Bruer og konstruksjoner/Vedlikehold/Generelle tekniske krav
Innhold
1 Omfang
Kapitlet omfatter alle
- Jernbanebruer på Bane NORs hoved- og sidespor, og på de i forbindelse med Bane NOR anlagte havnespor og private sidespor hvor tilsyn og vedlikehold påhviler Bane NOR. Unntatt er mindre massivbruer med ett eller flere gjennomløp dersom ingen av løpene har større lysåpning enn 2 m. Unntaket gjelder ikke bruer hvor spor eller ballast hviler direkte på bruoverbygningen.
- Overgangsbruer som eies av Bane NOR. For øvrige overgangsbruer fremgår ansvar for inspeksjon og vedlikehold i avtalen for den enkelte bru.
2 Generelt
a) Bane NORs bruer skal til enhver tid ha tilfredsstillende standard og sikkerhetsnivå.
- For å sikre dette skal det gjennomføres inspeksjoner og kontroller som angitt i Generiske arbeidsrutiner. I tillegg utføres spesialinspeksjoner og levetidskontroller som angitt i spesialinspeksjon og levetidskontroll.
- Inspeksjonene bør foretas om sommeren, slik at eventuelle nødvendige utbedringsarbeider skal kunne utføres i sommerhalvåret.
b) For nye bruer skal det utføres ferdigbefaring ved overlevering og garantibefaring 3 år etter at brua er tatt i bruk.
c) Bane NOR skal sikre at ingen overgangsbruer er i en slik stand at de utgjør en sikkerhetsrisiko.
2.1 Klassifisering av skader
I Bane NOR klassifiseres skadene etter alvorlighetsgrad og omfang av skadene. Skadene sorteres som AKV (Akutt Korrektivt vedlikehold) eller UKV (Utsatt Korrektivt vedlikehold). UKV er videre delt inn etter prioritet 1 - 3 etter alvorlighetsgrad, der prioritet 1 er alvorligst og 3 er minst alvorlig.
Prioritet | Skadegrad | Tidsramme for tiltak |
---|---|---|
AKV | Kritisk skade | Utbedres straks |
UKV/Prioritet 1 | Stor skade/mangel | Snarest mulig-senest i løpet av en måned |
UKV/Prioritet 2 | Middels skade/mangel | Utbedres i løpet av ett år |
UKV/Prioritet 3 | Liten skade/mangel | Utsatt-følges opp |
Dersom det på inspeksjon oppdages en kritisk skade som må prioriteres som AKV skal oppdragsgiver varsles umiddelbart. Sammen med UKV Prioritet 3, skal inspektøren komme med en vurdering av tidsramme som tiltaket bør utføres innen. I mange tilfeller vil det være aktuelt å sette denne slik at tiltaket er utført innen neste hovedinspeksjon, altså innen seks år. Mindre skader og mangler som ikke krever direkte tiltak skal oppføres som UKV Prioritet 3, med merknad om at det ikke er behov for tiltak.
2.2 Spesialinspeksjon
a) Spesialinspeksjoner skal utføres etter alvorlige skader pga. påkjørsel, overlast, oversvømmelse osv., eller der bruinspeksjonen angir at det er behov for en grundigere vurdering av skadene og utvidet prøveomfang.
Spesialinspeksjonen skal omfatte deler av brua eller hele brua. Spesialinspeksjon er nærmere beskrevet i vedlegg b: Spesialinspeksjon.
2.3 Levetidskontroll
Det bør utføres en beregning av levetid for eldre stålbruer. Levetidskontroll er nærmere omtalt i vedlegg c: Levetidskontroll.
2.4 Rekkverk på eldre bruer
a) Det skal være rekkverk på følgende bruer:
- Alle bruer med lengde ≥ 10 m og
- Alle bruer med lengde ≥ 5 m og < 10 m der bruhøyden er > 3 m
På bruer hvor rekkverk allerede er montert, skal rekkverket bevares og vedlikeholdes. For nye bruer gjelder krav i Bruer/Prosjektering og bygging.
3 Rapportering
a) Tilstander/skader som oppdages under inspeksjon, og som av inspektøren anses som kritiske for sikkerheten skal omgående varsles til oppdragsgiver.
b) Utførte inspeksjoner skal registreres i Banedata.
c) Hvis ikke hele brua er inspisert skal det fremgå av registreringen hvilke deler av brua som ikke er inspisert.
d) Kun skader og uregelmessigheter skal rapporteres. Dvs. de brudeler, komponenter og detaljer som ikke er rapportert skadet regnes å være skadefrie.
e) I rapporten skal inspektør oppgi følgende:
- Skadetype
- Skadeklassifisering
- Plassering
- Bilder av skade
- Skadeårsak
- Omtrentlig omfang(m2 ødelagt betong, lengde og bredde på sprekk, antall sviller eller hakebolter som må byttes osv)
- Tiltak for utbedring.
- Tiltaksramme (tidsramme tiltak bør utføres innen).
4 Endringer til bærende konstruksjoner
Det henvises til Prosjektering_og_bygging/Generelle_tekniske_krav#Kontroll og godkjenning for krav om kontroll og godkjenning.
5 Gjenbruk av fundamenter og landkar
a) Ved bytting av bærende konstruksjoner skal tilstand og levetid til eksisterende fundamentering vurderes i forhold til den nye konstruksjonen.
1. Det regnes ikke som gjenbruk dersom et landkar eller fundament blir helt eller delvis demontert og bygget opp igjen. I slike tilfeller må konstruksjonen prosjekteres, kontrolleres og godkjennes i henhold til gjeldende regler og krav for nybygg.
b) Endring av lastvirkning på fundamentene skal beregnes i forhold til den nye konstruksjonen.
1. Tiltaket skal forbedre beregnet sikkerhet for fundamentene både under utførelsen og etter at tiltaket er ferdigstilt.
2. Eventuelt forsterkninger eller vedlikehold skal prosjekteres.
6 Sporbarhet
Det er ikke gitt krav til sporbarhet for noen komponenter knyttet til bruer, ref. Felles_bestemmelser/Generelle_bestemmelser.