.

Eier av læreplanen: Trafikkdirektør i Drift og teknologi
Utarbeidet av: Fagansvarlige elkraft i samarbeid i samarbeid med leder for kompetansestyring og kultur i Framføringssikkerhet, Trafikk

2. Betegnelse på opplæringen

Lokal opplæringsplan av elkraftoperatør beskriver aktiviteter og tema for gjennomgang i forbindelse med opplæring til selvstendig elkraftstyring i trafikkstyringssentral.
Opplæringsplanene er delt inn i to (tre) deler. Del 1 er felles for alle. Del 2 gjelder for særskilte forhold.
Aktiviteter og tema som er beskrevet i del 1 er generelle og gjeldende for alle stasjoner. I del 2 skal det kun beskrives de forhold som er særskilte for den trafikkstyringssentra.

3. Delmål til tema

Delmål for opplæringen er beskrevet for hvert tema i vedleggene.

3. Kriterier

Kriterier beskriver hva elkraftoperatør skal kunne.

4. Pensum

Aktuelt pensum er beskrevet for hver leksjon i vedleggene til opplæringsplanen.

5. Oppfølging under opplæring

Studenten skal føre loggbok under hele opplæringen. Leder skal gjennomføre individuelle samtaler med studenten underveis i opplæringen, hvor det gis tilbakemelding på progresjon og egnethet, samt iverksettelse av forbedringstiltak ved behov. Loggboken, og progresjon og praksis som gjennomføres i sentralen skal være tema i oppfølgings samtaler med leder. Dersom elkraftoperatør ikke oppnår forventet kompetanse etter forbedringstiltak, må leder vurdere videre arbeidsforhold.

6. Vurdering av opplæringen

Medarbeider skal vurderes i forhold til innlæringsmål og delmål beskrevet i læreplan og opplæringsplan. Medarbeiders evne til å håndtere oppgavene skal også vurderes.
Det skal avlegges en operativ prøve som viser at kandidaten forstår og kan bruke det operative systemet (Spectrum) med tilleggs funksjoner til daglig drift og feilsituasjoner.

Se beskrivelse i Læreplan for elkraftoperatør pkt. 10.Vurdering av opplæringen

7. Tilbakemelding underveis

Under opplæringen blir elkraftoperatøren vurdert i forhold til teoretisk og praktisk kunnskap, samt evne til å håndtere varierende oppgaver. Togdriftsleder skal ha oppdatert informasjon om status på opplæring, og studenten skal ha kontinuerlig tilbakemelding på sin utvikling. Det er fagansvarlig elkraft sitt ansvar å melde student opp til prøve når student vurderes kvalifisert til å bestå eksamen.

Se beskrivelse i Læreplan for lokal opplæring-txp, pkt 10.Vurdering av medarbeider.

8. Sensor

Fagansvarlig elkraft oppnevner en sensor. Sensor ved Elkraftoperatørutdanningen bør være Instruktør Elkraft eller Fagansvarlig for Elkraftsentralen. Driftsleder inviteres som observatør.
For eksamener oppnevnes en sensor av fagansvarlig Elkraft i Bane NOR, Trafikk.

9. Dokumentasjon

Dokumentasjon på godkjenning gjøres i Driv

10. Krav til praksis etter bestått prøve

Det stilles ikke krav til praksis etter bestått prøve.

11. Varighet på opplæring (teori og praksis)

Lokal opplæring gjennomføres med en kombinasjon av teori og praksis. Ved praktisk trening på en stasjon skal studenten gå sammen med en veileder.
Den teoretiske og praktiske opplæringen er fordelt slik:

Trafikkstyringssentral Varighet teori Varighet praksis Merknad
TSS Øst
TSS Nord
TSS Sør Vest
TSS Drammen