525 2022 Endringsartikkel 3204
Innhold
1 Endringsinformasjon
EndringsID | 3204 |
Forslagsdato | 03.02.2022 |
Forslagsstiller | Christopher Schive |
Klassifisering | Kravendring |
Bok | 525 Bruer, prosjektering og bygging |
Kapittel | 4. Generelle tekniske krav |
Avsnitt | 3.3 Fuktisolasjon |
Forslagstekst | Forslaget er en oppfølging av tidligere innsendt og behandlet endringsforslag 2401 innsendt av Åsmund Tøsse. Godkjent endringsartikkel 2401 ble godkjent med følgende kommentarer:
Kravendring er foreslått til å også gjelde ballastspor, og er begrunnet med følgende: Dagens krav til overdekning og bestandighetsklasse på betong overoppfyller gjeldende europeiske anbefalinger for 100 års levetid. RAMS-kriteriene vurderes dermed å være oppfylt også for ballastspor. En fuktisolasjon vil tilsvarende som overkant av brudekket ikke inspiseres. Levetid og bestandighet for en fuktisolasjon er trolig lavere enn en det for betongen, og en fjerning av fuktisolasjon vil dermed ikke ha konsekvenser for levetiden til betongen. Ettersom de fleste konstruksjonene våre er med ballastspor, vil det gi en vesentlig bedre effekt på økonomi og klima og miljø. Endringen gjennomføres som angitt, og en revisjon for ballastspor kan eventuelt revurderes på et senere tidspunkt. Dette forslaget foreslår at det opprinnelige forslaget 2401 behandles også for ballastspor. Argumentasjonen er den samme som for det opprinnelige forslaget, men referansen til Trafikverkets regelverk oppdateres til 2021-versjonen som er nyeste versjon av regelverket. |
Referansedokumenter |
2 Systemdefinisjon
I Teknisk regelverk er det krav om en membran på jernbanebruer. Denne membranen tilsvarer membran som legges på veibruer i dag, og det er henvisning fra Teknisk regelverk til SVVs R762 og prosesser der. Membranen er en tilleggsbeskyttelse for dekke og armering. Statens vegvesen har gode erfaringer med bruk av membran.
Jernbanebruer skiller seg imidlertid fra veibruer blant annet på to vesentlige punkter:
- Jernbane benytter ikke tinesalter
- Jernbane har ikke asfalterte dekker
Ettersom veisalter er hovedårsaken til at veibruer beskyttes med membran, og fraværet av asfalt kompliserer beskyttelsen av en membran, oppfattes det som hensiktsmessig å se på behovet for en fuktisolerende membran på jernbanebruer.
Denne endringen omfatter spesifikt krav til fuktisolasjon på betongbruer med ballast da dette punktet ikke ble behandlet for det opprinnelige forslaget 2401, ref. 525 2020 Endringsartikkel 2401
3 Vurdering av endringen
3.1 R - pålitelighet
Ingen endring da jernbanebruer er utsatt for mindre miljøbelastning og en tilstrekkelig beskyttelse antas oppnådd ved god overdekning, god bestandighetsklasse på betong og rissviddebegrensning i henhold til andre regelverkskrav.
3.2 A - tilgjengelighet
Ingen endring da dernbanebruer er utsatt for mindre miljøbelastning, og en tilstrekkelig beskyttelse antas oppnådd ved god overdekning, god bestandighetsklasse på betong og rissviddebegrensning i henhold til andre regelverkskrav.
3.3 M - vedlikeholdbarhet
Redusert risiko for å skade overflatebehandling ved ballastrensing og annet sporvedlikehold.
3.4 S - sikkerhet
Ingen endring da dernbanebruer er utsatt for mindre miljøbelastning, og en tilstrekkelig beskyttelse antas oppnådd ved god overdekning, god bestandighetsklasse på betong og rissviddebegrensning i henhold til andre regelverkskrav.
3.5 L - levetid og kapasitet
Jevnt over er det usikkert om en membran på overside dekke vil ha like lang levetid som en jernbanekonstruksjon (>100 år). Vedlikehold eller utskiftning av membran vil kreve at spor og ballast fjernes, og må antas å være kostbart og tidkrevende.
3.6 Ø - økonomi
Dagens krav til fuktisolering av betongbruer med ballast er en kostbar og tidkrevende prosess. En harmonisering av Teknisk regelverk med 6.2.7.1.3 Brobaneplatta för järnvägstrafik, krav K135050 vil fjerne kravet om fuktisolasjon for betongbruer med gjennomgående ballast og medføre
- Lavere priser på jernbanebruer
- Raskere fremdrift ved bygging, spesielt kritisk for arbeider på eksisterende bane
3.7 K - klima og miljø
Mindre bruk av materialer som f.eks. asfalt
3.8 Oversikt over dokumenter som er relevante for vurderingen av endringen
Vedlegg til opprinnelig endringsforslag 2401: Fuktisolasjon på jernbanebruer_KS.pdf Endringsartikkel 2401
3.9 Høringskommentarer
Endringen er utført i samarbeid med Utbygging/Underbygning/Konstruksjoner og konstruksjonsmaterialer.
4 Innstilling fra fagansvarlig
Forslag til ny kravtekst:
3.3 Fuktisolasjon
TRV: (NYTT KRAV)
Fuktisolering av jernbanebruer: Fuktisolering skal utføres på:
- Samvirkekonstruksjoner med betongplate
- Traubruer av stål
- Bruplater av stål
- Utførelse: For samvirkekonstruksjoner med betongplate skal fuktisolering utføres minst på de deler som utsettes for strekkspenninger i karakteristisk lastkombinasjon i tilfeldig dimensjoneringssituasjon under bygging eller i permanent dimensjoneringssituasjon.
- Utførelse: Fuktisolasjon på samvirkebruer skal utføres iht. N400 (2022) 12.2.3 Belegningsklasse A3-3
- Utførelse: For stålkonstruksjoner skal Bruer/Prosjektering_og_bygging/Overflatebehandling_av_stålkonstruksjoner#Beleggsystemer system 6 eller system 7 følges. I tillegg skal det legges 2 lag fiberduk over ståldekke før utlegging av ballast.
TRV: (NYTT KRAV)
Fuktisolering av løsmassetunneler, sirkulære tunnelportaler og stålrørskulverter: Fuktisolering av løsmassetunneler, sirkulære tunnelportaler og korrugert stålrørskulverter skal utføres iht. N400 (2022) 12.2.5 og 12.2.6.
TRV: (NYTT KRAV)
Fuktisolering for overgangsbruer: Fuktisolering av overgangsbruer skal utføres iht. N400 (2022) 12.2.
TRV:04851 UTGÅR (dvs. at eksisterende krav til fuktisolasjon for betongbruer med ballast fjernes og erstattes av krav til fuktisolasjon for samvirkekonstruksjoner med betongplate og krav til løsmassetunneler m.v.)
TRV:04852 UTGÅR (dvs. at eksisterende krav til fuktisolasjon for trekonstruksjoner flyttes til krav om fuktisolering av overgangsbruer)
TRV:04853 UTGÅR (eksisterende krav for stålkonstruksjoner flyttes til et utførelseskrav under nytt krav)
TRV:04854 beholdes uendret
TRV:04854
Dokumentasjon av fuktisolering: Type fuktisolasjon skal angis på oversiktstegningen.
--Azikam (diskusjon) 3. feb. 2022 kl. 11:47 (CET)
5 Behandling i godkjenningsrådet
5.1 Trafikk
ok--Erik Borgersen (diskusjon) 3. feb. 2022 kl. 12:02 (CET)
5.2 Prosjekter
OK --Nerbre (diskusjon) 3. feb. 2022 kl. 16:32 (CET) OK--Jse (diskusjon) 3. feb. 2022 kl. 23:42 (CET) ok--Magheg (diskusjon) 4. feb. 2022 kl. 08:05 (CET)
5.3 Infrastruktureier
Ok--Tbr (diskusjon) 3. feb. 2022 kl. 18:04 (CET)
5.4 Teknologi
OK --Christopher Schive (diskusjon) 3. feb. 2022 kl. 21:02 (CET)
5.5 Konklusjon
Endringen utsette pga. ny informasjon fra Network Rail der praksis er å fuktisolere betongbruer. De britiske kravene er grundig dokumentert. Det innhentes tilsvarende informasjon fra DB og SNCF før endringen ev. kan gjennomføres.
Hjelpetekst: Husk å endre kategori til \"Endringsartikler til godkjenning\" når forslaget er klart!