Tunneler/Prosjektering og bygging/Tunneldrift/Veileder for valg av drivemetode

OBS: Dette kapittelet er utgått.

1 Drivemetoder

Konvensjonell driving er en fleksibel metode som gjør den svært egnet ved varierende bergforhold, innlekkasje og tunnelgeometri. Fullprofilboring med TBM er godt egnet for lange tunneler, og er skånsom mot omgivelsene. TBM vil også redusere behovet for mellomlagring, tverrtunneler, møteplasser og anleggsveier som vanligvis kreves ved lengre tunneler ved konvensjonell driving.

Valg av drivemetode gjøres basert på en helhetsvurdering av følgende forhold:

1.1 Kriterier for valg av drivemetode

1.1.1 Økonomi

Det må gjøres vurderinger av kostnader knyttet til bygging, riggområder og logistikk. Sammenlignet med konvensjonell driving medfører TBM større investeringsbehov i maskiner. Metoden innebærer også lengre mobiliseringstid, men kan gi betydelig raskere fremdrift. Det kreves normalt en viss lengde på tunnelen før fullprofilboring er konkurransedyktig på pris. Det er viktig å velge en TBM-type som er egnet for de aktuelle grunnforholdene. Konsekvensene av eventuelle maskintekniske problemer eller vanskelige geologiske forhold er større ved bruk av TBM enn konvensjonell sprengning.

1.1.2 Tunnelkonsept

Velger man f.eks. å bygge en dobbeltsporstunnel, vil størrelsen på tunneltverrsnittet normalt tale til fordel for konvensjonell sprengning. Boring av dobbeltsporstverrsnitt med TBM er ikke særlig aktuelt i de harde bergartene som er dominerende i Norge. Det vil ta lengre tid å bore og slite mer på kutterne, og dette vil gjøre drivingen mer kostbar.

1.1.3 Geologi og topografi

Det må gjøres en vurdering av bergets beskaffenhet og tunnelens innlekkasjekrav. TBM har fordeler ved lange tunneler, sensitive miljøer og ved bergarter som ikke gir for høy kutterslitasje. TBM-drift er imidlertid mindre fleksibel enn konvensjonell driving ved uforutsette utfordringer som ras, mektige svakhetssoner og store uventede vanninnlekkasjer. Det vil være nødvendig med mer omfattende og grundigere forundersøkelser dersom TBM er aktuell drivemetode.

1.1.4 Byggetid

Total byggetid, herunder risiko for forsinkelser, må vurderes. TBM krever et forholdsvis stort område for etablering, og lang tid for mobilisering og montering. Konvensjonell driving gir fleksibilitet og mulighet til å drive fra mange påhugg, noe som kan gi reduksjon i byggetid.

1.1.5 Hensyn til omgivelsene

Hensynet til omgivelsene må vurderes i forhold til massetransport/håndtering av masser. Konvensjonell driving gir god fragmentering av steinmateriale som i større grad kan gjenbrukes enn steinmaterialer fra TBM-drift. Sprengstein etter konvensjonell tunneldrift benyttes ofte i fyllinger og utfyllinger, og representerer en ressurs. Masser fra TBM-tunneler kan benyttes i fyllinger under kontrollerte og drenerte forhold, og man kan sortere og eventuelt videreforedle masse for bruk til betongproduksjon, såfremt bergarten er egnet for dette.

Konvensjonell driving kan medføre miljøulemper i tilknytning til tverrslag, veier og anleggsområder. TBM-drift gir strukturoverført støy og vibrasjoner, mens konvensjonell driving gir andre typer støy og vibrasjoner. Ved driving under bebygde områder minimerer TBM-drift risikoen for setningsskader pga. senkning av grunnvannsnivå i driveperioden. Tunnelboremaskinene drives med elektrisitet. Dermed spares lokalmiljøet for utslipp av sprenggasser. Mengde dieselavgasser blir også redusert.

1.2 Drill & split

I områder der det er mye eksisterende infrastruktur å ta hensyn til kan mekanisk bryting av berg, såkalt "drill & split", være et alternativ til sprengning. "Drill & split" er en skånsom metode for driving av tunnel uten å bruke sprengstoff. Metoden gir får rystelser og god kontroll. Driving med "drill & split" tar lenger tid og innebærer høyere drivekostnader enn vanlig konvensjonell driving.