Kontaktledning/Prosjektering og Bygging/Komponenter/Vedlegg/Transformatorer
Innhold
1 Hensikt og omfang
Kapittelet angir krav til transformatorer tilknyttet kontaktledningsnalegget. Følgende typer transformatorer benyttes:
- autotransformatorer
- sugetransformatorer, og
- reservestrømstransformatorer.
2 Generelt
🔗 Banestrømforsyning, Prosjektering og bygging, Vern angir krav til vern. Som utgangspunkt vernes autotransformatorer og sugetransformatorer av utgående linjevern i koblingsanlegg.
🔗 Felles elektro, Prosjektering og bygging, Isolasjonskoordinering og overspenningsbeskyttelse angir krav til overspenningsbeskyttelse ved installasjoner for ulike transformatorer.
🔗 Felles elektro, Prosjektering og bygging, Jording og utjevning stiller krav til jording av elektrotekniske bygninger.
Strømtilførsel til auto- og sugetransformatorer eller tilhørende bygg er ofte ikke nødvendig. Der lavspent strømforsyning til bygg for slike transformatorer er uforholdsmessig kostbart, forutsettes det at strømforsyning ikke etableres. I slike tilfeller er belysning med medbrakt lyskilde for vedlikehold vurdert som tilstrekkelig lyskilde.
TRV:01155
a) Plassering: Transformatorer skal installeres i henhold til NEK 440, og spesielt slik at følgende funksjonskrav oppfylles:
- hindre adgang for uvedkommende,
- beskytte omgivelser mot brannfare,
- beskytte transformatoren mot klimatiske påvirkninger, og
- sikre tilstrekkelig kjøling.
TRV:01156
b) Oljetype ved plassering i tunnel: Oljeisolerte transformatorer som er plassert i tunnel skal bruke brannhemmende olje.
TRV:01157
c) Oljeoppsamling: Oljeisolerte transformatorer som er installert på bakken skal utstyres med oljeoppsamling, se veiledning til FEF §4-9.
- Utførelse: Der oljemengden er større enn 1000 l skal oljeoppsamlingen utføres med oljegruve med innretning for slukking av brann i oljen.
TRV:01158
d) Akustisk støy: Transformatorer bør plasseres gjennomtenkt slik at spredning av støy til nærliggende bebyggelse begrenses.
3 Autotransformatorer
TRV:01159
a) Merkespenning: Autotransformatorer skal ha uttak med merkespenning på +15 kV (PL/KL), -15 kV (NL) og 0 kV (Retur).
TRV:01160
b) Ytelse: Merkeytelse og overbelastningsevne for autotransformatorer skal være tilstrekkelig for forventet belastning.
TRV:01161
c) Kortslutningsimpedans: Autotransformatorer bør ha mest mulig lik kortslutningsimpedans, med en designverdi på ek = 0,4 %.
- Utførelse: Autotransformatorer med relativ kortslutningimpedans som avviker mer enn ca. 10 % fra hverandre skal ikke samlokaliseres (dvs. ikke parallellkoples direkte).
TRV:01162
d) Kortslutningsstrøm: Det skal brukes autotransformatorer som er dimensjonert for påregnelige kortslutningsstrømmer der de installeres.
- Utførelse: Flere autotransformatorer kan parallellkobles slik at kortslutningsstrøm fordeles mellom dem.
[math]\displaystyle{ I_{0,3 s}= \sqrt{12^2 \cdot 2 \over 0,3} = 31 kA }[/math]
Dette med mindre mekanisk holdfasthet tilsier lavere kortslutningsstrøm. Merk at feilstrømmen kan fordeles over flere parallelle autotransformatorer. Dimensjonerende er normalt kortslutning fra negativleder til retur/jord nær første autotransformator utenfor koblingsanlegget.
TRV:01163
e) Innkoblingsstrøm: Innkoblingsstrøm for en autotransformator skal begrenses så mye som rimelig, av hensyn til behov for dimensjonering av lastskillebrytere som skal spenningssette autotransformatoren, og av hensyn til innstilling av vern i matestasjoner.
TRV:01164
f) Dimensjonering av kabler: Tilkoblingskabler til en autotransformator skal dimensjoneres slik at de ikke begrenser autotransformatorens ytelse.
TRV:01165
g) Installasjon: Autotransformatorer skal være installert i et lukket rom (kiosk eller bygning), for å begrense vedlikehold ved at:
- oljekummen ikke kan fylles med regnvann,
- løv og snø ikke kan blåse inn, og
- smådyr og fugler ikke kommer inn.
- Støtmåleren fjernes raskest mulig etter at transformatoren er satt på sitt endelige monteringssted.
- Etter at den er demontert er det viktig at støtmåleren åpnes og strømtilførselen fra det innebygde batteriet kobles ut, før den sendes tilbake til fabrikken.
TRV:01166
h) Adkomst: Autotransformator bør plasseres nær kjørbar vei slik at det ved bygging, inspeksjon og vedlikehold er mulig å komme til uten bruk av skinnegående kjøretøy.
- Utførelse: Plassering bør være slik at anlegget kan inspiseres og vedlikeholdes uten sportilgang.
TRV:01167
i) Tilkobling: Autotransformatorer skal være tilkoblet kontaktledningen eller koblingsanlegg med kabler.
- Utførelse: For enkelt vedlikehold bør det benyttes berøringssikre tilkoblinger for kablenes tilkobling til autotransformatoren.
- Utførelse: Tilkobling av PL/KL og NL til kontaktledningsanlegget ved dobbeltspor kan utføres uten bruk av bryter. Se også koblingskonsept.
- Utførelse: Tilkobling av PL/KL og NL til kontaktledningsanlegget ved enkeltspor skal utføres med lastskillebryter som seksjonerer PL/KL og NL i hver retning fra autotransformatoren.
- Utførelse: Autotransformatorens nullpunkt skal tilknyttes returkrets (kjøreskinner) som beskrevet i Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging/Mate- og returforbindelser
Potensial i returkretsen og indusert spenning til parallelle telekabler avgjør hvor stor avstand som er mulig mellom autotransformatorer. Legg merke til at der avstanden mellom autotransformatorene blir stor, kan høy spenning i returkretsen kompenseres med andre tiltak i jordingsanlegg og på sårbare telekabler som er ført parallelt med jernbanen.
TRV:01168
j) Avstand mellom autotransformatorer: Avstand mellom autotransformatorer skal velges slik at potensialet i returkretsen begrenses til akseptabelt nivå i henhold til 🔗 Felles elektro, Prosjektering og bygging, Jording og utjevning, Potensial i returkretsen, og for å begrense indusert spenning til parallelle telekabler til akseptabelt nivå i henhold til 🔗 Felles elektro, Prosjektering og bygging, Jording og utjevning, Kabler for lavspenning.
- Utførelse: Det kan alltid velges en avstand mellom autotransformatorer inntil 10 km for enkeltspor og 15 km for dobbeltspor.
- Utførelse: For vurdering av økt autotransformatoravstand utover verdiene angitt i punkt (1) kan potensialet i returkretsen som angitt i 🔗 Potensial i returkretsen og den induserte spenningen til parallelle ledere som angitt i 🔗 Indusert spenning legges til grunn.
- Unntak: På strekninger som ikke har parallelle telekabler med gjennomgående metalliske elementer nærmere enn 100 m til hver side for jernbanetraseen, er det ikke nødvendig å vurdere indusert spenning.
TRV:01169
k) Håndtering av utfall: Fordi utfall av en autotransformator vil føre til økt potensial i returkretsen og økt induksjon til parallelle telekabler utover dimensjoneringsforutsetningene, skal det finnes operative rutiner for å håndtere slike utfall.
- Operative tiltak: Det skal finnes rutiner for raskt bytte av autotransformator slik at situasjonen med økte berøringsspenninger i anlegget blir mest mulig kortvarig.
- Operative tiltak: Det bør finnes rutiner som begrenser berøring av returkretsen i aktuelt AT-vindu ved utfall av en autotransformator.
- Operative tiltak: Rutiner for å begrense berøringsspenning ved utfall av en autotransformator kan omfatte begrenset strømtrekk fra tog i aktuelt AT-vindu ved utfall av en autotransformator.
TRV:01170
Mating til AT-system: AT-system skal mates på en av følgende måter:
- overgang fra enfaset kontaktledning til AT-system med parallellkoblede autotransformatorer med tilstrekkelig summert ytelse,
- enfaset koblingsanlegg med parallellkoblede autotransformatorer med tilstrekkelig summert ytelse for hver avgang,
- tofaset koblingsanlegg med felles autotransformatorer for alle avgangene tilknyttet samleskinnen,
- matestasjon med tofaset koblingsanlegg og belastbart nullpunkt, ikke behov for autotransformatorer.
4 Sugetransformatorer
TRV:01171
a) Omsetningsforhold: Sugetransformatorer skal ha et omsetningsforhold på 1:1.
TRV:01172
b) Dimensjonering: For standardisering skal det benyttes sugetransformatorer med merkestrøm 600 A og 800 A. Disse skal ha merkeytelse og overlastbarhet som vist i Tabell 1.
TRV:01173
c) Metning: Metningsgrensen for en sugetransformator skal være 1-min-verdien fra Tabell 1.
- Utførelse: Ved denne strømmen skal sekundærstrømmen være minst 96 % av primærstrømmen.
Merkestrøm | Merkeytelse | Kontinuerlig | 2 timer | 30 min | 5 min | 1 min | 1 sek |
---|---|---|---|---|---|---|---|
600 A | 55 kVA | 600 A | 800 A | 950 A | 1600 A | 3500 A | 20 kA |
800 A | 95 kVA | 800 A | 1000 A | 1200 A | 2000 A | 4000 A | 20 kA |
TRV:01174
c) Kortslutningsimpedans: Kortslutningsimpedansen til sugetransformatorer skal begrenses slik at også spenningsfallet over en strekning med sugetransformatorer begrenses.
- Vurdering: Kravet vurderes som oppfylt når den summerte kortslutningsimpedansen for sugetransformatorer over en lengre strekning ikke utgjør mer enn ca. 6 % av strekningens impedans.
- Vurdering: Der den summerte kortslutningsimpedansen i sugetransformatorer overstiger ca. 6 % av strekningens impedans bør det gjennomføres en konkret vurdering av strekningens kapasitet.
TRV:01175
d) Kortslutningsstrøm: Det skal brukes sugetransformatorer som er dimensjonert for påregnelige kortslutningsstrømmer.
TRV:01176
e) Merking: Tilkoblinger for sugetransformatorer skal merkes A og B for primærviklingen, og a-0-b for sekundærviklingen, der '0' er sekundærviklingens midtuttak.
TRV:01177
f) Måling: Sugetransformatorer skal installeres slik at det blir mulig å måle strøm gjennom og spenning over sugetransformatorens sekundærvikling.
TRV:01178
g) Installasjon: Installasjon kan være i mast eller i kiosk/bygning.
5 Reservestrømstransformatorer
Reservestrømstransformatorer gir reservestrømforsyning fra kontaktledningen til jernbanetekniske anlegg. Vanligvis skjer forsyningen via en likeretter til et batterianlegg, og tilhørende vekselretter til sikret strømforsyning på 230 V 50 Hz. I noen tilfeller, spesielt ved forsyning til varmeelementer, forsynes utstyr direkte fra reservestrømstransformator uten frekvensomforming.
TRV:01179
a) Merkespenning: Transformatoren skal ha et omsetningsforhold på 16,5/0,23 kV (1-fase).
TRV:01180
b) Ytelse: Det kan standardiseres på tre typer reservestrømstransformatorer som har følgende ytelser:
- Type 1: 10 kVA
- Type 2: 25 kVA
- Type 3: 50 kVA
TRV:01181
c) Kortslutningsimpedans: Kortslutningsimpedans kan standardiseres på 5,5 %.
TRV:01182
d) Installasjon: Installasjon kan være i mast eller i kiosk/bygning.
TRV:01183
e) Vern: Reservestrømstransformatoren skal vernes med en høyspentsikring som kobler fra kortslutninger som skjer fram til første sikring på 230 V-siden ved laveste kontaktledningsspenning.
- Type 1, 10 kVA transformator: 8 A
- Type 2, 25 kVA transformator: 22 A
- Type 3, 50 kVA transformator: 44 A
5.1 Biforbrukstransformator
Biforbrukstransformator i forbindelse med strømforsyning direkte fra kontaktledningsanlegget til kontaktledningsbryternes manøvermaskin på steder hvor lokal strømforsyning 50 Hz er vanskelig tilgjengelig eller ikke tilgjengelig.
TRV:01184
a) Ytelse: Biforbrukstransformators ytelse skal tilpasses belastningen.
TRV:01185
b) Merkespenning: Transformatoren skal ha et omsetningsforhold som sikrer at sekundærspenningen ikke overstiger Un maks = 253 V iht. EN 50160:2010 Voltage characteristics of electricity supplied by public electricity networks. Når primærspenningen hentes fra kontaktledningsanlegget er det viktig å ta hensyn til spenningsvariasjoner angitt i EN 50163:2004.
TRV:01186
c) Installasjon: Installasjon kan være i toppen av mast.
- Un maks2 = 251 V
- Un min2 = 153 V
endres omsetningsforholdet til biforbrukstransformatoren til 16500/220 V blir:
- Un maks2 = 240 V
- Un min2 = 147 V