Teknisk regelverk:Årsrapport 2013
Innhold
- 1 Regelverksarbeid
- 2 Endringer i Teknisk regelverk 2013
- 3 Dispensasjoner fra krav i teknisk regelverk
- 4 Forbedringsorienterte kvalitetskontroller
1 Regelverksarbeid
1.1 Organisering av arbeidet
Arbeidet med teknisk regelverk er organisert som et internt prosjekt i Teknologistaben, hvor seksjonsleder for Regelverk & Spesifikasjoner er prosjekteier og ansvarlig utgiver av Teknisk regelverk. Det er oppnevnt fagansvarlige som har ansvar for det faglige arbeidet med sin respektive fagdel av regelverket. Arbeidet koordineres av Regelverkskoordinator Teknisk regelverk. Drift og vedlikehold av den tekniske plattformen til Teknisk regelverk administreres av Systemansvarlig Teknisk regelverk.
1.1.1 Teknisk regelverk organisasjon 2013
Prosjekteier: Christopher Schive
Regelverkskoordinator: Helén Helland
Systemansvarlig: Stanislav Pika
1.2 Møter
I 2013 er det avholdt 7 møter.
1.3 Viktige aktiviteter i 2013
1.3.1 Felles Elektro
Det har vært mange småendringer i 2013. Av litt større revisjoner er:
- revisjon av kapittel om elektrotekniske rom
- nytt avsnitt om alternativt materiell ved kobbertyverier
1.3.2 Skilt
Nytt skilt for merking av koblingsanlegg med 1730 V forsyning gjort gjeldende pr. 25.1.2014. Se: Endringslogg Skilt/Plassering av skilt langs sporet. I tillegg til dette er det gjort en del presiseringer og feilrettinger.
1.3.3 Underbygning
I Prosjektering og bygging er det gjort følgende endringer:
- Krav til snøoverbygg er flyttet til Tunneler.
- Nytt krav til dokumentasjon av trykkstyrke ved bruk av skumglass og lettklinker i hovedspor.
- Endring av krav for bruk av EPS (cellplast).
- Nytt krav til dokumentasjon av geoteknisk prosjektering.
- Endrede krav for rekkverk for å harmonisere med Statens Vegvesen sine krav.
1.3.4 Tunneler
Det er gjennomført 3 endringer i Prosjektering og bygging:
- Kapitlet for Vann- og frostsikring er gjennomgått i samarbeid med SINTEF. Funksjonskrav i kapitlet er tydeliggjort, og spesifikke krav til f.eks. membraner, filtduk, festemateriell osv. er beskrevet i en generell teknisk spesifikasjon for vann- og frostsikring.
- Krav til Ras- og snøoverbygg er flyttet fra Underbygning til Tunneler. Dette i henhold til anbefaling i rapport: Nytte-/kostvurdering av brannsikring i snøoverbygg.
- Nytt krav vedr. vurdering av profilutvidelse for kortere tunneler
For Vedlikehold er det gjennomført 1 endring:
- Nye krav til dryppsikring i frostsone. Angivelse av maks størrelse på felt og avstand mellom felt.
1.3.5 Bruer
Det er ikke gjort noen vesentlige endringer i regelverk for bruer i 2013.
1.3.6 Overbygning
I 2013 ble i alt 28 kravendringer i Overbygning/Prosjektering, 3 kravendringer i Overbygning/Bygging og 2 kravendringer i Overbygning/Vedlikehold utført gjennom utgavene 27.08.2013 og 25.01.2014 av Teknisk regelverk.
Etter en gjennomgang av Prosjektering/Sporets trasé ble flere viktige endringer foretatt i dette kapittelet i 2013, mellom annet:
- grenseverdi for manglende overhøyde økt ved å fjerne skillet mellom "minste krav" og "normale krav"
- tilføyd krav til absolutt stigning/fall
- Det ble åpnet for å tillate sammenfall mellom vertikalkurve og overgangskurve der vertikalkurveradius er 10.000 meter eller større
I Prosjektering/Planoverganger ble det tilføyd et vedlegg som viser hvilke planovergangsløsninger som kan anvendes, og i Prosjektering/Plattformer og spor på stasjoner ble krav til minimum kurveradius i spor mot plattform harmonisert med tekst i Jernbaneinfrastrukturforskriften, samt at det ble tilføyd krav om 2% fall fra spor på plattformer.
I Vedlikehold/Skjøter ble driftskrav til elektrisk motstand over isolerte skjøter redusert fra 10 kΩ til 1kΩ.
1.3.7 Kontaktledning
Der er lagt inn 18 nye kravendringer og 11 presiseringer i boka Prosjektering, en ny kravendring og fem presiseringer i boka Bygging. De fleste av disse endringene er i forbindelse med autotransformatorsystem. Se endringslogger.
1.3.8 Lavspenning
Vesentlige endringer i 2013:
- Nytt kapittel: Forsyning_med_22_kV_(11_kV)
- Krav til skille mellom høyspenninginstallasjon og lavspenningsinstallasjon i togvarmeanlegg
Ellers noen få mindre oppdateringer.
1.3.9 Banestrømforsyning
Hovedarbeidet i 2013 har vært andre del av en større gjennomgang av regelverket. To kapitler, Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging/Matestasjoner og Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging/Vern, er er arbeidet med i egne arbeidsgrupper. Matestasjonskapittelet ble utgitt januar 2014. Vernkapittelet er satt litt på vent for å koorinere med en Cenelecstandard som er under utarbeidelse for temaet. Det har også vært noen oppdateringer i Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav og Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging/Kraftsystem som resultat av arbeidsgruppenes arbeid.
Mer detaljer om endringene finnes i Endringslogg Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging.
1.3.10 Signal
Endringer regelverket i perioden har stort sett vært retting av feil. Det er noen endringer i krav i regelverk for prosjektering, i forbindelse med utførelse og funksjon for veisikringsanlegg. I regelverk for bygging er regler for bruk av balisedeksler tatt inn. I regelverk for kontroll er det tatt innregler for kontroll av sikringsanlegg NSB-78 og NSB-84.
1.3.11 Tele
Som et eget prosjekt i Bane Nett er det foretatt en større gjennomgang av Teknisk regelverk for fagområde Tele. Innholdet i ny versjon, datert 27.august 2013, er imidlertid ikke overensstemmende med den mal for Teknisk regelverk som er gjeldende når det gjelder struktur og kravformulering, dessuten er innholdet også beheftet med en del faktiske feil. En kvalitetssikring av innholdet i regelverket for fagområdet pågår.
1.3.12 Rullende Materiell
Bok 590 er omstrukturert til nytt kapittelinndelinndeling. Denne er den samme som inndeling i vedlegg Kjøretøyforskriften (Og kryssakseptanseliste fra ERA (European Railway Agency)). Ellers enkelte mindre justeringer etter innspill.
2 Endringer i Teknisk regelverk 2013
2.1 Behandling av endringer
Endringer i Teknisk regelverk behandles i henhold til Instruks for endring av Teknisk regelverk.
Endringer godkjennes av et godkjenningsråd som består av dedikerte personer fra Teknologi, Utbygging, Bane og Trafikk og marked.
Godkjenningsrådet i 2013 består av:
Seksjonsleder Regelverk & Spesifikasjoner: Christopher Schive
Seksjonsleder Baneteknikk: Trond Børsting
Seksjonsleder Elkraft: Tore Telstad
Enhetsleder Signal: Atle Gundersen
Enhetsleder Rullende Materiell: Bjørn Ukkestad
Utbygging: Finn Holom
Bane: Jens Melsom
Trafikk og marked: Erik Borgersen
2.2 Forslag til endringer
Gjennom forslagsapplikasjonen er det mottat 256 forslag til endring av Teknisk regelverk hvorav 202 er behandlet. Forslagene som er behandlet fordeler seg slik:
Kolonnen "Forkastede forslag" inneholder også forslag som er sendt tilbake til forslagsstiller med anmodning om mer informasjon/dokumentasjon.
2.2.1 Hvor kommer forslagene fra
Tabellen under gir en oversikt over hvem som har sendt inn forslag til endring av Teknisk regelverk.
3 Dispensasjoner fra krav i teknisk regelverk
3.1 Behandling av dispensasjonssøknader
Dispensasjonssøknader behandles i henhold til Instruks for søknad og behandling av dispensasjon fra Teknisk regelverk Dispensasjonssøknader behandles gjennom Applikasjon for dispensasjonssøknader
3.2 Dispensasjonssøknader i 2013
I 2013 er det behandlet 162 dispensasjonssøknader. Dette er en nedgang i antall søknader på 14 %. Noe av årsaken til denne nedgangen er at vi bruker tallene aktivt til å forbedre kravene i regelverket. Tabellen under gir oversikt over antall søknader fordelt på de ulike delene av Teknisk regelverk.
Med returnert menes søknader som er returnert enten fordi søknad ikke var nødvendig, eller fordi søknad manglet vesentlige opplysninger og disse ennå ikke er fremskaffet.
3.3 Krav det ofte søkes om dispensasjon fra
Noen krav i Teknisk regelverk blir det søkt om dispensasjon fra gjentatte ganger. Det er søkt om dispensasjon 4 eller flere ganger fra 3 krav i Teknisk regelverk. Tabellen under viser hvilke 3 regelverkskrav det oftest er søkt dispensasjon fra i 2013.
Krav | Mottatte søknader | Søknader innvilget | Søknader avslått | Søknader returnert |
---|---|---|---|---|
Overbygning/Prosjektering/Plattformer og spor på stasjoner - Plattformhøyder og avstand spormidt - plattformkant | 11 | 2 | 1 | 8 |
Overbygning/Prosjektering/Plattformer og spor på stasjoner - Spor mot plattformer (radius min 2000 meter) | 13 | 3 | 0 | 10 |
Overbygning/Prosjektering/Plattformer og spor på stasjoner#Sikkerhetssone | 5 | 3 | 1 | 1 |
3.3.1 Overbygning/Prosjektering/Plattformer og spor på stasjoner#Plattformhøyde
Det har vært stor aktivitet knyttet til plattformforlengelser i 2013. Det søkes i en del tilfeller om å bygge lav (550 mm) plattformhøyde. Dispensasjoner som er innvilget for å bygge lav plattformhøyde er to plattformer på Rørosbanen der øvrige nye plattformer er bygget i denne høyden.
3.3.2 Overbygning/Prosjektering/Plattformer og spor på stasjoner - Spor mot plattformer (radius min 2000 meter)
Det har vært stor aktivitet knyttet til plattformforlengelser i 2013. Mange av disse plattformene befinner seg i spor som ligger i kurve omgitt av mye bebyggelse og annen infrastruktur. Oppfyllelse av dette kravet medfører derfor ofte enorme kostnader i form av sanering/fytting av bygninger og konstruksjoner.
Fra 2014 er kravet om minste kurveradius for spor mot plattform endret slik at R>2000 meter bare blir gjeldende for nye plattformer. Denne endringen gjenspeiler teksten i Jernbaneinfrastrukturforskriften og den senere tids praksis fra SJT. Denne endringen vil trolig medføre en stor reduksjon i antall dispensasjonssøknader fra dette kravet.
3.3.3 Overbygning/Prosjektering/Plattformer og spor på stasjoner#Sikkerhetssone
Det har vært stor aktivitet knyttet til plattformforlengelser i 2013. Det er innvilget 3 dispensasjoner fra dette kravet med ulik årsak. En midlertidig dispensasjon pga. at kulde og snødekke forhindret markering av sikkerhetssonen, en dispensasjon for å anvende 3 mm taktilt dekke i stedet for 5 mm, og en dispensasjon for en mast som er marginalt nærmere sikkerhetssonen enn hva kravet tillater.
4 Forbedringsorienterte kvalitetskontroller
For å kontrollere etterlevelse av teknisk regelverk, og få tilbakemeldinger om hvordan krav oppfattes, er det i 2013 gjennomført to forbedringsorienterte kvalitetskontroller. Tabellen under viser hvilke revisjoner som er gjennomført i 2013.
Prosjekt/Bane | Tema / del av regelverk | Rapport |
---|---|---|
Bane Energi Drift og prosjektet Fjernkontroll Elkraft (FJEL) | Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging Overordnet om fjernstyring | Forbedringsorientert kvalitetskontroll 2013-01 |
Stor-Oslo/Høvik stasjon | Overbygning/Prosjektering/Sporveksler og Overbygning/Prosjektering/Plattformer og spor på stasjoner | Forbedringsorientert kvalitetskontroll 2013-02 |