520 2019 Endringsartikkel 2427

Fra Teknisk regelverk utgitt 8. oktober 2024
Dette er den godkjente sideversjonen av denne siden, samt den nyeste.

Endringsinformasjon

EndringsID 2427
Forslagsdato 30.08.2019
Forslagsstiller Geir Svanø
Klassifisering Kravendring
Bok 520 Underbygning, prosjektering og bygging
Kapittel 9 Frost
Avsnitt 2.2
Forslagstekst "Figur 2: Maksimale frostmengder for Norge" er ikkje lenger korrekt referanse

Den skal erstattast med følgande lenke:

www.vegvesen.no/kart/visning/frostsonekart

som er utikla isamarbeid mellom Vegvesen og Meteorologisk Institutt og som blir vedlikehalde av desse organisasjonane

Referansedokumenter

Vurdering av endringen

2019-09-02 svagei: Bok 520 Kap 9 avsnitt 2.2 ser slik ut i dag:

Dimensjonerende frostmengde

Frostnedtrengningen i grunnen er avhengig av frost­mengd­ene uttrykt i h°C (timegrader) og grunnens egenskaper. I figur 2 er kart over maksimale frostmengder (F100) vist for hele Norge. I figur 3, 4 og 5 er dimensjonerings­kurver for frostsikringslag vist. Figur 2 bør bare benyttes ved forprosjektering. For detaljprosjektering bør vurdering av lokale temperaturforhold langs traseen gjennomføres. Frostmengder angitt i Statens vegvesens håndbok N200 Vegbygging kan benyttes.

<figure id="fig:Maksimale frostmengder for Norge">

Maksimale frostmengder for Norge

</figure>

Informasjonen i kartet er forelda. Statens vegvesen i samarbeid med Meteorologisk Institutt) har utarbeidd eit interaktivt kart og frostmengde som vi i staden bør bruke. Kartet bør brukast i samanheng med SVVs N200.

Samtale med K.Skoglund i SVV viste at kartet kan gje misvisande data i sterkt kupert terreng, f.eks langs Rauma, forsi kartet midlar over 1000m x 1000m ruter. fagansvarleg meinar at vi derfor også bør vise til tabellen i Vedlegg 1 i N200


Forslag til nytt avsnitt 2.2:

Dimensjonerende frostmengde

Frostnedtrengningen i grunnen er avhengig av frost­mengd­ene uttrykt i h°C (timegrader) og grunnens egenskaper.

For beregning av frostmengde benyttes informasjon gitt i Vedlegg 1 i Statens Vegvesens håndbok N200 (revisjon 2018), hvor frostmengden i timegrader er gitt i tabeller og i form av et frostsonekart. Begge deler kan benyttes. Frostsonekart (N200)


Verdiene i tabellen i Vedlegg 1 til N200 er knyttet til kommunesenteret. Innen de enkelte kommunene kan det være meget store lokale variasjoner i klima (kyst/innland, høyde over havet). Ved bruk av tabellen må man ta hensyn til dette.

Ved bruk av frostonekartet bør man være oppmerksom på at kartet gir gjennomsnitt frostmengde innenfor 1000m x 1000m ruter, slik at kartet bør brukes med skjønn der det er store høydeforskjeller innenfor en rute.

 

R - pålitelighet

Auka pålitelighet pga bruk av oppdaterte data for frostmengde

A - tilgjengelighet

Ingen relevans

M - vedlikeholdbarhet

Ingen relevans

S - sikkerhet

Ingen relevans

L - levetid og kapasitet

Riktige data gir riktigare design som er gunstig for levetid og gir redusert risiko for nedsett hastigheit pga frostskadar

Ø - økonomi

Riktige data gir riktigare design som er gunstig for levetid og gir redusert risiko for nedsett hastigheit pga frostskadar

K - klima og miljø

Gunstig for miljø og klima i den grad betre data i design gir mindre risiko for periodar med nedsett hastigheit eller brudd for reparasjon.

Oversikt over dokumenter som er relevante for vurderingen av endringen

Høringskommentarer

--Barjua (diskusjon) 2. sep. 2019 kl. 10:51 (CEST) Tabell i Vedlegg 1 (V1.1) skal benyttes som utgangspunkt for å bestemme frostmengder . Vi bør tydeliggjøre at for strekninger med meget store lokale variasjoner i klima (kyst/innland, høyde over havet), skal man, i tillegg, benytte webbaserte kart som en supplement til tabellen for å kunne avgjøre den riktige korreksjonsfaktoren for å fastsette den riktige frostmengden.

Innstilling fra fagansvarlig




svagei 2019-09-02: Anbefaling etter innspel frå barjua 2019-09-02

Dimensjonerende frostmengde

Frostnedtrengningen i grunnen er avhengig av frost­mengd­ene uttrykt i h°C (timegrader) og grunnens egenskaper. For beregning av frostmengde skal det benyttes informasjon gitt i Vedlegg 1 i Statens Vegvesens håndbok N200 (revisjon 2018), hvor frostmengden i timegrader er gitt i tabeller og i form av et frostsonekart. Begge deler kan benyttes. Frostsonekart (N200)

Verdiene i tabellen i Vedlegg 1 til N200 er knyttet til kommunesenteret. Innen de enkelte kommunene kan det være meget store lokale variasjoner i klima (kyst/innland, høyde over havet). Ved bruk av tabellen må man ta hensyn til dette.
Ved bruk av frostonekartet bør man være oppmerksom på at kartet gir gjennomsnitt frostmengde innenfor 1000m x 1000m ruter, slik at kartet bør brukes med skjønn der det er store høydeforskjeller innenfor ei rute.
For prosjektering over store avstander med store lokale variasjoner i klima bør det WEB-baserte kartet benyttes i tillegg til tabellen for å fastsette riktig frostmengde

Behandling i godkjenningsrådet

Trafikk

ok--Erik Borgersen (diskusjon) 4. sep. 2019 kl. 12:08 (CEST)

Prosjekter

Bør ikke referer til en bestemt revisjon. Ble litt usikker på om kommentaren om WEB basert kart skal resultere i at kravet er at WEB kart kan benyttes eller skal benyttes.--Magheg (diskusjon) 3. sep. 2019 kl. 16:23 (CEST) OK--Jse (diskusjon) 4. sep. 2019 kl. 21:02 (CEST)

Infrastruktureier

ok --Nerbre (diskusjon) 4. sep. 2019 kl. 07:48 (CEST)

Teknologi

ok --Christopher Schive (diskusjon) 4. sep. 2019 kl. 23:09 (CEST)

Konklusjon

Endringen gjennomføres

-- Husk å endre kategori til \"Endringsartikler til godkjenning\" når forslaget er klart! --