Felles bestemmelser/Generelle bestemmelser
Hensikt og omfang
Dette kapitlet inneholder generelle bestemmelser for regelverket for prosjektering, bygging og vedlikehold av jernbaneanlegg. Regelverket er koblet til nasjonale og internasjonale standarder der dette er styrt ved lover, normer og avtaler eller er hensiktsmessig. I tillegg inneholder kapitlet generelle krav til prosjektering og bygging av jernbaneanlegg.
Regelverket inneholder følgende hoveddeler:
Forord | INFORMATIV | Felles for alle fag |
Generelle bestemmelser | NORMATIV | Felles for alle fag |
Definisjoner, forkortelser og symboler | NORMATIV | Felles for alle fag |
Generelle tekniske krav | NORMATIV | Fagspesifikt |
Krav til anleggstyper eller delsystemer | NORMATIV | Fagspesifikt |
Vedlegg, spesifikke anlegg og produkter | NORMATIV/INFORMATIV | Fagspesifikt |
Teknisk regelverk angir i hovedsak kvalitative og kvantitative funksjonskrav til delsystemer og komponenter.
Vedleggene inneholder blant annet beskrivelser av typegodkjente anlegg og systemer, men også utdypninger og forklarende tekster. Der typegodkjente anlegg og systemer prosjekteres, bygges eller vedlikeholdes, skal vedleggene gjelde som normgivende, og beskrivelse i det aktuelle vedlegget skal derved følges. Vedlegg (tabeller, instruksjoner, prosedyrer, data) som det konkret henvises til i reglene, skal også følges, og derved betraktes som om det er en del av det normgivende regelverket.
Kravene i prosjektering og bygging gjelder for ny infrastruktur og ved oppgradering av eksisterende infrastruktur. Ved fornyelse gjelder regelverket for vedlikehold.
- oppgradering, et hvert større modifikasjonsarbeid på et delsystem eller delvis undersystem som forbedrer den generelle ytelsen av delsystemet
- fornyelse, et hvert større utskiftingsarbeid på et delsystem eller delvis undersystem som ikke endrer den generelle ytelsen av delsystemet
Henvisninger til Teknisk regelverk
Dersom ikke annet er oppgitt skal det henvises til Teknisk regelverk på følgende måte:
- Fagområde/Bok/Kapitel eller Fagområde/Bok/Kapitel#avsnitt
Boknummeret (eks. JD501) benyttes i dag kun som en snarvei. Se henvisning brukt i praksis i innmeldingsskjema for endringsforslag og i skjema for søknad om dispensasjoner.
Generelt for vedlikeholdskrav
Kravene skal oppfattes som utløsende krav for når det må settes inn tiltak.
Videre angir regelverket også krav til tiltakene eller utførelse av tiltakene der dette er naturlig og/eller nødvendig av hensyn til kvalitet og sikkerhet.
Regelverket angir også i nødvendig grad krav til hvor raskt de avdekte mangler må utbedres. For spesielt viktige områder angis krav til operative tiltak som må settes i verk.
▶ Krav som har forankring i sikkerhet er markert særskilt (slik som denne linjen).
- avsporing
- sammenstøt tog-tog
- sammenstøt tog-objekt
- brann
- passasjer skadet på plattform
- personer skadet ved PLO
- personer skadet i og ved spor (inkludert også ”elsikkerhet”)
Gyldighet
Teknisk regelverk er gyldig fra utgitt dato.
Teknisk regelverk er underordnet lover og forskrifter.
▶ I de tilfeller der Bane NOR stiller strengere krav enn forskriftene, enten spesifikt eller gjennom normer og standarder, skal Bane NORs krav følges. Tabell: Myndighet til å gi dispensasjon viser hvilke modale hjelpverb som er benyttet i regelverket, hvordan de skal forstås og hvem som har myndighet til å gi dispensasjon.
Regel | Verb | Myndighet til å gi dispensasjon |
---|---|---|
Myndighetskrav | Krav som Bane NOR selv ikke har myndighet til å gi dispensasjon fra | |
Krav | Redaktør av Teknisk regelverk | |
Anbefaling | Infrastruktureier | |
Mulighet/alternative løsninger | Den som prosjekterer, bygger eller vedlikeholder |
TRV:00187
Anbefalinger: Som utgangspunkt skal prosjektene legge til grunn at infrastruktureier ønsker at alle anbefalinger følges.
Dispensasjon fra Teknisk regelverk
TRV:00188
Ved mangel på oppfyllelse av krav i Teknisk regelverk skal det søkes den interne enhet som har myndighet til å behandle en slik søknad om dispensasjon.
- Søknaden skal sendes og behandles og dispensasjon skal gis før regelverket kan fravikes.
- Søknad om dispensasjon skal samtidig avklares med infrastruktureier når denne ikke selv søker om/behandler dispensasjonen.
- Søker om dispensasjon fra skal-krav, jf. Tabell: Myndighet til å gi dispensasjon, skal benytte eget, elektronisk søknadsskjema tilgjengelig fra regelverkets hovedside.
TRV:00189
I søknad om dispensasjon skal søker påvise og dokumentere teoretisk, erfaringsmessig eller ved forsøk at mangel på oppfyllelse av krav og anbefalinger gir et akseptabelt nivå for pålitelighet, tilgjengelighet, vedlikeholdbarhet og sikkerhet (RAMS), samt jernbanens infrastrukturkapasitet og livsløpskostnader.
TRV:00190
Før søknad om dispensasjon innvilges eller avslås, skal den interne enhet som har myndighet til å behandle søknaden selv gjennomgå og vurdere alle virkninger av innvilget dispensasjon.
Behov for dispensasjon ved endring av regler
TRV:00191
Selv om reglene ikke har tilbakevirkende kraft, bør oppgradering/endring av anlegget vurderes utført slik at anlegget tilfredsstiller gjeldende regelverk.
Manglende oppfyllelse av vedlikeholdskrav
TRV:00192
Nedprioriterte kontrollaktiviteter, kontroll med tilstandsutvikling ved overskridelse av utløsende krav og etterslep på planlagte kontrollaktiviteter skal rapporteres iht. krav i gjeldende vedlikeholdshåndbok for Bane NOR. Se for øvrig Krav til forebyggende vedlikehold.
Dispensasjon fra lover og forskrifter
TRV:00193
Ved mangel på oppfyllelse av krav i offentlige lover og forskrifter skal det søkes gjeldende myndighet om dispensasjon.
- Dispensasjonssøknadene skal sendes via Infrastrukturforvalters øverste leder, eller den av Infrastrukturforvalter beskikkede hovedansvarlige for myndighetskoordinering i sikkerhetsrelaterte saker.
- Dispensasjonssøknader fra lover og forskrifter skal i tillegg godkjennes av infrastruktureier eller den interne enhet som har myndighet til å behandle interne dispensasjonssøknader.
- Infrastruktureier bestemmer prosedyren for og utformingen av søknader.
TRV:00194
En søknad skal som minimum inneholde de opplysninger som nevnes som vurderingskriterier i loven/forskriften/forarbeidene/kommentaren, men en kan også trekke frem andre vurderingskriterier.
TRV:00195
Selv om de fleste forskrifter ikke har tilbakevirkende kraft for anlegg som er bygd før forskriften trådte i kraft, bør oppgradering/endring av anlegget vurderes utført slik at anlegget tilfredsstiller gjeldende forskrift.
Strategiske føringer
Teknologisk strategi
Bane NORs overordnede teknologiske strategi stiller følgende krav:
TRV:00196
Levetidsperspektivet og kontinuerlig kvalitetsforbedring skal inngå i alle faser.
TRV:00197
Det skal velges internasjonalt anerkjent og etablert teknologi.
TRV:00198
Det skal velges blant forhåndsdefinerte teknologiske løsninger.
TRV:00199
Ved vedlikehold og fornyelse skal det velges teknologiske løsninger som
- fører til standardisering
- bidrar til økt tilgjengelighet
Krav til pålitelighet, tilgjengelighet, vedlikeholdbarhet og sikkerhet (RAMS)
Generelle krav til bruk av EN 50126 for jernbaneinfrastruktur er gitt i Jernbaneinfrastrukturforskriften, § 3-1.Generelle krav til jernbaneinfrastruktur. Kravene til og leveransene fra RAMS-arbeidet i Bane NOR er beskrevet i Bane NORs styringssystem og, der signalanlegg er en del av prosjektet, i arbeidsprosesser for signal eller for ERTMS.
TRV:00202
For programvarebaserte systemer i infrastruktur skal [EN 50126] (2017) benyttes.
[EN 50126]:
- definerer RAMS som faktorene pålitelighet, tilgjengelighet, vedlikeholdbarhet og sikkerhet og samspillet mellom disse
- definerer en prosess for å håndtere RAMS i et systems livsløp med tilhørende oppgaver
- gjør det mulig å håndtere og kontrollere konflikter mellom RAMS-elementer effektivt
- definerer en systematisk prosess for å spesifisere kravene til RAMS og demonstrere at disse kravene er oppfylt
TRV:00203
For signalsystemer som utfører sikkerhetsrelaterte funksjoner skal i tillegg EN 50128 (2011) og EN 50129 (2003) benyttes.
- EN 50126 skal benyttes fram mot Bane NORs validering av systemkravspesifikasjonen.
- EN 50126, og eventuelt EN 50128 og EN 50129, skal benyttes i utviklingen fram mot leverandørens systemvalidering, basert på den validerte systemkravspesifikasjonen.
- EN 50126 skal benyttes i Bane NORs systemaksept, eventuelt gjennom å koordinere aksepttestingen med leverandørens systemvalidering.
- EN 50126 skal benyttes i drift og vedlikehold av systemet, fram mot avhending av systemet.
- Standardene skal ved endringer i systemet etter systemaksept benyttes med samme grad av rigiditet som før systemaksept.
Krav til samtrafikkevne (interoperabilitet)
Tekniske spesifikasjoner for interoperabilitet (TSI) implementeres i Norge ved forskrift med hjemmel i Samtrafikkforskriften. De ulike TSIer angir minimumskrav som må oppfylles for å sikre samtrafikkevne. Ved prosjektering, bygging og vedlikehold etter Teknisk regelverk vil man oppfylle relevante TSI krav. I noen tilfeller vil kravene i Teknisk regelverk kunne være strengere enn TSI kravene uten at dette begrenser samtrafikkevnen.
I Tabell:TSI-krav er det gitt referanser til vedlegg hvor man kan finne oversikt over parameterkrav i de ulike relevante TSIer og hvor disse kravene ivaretas i Teknisk regelverk.
Ivaretakelse av krav fra Jernbaneinfrastrukturforskriften
Jernbaneinfrastrukturforskriften gjelder for jernbaneinfrastruktur på det nasjonale jernbanenettet. Forskriften setter nasjonale tekniske krav til jernbaneinfrastruktur (Jernbaneinfrastrukturforskriften, kap.3).
Vedlegget Ivaretakelse av krav fra Jernbaneinfrastrukturforskriften gir oversikt over nasjonale tekniske krav til jernbaneinfrastruktur og hvor disse kravene ivaretas i Teknisk regelverk.
Ivaretakelse av krav i forskrift om rapportering, registrering og merking av luftfartshinder
TRV:01014
Meldeplikt om luftfartshinder: Luftfartshinder skal være rapportert, registrert og merket iht. "Forskrift om rapportering, registrering og merking av luftfartshinder"
Omsorgsplikt
TRV:00204
▶ Utover de konkrete krav til vedlikeholdet som er gitt regelverket gjelder også at alle som utfører vedlikehold har en generell omsorgsplikt. Dette gjelder også for systemer og komponenter som ikke faller innenfor vedkommendes fagfelt.
1. Plikt til å være årvåken med tanke på tilstand og behov for tiltak, for eksempel:
- se/lytte/lukte etter tegn på feil og skader som er under utvikling eller allerede kan ha oppstått
- midlertidig utbedring av skader der det er hensiktsmessig og mulig
- smøring og vask selv om det ikke står eksplisitt i arbeidsordre dersom det er nødvendig
- kondisjonering/trimming av komponenter som er sjelden i bruk, for å hindre at de gror fast
- ettertrekking, småreparasjoner eller lignende. Dette gjelder både mekaniske systemer og komponenter og elektriske termineringer og koblinger
- se etter feilmeldinger og alarmer
- rydding og vask
- snømåking, strøing, gressklipping
- utskifting og etterfylling av forbruksmateriell (lyspærer etc.)
Krav til forebyggende vedlikehold
TRV:00205
▶ Forebyggende vedlikehold beskrevet i generiske arbeidsrutiner er basert på en RCM-analyse og skal utføres for å imøtekomme krav og anbefalinger i Teknisk regelverk.
TRV:00206
▶ Endring av forebyggende vedlikehold (type og/eller intervall) merket med H (for høyere myndighetsnivå) skal godkjennes av den enhet som i Bane NORs styringssystem er tilordnet dette ansvaret.
TRV:00207
▶ Endring av forebyggende vedlikehold (type og/eller intervall) merket med L (for lavere myndighetsnivå) skal godkjennes av den enhet som i Bane NORs styringssystem er tilordnet dette ansvaret.
TRV:00208
Ved utførelse av vedlikeholdsaktiviteter skal Bane NORs egne prosedyrer følges når det henvises til slike i arbeidsrutiner eller regelverk.
For øvrige anlegg bør leverandørens anbefalinger følges.
TRV:00209
For systemer og komponenter der leverandørgaranti gjelder, skal leverandørens anvisninger for vedlikeholdet følges.
Tid til utbedring av feil
Tid til utbedring av skader og feil som finnes i anleggene, bør prioriteres ut fra hvilken konsekvens den enkelte skade eller feil kan føre til:
TRV:00210
▶ Skader og feil som kan føre til personskade eller brann, skal utbedres umiddelbart.
TRV:00211
Skader og feil som kan føre til redusert tilgjengelighet for togframføring eller skader på miljø, bør utbedres snarest. Dersom skaden eller feilen kan føre til store skader på miljø, skal feilen utbedres umiddelbart (jf.Forurensningsloven §7).
TRV:00212
Skader og feil som kan føre til verdiforringelse, bør utbedres ved første anledning ut fra økonomiske vurderinger.
- Med umiddelbart menes: Togdriftsmessige tiltak er nødvendig inntil feil er rettet.
- Med snarest menes: Togdrift kan fortsette, retting av feil utføres etter nærmere bestemmelser for det enkelte fag.
Adgangskontroll
▶ For adgangskontroll se: Felles elektro/Prosjektering og bygging/Elektrotekniske bygninger og rom
Personsikkerhet
Ferdsel, arbeid og aktivitet i og ved spor
TRV:00213
▶ I forbindelse med bygge-/anleggsvirksomhet skal alt arbeid følge de til enhver tid gjeldende bestemmelser for aktivitet i og nær trafikkert spor, ref. Sikkert arbeid i og ved spor.
El-sikkerhet
TRV:00214
▶ I forbindelse med bygge-/anleggsvirksomhet skal mennesker være beskyttet mot fare som kan oppstå ved direkte og indirekte berøring av spenningsførende deler.
TRV:00215
▶ Mennesker skal være beskyttet mot fare som kan oppstå ved berøring av anleggsdel i de tekniske anleggene som kan bli spenningssatt ved feil (indirekte berøring).
TRV:07814
▶ Beskyttelse mot direkte kontakt med spenningssatte deler i kontaktledningsanlegg skal utføres ved hjelp av avstand eller bruk av hindre (direkte berøring).
Se blant annet informativt vedlegg Felles bestemmelser/Generelle bestemmelser/Veiledning for elsikkerhet ved hensetting under spenningssatt kontaktledning.
Vedrørende berøringsfare som følge av påvirkning fra banestrømmens returkrets bør kravene i [EN 50122-1] følges. For øvrig gjelder norske forskrifter som [FEL] og [FEF].
Godkjenning av tekniske systemer og komponenter
TRV:00216
▶ Alt sikkerhetskritisk utstyr skal til en hver tid være i en slik tilstand at krav til sikkerhet oppfylles.
Anskaffelser
TRV:00217
▶ Systemer og komponenter i jernbaneinfrastrukturen som kan påvirke trafikksikkerheten, eller er driftskritiske skal godkjennes av den enhet som i Bane NORs styringssystem er tilordnet dette ansvaret. Dersom styringssystemet ikke har tilordnet noen enhet dette ansvaret, skal ansvarsforholdet avklares med enheten Strategi og utvikling.
- Stor betydning for oppetiden
- Spesialprodukt
- Lang leveringstid
- Knapphet i markedet
- Må bestilles i større kvantum
- Reservedeler til anlegg utgått av produksjon
- Krever spesialtransport.
TRV:00218
For systemer og komponenter der Bane NOR har utgitt tekniske spesifikasjoner skal disse følges.
- Tekniske spesifikasjoner finnes på https://trv.banenor.no/ts/Hovedside.
TRV:00219
Ved utskifting til nye komponenter og systemer skal kun godkjente komponenter og systemer brukes, der det er krav om dette. Godkjenningen utføres av den enhet som i Bane NORs styringssystem er tilordnet dette ansvaret. Dersom styringssystemet ikke har tilordnet noen enhet dette ansvaret, skal ansvarsforholdet avklares med enheten Strategi og utvikling.
Sporbarhet
TRV:00220
▶ Utvalgte komponenter/systemer med stor betydning for sikkerhet og tilgjengelighet innmontert i Bane NORs faste tekniske anlegg skal merkes og registreres slik at komponentene kan spores.
TRV:00221
Ved montering av komponenter/systemer der det kreves sporbarhet skal nødvendige opplysninger registreres i sentral infrastrukturdatabase.
For krav til sporbarhet for de enkelte fagfelt vises det til kap. 4 i regelverk for vedlikehold.
- Sporbarhet fra produksjon/leverandør
- Komponenter/systemer bør merkes med:
- Produsentens navn
- Produksjonsår (evt. dato)
- Komponenttype/nummer
- Unik nummerering/identifisering av komponenten/systemet (serienummer etc.)
- Leverandøren må ut fra merkingen ha et system for å kunne identifisere komponenten/systemet og gi informasjon om essensielle produksjonstekniske data (eksempelvis materialsertifikat, støpeformnr., smeltedigelnr.), om slike komponenter der dette kreves.
- Komponenter/systemer bør merkes med:
- Sporbarhet for plassering
Ut fra komponentens/systemets merking skal man kunne finne ut hvor i anlegget komponentene/systemene er montert. - Sporbarhet ved drift og vedlikehold
Historiske data for utvalgte komponenter/systemer i infrastrukturen av betydning for drift og vedlikehold (eksempelvis registrerte feil, driftstid, trafikkbelastning, antall operasjoner) skal følge komponenten/systemet gjennom hele dens levetid.
Gjenbruk av komponenter/systemer
TRV:00222
▶ Komponenter/systemer som har betydning for sikkerhet, og som tas ut av drift før de settes inn igjen skal være revidert eller kontrollert i henhold til gjeldende vedlikeholdsinstruks.
Systemendringer
TRV:00223
▶ Systemendringer i jernbaneinfrastrukturen skal godkjennes av den enhet som i Bane NORs styringssystem er tilordnet dette ansvaret. Dersom styringssystemet ikke har tilordnet noen enhet dette ansvaret, skal ansvarsforholdet avklares med enheten Strategi og utvikling.
- konstruksjon/teknologi
- operativsystem
- programvare
- struktur i styring og overvåkning
- radiofrekvenser
Med godkjenning menes godkjenning av:
- tekniske spesifikasjoner
- systemdokumentasjon
- generiske produkter og applikasjoner
- tekniske løsninger
Kalibrering av måleinstrumenter
TRV:00224
▶ Vedlikehold som krever bruk av måleinstrumenter skal utføres med kalibrerte instrumenter. Leverandørens krav til vedlikehold og kalibrering skal følges. Instrumentet skal være merket med dato for siste kalibrering.
Miljøkrav
Miljøpåvirkning på anlegg og utstyr
TRV:00257
Anleggene skal dimensjoneres for å fungere sikkert og i henhold til funksjonelle krav under alle miljømessige forhold som anleggene er dimensjonert til å tåle. For tele- og signalanlegg spesielt er dette bestemt av europeisk standard [EN 50125-3].
TRV:00225
Utstyr og komponenter skal beskyttes slik at de ikke skades under transport, lagring, installasjon og drift som følge av miljømessige forhold.
Ytre miljø
TRV:00226
Utstyr og komponenter skal vedlikeholdes slik at det ikke forekommer utslipp som er i strid med Forurensningsloven
Det vises for øvrig til: Bane NORs risikoakseptkriterier
Elektromagnetisk miljø
Krav til elektromagnetisk miljø er gitt i Felles elektro/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav, Elektromagnetisk miljø.
Dokumentasjon
Innhold i dokumentasjonen
TRV:00342
Krav til faglig innhold i dokumentasjonen for det enkelte anlegg er gitt i Regler for bygging, kapittel 4, for det enkelte fag.
Der det finnes registre i sentral infrastrukturdatabase for de data som er overlevert i sluttdokumentasjonen, skal disse registreres der.
Informasjon om feil og mangler
TRV:00249
Hvis det oppdages feil og/eller mangler i dokumentasjonen skal den respektive infrastruktureier informeres. Infrastruktureier skal da sørge for at dokumentasjonen blir revidert.
TRV:00250
Hvis det avdekkes feil/mangler på systemkomponenter eller deres dokumentasjon skal Bane NOR Infrastruktur informeres slik at dokumentasjonen blir revidert.
TRV:00343
I tillegg til anleggsbeskrivelsen skal det her redegjøres for krav som ikke er oppfylt etter regelverket. Alle dispensasjoner skal være dokumentert under dette punktet. Eventuell mangel på standardisert utførelse skal beskrives og dokumenteres ved hjelp av beregninger/tegninger.
Prosjektering
- Prosjekteringsunderlaget skal være tilstrekkelig detaljert og inneholde nødvendige opplysninger til at anlegget skal kunne bygges i henhold til gjeldende krav.
- Prosjekteringsunderlaget skal angi hvilke kravdokumenter (forskrifter, regelverk, standarder og spesifikasjoner) som er lagt til grunn for prosjekteringen. Benyttet versjon av de ulike kravdokumentene skal angis.
- Oversikt over alle dispensasjoner fra kravdokumentene skal fremkomme i prosjekteringsunderlaget. Manglende oppfyllelse av krav skal være avklart med respektive dispensasjonsmyndighet før byggearbeider starter. Oversikt over alle dispensasjoner inkludert nødvendig dokumentasjon i forbindelse med godkjenning av dispensasjonene skal fremkomme i sluttdokumentasjonen.
TRV:00228
Prosjekteringsunderlag skal angi hvilke forutsetninger som er lagt til grunn for prosjekteringen. Vurdering og kvalitetssikring av at gitte forutsetningene er korrekte, slik at anlegget faktisk kan bygges i henhold til prosjektert underlag, skal gjennomføres.
TRV:00229
Strukturen på dokumentasjonen skal være i tråd med relevante normer innen fagområdet.
Videre skal det sikres at det er tydelig sporbarhet i alle dokumenter fra sluttdokumentasjon tilbake til kildedokumentasjon. Det skal for all dokumentasjon være en beskrivelse av hvordan sporbarheten ivaretas.
TRV:00230
Prosjekterende enhet skal utstede samsvarserklæring som bekrefter at anlegget er prosjektert i henhold til gjeldende krav og forutsetninger.
- Unntak: For elektrofagene skal Vurdering av risiko og erklæring om samsvar gjennomføres.
TRV:00231
Prosjekteringsunderlaget skal være tilstrekkelig detaljert og inneholde nødvendige opplysninger til at anlegget skal kunne bygges ut fra underlaget.
TRV:00232
Underlaget fra prosjekteringen skal inneholde tilstrekkelig beregningsunderlag som dokumenterer at det prosjekterte anlegget oppfyller gjeldende krav.
TRV:00233
Prosjekteringsunderlaget skal inneholde krav til hvilke spesielle kravdokumenter (forskrifter, regelverk, standarder og spesifikasjoner utover obligatoriske dokumenter) utførende enhet skal følge ved bygging av anlegget.
TRV:00234
Prosjekteringsunderlaget skal være ferdig utarbeidet og godkjent før bygging igangsettes.
Bygging
TRV:00235
Det skal til enhver tid være tilgjengelig oppdatert teknisk dokumentasjon for alle tekniske systemer og komponenter som anvendes. Utførende enhet skal således, før bygging igangsettes, ha tilstrekkelig underlag til å kunne bygge anlegget ut fra den dokumentasjon som foreligger etter ferdig prosjektert anlegg. Denne dokumentasjonen skal bekrefte at systemer og komponenter er i samsvar med de internasjonale og nasjonale standarder som gjelder.
TRV:00236
Dispensasjon fra prosjekterte planer skal avklares med gjeldende godkjenningsmyndighet før utførelse. Oversikt over alle krav som ikke er oppfylt, inkludert nødvendig dokumentasjon i forbindelse med dispensasjon, skal fremkomme i sluttdokumentasjonen.
TRV:00237
For alle kontrakter skal sluttdokumentasjon leveres. I tillegg skal all dokumentasjon som er produsert i løpet av kontraktsperioden oppbevares av leverandøren i et visst tidsrom, spesifisert i kontrakten. Leverandøren kan ikke tilintetgjøre dokumentasjonen uten byggherrens (evt. driftsorganisasjonens) tillatelse. Sluttdokumentasjonen, som beskrevet her, er den delen av den totale dokumentasjonen som forutsettes overlevert byggherren senest ved overtakelse av anlegget.
TRV:00238
Utførende enhet bør utstede samsvarserklæring som bekrefter at anlegget er bygd i henhold til prosjekterte planer og andre gjeldende krav som utførende enhet må forholde seg til.
- Unntak: For elektrofagene skal Vurdering av risiko og erklæring om samsvar gjennomføres.
- Innholdet i sluttdokumentasjonen skal avtales med byggherren.
- Eier av anlegget skal kontrollere at all nødvendig dokumentasjon er tilgjengelig og oppdatert slik anlegget er bygget ved overtagelse, og at dokumentasjonen oppbevares og vedlikeholdes forsvarlig gjennom anleggets levetid.
- Det skal foretas nødvendige stikkprøver for å dokumentere at utført arbeid er i henhold til beskrevet nøyaktighet og innenfor foreskrevne krav.
Kartdata
TRV:00240
Alle endringer av terreng, eiendommer, infrastruktur osv. skal kartlegges iht. til SOSI-standarden. Det skal særlig vektlegges terrengform, vann/vassdrag, eiendomsgrenser, bygninger/byggetekniske anlegg, gjerder, veger, jernbane og ledningsanlegg.
TRV:00242
Som grunnlag for etablering av kartdata kan ”som bygget”-dokumentasjon benyttes.
Vedlikehold
Generelt
TRV:00243
▶ Overtagelse: Ved overtagelse av anlegg skal infrastruktureier sikre at all nødvendig dokumentasjon er tilgjengelig og oppdatert slik anlegget er bygget.
TRV:00244
▶ Endringer: Ved endringer i anleggene skal nødvendig oppdatering av dokumentasjon, data eller informasjon i aktuelle forvaltningssystemer utføres.
For hvert fagområde er det angitt krav til hva slags dokumentasjon som skal oppdateres, og i nødvendig grad hvor raskt oppdateringen må utføres.
Dokumentasjonen skal beskrive de forutsetninger og begrensninger som er knyttet til jernbaneinfrastrukturens utforming. Disse forutsetningene og begrensningene skal legges til grunn for prosedyrer for drift og vedlikehold av jernbaneinfrastrukturen.”
TRV:00245
Anskaffelser: Den som anskaffer utstyr hvor eksisterende utløsende krav for vedlikehold og generiske arbeidsrutiner ikke er tilstrekkelig, skal skaffe til veie tilstrekkelig informasjon som underlag for å oppdatere disse.
TRV:00246
Oppdatering av dokumentasjon: Alle krav som ikke er oppfylt etter gjeldende kravdokumenter (forskrifter, regelverk, standarder og spesifikasjoner), inkludert nødvendig dokumentasjon i forbindelse med dispensasjon, skal oppdateres fortløpende.
TRV:00247
Data: Alle data som kreves registrert i BaneData skal oppdateres fortløpende og senest én måned etter at vedlikehold er utført.
TRV:00248
Kobling mellom systemer: Arkivsystemene skal ha en objektID-tilknytning mot Banedata.
Krav til håndtering av teknisk dokumentasjon
TRV:08458
All teknisk dokumentasjon som er relevant for drift og vedlikehold av jernbaneinfrastruktur skal håndteres gjennom infrastruktureiers dokumenthåndteringssystem.
Versjonshåndtering og godkjenning av endringer
TRV:00251
Forslag til ny/endring av systemdokumentasjon skal sendes inn for godkjenning og ajourføring til den enhet som i Bane NORs styringssystem er tilordnet dette ansvaret. Dersom styringssystemet ikke har tilordnet noen enhet dette ansvaret, skal ansvarsforholdet avklares.
TRV:00252
Anleggsdokumentasjon skal godkjennes og oppbevares av infrastruktureier dersom det ikke kreves sentral godkjenning/arkivering.
TRV:00253
Infrastruktureier skal ha rutiner for versjonshåndtering av dokumenter, tegninger, programvare og utstyr for de anlegg som skal vedlikeholdes.
TRV:00254
Infrastruktureier skal ha rutiner for endring av programvare og funksjonalitet i utstyrsmoduler/delsystem.
Krav til utforming av teknisk dokumentasjon
Dokumentasjonen skal utformes etter godkjente maler der dette finnes. Dokumentasjonen skal foreligge på digital form i samsvar med infrastruktureiers IT-plattform.
Malene/figurene i dette avsnittet finnes som produksjonsformat i vedlegg.
Krav til utforming av tekniske tegninger
Størrelser og layout på tegneark
TRV:00336
Tegningene bør utformes etter [NS EN ISO 5457] unntatt for enkelte tegningstyper der størrelse og layout er fastsatt i egen mal. Ved slike tilfeller skal malen for den aktuelle tegningstypen benyttes. For tegningstyper som ikke er beskrevet i mal viser Tabell: Arkstørrelser for lange tegninger en oversikt over ønskede tegningsstørrelser for lange formater.
Format | Mål i mm |
---|---|
A4 x 3 | 297 x 630 |
A4 x 4 | 297 x 841 |
A4 x 5 | 297 x 1051 |
A4 x 6 | 297 x 1261 |
A4 x 7 | 297 x 1471 |
A3 x 3 | 420 x 891 |
A3 x 4 | 420 x 1189 |
A3 x 5 | 420 x 1486 |
Bokstaver og tall
TRV:00255
Tekst i tekniske tegninger: Standard fonter skal være ISOCP eller ISOCPEUR, og skal brukes til all teksting og koding.
Unntak: Det tillates å benytte fonten ISO3098 der verken ISOCP eller ISOCPEUR av praktiske hensyn kan benyttes.
filer og ved overlevering av sluttdokumentasjon, som for eksempel FDV - dokumentasjon. Av hensyn til lesbarheten bør en også unngå å
bruke bare store bokstaver til teksting.Standard farger og strektykkelser
TRV:00256
Bane NORs standard skriveroppsett skal benyttes på Bane NORs tegninger
- Unntak: Avvikende skriveroppsett kan benyttes når det er nødvendig for å oppnå bedre lesbarhet.
- Utførelse: Avvikende skriveroppsett skal dokumenteres ved at benyttet skriveroppsett inkluderes i leveransen.
Alle andre farger er standard object color og lineweight.
Bane NORs standard skriveroppsett kan lastes ned fra: Felles_bestemmelser/Generelle_bestemmelser#Vedlegg
Symboler og maler
TRV:00337
På skjematiske tegninger der Bane NOR har satt krav til jernbanespesifikke symbolers utførelse, skal disse benyttes. Se Felles bestemmelser/Definisjoner, forkortelser og symboler/Symboler. For symboler som Bane NOR ikke har satt krav til eller som ikke er jernbanespesifikke, skal symbolet utføres i henhold til aksepterte standarder for fagområdet der slike finnes.
Jernbanespesifikke symbolbibliotek og maler
Beskrivelser og lenker til symbolbibliotek for bruk i 2D-dokumentasjon for jernbaneinfrastruktur er beskrevet i teksten nedenfor.
3D-Objektbibliotek for bruk i modeller, se Prosjektveilederen, 3D-Objektbibliotek:Bane NORs Objektbibliotek
Generelt, alle fag
Tittelfelt og rammer, alle fag: Last ned: Arkrammer og tittelfelt (zip)
Generelle symboler og lag for alle fag (inkludert i bibliotekene nedenfor), se: Generelle symboler og lag
Overbygning
KO Skjematisk sporplan, mal og symboler
Last ned: Symbolbibliotek og maler (zip)
Underbygning
Statens vegvesen håndbok R110 Modellgrunnlag
Bruer og konstruksjoner
Last ned: Maler, Bruprotokollskisse (zip)
Symboler for beregningsrapporter: Symboler er angitt i: NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016 Grunnlag for prosjektering av konstruksjoner med underlagte standarder.
Følgende symbolbibliotek kan benyttes der hvor NS-EN 1990 ikke er dekkende:Felles bestemmelser/Generelle bestemmelser/Vedlegg/Symbolbibliotek for bruer og konstruksjoner
Skiltplan
Vedlegg til skiltplan, Dokumenttyper
Last ned: Symboler skjematisk skiltplan (zip)
Kontaktledning
Symboler, Koblings- og returskjema
Last ned: Symbolbibliotek (komplett) (zip)
Tverrfaglig jordingsplan
Symboler, Tverrfaglig jordingsplan
Last ned: Symboler, Tverrfaglig jordingsplan
Lavspenning
Last ned: Symbolbibliotek (zip)
Ekom
Last ned: Symbolbibliotek (zip)
Signal
Oversikt over symboler med beskrivelser for bruk i signaltegninger.
Farger og lag for prosjektering
Last ned: Symbolbibliotek (komplett) (zip)
Tittelfelt for tekniske tegninger
TRV:00338
Bane NORs standardiserte tittelfelt for tegninger skal benyttes. Se Tittelfelt for tekniske tegninger. For prosjekter skal tittelfelt Tittelfelt for tekniske tegninger i prosjekter benyttes. Plassering av tittelfelt skal utføres etter [NS EN ISO 5457], normalt nede til høyre på tegningen. Tittelfeltene og revisjonslinjen ligger som vedlegg til dette kapittelet. Se:Felles_bestemmelser/Generelle_bestemmelser#Vedlegg.
Feltforklaring:
Anleggsdokumentasjon
1A. Her anføres banenavn/anleggstype/objekttype.
1B. Her anføres banestrekning/sted/stasjon.
1C. Her anføres banenummer/frikilometer/beskrivelse.
1D. Her anføres beskrivelse.
1E. Her anføres dokument-/modelltype
Systemdokumentasjon:
1A. Her anføres, anleggstype og system.
1B. Her anføres komponent eller beskrivelse.
1C. Her anføres beskrivelse.
1D. Her anføres beskrivelse.
1E. Her anføres dokument-/modelltype
Felles:
2A. Her føres forandringer i tegningen med løpende revisjonsnummerering (000, 001, osv).
2B. Her beskrives formålet med utgivelsen/revisjonen.
2C. Dateres den dagen tegningen/revisjonen er tegnet.
2D. Signeres av den som har utarbeidet tegningen/revisjonen.
2E. Signeres av den som har kontrollert tegningen/revisjonen.
2F. Signeres av den som har godkjent tegningen/revisjonen.
Felt 2E (kontrollert av) og felt 2F (godkjent av) kan ikke være signert av samme person.
3A. Her anføres tegningens målestokk.
3B. Her anføres tegningens horisontale målestokk.
3C. Her anføres tegningens vertikale målestokk.
3D. Felt for fritt bruk.
3E. Felt for fritt bruk.
3F. Felt for fritt bruk.
3G. Her anføres firmanavn for ekstern tegningsprodusent.
3H. Her anføres den eksterne produsentens tegningsnummer.
3I. Erstatning for: henviser til nummer for tidligere tegning som er utgått eller utfaset.
3J. Erstattet av: henviser til nummer for ny tegning som erstatter denne tegningen.
5A. Her anføres Bane NORs tegningsnummer.
5B. Her føres revisjonsnummer fra felt 2A.
Gjelder kun prosjektmal:
4A og 4B. Prosjektets navn/logo.
4C. Her anføres prosjektets tegningsnummer.
4D. Prosjektets revisjonsnummer fra felt 2A.
Krav til utfylling av feltene;
- feltene 1A-1D skal fylles ut slik at de samlet sett angir området tegningen gjelder for og beskriver innholdet i tegningen på en tilfredsstillende måte
- i felt 1E skal dokumenttype angis
- i felt 2B skal revisjon 000 aldri fjernes. Siste revisjon skal alltid stå øverst.
- feltene 2E-2F skal signeres av den som kotrollerer og den som godkjenner dokumentasjonen.
- i felt 2C skal dato angis på følgende måte: DD.MM.ÅÅÅÅ.
- i felt 2A-2F skal minimum de tre siste revisjonsnummer og revisjonshistorie stå i revisjonsfeltet ved overlevering til driftarkivene. Siste "som bygget" revisjonsnummer i prosjektet som er angitt i felt 2A-2F og 4D tilsvarer da revisjonsnummer angitt i felt 5B ved overlevering til driftsarkivene.
- all bruk av feltene 3D-3F skal godkjennes av Bane NOR, Teknologi slik at dokumenthåndteringssystemet kan ivareta registrering av feltene.
Bane NORs tegningsnummer i felt 5A skal tildeles gjennom Bane NORs dokumenthåndteringssystem.
Tittelfelt og maler for annen teknisk dokumentasjon
TRV:00340
Dokumentmaler bør benyttes og er tilgjengelig i produksjonsformat som vedlegg til dette kapittelet. Se: Felles_bestemmelser/Generelle_bestemmelser#Vedlegg
Tittelfelt for annen teknisk dokumentasjon
Tittelfelt for dokumenter er plassert på dokumentmalenes forside.
Feltforklaring
Anleggsdokumentasjon:
1A. Her anføres banenavn/anleggstype/objekttype.
1B. Her anføres banestrekning/sted/stasjon.
1C. Her anføres banenummer/frikilometer/beskrivelse.
1D. Her anføres beskrivelse.
1E. Her anføres dokumenttype
Systemdokumentasjon:
1A. Her anføres, anleggstype og system.
1B. Her anføres komponent eller beskrivelse.
1C. Her anføres beskrivelse.
1D. Her anføres beskrivelse.
1E. Her anføres dokumenttype
Felles:
2A. Her føres forandringer i dokumentet med løpende revisjonsnummerering (000, 001, osv).
2B. Her beskrives formålet med utgivelsen/revisjonen.
2C. Dateres den dagen dokumentet/revisjonen er utarbeidet.
2D. Signeres av den som har utarbeidet dokumentet /revisjonen.
2E. Signeres av den som har kontrollert dokumentet /revisjonen.
2F. Signeres av den som har godkjent dokumentet /revisjonen.
Felt 2E (kontrollert av) og felt 2F (godkjent av) kan ikke være signert av samme person.
3A. Her anføres antall sider dokumentet består av.
3B. Felt for fritt bruk.
3C. Felt for fritt bruk.
3D. Felt for fritt bruk.
3E. Her anføres firmanavn for ekstern dokument produsent.
3F. Her anføres den eksterne produsentens dokumentnummer.
3G. Erstatning for: angir nummer for annet dokument som dette dokumentet erstatter.
3H. Erstattet av: henviser til nummer for annet dokument som erstatter dette dokumentet.
5A. Her anføres Bane NORs tegningsnummer.
5B. Her føres revisjonsnummer fra felt 2A.
Gjelder kun prosjektmal:
4A og 4B. Prosjektets navn/logo.
4C. Her anføres prosjektets tegningsnummer.
4D. Prosjektets revisjonsnummer fra felt 2A.
Krav til utfylling av feltene
- feltene 1A-1D skal fylles ut slik at de samlet sett angir området tegningen gjelder for og beskriver innholdet i tegningen på en tilfredsstillende måte
- i felt 1E skal dokumenttype angis
- i felt 2B skal revisjon 000 aldri fjernes. Siste revisjon skal alltid stå øverst.
- feltene 2E-2F skal signeres av den som kontrollerer og den som godkjenner dokumentasjonen.
- i felt 2C skal dato angis på følgende måte: DD.MM.ÅÅÅÅ.
- i felt 2A-2F skal minimum de tre siste revisjonsnummer og revisjonshistorie stå i revisjonsfeltet ved overlevering til driftarkivene. Siste "som bygget" revisjonsnummer i prosjektet som er angitt i felt 2A-2F og 4D tilsvarer da revisjonsnummer angitt i felt 5B ved overlevering til driftsarkivene.
- all bruk av feltene 3B-3D skal godkjennes av Bane NOR, Teknologi.
- Bane NORs dokumentnummer i felt 5A skal tildeles gjennom Bane NORs dokumenthåndteringssystem.
Fagspesifikk dokumentasjon
Dette avsnittet henviser til krav til fagspesifikk dokumentasjon.
Felles elektro
For dokumentasjon som er felles for elektro se:
Kabellegging og kabelkanaler,Dokumentasjon
Jording og utjevning, Dokumentasjon
Lavspenning og 22 kV
For krav til dokumentasjon for Lavspenning og 22 kV, se:
Lavspenning og 22 kV/Vedlikehold/Generelle tekniske krav
Lavspenning og 22 kV/Prosjektering/Forsyning med 22 kV (11 kV)
Signal
For dokumentasjon for signalanleggene se:
Prosjektering, generelle krav, dokumentasjon
Signal, vedlikehold, generelle krav, dokumentasjon
Signal, kontroll, generelle krav, dokumentasjon
Tele
For dokumentasjon for teleanleggene se:
Tele/Prosjektering og bygging/Dokumentasjon
Banestrømforsyning
Krav til dokumentasjon se:
Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Dokumentasjon
Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging/Vern
Banestrømforsyning/Vedlikehold/Generelle krav
Maler for utarbeidelse av dokumentasjon til anleggene se vedlegg til dette kapittelet og Maler for dokumentasjon for Energi
Kontaktledning
Krav til dokumentasjon av planlegging og prosjektering av kontaktledningsanlegg se:
Kontaktledning, Prosjektering og bygging, Generelle tekniske krav, Dokumentasjon
Overbygning
For krav til sluttdokumentasjon se:
Overbygning, bygging, sluttdokumentasjon
Grunnleggende skjematisk sporplan
TRV:00366
For utarbeidelse av grunnleggende skjematisk sporplan skal retningslinjer beskrevet i Symbolbibliotek for Overbygning benyttes.
Bruer og konstruksjoner
Krav til dokumentasjon se:Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav
Bruprotokollskisse
Maler for bruprotokollskisse i A4- og A3-format kan lastes ned fra vedleggsoversikten til dette kapitlet. Se vedlegg: Maler for bruprotokollskisser
Underbygning
For krav til dokumentasjon se: Underbygning/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav, Vedlegg
Normgivende referanser
Bane NORs regelverk og styringssystem
Teknisk regelverk | Det vises til Felles bestemmelser/Forord |
Trafikkregler for jernbanenettet (TJN) | Trafikkregler for jernbanenettet (TJN) |
[tidl. 1B-Ve] | Bane NORs prosessbaserte styringssystem - Vedlikeholdshåndbok |
Samferdselsdepartementet
[Ekomforskriften] | Forskrift av 16. februar 2004 nr. 401 om elektronisk kommunikasjonsnett og elektronisk kommunikasjonstjeneste (ekomforskriften) |
Statens jernbanetilsyn
[Sikkerhetsstyringsforskriften] | Forskrift om sikkerhetsstyring for jernbanevirksomheter på det nasjonale jernbanenettet (sikkerhetsstyringsforskriften) |
[Samtrafikkforskriften] | Forskrift om samtrafikkevnen i det konvensjonelle jernbanesystemet |
[Jernbaneinfrastrukturforskriften] | Forskrift om nasjonale tekniske krav m.m. for jernbaneinfrastruktur på det nasjonale jernbanenettet |
Tekniske spesifikasjoner for interoperabilitet (TSI)
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
Direktoratet for byggkvalitet
[TEK17] | Forskrift om tekniske krav til byggverk (Byggteknisk forskrift) av 1. juli 2017 |
Norsk Elektroteknisk Komite
[NEK 400] | Norsk elektroteknisk norm, Elektriske lavspenningsinstallasjoner |
[NEK 900] | Elektriske jernbaneinstallasjoner |
CEN/CENELEC European Standards (EN)
[EN 60000-6-2] | Electromagnetic compatibility (EMC) – Generic standards - Immunity for Industrial environment |
[EN 61000-6-3] | Electromagnetic compatibility (EMC) - Generic standards - Emission standard for domestic, commercial and light industry |
[EN 50121] | Railway applications - Electromagnetic Compatibility |
[EN 50122-1] | Railway applications - Fixed installations – Part 1: Protective provisions relating to electrical safety and earthing |
[EN 50124-1] | Railway applications - Insulation coordination - part 1: Basic requirements - clearances and creepage |
[EN 50125-2] | Railway applications - Environmental conditions for fixed equipment – Part 2: Fixed Electrical Installations |
[EN 50125-3] | Railway applications - Environmental conditions for fixed equipment – Part 3: Equipment for signalling and telecommunications |
[EN 50126] | Railway applications – The specification and demonstration of Reliability, Availability, Maintainability and Safety (RAMS) |
[EN 50128] | Railway applications - Communications, signalling and processing systems – Software for railway control and protection systems |
[EN 50129] | Railway applications - Communications, signalling and processing systems – Safety related electronic systems for signalling |
[EN 15528] | Railway applications - Corresponding load limits for railway vehichles and payloads for freight wagons |
[EN 15663] | Railway applications - Definition of vehicle reference masses |
[EN 13674-1] | Railway applications – Track - Vignole railway rails 46 kg/m and above |
IEC (International Electrotechnical Commission)
[IEC 60913] | Electric traction overhead lines |
Vedlegg
- Arkrammer og tittelfelt (zip)
- Bane NORs standard Plot style
- Symbolbibliotek for Kontaktledninganlegg
- Symbolbibliotek for tverrfaglig jordingsplan
- Symbolbibliotek for Lavspenning
- Symbolbibliotek for Overbygning, Skjematisk sporplan
- Symbolbibliotek for Tele
- Symbolbibliotek for Signal
- Maler for dokumentasjon for Energi
- Maler for bruprotokollskisser
- Felles bestemmelser/Generelle bestemmelser/Vedlegg/Symbolbibliotek for bruer og konstruksjoner
- Mal for dokumenter(.dotx)(.ott)(.ods)(.xltx)
- Mal for dokumenter i prosjekter(.dotx)(.odt)(.dotx)(.xltx)
- Samsvar mellom Teknisk regelverk og TSI Styring, kontroll og signal konvensjonelle baner
- Samsvar mellom Teknisk regelverk og TSI Styring, kontroll og signal konvensjonelle baner, Index 77 Grensesnitt mellom spormontert utstyr
- Samsvar mellom Teknisk regelverk og TSI Infrastruktur
- Samsvar mellom Teknisk regelverk og TSI Energi
- Samsvar mellom Teknisk regelverk og TSI Sikkerhet i jernbanetunneler
- Samsvar mellom Teknisk regelverk og TSI Personer med redusert mobilitet
- Samsvar mellom Teknisk regelverk og TSI Styring, kontroll og signal høyhastighet
- Samsvar mellom Teknisk regelverk og TSI Infrastruktur høyhastighetsbaner
- Ivaretakelse av krav fra Jernbaneinfrastrukturforskriften
- Veiledning for elsikkerhet ved hensetting under spenningssatt kontaktledning