530 2021 Endringsartikkel 2843
Endringsinformasjon
EndringsID | 2843 |
Forslagsdato | 25.11.2020 |
Forslagsstiller | Alf Helge Løhren |
Klassifisering | Nytt krav |
Bok | 530 Overbygning, prosjektering |
Kapittel | 8 Helsveist spor |
Avsnitt | 2.1.2 Minste kurveradius |
Forslagstekst | Friksjonssvillen BNF 54/60 skal produseres for Follobanen og for bruk i spor med kurver mindre enn 250 m. Konstruksjonen bygger på svillen utviklet på NTNU på 1990-tallet og videreutviklet i 2018 hos Spenncon Rail som øker sidestabiliteten betraktelig. Det vises til
- avhandlingen fra NTNU i 2001 skrevet av Alf Helge Løhren: Økt sidestabilitet i jernbanespor med små kurveradier" - rapport fra Jernbaneverket 21.05.2005: 04/03259 Si 722: "Testing av sidemotstand i spor med friksjonssviller" - masteropppgave av Vegard Bjørntvedt 2018: "Optimalisering av friksjonssville for økt sidemotstand." Sammen med en Vossloh om muligheter for helsveising av skinner ned i kurveradier på 190 m, er Bane NOR kommet frem til at ved bruka av friksjonssvillen lar dette seg gjøre. På grunnlag av dette forelås å legge til følgende punkt i teknisk regelverk Overbygning/Prosjektering/Helsveist spor, 2.1.2 Minste kurveradius : Minste kurveradius for helsveist spor med friksjonssville BNF 54/60 er 190 m. |
Referansedokumenter |
Systemdefinisjon
Krav til minimum kurveradius for helsveist spor skal ivareta sikkerhet mot solslyng. Kritisk knekktemperatur (økning av skinnetemperatur fra nøytraltemperatur som skal til for å utløse solslyng) reduseres med synkende kurveradius.
Vurdering av endringen
R - pålitelighet
Friksjonssvillen øker sidemotstanden og dermed forbedrer sidestabiliteten i sporet, slik at helsveising av spor kan utføres i mindre kurveradier enn i dag. Svillens underside med riller sammen med pukksteinene forskyver skjærplanet ned i pukkballasten og utnytter den store indre friksjonen i ballastmaterialet. I tillegg har friksjonssvillen noe større vekt enn en normal betongsville på 2,4 m, som også virker positivt på sidemotstanden.
A - tilgjengelighet
Mulighet for å eliminere laskede skjøter i spor med radius under 250 meter, vil redusere feil i skjøter og spor rundt skjøtene, og dermed øke tilgjengelighet.
M - vedlikeholdbarhet
'Friksjonssvillen vil redusere behovet for sporvedlikehold, fordi man fjerner laskeskjøter, reduserer nedknusingen av pukkballasten og reduserer behovet for utskifting/kapping av skinner pga. nedkjørte skinneender. I tillegg vil sporgeometrien stå lenger, så behovet for sporjustering reduseres.
S - sikkerhet
Test utført på Rørosbanen i 2003 - 2004 og masteroppgave Vegard Bjørntvedt 2018 viser at bruk av friksjonssville vil gi sporet tilfredsstillende sidestabilitet i spor med kurveradier ned til 190 meter. Svillene kan også brukes i kurver med større radier, noe som da vil øke sikkerhetsmarginer mot solslyng.
L - levetid og kapasitet
Endringen medfører mulighet for å eliminere laskede skjøter i spor med kurveradius under 250 meter. Dette vil øke levetiden for alle sporkomponenter nær skjøtene.
Kapasiteten økes, fordi punktligheten forbedres ved at færre saktekjøringer er nødvendig i perioder med høye temperaturer og sporet blir mer robust.
Ø - økonomi
Endringen medfører mulighet for å eliminere laskede skjøter i spor med kurveradius under 250 meter. Dette vil redusere behov for vedlikehold og øke levetiden for alle sporkomponenter nær skjøtene. Dette vil medføre betydelig lavere livsløpskostnader for spor i kurver med radius under 250 meter.
K - klima og miljø
Endringen har ingen direkte påvirkning for klima eller miljø.
Oversikt over dokumenter som er relevante for vurderingen av endringen
- Testing_av_fsville_ved_koppang_aug2004-hovedrapport.pdf
- 20180515_Endelig_utgave_Besvarelse_oppdatert_NTNU_2_Vegard_Bjorntvedt.pdf
Høringskommentarer
Innstilling fra fagansvarlig
Test utført på Rørosbanen i 2003 - 2004 viser at en JBV97 (tilsv. JBV54) sville med friksjonsøkende mønster under svillen resulterte i 40% økning i sidemotstand for ubelastet spor i forhold til betongsville NSB Enhetssville i samme kurve. (Ubelastet spor er mest kritisk med hensyn til solslyng pga. lavere normalkraft og dermed friksjon). Med utgangspunkt i det friksjonsøkende mønsteret fra testsviller på Rørosbanen er det utviklet en ny sville som er optimalisert for bruk i kurver med små radier - Friksjonssville test14 ("Optimalisering av friksjonssville for økt sidemotstand" - Masteroppgave Vegard Bjørntvedt 2018). Denne svillen er tilpasset 60 E1 skinneprofil og har vesentlig større masse (339 kg) enn friksjonssvillen som ble testet på Rørosbanen i 2003-2004. Dette er faktorer som gjør at den nye friksjonssvillen vil ha betydelig større sidemotstand enn svillen som ble testet i 2003-2004.
Basert på vesentlig økt sideforskyvningsmotstand anbefales endringen med følgende endring i https://trv.banenor.no/wiki/Overbygning/Prosjektering/Helsveist_spor#Minste_kurveradius:
Nytt krav:
TRV:xxxxx
c) Minste kurveradius for helsveist spor med friksjonssville BNF 54/60 skal være 190 m.
Behandling i godkjenningsrådet
Trafikk
ok--Erik Borgersen (diskusjon) 1. feb. 2021 kl. 13:43 (CET)
Prosjekter
OK--Jse (diskusjon) 2. feb. 2021 kl. 08:12 (CET) ok--Magheg (diskusjon) 3. feb. 2021 kl. 07:23 (CET)
Infrastruktureier
Ok--Tbr (diskusjon) 2. feb. 2021 kl. 10:08 (CET)
Teknologi
OK --Christopher Schive (diskusjon) 2. feb. 2021 kl. 14:44 (CET)
Konklusjon
Endringen gjennomføres
Hjelpetekst: Husk å endre kategori til \"Endringsartikler til godkjenning\" når forslaget er klart!