Teknisk regelverk:Forbedringsorientert kvalitetskontroll 2021-01

Fra Teknisk regelverk utgitt 13. juni 2025
Dette er den godkjente sideversjonen av denne siden, samt den nyeste.

Sammendrag

Det har vært gjennomført en forbedringsorientert kvalitetskontroll knyttet til Teknisk regelverks krav til lavfrekvente pendlinger og lastdeling for roterende frekvensomformere i banestrømforsyningen. Der fremkom ikke observasjoner på at kravene ikke var hensiktsmessige. Etterlevelsen i to aktiviteter/prosjekter var imidlertid mangelfull. Det synes rimelig at Bane NOR er den som er best i stand til å vurdere risiko knyttet til kraftsystemet og roterende omformere og dermed bør ha egenkompetanse nok til å følge opp kravene.

Innledning

Hensikt

Hensikten med den forbedringsorienterte kvalitetskontrollen (FOKK) var å kontrollere hensiktsmessigheten og etterlevelsen av Teknisk regelverk med mål om forbedring.

Omfang

Kontrollen omfattet Teknisk regelverk Banestrømforsyning kapitlene for Kraftsystem og Matestasjoner og Bane Energi for roterende omformere.

Gjennomføring

Kontrollen ble gjennomført som et 2 ½ times nettmøte 2021-05-28 mellom

Bane NOR Drift og teknologi Bane Energi ved:
Vibeke Hodne, direktør, Jan Christian Andreassen, leder Plan og prosjekt og Eiril Bjørnstad, leder Plan

Bane NOR Drift og teknologi Teknisk Elkraft ved:

Knut Darre Christiansen, leder Elkraft, Steinar Danielsen, fagansvarlig Teknisk regelverk Banestrømforsyning og Frank Martinsen

Det ble invitert til kontrollen 2021-04-14, se vedlegg. Som underlag for møtet ble det vist en presentasjon med agenda for møtet (med tidsplan), introduksjon av Teknisk regelverk og Forbedringsorienterte kvalitetskontroller og oversikt over relevante krav.

For å identifisere forbedringspunkter i begge organisasjonsledd legges det derfor stor vekt på at spørsmål skal stilles begge veier, både til regelverket og etterlevelsen.

Krav

Underlag og utgangspunkt

Kontrollen tok utgangspunkt i lavfrekvent stabilitet og lastdeling for roterende omformere. Lavfrekvent stabilitet er kritisk for god driftsstabilitet med moderne elektriske trekkraftkjøretøy. Disse temaene har vært regulert i Teknisk regelverk minst siden 2007 eller tidligere og vært diskutert i fagmiljøet siden da. Aktuell del av regelverket ble totalgjennomgått i 2012-2014 og eventuelle nye krav er merket med * under. Det var derfor interessant med en tilbakemelding på kravenes hensiktsmessighet.

Følgende samling av krav var funnet relevante i Teknisk regelverk Banestrømforsyning Prosjektering og bygging:

Kraftsystem:

  • TRV:03215 Kompatibilitetsstudie
  • TRV:03218 Simuleringsmodell*

Matestasjoner:

  • TRV:03276 Egengenererte pendlinger
  • TRV:03277 Nøytral oppførsel
  • TRV:03278 Regulatordynamikk*
  • TRV:03279 Demping av roterende omformeres egenfrekvens
  • TRV:03287 Simuleringsmodell generelt*
  • TRV:03289 Simuleringsmodell roterende maskiner*
  • TRV:03240 Spenningsregulering
  • TRV:03243 Lastdeling
  • TRV:03271 Lastbegrensning

Observasjoner og vurdering

Kravene ble gjennomgått og diskutert. Energi kommenterte at kravene var velbegrunnede.

Det ble diskutert hvem det er hensiktsmessig at gjennomfører kompatibilitetsstudie etter ENE TSI/EN 50388, Bane NOR selv eller leverandører. Noe kan overlates til leverandører der disse har kompetanse, men for norsk banestrømforsyning og roterende omformere med lang levetid er det viktig at Bane NOR selv har kompetanse og tar ansvar for kompetanseutvikling. Det er også fare for av manglende ekstern kompetanse for jernbanens spesielle problemstillinger.

Forbedringspunkter

Det ble ikke identifisert konkrete forbedringspunkter. Energi vil eventuelt ta kontakt dersom det er krav som trenger avklaring og endringsforslag dersom det konkrete krav bør forbedres.

Etterlevelse

Underlag og utgangspunkt

Kontrollen tok utgangspunkt i to prosjekter/aktiviteter:

Anskaffelse av børsteløs magnetisering til roterende omformere startet opp ca. 2007 og frem til nylig.

Anskaffelse av brukte roterende omformere fra Tyskland startet opp i ca. 2013.

Observasjoner og vurdering

Energi oppgir å ha vært flinkere til å etterleve kravene i Teknisk regelverk for statiske omformere enn for roterende omformere. Det kan skyldes ulik historikk, kultur og kompetanse både internt og eksternt. Det er vanskelig å finne dokumentasjon langt tilbake i tid med endrede ressurser. Kravene ser ikke ut til å ha vært hensyntatt i de to nevnte prosjektene/aktivitetene og spesifikasjonene har heller ikke blitt oppdatert ved oppdatering av Teknisk regelverk for nye avrop.

Forbedringspunkter

Energi ønsker å forbedre etterlevelsen av regelverket for roterende omformere og noe arbeid er allerede i gang, blant annet oppdatert spesifikasjon for spenningsregulator for roterende omformere. Energi foreslår også at kompetanse og kulturbygging får ledelsesfokus og ønsker støtte fra Teknisk elkraft.

Konklusjon

Det har vært gjennomført en forbedringsorientert kvalitetskontroll knyttet til Teknisk regelverks krav til lavfrekvente pendlinger og lastdeling for roterende frekvensomformere i banestrømforsyningen. Det ble ikke identifisert forbedringspunkter til disse kravene. Det ble observert mangel på etterlevelse av kravene. Energi ønsker å forbedre dette. Det synes rimelig at Bane NOR er den som er best i stand til å vurdere risiko knyttet til kraftsystemet og roterende omformere. Energi vil arbeide videre med å videreutvikle kompetanse og bygge kapasitet til å gjennomføre analyser. Teknisk Elkraft kan bistå Energi med dette.

Vedlegg 1 Invitasjon

Teknisk Elkraft skal som forvalter av Teknisk regelverk forbedre regelverket og kontrollere etterlevelse. Til å identifisere forbedringspunkter benyttes forbedringsorienterte kvalitetskontroller (FOKK). Det er like viktig å avdekke urimelige/uhensiktsmessige krav i Teknisk regelverk som det er å avdekke manglende etterlevelse av kravene. I kontrollene legges det derfor stor vekt på at spørsmål skal stilles begge veier, både fra Teknisk Elkraft og fra den kontrollerte enhet.

Teknisk Elkraft ønsker å gjennomføre en FOKK med Energi i etterlevelsen av Teknisk regelverk Banestrømforsyning «Prosjektering og bygging av matestasjoner». Der er det krav om funksjoner (aktiv og reaktiv statikk, lastbegrensning og demping av lavfrekvente pendlinger) som mateenhetene skal ha og hvordan disse skal verifiseres (for eksempel kompatibilitetsstudie). Vi ønsker å forstå hvordan Energi generelt løpende etterlever disse kravene og spesielt hvordan de er etterlevd i

Anskaffelser av spenningsregulatorer for roterende omformere seneste tiår. Bakgrunn:

Vi er kjent med at Energi utarbeidet en spesifikasjon som inkluderte disse funksjonene allerede i 2007, at regulatorer løpende er blitt anskaffet siden da, men at funksjonene ikke anskaffes før nå som en del av prosjektet Smarte regulatorer.

Vi er kjent med at Energi fikk utarbeidet en kompatibilitetsstudie for børsteløs magnetisering av roterende omformere, men at de utførte simuleringene ikke er verifisert med tester/målinger og at observasjoner gjort som del av prosjektet Smarte regulatorer nå ikke samsvarer med simuleringene

Anskaffelse og tilpasning av brukte tyske roterende omformere seneste tiår. Bakgrunn:

Vi er kjent med at Energi skulle gjøre en kompatibilitetsstudie, men ikke med resultatene

(Vurderes: Spesifikasjon av statiske omformeraggregater. Bakgrunn: For å sjekke at relevante forhold blir tatt med i fremtidige anskaffelser)

FOKK gjennomføres som et møte med følgende agenda:

Introduksjon til FOKK (Teknisk Elkraft)

Presentasjon av kravene som er gjenstand for FOKK (Teknisk Elkraft)

Redegjørelse for hvordan kravene etterleves, både generelt og spesielt (Energi)

Identifikasjon av eventuelle forbedringspunkter (Teknisk Elkraft og Energi)

Det skrives en rapport fra FOKK som arkiveres og rapporteres i årsrapporten til Teknisk regelverk.

Vi foreslår å avholde møtet i mai og setter av 2-3 timer. Fra Teknisk Elkraft stiller

Steinar Danielsen, fagansvarlig Teknisk regelverk Banestrømforsyning

Knut Darre Christiansen, leder Teknisk Elkraft

Frank Martinsen, Teknisk Elkraft Høyspenning (ved behov)

Johan Seljås, leder Teknisk Elkraft Høyspenning (ved behov)

Energi velger selv relevante deltakere. Ber om at Energi melder tilbake deltakere slik at vi kan finne et egnet tidspunkt.