Lavspenning og 22 kV/Prosjektering/Togvarme: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Teknisk regelverk utgitt 8. oktober 2024
(Fjerner revisjon 74098 av Rada (diskusjon))
Tagg: Endringsomgjøring
(Fjerner revisjon 74097 av Rada (diskusjon))
Tagg: Endringsomgjøring
Linje 75: Linje 75:


For anlegg som installeres med togvarmeposter, hentes energien enten fra en nettstasjon eller fra banestrømforsyningen via reservestrømstransformator.
For anlegg som installeres med togvarmeposter, hentes energien enten fra en nettstasjon eller fra banestrømforsyningen via reservestrømstransformator.
 
<onlyinclude>'''''TRV:01641
<onlyinclude>'''''TRV:01641'''''


a)  '''Samsvar med forskrifter og standarder''': Installasjonen skal samsvare med forskrifter og standarder.
a)  '''Samsvar med forskrifter og standarder''': Installasjonen skal samsvare med forskrifter og standarder.
Linje 84: Linje 83:
== Togvarme levert direkte fra [[Definisjon:Kontaktledning|kontaktledning]]en gjennom [[Definisjon:Strømavtaker|strømavtaker]] ==  
== Togvarme levert direkte fra [[Definisjon:Kontaktledning|kontaktledning]]en gjennom [[Definisjon:Strømavtaker|strømavtaker]] ==  


<onlyinclude>'''''TRV:07793'''''
a) '''Forsyning av [[Definisjon:Rullende materiell|rullende materiell]]''': Tilkobling av hensatt [[Definisjon:Rullende materiell|rullende materiell]] skal foretas med hevet [[Definisjon:Strømavtaker|strømavtaker]].
a) '''Forsyning av [[Definisjon:Rullende materiell|rullende materiell]]''': Tilkobling av hensatt [[Definisjon:Rullende materiell|rullende materiell]] skal foretas med hevet [[Definisjon:Strømavtaker|strømavtaker]].
#  '''Unntak''': Når annen hensettingsplass ikke er tilgjengelig, kan langtidshensetting av rullende materiell hensettes med mating fra [[Definisjon:Togvarmepost|Togvarmepost]] og frakoblet (spenningsfri) [[Definisjon:Kontaktledning|kontaktledning]]. Dette forutsetter tilstrekkelig områdesikring av hensettingsområdet.</onlyinclude>
#  '''Unntak''': Når annen hensettingsplass ikke er tilgjengelig, kan langtidshensetting av rullende materiell hensettes med mating fra [[Definisjon:Togvarmepost|Togvarmepost]] og frakoblet (spenningsfri) [[Definisjon:Kontaktledning|kontaktledning]]. Dette forutsetter tilstrekkelig områdesikring av hensettingsområdet.


== [[Definisjon:Togvarmeanlegg|Togvarmeanlegg]] med [[Definisjon:Togvarmepost|togvarmepost]]er med 1 000 V, forsynt fra banestrømforsyningen ==
== [[Definisjon:Togvarmeanlegg|Togvarmeanlegg]] med [[Definisjon:Togvarmepost|togvarmepost]]er med 1 000 V, forsynt fra banestrømforsyningen ==

Sideversjonen fra 8. sep. 2020 kl. 12:04

__NUMBEREDHEADINGS__

Hensikt og omfang

Hensikten med kapitelet er å sikre at togvarmeanlegg prosjekteres slik at hensatt togmateriell får tilstrekkelig strømtilførsel for belysning, varme, aggregater, batterier, kjøleanlegg etc., og for å unngå frostskader i sanitæranlegg.

Kapittelet omfatter prosjektering av togvarmeanlegg og tar hensyn til hvordan anleggene strømforsynes, vernes og overvåkes.

Strategiske føringer for valg av funksjonalitet og sikring av hensettingsområder

Økonomiske prospekter: Gjennomførte analyser av livsløpskostnader (LCC-analyser, EH-012458) for forskjellige løsninger for togvarmeanlegg som:

  1. Type 1A: forsyning fra kontaktledning, 15 kV, 16,7 Hz
  2. Type 2A: forsyning fra togvarmepost med 1 000 V, 16,7 Hz
  3. Type 2B: forsyning fra togvarmepost med 1 000 V, 50 Hz
  4. Type 3A: forsyning fra togvarmepost med 400 V, 63 A/125 A, 50 Hz
  5. Type 3B: forsyning fra togvarmepost med 400 V, 600 A, 50 Hz
    viser at;
  • LCC-analysen viser at kostnadene for løsninger med togvarmepost (typene 2A, 2B, 3A og 3B) er dobbelt så høye som for type 1A.
  • LCC-analysen viser at det dominerende kostnadselementet for togvarmepost er tidstapet ved opp- og nedrigging av materiell (tilkobling av plugg for togvarmeanlegget).

En vesentlig del av rullende materiell i Norge med strømavtaker er allerede utstyrt for togvarmeanlegg type 2 (både type 2A og type 2B). Løsningen er lite brukt utenfor Norge (og Sverige).

Elsikkerhet:

Gjennomførte analyser av sikring av hensettingsområder (EH-012458) stiller klare krav til områdesikring og begrensning av hvilke kjøretøy som kan hensettes under spenningssatt kontaktledning.

Tilgjengelighet av energi:

Påliteligheten i strømforsyningen anses som tilstrekkelig dersom det er tosidig mating fra kontaktledning eller dersom det er egen forsyning fra koblingsanlegg.


a) Føringer: For å imøtekomme behovet for nye hensettingsplasser skal følgende føringer prioriteres:

  1. Utførelse: Hensettingsspor skal etableres med kontaktledning, men uten togvarmeposter.
  2. Utførelse: Områdesikring av hensettingsområdet skal prioriteres.
  3. Utførelse: På de hensettingsområdene der det er behov for togvarme til rullende materiell som ikke har strømavtaker, kan det bygges ut togvarmeposter for å dekke dette konkrete behovet. Dette er aktuelt for sovevogner og lignende.
  4. Utførelse: For hensettingsområder der det ikke er noen elektrifisert bane, kan det bygges ut togvarmeposter.
  5. Utførelse: På sikt kan det dukke opp behov for å kunne mate nytt rullende materiell uten strømavtaker men med nytt kontaktmateriell, se Togvarmeposter_med_400_V, 63/125/600 A.

Behov for togvarmeanlegg og forskjellige typer oppstillingsplasser

TRV:01638

a) Prosjekteringsgrunnlag: Anleggets størrelse (transformatorytelse og antall togvarmeposter) bør vurderes opp mot tilhørende trafikkprognoser,ruteplanlegging og de beskrevne strategiske føringene.

  1. Vurdering: Behovet for togvarmeposter er sterkt avhengig av vognmateriellet og stabiliteten i hvor materiellet geografisk ønskes hensatt:
    1. Elektriske motorvognsett har egen strømavtaker for kontaktledningsanlegg.
    2. (Elektriske) motorvognsett kan ha tilkobling til togvarmepost.
    3. Passasjervogner/sovevogner (uten trekkraftmateriell) og dieselmateriell er avhengig av togvarmeposter.
  2. Vurdering: For verstedshaller foretas egen vurdering av behovet for uttak for tilkobling til rullende materiell. Bestemmelsene i dette kapittelet anvendes i den grad det er relevant.
  3. Vurdering: Investeringskostnader og funksjonalitet er avgjørende for hva slags oppstillingsplasser som bør etableres:
  • Hensettingsplass med bare tilgang til kontaktledningsanlegg
  • Hensettingsplass med 1000 V uten tilgang til kontaktledningsanlegg – normalt velges bare en av de fire mulige utførelsene:
    • forsynt fra banestrømforsyning
    • forsynt fra nettstasjon med høyspenning
    • forsynt fra nettstasjon med 400/230 V, høyspenningsutførelse
    • forsynt fra nettstasjon med 400/230 V, lavspenningsutførelse
  • Hensettingsplass med 1000 V under kontaktledningsanlegg
  • Hensettingsplass med 400/230 V trefase.
Utkjør i begge retningene kan gi en tidsgjevinst for daglig drift, men det krever større investeringer og er arealkrevende.
Hensetting med bruk av togvarmepost er mer tidkrevende sammenlignet med mating gjennom strømavtaker.
Hensettingsområde i innelukket hall kan bygges mer arealeffektivt (ingen snømåking) og kan gi god enøkgevinst siden det er mulig å utnytte andre energikilder (f.eks. fjernvarme, varmevekslingsanlegg etc.) og samtidig redusere varmetapet fra rullende materiell til omgivelsene.

Generelle krav

TRV:01642

a) Planløsning: Togvarmeanlegg bør ikke installeres ved togspor som er gjennomgående. Det anbefales hensetting på egne buttspor (ikke togspor).

  1. Unntak: For effektiv hensetting der det er mange togbevegelser, kan det være ønskelig med utkjør i begge retninger på gjennomgående spor (ikke togspor).

Elektrisk utforming av togvarmeanlegg

Krav til jording er beskrevet i Felles elektro/Prosjektering og bygging/Jording

For anlegg som installeres med togvarmeposter, hentes energien enten fra en nettstasjon eller fra banestrømforsyningen via reservestrømstransformator. TRV:01641

a) Samsvar med forskrifter og standarder: Installasjonen skal samsvare med forskrifter og standarder.

  1. Utførelse: Installasjonen skal tilfredsstille forskrifter som FEL, FEF og
  2. Utførelse: Installasjonen skal tilfredsstille standarder som EN 50122-1, EN 50264, IEC 60502, IEC 60502-1,

Togvarme levert direkte fra kontaktledningen gjennom strømavtaker

a) Forsyning av rullende materiell: Tilkobling av hensatt rullende materiell skal foretas med hevet strømavtaker.

  1. Unntak: Når annen hensettingsplass ikke er tilgjengelig, kan langtidshensetting av rullende materiell hensettes med mating fra Togvarmepost og frakoblet (spenningsfri) kontaktledning. Dette forutsetter tilstrekkelig områdesikring av hensettingsområdet.

Togvarmeanlegg med togvarmeposter med 1 000 V, forsynt fra banestrømforsyningen

a) Togvarepost med 1 000 V og 16,7 Hz: Togvarmeposter med 1 000 V og 16,7 Hz kan være et mulig alternativ.

  1. Vurdering: Togvarmeanlegget kan prosjekteres med 16,7 Hz forsyning dersom:
    1. investeringskostnadene kan reduseres vesentlig, og
    2. AT-system eller kl-anlegg kan gi tilfredsstillende eller bedre pålitelighet (tilgjengelighet).
  2. Utførelse: Anlegget skal eventuelt bygges som vist i <xr id="fig:figno 4"/>.
  3. Utførelse: Transformatoren skal ha et omsetningsforhold på 15 kV til 1 kV fra kontaktledningsanlegget eller tilpasset AT-systemet (f.eks. 30 kV til 1 kV).

<figure id="fig:figno 4">

Forsyning av togvarmeposter med 1 000 V fra kontaktledningsanlegg eller fra AT-system

</figure>

b) Fase på 1 000 V: Fasen på spenningen i pluggen skal ikke være i motfase med spenningen på kontaktledningen for å unngå mulig skade på rullende materiell.

Togvarmeanlegg med togvarmeposter med 1 000 V, høyspenningsutførelse

a) Togvarepost med 1 000 V: Dersom det skal bygges togvarmeposter med 1 000 V i tilknytning til en elektrifisert banestrekning, kan togvarmeanlegget bygges med inntaksmodul og fordelingsmoduler som vist i <xr id="fig:figno 2"/>. <figure id="fig:figno 2">

Togvarmetransformator som TN-S-anlegg, transformatorspenning er 1 730 V på sekundærsiden

</figure>

Togvarmeanlegg med togvarmeposter med 1 000 V, lavspenningsutførelse

a) Togvarepost med 1 000 V': Dersom det skal bygges togvarmeposter med 1 000 V i tilknytning til en ikke-elektrifisert banestrekning, kan togvarmeanlegget bygges med inntaksmodul og fordelingsmoduler som vist i <xr id="fig:figno 3"/>.

  1. Utførelse: Dersom forsyningen er fra en nettstasjon med 400/230 V blir hele installasjonen av togvarmeanlegget en lavspenningsutførelse, slik at vedlikehold kan utføres med bare én kyndig fagperson til stede. Det er ikke krav om bruk av kl-montør.

<figure id="fig:figno 3">

Kobling av togvarmetransformator med den ene fasen koblet til returkretsen, transformatorspenning er 1 000 V på sekundærsiden. Nullpunktssikring er ikke nødvendig.

</figure>

Togvarmeposter med 1 000 V og hensetting under spenningssatt kontaktledningsanlegg

TRV:01635

a) Sikkerhet: Togvarmeanlegget skal utføres slik at det ikke er fare for skade på personer og utstyr ved installasjon, betjening, drift og vedlikehold av anlegget.


b) Generelt krav For togvarmeposter som plasseres under kontaktledningsanlegg, bør det være forrigling av kontaktledningsanlegget mot togvarmeposter for å hindre sammenkobling mellom 15 kV og 1 kV..

TRV:01636

c) Spesielle krav til områdesikring: Hensettingsområdet skal ha nødvendig områdesikring for å ivareta elsikkerhet (jf. EH-012458).

  1. Utførelse: Hensettingsområde helt uten kontaktledning kan være uten spesiell områdesikring.
  2. Utførelse: For hensettingsområde med omsluttende inngjerding med høyde 2,5 m (med unntak for togspor i drift) skal følgende krav oppfylles:
    • Advarselsskilt i samsvar med EN 50153 skal settes opp på gjerder, porter og adkomstveier.
    • Det skal være barrierer som anvist i EN 50153, FEF og Jernbaneloven §9.
    • ALARP for langtidshensetting.
    • Ingen restriksjoner for rullende materiell.
  3. Utførelse: For hensettingsområde med omsluttende inngjerding med høyde 1,8 m (gjerde kan utelates dersom det er flere togspor mot publikumsområder) skal følgende krav oppfylles:
    • Advarselsskilt i samsvar med EN 50153 skal settes opp på gjerder, porter og adkomstveier.
    • Det skal være barrierer som anvist i EN 50153, FEF og Jernbaneloven §9.
    • ALARP for langtidshensetting.
    • Kjøretøy uten tilfredsstillende kjøretøysikring (avstand minst 2,75 m for ståplass eller fotfeste og der det kreves tydelig innsats og plan for videre klatring) skal henvises til hensettengsplass uten kontaktledning – med mindre det sørges for vakthold.
  4. Utførelse: For hensettingsområde uten omsluttende inngjerding skal følgende krav oppfylles:
    • Advarselsskilt i samsvar med EN 50153 skal settes opp.
    • Det skal være barrierer som anvist i EN 50122-1, FEF og Jernbaneloven §9.
    • ALARP for langtidshensetting.
    • Kjøretøy uten tilfredsstillende kjøretøysikring (avstand minst 3,5 m for ståplass eller 2,75 m for fotfeste og der det kreves en betydelig innsats og ferdighet for videre klatring) skal henvises til hensettingsplass uten kontaktledning – med mindre det sørges for vakthold.


d) Spesielle krav til rullende materiell Rullende materiell skal oppfylle minstekrav for hensetting under spenningssatt kontaktledning.

  1. Utførelse: Det skal utarbeides en fortegnelse over rullende materiell som tillates hensatt på dette området ut fra gitt høyde på spenningssatt kontaktledning og stedlige forhold med hensyn til adgangsbegrensning.
  2. Utførelse: For rullende materiell som ikke oppfyller minstekravene, kreves det oppsyn/vakthold når rullende materiell hensettes under spenningssatt kontaktledning.

Konstruksjon av togvarmeanlegg med togvarmeposter med 1 000 V

Krav til installert transformator

TRV:01647

a) Innkommende vern: Transformator skal ha forankoblet vern for kortslutningsbeskyttelse av transformatoren.

TRV:01648

b) Vern: Det skal være vern på transformatorens sekundærside for overbelastningsbeskyttelse av transformatoren og etterfølgende anlegg.

TRV:01649

c) Utforming: Høyspenningstransformatorer, brytere, vern og andre komponenter for høyspenning er å betrakte som en høyspenningsinstallasjon som blant annet utløser forskriftskrav at minst to personer skal være til sted, ved arbeid på eller nær ved høyspenningsanlegget:

  1. Utførelse: Høyspenningskomponentene skal installeres i et høyspenningsrom.
  2. Utførelse: Inngangen til høyspenningsrom skal ha "høyspenningsskilt" og skilt med angivelse av det høyeste spenningsnivået i rommet, slik som "1 730 V", "11 kV", "22 kV" eller det som måtte være relevant.

TRV:01650

d) Isolasjonsnivå: Kabel på sekundærsiden skal ha minimum isolasjonsnivå U0/U=1,8/3 kV i henhold til IEC 60502 og UIC 552.

TRV:01651

e) Dimensjonering: Trefasetransformatorer skal være dimensjonert for å tåle kontinuerlig skjevbelastning, det vil si maksimal tillatt belastning mellom kun én fase og jord.

TRV:01646

f) Spenning: Lokal netteier bør tidlig forespørres om forventet, aktuell spenning i forsyningspunktet. Dette kan få betydning for spesifikasjon av trinningen til transformatoren.

TRV:01639

g) Samtidighet: Det kan prosjekteres med en samtidighetsfaktor for belastningen, men det skal tas hensyn til effekttopper i spesielt kalde perioder.


h) Ytelse: Transformatoren bør utføres i rustfritt eller galvanisert stål, i henhold til Fe/Zn klasse A i NS-EN ISO 1461.

  1. Utførelse: Kapslingen skal, uavhengig av plassering, være slik at fuktighet og støv ikke reduserer levetid og ytelse for transformatoren.
  2. Utførelse: Trefasetransformatorer for 1 000 V skal tåle kontinuerlig maksimal skjevbelastning.
  3. Utførelse: Transformatorens kasse skal utjevnes til hovedskinne for utjevningsforbindelser, MEB (og videre til returkretsen).
{{{1}}}
MERK! Med to transformatorer kreves ekstra aktsomhet for faseforholdene mellom de to sekundærsidene.

Modulær oppbygning

TRV:01652

a) Effektskillebryter: Fasene og eventuell nøytralleder fra transformatoren etterfølges av en effektskillebryter som skal gi et allpolig brudd.

  1. Utførelse: Det skal være mulig å etablere jording på begge sider av effektskillebryteren for vedlikehold.
  2. Utførelse: Etter effektskillebryteren føres bare den relevante fasen og tilhørende returkrets videre til en inntaksmodul.
  3. Utførelse: Anlegget utføres slik at det ikke er risiko for utilsiktet samtidig berøring av to faser - om nødvendig brukes hindre.

Det er prinsipielt tre forskjellige løsninger vist i <xr id="fig:figno 4"/>, <xr id="fig:figno 2"/> og <xr id="fig:figno 3"/>, der antallet disponible faser som forsyner hver sin gruppe av togvarmeposter, varierer fra 1 til 3 som følger:

  • <xr id="fig:figno 4"/> med reservestrømstransformator har kun en fase med spenning 1 000 V..
  • <xr id="fig:figno 2"/> representerer en høyspenningsutførelse med tre faser med fasespenning på 1 000 V (linjespenning på 1670 V).
  • <xr id="fig:figno 3"/> representerer en lavspenningsutførelse med to disponible faser, siden den tredje fasen er en felles retur for de to andre. Linjespenningen mellom to faser er 1 000 V.


b) Struktur: For hver av de tre fasene skal det være én inntaksmodul og én eller flere etterfølgende fordelingsmoduler.

  1. Utførelse: Nøytralleder samt én faseleder fra effektskillebryteren skal føres frem til den ene inntaksmodulen.
  2. Utførelse: I en inntaksmodul er det bare én fase. De andre fasene skal ikke inn i denne inntaksmodulen.
  3. Utførelse: I en fordelingsmodul er det bare én fase. De andre fasene skal ikke inn i denne fordelingssmodulen.
  4. Utførelse: Avstanden fra en inntaksmodul og tilhørende fordelingsmoduler til andre faser skal være tilstrekkelig til å hindre utilsiktet berøring av to faser - hindre brukes dersom det er nødvendig.
  5. Utførelse: Inntaksmodulen skal plasseres sammen med tilhørende fordelingsmoduler, fysisk adskilt fra øvrige inntaksmoduler/fordelingsmoduler og merkes tydelig med fase L1, L2 eller L3.


c) Inntaksmodul: Inntaksmodul skal inneholde:

  • Skillebryter på innkommende kabel i 1000 V-skapet. Alternativt skal det benyttes en effektbryter dersom det ikke er montert trefaset effektbryter i høyspenningsfordelingen.
  • Jordingsbryter (skillebryter med jordslutning)
  • Utstyr for måling av strøm og spenning
  • Returstrømskinne
  • Jordskinne
  • Godkjent utstyr for tilkobling av jordings-/kortslutningsutstyr på faseleder, returstrømskinne og jordskinne


d) Fordelingsmodul: Fordelingsmodul skal inneholde:

  • Skillebryter
  • Kontaktor for inn/utkobling av belastningsstrøm
  • Innstillbart relévern for kortslutnings- og overstrømsvern av utgående kabel
  • Utstyr for strømmåling
  • Forberedt for kWh-måling (opplegg fram til måleromkobler og plass for kWh-måler)
  • Lamper for tilstandsindikasjon:
    - Blå lampe for indikasjon på at kabel mellom togvarmeposten og vognsettet er tilkoblet og spenningssatt
    - Hvit lampe for indikasjon på at kabelen mellom togvarmepost og vognsett er spenningsløs
    - Rød lampe for indikasjon på at bryteren er utkoblet manuelt
    - Rød lampe for indikasjon på at bryteren er utkoblet/blokkert av forriglingsmessige årsaker (spenningssatt kl-anlegg, feilstrøm, feilbetjening eller lignende)
  • Returstrømskinne
  • Jordskinne
  • Godkjent utstyr for tilkobling av jordingsutstyr i skapet på faseleder, returstrømskinne og jordskinne
  • Merking med togvarmepostens nummer, spenning og frekvens.


e) Dimensjonering: Fordelingsmodul dimensjoneres i henhold til prosjektert belastning for togvarmeposten. Overstrømsvern skal ikke ha større kontinuerlig driftsstrøm enn 630 A.


f) Indikatorer: Lampene med tilkoblingsenhet og instrumenter for strøm- og spenningsavlesning skal monteres i tavlefront.


g) Tilgjengelig spenning: Dører i 1000 V-fordelingstavle skal ikke kunne åpnes med spenningssatte samleskinner eller brytere i de ulike feltene.

Fordeling med 1 000 V

a) Plassering: Fordeling med 1 000 V bør plasseres innendørs i eget rom.

Kontrolltavle

a) Tavle: Tavle for 230 V forsyning skal levere kurser med hjelpestrøm til togvarmeanlegget.

  1. Utførelse: Tavlen bør inneholde kurser for:
    * Lys, stikkontakter og varme i lokalene.
    * Hjelpestrøm for styring av togvarmeanlegget.
    * Overvåknings- eller kontrollenheter for togvarmeanlegget (f.eks. PLS, releer og lignende).

Forrigling

TRV:01643

a) Forrigling: Bruk av togvarmeanlegget skal koordineres med øvrig anlegg.

  1. Utførelse: Spenningen på togvarmeposten skal ikke kobles inn før kabel med stikker er tilkoblet det rullende materiellet.
  2. Utførelse: Når KL-spenningen er utkoblet: For å hindre avriving av togvarmekabelen skal spenningen på KL-anlegget ikke kobles inn før togvarmeposten er frigjort og tilkoblingskabelen er frakoblet rullende materiell.
  3. Utførelse: Logikk utformes som et lavspenningsanlegg med referanse i returkretsen.

TRV:01645

b) Faseforhold: På lange oppstillingsspor skal det treffes tiltak for å hindre at to sammenkoblede togsett tilkobles to uttak med ulike faser på 1 000 V.

  1. Utførelse: For togvarmeposter installert ved et hensettingsspor bør alle togvarmepostene mates fra samme fase referert til en og samme transformator.


TRV:01644

c) Feil tilkobling: Tiltak skal iverksettes for å hindre at en togvarmepost med 1000 V tilkobles materiell på et annet spor eller på en annen oppstillingsplass enn det som er tiltenkt.


Sikkerhet ved betjening av togvarmepost med 1 000 V

a) Anlegget skal ta hensyn til følgende forhold for sikker drift og betjening:

  1. Utførelse: Det skal ikke være mulig å spenningssette togvarmepost før stikkeren er tilkoblet rullende materiell.
  2. Utførelse: Det skal ikke være mulig å frakoble stikker med spenningssatt togvarmepost.
  3. Utførelse: Det kan settes opp skilt ved togvarmeposter med informasjon om funksjonalitet ved utfall av energileveranse fra nett (anbefalt). Mulig informasjonstekst er ett av følgende:
    1. "Ved nettutfall sendes varsel om nettutfall til ... slik at eventuell forsyning til rullende materiell kan reaktiveres manuelt."
    2. "Etter nettutfall må togvarmepostern reaktiveres manuelt."
    3. "Etter nettutfall gjenopprettes eventuell spenningsforsyning til tilkoblet rullende materiell."
    4. (Tilpasset tekst.)


b) Vern: Det skal etableres vern for beskyttelse mot farlige berøringsspenninger og kortslutninger frem til stikker innenfor tillatt utkoblingstid i samsvar med forskrifter, slik som FEL.


c) Adskillelse fra KL-anlegget: Energiforsyning fra togvarmepost og kontaktledningsanlegget skal ikke kobles sammen gjennom tilkoblet rullende materiell, jf. §8-7 i [FEF]. Se også Rolling stock/Supplementary information and regulations/Appendix/Requirements on rolling stock in Norway and Sweden regarding EMC with the electrical infrastructure and coordination with the power supply and other vehicles#P14:_Train_pre-heating_systems.

Kabel til togvarmeposter

a) Isolasjonsnivå: Kabel fra fordelingsmodul til togvarmepost skal ha minimum isolasjonsnivå U0/U=1,8/3 kV (IEC 60502.1, EN 50264).


b) Føring: Returleder skal føres i tett forlegning sammen med faseleder.

  1. Utførelse: Returleder skal ha isolasjonsnivå på minimum U0=1 000 V.
  2. Utførelse: Fase- og returleder bør kombineres i samme kabel.


c) Ledertverrsnitt: Kabelen skal dimensjoneres etter prosjektert belastning for togvarmeposten.

  1. Utførelse: Vern skal dimensjoneres i henhold til FEL.


d) Utjevning: Jordleder/skjerm i kabel skal tilkobles jord i fordelingsmodul og utisoleres i togvarmepost.

  1. Utførelse: For områder uten kontaktledningsanlegg og uten fare for påvirkning av banestrømsforsyningens returstrøm, skal jordleder/skjerm tilkobles jord i begge ender.

Togvarmepost

a) Plassering: Togvarmepost skal plasseres tett ved det sporet den skal forsyne.

  1. Utførelse: Togvarmeposten skal plasseres slik at den ikke kommer innenfor minste tverrsnittprofil, se [520], Profiler og minste tverrsnitt.
  2. Utførelse: Hver togvarmepost skal kunne tilkobles materiell i kun ett spor.


b) Utforming: Togvarmeposten skal ha, varig og godt synlig merking med unikt navn, spor nummer/navn som forsynes, spenning, frekvens og entydig enkel betjeningsveiledning.

  1. Utførelse: I togvarmeposten skal det ikke være brytere som kobler laststrøm.
  2. Utførelse: All kobling av laststrøm skal skje i fordelingsmodul i 1000 V-fordelingsrom.
  3. Utførelse: Togvarmeposten skal dimensjoneres for 630 A. Togvarmeanlegget kan eventuelt dimensjoneres for en lavere ytelse.
  4. Utførelse: Togvarmeposten skal ha kapslingsgrad med minimum IP 54.
  5. Utførelse: Det skal være montert godkjent utstyr for tilkobling av jordings-/kortslutningsutstyr på faseleder, returstrømskinne og jordskinne i togvarmeposten.
  6. Utførelse: Togvarmepost skal være utført i rustfritt stål, galvanisert stål eller saltvannsbestandig aluminium.
  7. Utførelse: Alt utstyr skal tåle de mekaniske og klimatiske påkjenninger som kan oppstå.
  8. Utførelse: Utvendig utstyr skal være dimensjonert til å tåle fra –40 til +50 °C.

Betjening

a) Funksjoner på togvarmepost: Hver togvarmepost skal ha brytere for inn- og utkobling av last, nøkkelbryter og lampetest (trykkknapp/impulsbrytere).

  1. Utførelse: Innkobling av togvarmepost skal, dersom alle betingelser for innkobling er oppfylt, bare kunne utføres ved samtidig betjening av nøkkelbryter og inn-bryter.
  2. Utførelse: Type nøkkel- og låsesystem skal være godkjent av Bane NOR.

Indikering

a) Indikering av driftsstatus: Indikering av driftsstatus skal skje ved:
* Blå lampe godt synlig montert på toppen av togvarmeposten; indikasjon på at togvarmeposten er spenningssatt.
* Hvit (evt. gul) lampe; indikasjon på at togvarmeposten er spenningsløs.

Gult lys er bedre synlig enn hvitt lys.
En av lampene vil alltid være tent. Dersom det ikke er lys i lampene, skal togvarmeposten betraktes som spenningssatt.

Tilkoblingskabel

a) Tilkoblingskabel: Kabel fra togvarmepost til tog skal produseres som vær- og oljebestandig, mangetrådet bevegelig kabel.

  1. Utførelse: Ledertverrsnitt skal være 1x185 mm2 Cu og skjerm med ledertverrsnitt minimum 25 mm2 Cu.
  2. Utførelse: Isolasjonsnivå U0/U=1,8/3 kV i henhold til EN 50264-serien.
  3. Utførelse: Kabelen skal ha to signalledere med minimum 2x1,5 mm2 Cu med isolasjonsnivå U0/U=300/500 V.
  4. Utførelse: Signalledere for integrert pilotstift bør være integrert i kabelen (felles kappe).


b) Terminering: Ved tilkobling i togvarmeposten skal det benyttes knivkontakter som sikrer enkel frakobling av kabelen dersom kabel rives vekk.

  1. Utførelse: Det skal være sikkerhetsbryter som sikrer utkobling av strømmen før lysbue oppstår i togvarmeposten.


c) Kabellengde: Tilkoblingskabelen skal være så kort at togvarmeposten kun kobles til vognmateriell i det sporet den er tiltenkt.


d) Stikker: Stikker for tilkobling til rullende materiell skal ha sikkerhetsbryter som forhindrer til- og frakobling av stikkeren ved spenningssatt togvarmepost.

  1. Utførelse: Stikkeren skal tilfredsstille [UIC 552].


e) Plassering av kabel: Det skal være stativ for oppheng av tilkoblingskabel og en blindkobling for låst oppheng av stikker.

  1. Utførelse: Uvedkommende skal ikke kunne fjerne stikket fra blindkoblingen.
  2. Utførelse: Blindkoblingen skal ikke gi indikasjon på at rullende materiell er tilkoblet.
  3. Utførelse: Blindkoblingen skal gi beskyttelse mot berøring selv om kabelen ved feil er spenningssatt.

Spor og returkrets

a) Returkrets: Mellom en togvarmepost og alle spor som denne forsyner, skal det være en direkte forbindelse til returkretsen.

  1. Utførelse: Alle tilkoblinger i kjøreskinner skal skal utføres med presset skruforbindelse.
  2. Utførelse: Tilkobling til kjøreskinner utføres ved togvarmepost.
  3. Utførelse: Returforbindelse fra kjøreskinnene til transformator skal dimensjoneres for samme belastning som togvarmeposten.
  4. Utførelse: Returleder skal ikke inneholde bryter, vern eller sikringer.


b) Skilt: Området som togvarmeanlegget skal dekke, bør markeres med spesielle skilt.

  1. Utførelse: Instruks for bruk av anlegget skal inneholde tegninger som viser området anlegget dekker.


c) Skinneforbindere: Ved bruk av skinneforbindere skal disse benyttes i begge kjøreskinnene.

  1. Utførelse: For områder uten kontaktledningsanlegg kan det benyttes skinneforbindere i kun én av kjøreskinnene.
  2. Utførelse: I området som togvarmeanlegget skal dekke, skal det være en tverrforbinder i enden av sporområdet (der dette er mulig med hensyn på sporfelter).
  3. Utførelse: Dersom området har flere enn 10 skinneskjøter med skinneforbindere, skal det i tillegg monteres en tverrforbinder for hver tiende skinneskjøt.
  4. Utførelse: For dimensjonering av skinneforbindere og tverrforbindere henvises det til Felles_elektro/Prosjektering_og_bygging/Jording#ROBUSTHET

Drift og overvåkning

a) Omfang: All betjening av togvarmeposter skal skje lokalt ved hver togvarmepost.

  1. Utførelse: Anlegget skal ha visning av alle feilmeldinger som påvirker anleggets funksjon lokalt i fordelings- eller styretavle for anlegget.
  2. Utførelse: Det bør være mulighet for logg av feilmeldinger med lagring i minimum 1 måned.
  3. Utførelse: Anlegget bør forberedes for fjernovervåkning av funksjonskritiske feilmeldinger til betjent sted.

Totalstopp

a) Totalstopp: Anlegget skal være forberedt for totalstopp.

  1. Vurdering: Behov for totalstopp og eventuell plassering av brytere skal vurderes ut fra anleggets beliggenhet (adgang for uvedkommende), risiko for skader og farer som kan oppstå.
  2. Vurdering: Vurdering skal utføres for alle anlegg.
  3. Utførelse: Brytere for totalstopp skal ikke kunne tilbakestilles uten bruk av nøkkel.
  4. Utførelse: Det skal også være mulig å fjernbetjene totalstopp for anlegget.
  5. Utførelse: Dersom totalstopp er installert, kan hele anlegget kobles ut fra brytere plassert rundt i anlegget der det er hensiktsmessig.
Installert totalstopp representerer en risiko for sabotasje.

Togvarmeposter med 400/230 V, 32/63 A

a) Togvarmeposter med 400 V : Togvarmeposter med 400 V prosjekteres i følge vanlig lavspenningsanlegg i samsvar med FEL.

  1. Utførelse : Aktuelt kontaktmateriell er:
    * IT: 230 V trefase for 32 A.
    * IT: 230 V trefase for 63 A.
    * TN-S: 400 V trefase for 32 A.
    * TN-S: 400 V trefase med 63 A.
  2. Utførelse : Uttak skal ikke plasseres innenfor sone for strømavtaker.
  3. Utførelse : Plassering innenfor sone for kontaktledning skal prosjekteres etter en vurdering av risiko.

Uttak med 230 V, 16 A

a) Uttak prosjekteres og installeres som ordinære lavspenningsanlegg i samsvar med FEL.

  1. Utførelse : Uttak skal ikke plasseres innenfor sone for kontaktledning eller sone for strømavtaker.

Togvarmeposter med 400 V, 63/125/600 A

EN 50546 inneholder referanse og tekniske krav til en kontakttype for 400 V trefase med 63 eller 125 A (styrt fra lastsiden) og en kontakttype for 400 A med 600 A (styrt fra lastsiden), Begge kontaktene har faseledere og pilotstifter for styresignaler.

Nærmere informasjon om krav til installasjon vil følge.

Dokumentasjon

Krav til FDV-dokumentasjon er gitt i relevante normer og i Felles_bestemmelser/Generelle_bestemmelser#Dokumentasjon.

Relevant dokumentasjon (ikke-uttømmende liste):

  • Fordelingsskjema
  • Hovedstrømskjema (en- og flerlinjeskjema)
  • Styrestrømskjema
  • Returkretsskjema
  • Fundamenttegning til bygg/fordelinger og togvarmeposter
  • Plantegning som viser bygg/fordelinger/togvarmeposter
  • Kabeltraseer
  • Innredningstegning til alle skap
  • Transformatorkort
  • Beskrivelse og betjeningsveiledning for styring, kontroll, overvåkning
  • Betjeningsinstruks for togvarmepost
  • Jordingsplan (tverrfaglig)