Læreplanen gjelder for personell bemyndiget som leder for elsikkerhet (LFS) ved brann og redning iht. Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE).
Læreplanen danner grunnlaget for opplæringsplanen som blir utformet av kompetanseleverandør.
Sakkyndig driftsleder/driftsansvarlig Bane NOR
Rådgiver for sakkyndig driftsleder/driftsansvarlig
Læreplanen er forankret i STY-605351 Elsikkerhet ved redningsoppdrag på eller nær ved elektrisk jernbane - instruks
Kommer (opplæring under utarbeidelse)
Etter endt opplæring bemyndiges kursdeltager, bemyndigelse dokumenteres ved utstedelse av elsikkerhetskort med kode:
Estimert tid: 2 til 4 timer.
Tilpasses det lokale brann og redningsetat.
Fastsettes av kompetanseleverandør og beskrives i opplæringsplan.
Utrykningspersonell som må kunne gjøre redningsoppdrag på eller nær ved Bane NORs infrastruktur. Med utrykningspersonell menes ambulansepersonell, politi og brann og redning. Brann og redning skal i tillegg bemyndiges og gjennomføre praktisk øvelse.
Kurset foregår på norsk, og kan ikke gjennomføres med tolk.
Instruktøren skal godkjennes iht. Bane NORs retningslinjer for godkjenning av instruktører. Kurset kan arrangeres og administreres av andre aktører iht. gjeldende regelverk for dette.
Se retningslinjer her: Retningslinjer for godkjenning av instruktører
Kurset arrangeres og administreres av Bane NORs kompetanseleverandør.
Kursarrangør utarbeider opplæringsplaner på bakgrunn av kravspesifikasjon i læreplan utstedt av sakkyndig driftsleder/driftsansvarlig Bane NOR SF. Opplæringsplaner skal beskrive innhold i teoretisk opplæring og hvis aktuelt, praktisk øvelse.
Sakkyndig driftsleder/driftsansvarlig kan selv delta på kursets gjennomføring, som instruktør iht. Retningslinjer for godkjenning av instruktører, deltager eller observatør. Dette gjelder også stedfortreder, rådgiver og assisterende sakkyndig driftsleder/driftsansvarlig(e).
Opplæringen skjer med fysisk oppmøte etter avtale med kursarrangør. Ved praktisk øvelse på eller nær ved Bane NORs infrastruktur er instruktør og kursdeltakere pålagt å benytte verneutstyr iht. STY-600575 Bruk av verneutstyr i eller ved Bane NORs infrastruktur.
Teoretisk opplæring, skal formidles etter kursarrangør rutiner og inneholde relevant teori, øvingsoppgaver og case-oppgaver med fokus på tidligere hendelser.
Opplæringen gjennomføres som en kombinasjon av teori og praksis. Teoriundervisning og praktisk øvelse i redningsoppdrag med tilhørende tiltakskort STY-605519 Tiltakskort ved redningsoppdrag.
Det stilles ikke krav til avsluttende test.
Kursarrangør utarbeider en opplæringsplan basert på nedstående krav til læringsutbytte ved dette opplæringsløpet.
Opplæringen har som mål å gi brann og redningsetaten de beste faglige forutsetninger og personlige egenskaper for redningsoppdrag langs Bane NORs infrastruktur og at dette gjennomføres på en sikker og effektiv måte.
Opplæringen skal gi redningsetaten gode kunnskaper innen elsikkerhet og trafikksikkerhet, samt ferdigheter og holdninger tilstrekkelig for å vurdere risiko og konsekvenser ved oppdrag i og ved Bane NOR sitt elektriske høyspenningsanlegg.
Kunnskaper
Etter endt opplæringen skal kursdeltaker:
Ferdigheter
Etter endt opplæringen skal kursdeltaker:
Generell kompetanse
Etter endt opplæringen skal kursdeltaker:
Kompetansen registreres i Bane NORs kompetanseregistreringssystem DRIV.
Dokumentasjon av gjennomført kurs skal oversendes elkraftsentralen for registrering og utstedelse av bemyndigelse. Dokumentasjon sendes til elsikkerhetskort@banenor.no
Kursdeltaker vil motta dokumentasjon for gjennomført opplæring og må påse forsvarlig lagring av dette. Samt kunne fremvise dokumentasjon på forespørsel.
Kurskodens gyldighetsperiode er 13 måneder.