Kravliste 525

Fra Teknisk regelverk utgitt 13. juni 2025
Dette er den godkjente sideversjonen av denne siden, samt den nyeste.

Eksporter listen til CSV. Se oppskrift for import til Excel. Tilbake til Kravlisteoversikten

Kravliste for gjeldende krav for bok 525 i Teknisk regelverk

 BokKap.Vedl.KravtekstKravtypeKravhensiktKravlokasjon
TRV:06071Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10På og rundt naglehoder, på endeflater, skarpe kanter, sveiser og på flater som er vanskelig tilgjengelige med sprøytemaling, skal det, før sprøytemaling av det aktuelle strøk, flekkes/stripemales med pensel for å oppnå tilstrekkelig tørrfilmtykkelse på alle flater.UtførelseskravFremkommer av kravtekst.
TRV:05949Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Senest to uker før arbeidet igangsettes skal entreprenør levere en kontrollplan som beskriver hva som skal kontrolleres, hvor ofte og med akseptkriteriene. Planen skal godkjennes av Bane NOR, som også skal godkjenne eventuelle endringer.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god kvalitet og sikkerhet
TRV:06013Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Ved blåserensing skal trykkluft være fri for vann og olje. Prøving i henhold til ASTM D4285.Funksjonskrav;UtførelseskravSikre et jevnt og rent resultat.
TRV:06087Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For kontroll skal entreprenøren minst ha følgende standarder og utstyr tilgjengelig:
  • NS 8501-1 (håndbok for visuell kontroll av overflaters renhet)
  • Utstyr for tape test (NS-EN ISO 8502-3)
  • Utstyr for salt test (NS-EN ISO 8502-6)
  • Ruhetsmåler (NS-EN ISO 8503 1-5)
  • Magnetisk tørrfilmtykkelsesmåler
  • Våtfilmtykkelsesmåler
  • Hygrometer/Psykrometer
  • Lufttermometer
  • Ståltermometer
  • Duggpunktkalkulator
  • Utstyr for gittersnittesting (ISO 2409)
  • Skarp, tynn kniv
  • Mikroskop 5 – 30 X
  • Inspeksjonsspeil
  • Avtrekkstester (ISO 4624)
Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god oppfølging og kontroll.
TRV:05965Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Oppfyllelse av krav stilt i tilbudsgrunnlaget skal dokumenteres skriftlig.Dokumentasjonskrav
TRV:06039Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Hvis slike porer oppdages, eller at det er mistanke om porer, skal en utføre prøving.Utførelseskrav;SystemspesifiktUnngå porer av betydning. Porer vil bringe vann inn til metall og føre til korrosjon.
TRV:06103Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal tas 1 prøve pr. 500 m2. For bruer mindre enn 500 m2 skal det tas minst 1 prøve pr. bru. Limfeil aksepteres ikke for avtrekk lavere enn 3,5 MPa. Bane NOR kan kreve at ytterligere prøver blir utført. Tidspunkt for prøving av fullt system framgår av malingsprodusentens dokumentasjon.Funksjonskrav;Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
TRV:05981Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Sporets ballast skal skjermes fra å bli forurenset av blåsemiddel.Utførelseskrav;UtformingskravUnngå forurensning av miljøhensyn.
TRV:06055Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal fortrinnsvis være forskjellig farge på hvert strøk. Erfaring fra tidligere prosjekter er at hvitt mellomstrøk gir lysere arbeidsforhold. Stripemaling utføres i forkant av et fullt strøk.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre gode rutiner og resultat ved påføring av strøk.
TRV:05997Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Forekomst av forurensinger og salter skal ikke overstige:
  • 20 mg/m2 for nye konstruksjoner i verksted
  • 50 mg/m2 ved vedlikeholdsarbeider
  • Utførelseskrav;DokumentasjonskravBegrense forekomst av forurensinger og salter ved overflatebehandling. Oppnå best mulig heft.
    TRV:06066Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Rester av malingsprodukter og tynnere skal behandles i henhold til gjeldende forskrifter. Jf. produktenes datablader.Utførelseskrav;Systemspesifikt;SikkerhetskravSikre HMS
    TRV:05944Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal vurderes om det som følge av arbeidene kan komme hindringer inn i trafikkert spor eller føre til ulemper for togtrafikken. Hvis det er en risiko for dette, skal arbeidet umiddelbart stanses og forholdet rettes opp.Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre tog fremkommelighet og sikkerhet
    TRV:06008Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Mekanisk rensing skal utføres når relativ luftfuktighet er lavere enn 85 % og når ståltemperaturen er minst 3 ºC over duggpunktstemperaturen.Utførelseskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:06082Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Hver arbeidsoperasjon for den aktuelle flate skal være skriftlig godkjent av Bane NORs representant før neste arbeidsoperasjon tillates igangsatt.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre at det aktuelle strøket er i orden. Det er umulig å sjekke etter neste strøk er lagt på.
    TRV:05960Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Personell som skal utføre blåserensing, termisk sprøyting og påføring av maling, skal ha fagbrev som Maskin- og Industrimaler eller tilsvarende kompetanse og ferdigheter som kreves for å oppnå kvalitetskravene.Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre HMS og god kvalitet på arbeidene.
    TRV:06024Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Alle flater skal inspiseres.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god kvalitet på alle flater.
    TRV:06034Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10I tillegg til krav nevnt for de underliggende strøk, skal toppstrøket være uten glansskjolder, ha et enhetlig utseende og skal minst ha tykkelse til å dekke farge på underliggende strøk.Utførelseskrav;UtformingskravSikre et pent resultat av god kvalitet.
    TRV:06098Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Heftfasthet skal utføres i henhold til NS-EN ISO 4624.UtførelseskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05976Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Midlertidige sperringer skal være av en slik art at ingen kan forville seg inn i anleggsområdet.Utformingskrav;Sikkerhetskrav;FunksjonskravSikre god HMS og sikkerhet for utstyr.
    TRV:06050Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For å unngå korrosjon på stålet og hvitrustdannelse på sink, skal blåserensing og påføring av termisk sprøytet sink (TSZ) skje uten transport eller mellomlagring utendørs i fuktige omgivelser og med minst mulig tid mellom hver operasjon.Utførelseskrav;SystemspesifiktUnngå korrosjon på stålet og hvitrustdannelse på sink.
    TRV:05992Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Åpninger i maskiner og instrumenter skal være fullstendig tildekket før rensingen starter.Utførelseskrav;UtformingskravUnngå å ødelegge maskinene og instrumentene med fremmede partikler eller vann som kan gi overledning i det elektriske, være til hinder for eller slitasje på bevegelige deler.
    TRV:06003Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Avfetting skal foretas med alkalisk vaskemiddel.UtførelseskravSikre at forurensing og fett ikke påvirker behandlingen eller gir dårlig resultat.
    TRV:06077Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For å sikre et godt resultat skal man utføre prøverensing og prøvemaling på små områder. Farge på gammel overflatebehandling endres over tid som følge av sol, vær og vind.UtførelseskravKravhensikt fremkommer i kravtekst.
    TRV:05955Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Ved spesielle forhold slik som drikkevann/vannforsyningsinteresser eller ved tettbebyggelse/bolighus skal kommunelegen varsles skriftlig.Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre HMS.
    TRV:06019Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Ultra high pressure waterjetting kan tillates brukt der stålflatene allerede har en ruhet i henhold til leverandørens produktdatablad for den aktuelle maling.Utførelseskrav
    TRV:06029Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Overflaten skal være fri for ikke-heftende metallpartikler, nupper eller andre defekter. Slike skarpe partikler skal slipes bort før overmaling for ikke å virke ødeleggende i forhold til levetid og senere bruk av beskyttende malingssystemer.Funksjonskrav;Utførelseskrav;UtformingskravSikre god levetid og senere bruk av beskyttende malingssystemer.
    TRV:06093Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Antall avlesninger mellom spesifisert tørrfilmtykkelse og 90 % (80 %) av spesifisert tørrfilmtykkelse skal ikke overstige 10 % (20 %) av det totale antallet målinger utført.Systemspesifikt;UtførelseskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05971Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Myndighetenes krav skal til enhver tid følges.Utførelseskrav;Systemspesifikt;Dokumentasjonskrav
    TRV:06045Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Når skjøtesonen er blåserenset etter utført sveising, skal overgangen mellom sink og blåserenset stål skrapes med glassplate eller slipes for å fjerne ujevnheter i den termisk sprøytede sinken. Deretter bygges overflatebehandlingen av skjøtesonene opp som ellers på konstruksjonen.Utførelseskrav;UtformingskravUnngå ujevnheter i den termisk sprøytede sinken.
    TRV:05987Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Alle friksjonsflater skal beskyttes under transport.Utførelseskrav
    TRV:06061Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Produktene skal benyttes i henhold til malingsleverandørens datablad.Utførelseskravsikre at produktet benyttes riktig og slik det er tiltenkt av leverandøren.
    TRV:06072Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For å unngå for høye tørrfilmtykkelser på grunn av flere overlappinger på vanskelig tilgjengelige flater kan malingen påføres ved sprøyting i flere tynne kryssganger eller påføres med pensel.UtførelseskravFramkommer av kravtekst.
    TRV:05950Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Kontrollplan skal minst inneholde det som spesifiseres i teknisk regelverk og i kontraktdokumentene.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god kvalitet på arbeidene.
    TRV:06014Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Lufttilførselen skal være utstyrt med effektive filtre og væskeutskillere, som skal renses og tømmes/byttes planmessig.Funksjonskrav;Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre et jevnt og rent resultat.
    TRV:06088Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Beleggtykkelse skal kontrolleres med en magnetisk induktiv tykkelsesmåler i henhold til NS-EN ISO 2808 og NS-EN ISO 2178.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05966Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Original dokumentasjon fra beskrevet inspeksjon og prøving skal umiddelbart sendes Bane NOR som dokumentasjon for at stilte krav er oppnådd. Eventuelle avviksrapporter skal også sendes med.Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre at viktige prosesser blir gjennomført og dokumentert.
    TRV:06040Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Hvis malingsfilmen ikke tilfredsstiller kriteriene, skal malingen fjernes og overflaten males på nytt på entreprenørens bekostning.Funksjonskrav;Utførelseskrav;SystemspesifiktUnngå porer av betydning. Porer vil bringe vann inn til metall og føre til korrosjon.
    TRV:06104Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Akseptkriteriet for fullt system er minimum heftfasthet 3,5 MPa.Funksjonskrav;UtførelseskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05982Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10På eldre bruer som skal males og det er behov for avrunding av kanter, fjerne glødeskall, slagg eller annet, må dette beskrives spesielt i tilbudsgrunnlaget eller avtales underveis.Utførelseskrav;Utformingskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravOppnå en dekkende og varig overflatebehandling for å legge til rette for en lang levetid på konstruksjonen.
    TRV:06056Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Fargen på toppstrøket skal bestemmes av Bane NOR. RAL 7037 Støvgrå er den fargen som er nærmest opprinnelig farge på eldre stålbruer.Utførelseskrav;Utformingskrav;SystemspesifiktSikre Bane NOR bestemmelsesrett over fargevalg.
    TRV:05998Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Prøving skal utføres etter NS-EN ISO 8502-6 og NS-EN ISO 8502-9 Bresle test eller tilsvarende.Utførelseskrav;Systemspesifikt;Dokumentasjonskrav
    TRV:06067Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Metode for påføring skal være styrt av malingsleverandørens anbefalinger for den spesifikke maling som påføres. Hovedmetode skal være høytrykkssprøyting.UtførelseskravSikre at produktene påføres på riktig måte.
    TRV:05945Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Alle som arbeider på anlegget skal ha foreskrevet verneutstyr og kunnskap om forholdene langs sporet.Utførelseskrav;Systemspesifikt;SikkerhetskravSikre fremføring av tog samt sikkerhet for arbeiderne langs sporet
    TRV:06009Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Målinger av lufttemperatur, ståltemperatur, relativ luftfuktighet og duggpunkt skal foretas før og etter at arbeidene utføres, i tillegg minst to ganger pr. skift og i nærheten av arbeidsstedet.Utførelseskrav;Systemspesifikt;Dokumentasjonskrav
    TRV:06083Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Entreprenøren skal skriftlig varsle når flater er klargjort for inspeksjon og slikt varsel skal være mottatt minst 24 timer før inspeksjonen er planlagt foretatt.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05961Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Personell som utfører inspeksjon og verifikasjon (kvalitetsinspektør), skal være kvalifisert og ha minimum 4 års erfaring som FROSIO-inspektør i henhold til NS 476, med erfaring fra anlegg av tilsvarende størrelse og kompleksitet.Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god kvalitet på arbeidene.
    TRV:06025Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal tas 1 prøve pr. enhet eller pr. dag.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god kvalitet
    TRV:06035Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Reparasjoner av toppstrøk skal utføres i henhold til spesifikasjonene for det valgte systemet og slik at de blir minst mulig synlige.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre riktig reparasjon av toppstrøk.
    TRV:06099Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Ved prøving skal det benyttes hydraulisk utstyr. Det skal gå minst 14 dager etter påføring av siste strøk før avtrekk utføres og som spesifisert i produktdatablad. Bane NOR kan kreve at det tas flere prøver enn det som står i punktene nedenfor. Måleresultatene gir bakgrunn for antall prøver som skal utføres. Ved dårlige resultater tas prøver oftere.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05977Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Bygge- og inspeksjonsliste skal utferdiges for alle stillaser. Kopi av listene skal oppbevares på anleggsområdet.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god planlegging og lette kontroll av stillaser.
    TRV:06051Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Nye og eksisterende konstruksjoner vil etter sin beliggenhet bli å regne i henhold til Korrosjonskategori C5 i NS-EN ISO 12944-5:2019. Eksisterende bruer skal vedlikeholdes i forhold til dette.Utførelseskrav;Utformingskrav;SystemspesifiktStille krav til Korrosjonskategori.
    TRV:05993Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Tiltak skal utføres for å unngå skader på omgivelser og belegg som skal beholdes.UtførelseskravUnngå skader på omgivelser og belegg som skal beholdes.
    TRV:06004Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Vasking skal foretas med rent, gjerne varmt vann.UtførelseskravSikre god heft for belegget som skal påføres og at det ikke gjenstår forurensinger på områdene som skal males.
    TRV:06078Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Farge på toppstrøk må ikke skille seg for mye ut fra resten av konstruksjonen.Utformingskrav;UtførelseskravSikre en jevn farge på konstruksjonen.
    TRV:05956Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Ved dyrket land/beiteland skal jordbrukssjefen varsles skriftlig.Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre HMS og næringsvirksomhet
    TRV:06020Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10ISO 8501-4 skal benyttes.Utførelseskrav;Systemspesifikt
    TRV:06030Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Underliggende strøk skal være fritt for feil, fritt for rester av blåsemiddel og andre forurensinger, samt ha spesifisert tørrfilmtykkelse før neste strøk tillates påført.Utførelseskrav;UtformingskravSikre god levetid og sikre at aktuelt strøk har riktig tykkelse før neste strøk legges på.
    TRV:06094Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Tørrfilmtykkelse for tie coat skal ikke måles på den termisk sprøytede flaten. Derimot skal våtfilmtykkelsen kontrolleres jevnlig. Bane NOR kan forlange at prøveplater uten termisk sprøytet belegg sprøytes med tie coat samtidig for kontroll av tørrfilmtykkelsen.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05972Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Avstander til strømførende ledninger og komponenter skal være i henhold til Bane NORs styringssystem.Utformingskrav;SikkerhetskravSikre god HMS, unngå ulykker og sikre fremføring av tog.
    TRV:06046Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Overlappingssoner skal godkjennes av Bane NOR.

    Tykkelsen kan være større enn den spesifiserte verdien hvis følgende er oppfylt:

    • Beleggtykkelsen skal være innenfor malingsleverandørens anbefalinger (produktdatablad).
    • Tørrfilmtykkelsen, skal ikke overstige maksimum filmtykkelse for den individuelle type maling.
    Utførelseskrav;UtformingskravSikre god kvalitet på overflatebehandlingen i overlappingssoner.
    TRV:05988Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Mekaniske knutepunkter skal overflatebehandles med det samme system som områdene rundt.Utførelseskrav;UtformingskravHindre korrosjon og oppnå et visuelt pent inntrykk
    TRV:06062Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Malingsprodukter som har overskredet tillatt oppbevaringstid, eller som er levret, gelatinert eller forringet på annen måte skal ikke brukes. Dette gjelder ikke for tiksotropiske malinger som kan omrøres for å oppnå normal konsistens.Funksjonskrav;UtførelseskravSikre at produktene som skal brukes ikke er forringet eller mistet sin tiltenkte kvalitet.
    TRV:06073Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Den spesifiserte tørrfilmtykkelsen skal alltid oppnås, ved bruk av flere strøk hvis nødvendig.UtførelseskravFor å få god kvalitet på jobben og lang levetid.
    TRV:05951Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Ved vedlikehold der eksisterende maling inneholder bly og andre miljøskadelige stoffer, skal det utarbeides en plan for å redusere utslippene til et minimum.Utførelseskrav;DokumentasjonskravMiljøsikkerhet
    TRV:06015Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Beskreven renhet skal beholdes inntil belegging er utført.Funksjonskrav;UtførelseskravUnngå forurensing av belegget og sikre god heft.
    TRV:06089Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Tykkelsesmåleren skal kalibreres på planslipt underlag. Dette gjøres med stål som nullpunkt og bruk av folier med kjent tykkelse.UtførelseskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05967Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10All dokumentasjon skal være undertegnet av den som har utført inspeksjon eller prøving. Skjema for daglig rapport vedlegg 11.a kan brukes der entreprenør ikke har egne skjema.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god kvalitet og riktig historikk i dokumentasjonen
    TRV:06041Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Entreprenøren skal framlegge prosedyre som viser hvordan arbeidet skal utføres for å unngå porer.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravUnngå porer av betydning. Porer vil bringe vann inn til metall og føre til korrosjon.
    TRV:05983Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Dersom ikke annet er spesifisert, skal ikke aluminium, kobberlegeringer, rustfritt stål og isolasjon med rustfri mantling, males.UtførelseskravDet er normalt ikke behov for å overflate disse materialene som danner sin egen overflatebeskyttelse og som ikke ruster på samme måte som annet stål.
    TRV:06057Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10All maling, løsemidler og tynnere skal leveres av entreprenøren i originale, uåpnede beholdere med leverandørens merkelapp og instruksjoner.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre at det benyttes riktig produkt med riktig kvalitet og at produktene brukes på riktig måte.
    TRV:05999Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal foretas minimum 1 prøve pr. 500 m2 eller 1 prøve pr. dagens vask og avfettede område.Utførelseskrav;Systemspesifikt;Dokumentasjonskrav
    TRV:06068Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Påføringsutstyret skal være i henhold til malingsleverandørens anbefalinger for dyseåpning, sprøytevinkler, forstøvningstrykk osv.Funksjonskrav;UtførelseskravSikre at riktig utstyr benyttes på riktig måte.
    TRV:05946Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Verneutstyret skal tilpasses arbeidet som skal utføres.Utførelseskrav;Systemspesifikt;SikkerhetskravSikre arbeidernes sikkerhet og evne til å utføre arbeidet
    TRV:06010Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Blåsemiddelet skal:
  • tilfredsstille krav i gjeldende forskrifter
  • ikke være elektrisk ledende for å unngå feil på tekniske anlegg
  • være i henhold til NS-EN ISO 11126 og NS-EN ISO 11127
  • gi en overflateruhet som foreskrevet for de respektive belegg
  • være emballert i produsentens originale emballasje fram til umiddelbart før bruk
  • være tørt og fritt for forurensninger
  • Funksjonskrav;Utførelseskrav;Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre god HMS og et godt resultat.
    TRV:06084Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Minimum varslingstid er avhengig av hvilken arbeidsoperasjon som skal kontrolleres. Detaljer beskrives i tilbudsgrunnlaget eller avtales under utførelse av arbeidet.Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05962Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Når det utføres blåserensing, termisk sprøyting eller påføring av maling skal en kvalitetsinspektør være tilstede i verkstedet eller på byggeplassen. FROSIO-inspektør, Nivå II kan utføre inspeksjon under oppsyn av en FROSIO-inspektør, Nivå III.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god kvalitetskontroll
    TRV:06026Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Eventuelle forurensinger som kommer før påføring av maling skal fjernes. Dette gjelder alle strøk.UtførelseskravSikre god heft og kvalitet på malingen.
    TRV:06036Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal utføres 100 % visuell inspeksjon av alle flater.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god kvalitet av alle flater.
    TRV:06100Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10En prøve består av 3 stempler (dollies). Pålimte stempler skal friskjæres ned til stål før avtrekket utføres. Alle stempler trekkes til brudd i belegget. Skader skal utbedres som systemet forøvrig.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05978Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Stillasene skal kontrolleres jevnlig, minimum hver annen uke. Stillasene skal alltid kontrolleres etter sterk vind, uvær eller andre unormale påvirkninger. Det skal være klare rutiner for å hindre overbelastning av stillaser og presenninger. Skader skal repareres og løse presenninger skal festes umiddelbart.Funksjonskrav;Utførelseskrav;Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;Dokumentasjonskrav;UtformingskravSikre at stillaser er i god stand til en hver tid.
    TRV:06052Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Malingsleverandøren skal dokumentere at produkter som skal benyttes tilfredsstiller kravene til levetid og er egnet til formålet.Funksjonskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre godt valg av produkter og sikre god levetid.
    TRV:05994Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10På eksisterende bruer skal konstruksjonen og lageravsatsene rengjøres for pukk, jord, rester av gammelt trevirke m.m. før videre behandling utføres. Gjenstandene fjernes om nødvendig med kost eller spyling med vann.UtførelseskravGenerelt vedlikehold for å bedre levetiden til konstruksjonen samt for at uønskede materialer og skitt ikke skal komme i veien for eller påvirke behandlingen.
    TRV:06063Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For to-komponent malinger skal korrekt blandingsforhold og tillatt brukstid (pot life) etter blanding være tydelig merket på beholderens etikett. Brukstiden skal ikke overskrides. Angitt induksjonstid for produktet i databladet skal overholdes.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre at produktene brukes riktig og slik de er tiltenkt av leverandør.
    TRV:06005Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Før mekanisk rensing utføres, skal flatenes renhet tilfredsstille krav nevnt under 7.2 Vask og avfetting.Funksjonskrav;Utførelseskrav;DokumentasjonskravFor at skitt og fett ikke skal forstyrre eller forurense behandlingen og resultatet.
    TRV:06079Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Når pensler benyttes til påføring, skal retningen for siste penselstrøk være lik. Rull gir for tynt strøk og skal ikke benyttes.UtførelseskravSikre jevnt og tykt nok malingsstrøk.
    TRV:05957Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Myndighetenes krav skal til enhver tid følges. Bane NORs krav beskrives i andre avsnitt.Utførelseskrav;Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:06021Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Renhet for vedlikehold av Bane NORs stålkonstruksjoner skal minst være Wa 2½.Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre god heft.
    TRV:06031Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Hvert strøk skal påføres jevnt over hele flaten.UtførelseskravSikre god og jevn kvalitet på malingen.
    TRV:06095Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Tørrfilmtykkelse skal måles med 2 - 3 målinger pr. m2 på bjelker og avstivere, og 1 - 2 målinger pr. m2 på andre overflater. Tørrfilmtykkelse måles spesielt på områder med vanskelig tilkomst.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05973Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Avstander til passerende tog skal være i henhold til krav til minste tverrsnitt, jf. Underbygning/Prosjektering og bygging/Profiler og minste tverrsnitt.Utformingskrav;SikkerhetskravSikre god HMS, unngå ulykker og sikre fremføring av tog.
    TRV:06047Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10All relevant informasjon skal inkluderes i den daglige rapporten.Systemspesifikt;DokumentasjonskravHolde byggeledelsen hos Bane NOR oppdatert og informert, og sikre god kvalitet på arbeidene som kan dokumenteres i ettertid.
    TRV:05989Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Etter at overflatebehandlingen er avsluttet, skal knutepunktets bevegelige anleggsflater beskyttes med fett. Dersom det er aktuelt beskrives smøring spesielt i tilbudsgrunnlaget eller avtales under utførelse av arbeidet.Utførelseskrav;Systemspesifikt
    TRV:06074Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Malingsleverandørens minimum respektive maksimum overmalingsintervaller skal følges.Utførelseskrav;SystemspesifiktHolde arbeidene innenfor de rammene som produktene er beregnet for, for å oppnå et godt resultat.
    TRV:05952Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Kontrollen skal utføres i henhold til kontrollplanen. Eksempel på kontrollplan finnes i vedlegg 11.bUtførelseskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:06016Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For flater som skal metalliseres gjelder:
  • Visuell renhet ISO 8501-1 Sa 3. 100 % visuell inspeksjon av alle flater.
  • Ruhet ISO 8503 Grad Medium Grit 50-85 μm Ry5. 1 prøve pr. enhet.
  • Funksjonskrav;Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre kvalitet av renhet og ruhet for at metallisering skal kunne utføres med godt resultat.
    TRV:06090Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10UtførelseskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05968Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Entreprenør skal fortløpende, minst hver annen uke, mens arbeidene pågår kunne dokumentere med originale kvitteringer fra godkjent avfallsmottak at alt avfall er levert. Det skal være samsvar mellom mengde forbrukt blåsemiddel, malingsprodukt og tynner, og mengde avfall som er levert til avfallsmottak.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravMiljøvern.
    TRV:06042Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10I område ved montasjesveis skal de ulike feltene avtrappes med blåserensing, termisk sprøytet sink og maling med ca.100 mm for hvert lag. Det bør ikke benyttes maskeringstape da dette vil gi markerte overganger.UtførelseskravOppnå en gradvis og jevn overgang mellom eksisterende og ny overflatebehandling.
    TRV:05984Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Flater som ikke skal males, skal maskeres for å unngå ødeleggelse og oversprøyting under utførelse av overflatebehandlingen. Dette gjelder også tilliggende områder til flater der overflatebehandlingen skal repareres.Funksjonskrav;UtførelseskravUnngå ødeleggelse og oversprøyting under utførelse av overflatebehandlingen.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Overflatebehandling av stålkonstruksjoner#Maskering
    TRV:06058Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Etiketten skal inneholde produktnavn, og navn/adresse til norsk produsent eller importør samt handelsnavn, navn og mengde i vektprosent av de stoffene som bidrar mest til klassifiseringen. Videre skal etiketten inneholde advarselssetninger for fare og risiko ved bruk og oppbevaring samt symbol og fareklasse for brannfare/eksplosjonsfare, helsefare og merking i henhold til norske myndigheters krav og forskrifter.Utførelseskrav;DokumentasjonskravEnklere å oppfylle HMS krav, samt sikre at det er riktig produkt.
    TRV:06000Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Olje eller fett skal fjernes i en slik grad at resterende mengde ikke fører til redusert heft for belegget som skal påføres.Funksjonskrav;UtførelseskravSikre god heft for belegget som skal påføres.
    TRV:06069Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Påføring med rull er ikke akseptert for maling av første strøk og for toppstrøk hvis det ikke er absolutt nødvendig på grunn av konstruksjonen. Bruk av rull skal være skriftlig godkjent av Bane NOR før arbeidene igangsettes.Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre at en får lagt på nok maling.
    TRV:05947Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Miljøgifter, støv og støy skal tas hånd om.Utførelseskrav;SikkerhetskravVerne miljøet rundt konstruksjonen og hindre forurensende utslipp. Dessuten gjøre at naboer i minst mulig grad blir sjenert av arbeidene.
    TRV:06011Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Utstyret skal ha tilstrekkelig kapasitet og utforming til arbeidene som skal utføres.Funksjonskrav;UtførelseskravSikre god HMS og et godt resultat.
    TRV:06085Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Inspeksjons- og måleutstyr skal være av anerkjent fabrikat og ha gyldig kalibreringssertifikat. Utstyret skal oppbevares og benyttes i henhold til relevante standarder og produsentens bruksanvisning.Funksjonskrav;Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05963Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Ledere og formenn skal være kvalifisert på fagarbeidernivå, og bør dessuten være FROSIO-inspektør, Nivå III.Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god fagkunskap.
    TRV:06037Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Overgang mellom mekanisk renset flate og intakt malingsfilm skal være jevn og gradert.UtførelseskravFor å få en pen overgang mellom ny og gammel maling uten at det blir for tykke lag i overgangssonen.
    TRV:06101Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal tas minst 1 prøve pr. 500 m2.UtførelseskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05979Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Landkar, pilarer, portalsteiner og andre konstruksjonsdeler som ikke skal overflatebehandles, skal dekkes til for å unngå skader fra blåserensing og maling.Utførelseskrav;UtformingskravUnngå skader fra blåsrensing og maling.
    TRV:06053Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10De ulike malingsprodukter og deres tilsetninger utgjør et bestemt beleggsystem, og skal alle leveres av samme leverandør. Dersom forskjellige leverandører benyttes, må det dokumenteres at produktene er kompatible.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre at at produktene er kompatible.
    TRV:05995Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Kabler, elektriske innretninger og oppheng som ikke lenger er i bruk skal, etter påvisning av Bane NOR, fjernes fra stålkonstruksjonene. Dette beskrives i tilbudsgrunnlaget eller avtales under utførelse av arbeidet.Utførelseskrav;SystemspesifiktGenerelt vedlikehold for å bedre levetiden til konstruksjonen samt for at uønskede materialer og skitt ikke skal komme i veien for eller påvirke behandlingen.
    TRV:06064Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10All maling skal omrøres ved bruk av mekanisk røreverk. For to-komponent produkter røres basen opp før herder tilsettes.UtførelseskravSikre god og riktig omrøring.
    TRV:06006Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Syrevask og annet rengjøringsmiddel eller løsemiddel inkludert væsker som har til formål å forhindre korrosjon, skal ikke benyttes på metalloverflater etter at de er blitt blåserenset.Utførelseskrav;SystemspesifiktUnngå at det legges igjen rester fra midlene på stålet eller at midlene reagerer med stålet.
    TRV:06080Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Alt arbeid som dekkes av dette regelverket skal kunne gjøres tilgjengelig for inspeksjon av Bane NORs representant og/eller inspektør.Utførelseskrav;Utformingskrav;SystemspesifiktSikre muligheten for kontroll og oppfølging for å oppnå riktig kvalitet på arbeidene.
    TRV:05958Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Entreprenør skal ha erfaring fra tidligere arbeider med tilsvarende størrelse og kompleksitet. Bane NOR kan stille ytterligere krav til entreprenørens kvalifikasjoner.DokumentasjonskravSikre god kvalitet og sikkerhet på arbeidene.
    TRV:06022Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Akseptabel mengde flyrust skal være som beskrevet i leverandørens produktdatablad.Funksjonskrav;Utførelseskrav
    TRV:06032Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal utføres 100 % visuell inspeksjon av alle flater.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god kvalitet på alle flater.
    TRV:06096Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Når for lave tykkelser er funnet på en overflate, skal et område på ca. 1 x 1 m rundt det punktet som ble målt merkes. Innenfor dette området skal det utføres 10 målinger jevnt fordelt på den merkede overflaten. Dersom gjennomsnittet av målingene er lavere enn den spesifiserte tykkelsen, skal området overmales slik at spesifiserte tørrfilmtykkelse oppnås.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05974Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Belastningsberegninger for stillaser og presenninger, samt belastningsberegninger av stillaser, presenninger og utstyr på konstruksjonen skal forelegges Bane NOR for godkjenning før montering tillates igangsatt. De tillatte belastninger skal ikke overskrides.Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravUnngå overbelastning av konstruksjoner og utstyr.
    TRV:06048Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Termisk sprøyting av sink kan utføres ved flammesprøyting eller lysbuesprøyting. Det vanligste i dag er lysbuesprøyting. Påføring av termisk sprøytet sink skal skje hurtigst mulig etter blåserensing og i henhold til spesifiserte krav.UtførelseskravFor å sikre god kvalitet.
    TRV:05990Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Skader, deformasjoner, sprekker, løse bolter o.l. som oppdages under arbeidet, skal straks merkes med spray, tusj, merkeband o.l., fotograferes og rapporteres til Bane NOR.Utførelseskrav;Utformingskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravFor raskt å få utbedret skaden og løse problemet, samt for å unngå en forverring eller ulykke.
    TRV:06075Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Overflater forbehandlet ved mekanisk rensing til ISO 8501-1 St 2 eller bedre, skal grunnes før det er tegn til forringelse, og samme dag som mekanisk rensing er utført.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre et godt utgangspunkt for grunningen for å få et godt resultat.
    TRV:05953Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal finnes en akseptert oversettelse til norsk av relevant informasjon, som for eksempel spesifikasjoner og produktdatablad. Disse skal i tillegg være tilgjengelige i hovedspråket til utførende entreprenør. Hovedentreprenør har ansvaret for at utførende entreprenør har en akseptabel oversettelse før arbeidene starter.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre at relevant informasjon blir lesbart og kan bli forstått av alle aktører.
    TRV:06017Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For flater som skal påføres maling gjelder:
    • Visuell renhet ISO 8501-1 Sa 2½. 100 % visuell inspeksjon av alle flater.
    • Ruhet i henhold til leverandørens produktdatablad for den aktuelle maling. 1 prøve pr. enhet, eller pr. dag.
    Funksjonskrav;Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre kvalitet av renhet og ruhet.slik at maling kan utføres med godt resultat.
    TRV:06027Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Støv/rester av blåsemiddel skal fjernes tilstrekkelig slik at resterende mengde og størrelse ikke overskrider grad 2 i NS-EN ISO 8502-3, minimum 3 tapeprøver pr. 100 m2. Ingen av prøvene skal overskride kravet.Funksjonskrav;UtførelseskravSikre god kvalitet og holdbarhet på malingen.
    TRV:06091Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Ingen tykkelsesmåling for det termisk sprøytet belegget skal være lavere enn 90 % av den spesifiserte tykkelsen.Utformingskrav;UtførelseskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05969Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Alle avtaler som er gjort under arbeidets gang, skal være skriftlig og underskrevet av Bane NOR før den aktuelle arbeidsoperasjon tillates igangsatt.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre enighet og god kommunikasjon om blant annet pris, kvalitet og omfang.
    TRV:06043Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Alle grader i overgangen mellom de ulike lag skal utjevnes ved lett skraping med glassplate etter sliping.UtførelseskravSikre en pen overgang med god kvalitet.
    TRV:05985Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Dersom ikke annet er spesifisert, skal følgende ikke behandles:
  • smørenipler og rørdeler
  • maskerte overflater
  • kontaktflater for pakninger
  • gjengeforbindelser
  • friksjonskoblingsflater
  • skilt som inneholder utstyrsbetegnelser, navn eller spesielle instruksjoner og som er festet til eller er del av en enhet
  • elektriske kabler, merker og kabelgater
  • sikkerhetsutstyr
  • Utførelseskrav;UtformingskravUnngå skader på utstyr og opprettholde lesbarhet på skilt.
    TRV:06059Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Etiketten skal inneholde et produksjonsnummer (batch nr.) som identifiserer produksjonssted og produksjonsdato.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravKvalitetssikring i forhold til arbeidet og nødvendig ved mulig reklamasjon.
    TRV:06001Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal utføres 100 % visuell inspeksjon av alle flater.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre et godt resultat på alle flater.
    TRV:06070Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Når maling påføres med pensel, skal penslene være av en slik type og kvalitet at de gir en god påføring av malingen. Maling med pensel skal utføres slik at man oppnår et jevnt strøk, og så ensartet tykkelse som mulig. Det skal ikke bli noen dype eller skadelige merker etter penselen.UtførelseskravFor å få god kvalitet på arbeidet.
    TRV:05948Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For produkter og arbeider som skal leveres i henhold til dette regelverket skal det utarbeides et kvalitetssystem basert på NS-EN ISO 9001 og AS/NZ ISO 9002. Kvalitetsstyring beskrives i spesielle kontraktbestemmelser i tilbudsgrunnlaget.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god kvalitet
    TRV:06012Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Mindre blåserenseutstyr, inklusiv utstyr for støvfri blåserensing, skal være tilgjengelig for mindre oppretting/flekkingsarbeider.Funksjonskrav;Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre et godt resultat.
    TRV:06086Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Utstyr som er nødvendig for å foreta inspeksjoner og prøvinger skal være tilgjengelig i verksted eller på byggeplassen, og skal skaffes til veie og bekostes av entreprenøren.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05964Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For å sikre god kommunikasjon mellom Bane NOR og entreprenørens mannskaper bør entreprenørens leder på anlegget og entreprenørens FROSIO-inspektør kunne forstå, snakke og lese norsk. I de tilfeller norskkunnskaper mangler må de minimum kunne kommunisere på engelsk. Begge må kunne kommunisere med operatørene.Funksjonskrav;Dokumentasjonskrav;UtførelseskravGod kommunikasjon må til for både å ivareta sikkerhet på arbeidsplassen og sikre god kvalitet på arbeidene.
    TRV:06038Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Alle flater skal inspiseres.UtførelseskravSikre god kvalitet av alle flater.
    TRV:06102Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Krav til heftfasthet er minimum 3,5 MPa med gjennomsnitt 5 MPa. De samme kravene gjelder både for lysbuesprøyting som for flammesprøyting.Funksjonskrav;UtførelseskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05980Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Sviller og gangbaner skal skjermes på mest hensiktsmessig måte.Utførelseskrav;UtformingskravUnngå skader fra blåsrensing og maling uten å være til unødig hinder for fremføringen av tog.
    TRV:06054Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Bane NOR har beskrevet de beleggsystem som skal benyttes. Bane NOR skal også godkjenne malinger og tilsatsmaterialer til termisk sprøyting.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre at Bane NOR får den kvaliteten og resultat som er tiltenkt.
    TRV:05996Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10På eksisterende bruer skal det foretas vask og avfetting før videre behandling utføres.UtførelseskravFor at skitt og fett ikke skal forstyrre eller forurense behandlingen og resultatet. Oppnå best mulig heft.
    TRV:06065Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10I prinsipp skal hele enheter blandes, men det aksepteres at det kan være nødvendig å blande mindre kvanta til for eksempel flikking. Målebeger med korrekt angitt blandingsforhold eller bruk av vekt med korrekt blandingsforhold, skal alltid brukes.UtførelseskravSikre at produktet blandes riktig og med riktig blandingsforhold for å oppnå best resultat.
    TRV:05943Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Arbeidene skal tilpasses togtrafikken.Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre fremkommelighet og sikkerhet for tog samt sikkerhet for de som utfører jobben.
    TRV:06007Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Produktdatablader for den aktuelle maling skal følges.Utførelseskrav;Utformingskrav;Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:06081Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Bane NOR underkjenner arbeider som ikke tilfredsstiller kravene. Arbeider som blir underkjent skal utbedres på entreprenørens bekostning.Utførelseskrav;Utformingskrav;Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre at arbeidene tilfredsstiller kravene.
    TRV:05959Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Beskrivelser for hvordan arbeidet er tenkt utført skal følge med ved levering av tilbud.DokumentasjonskravSikre en god anskaffelsesprosess.
    TRV:06023Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Malinger som er overflatetolerante (egnet til bruk etter vannjetting) skal velges for første strøk.Funksjonskrav;Utførelseskrav
    TRV:06033Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Måling av tørrfilmtykkelse skal utføres i henhold til 10.4 Tørrfilmtykkelse.Utførelseskrav
    TRV:06097Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Hvis gjennomsnittet viser en tørrfilmtykkelse over den spesifiserte tykkelse, skal det forholdes som i 7.4.11 Overlappingssoner.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05975Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Stillasene skal være slik at inspeksjon og kontroll kan utføres på en betryggende måte.Utformingskrav;SikkerhetskravSikre god HMS og kvalitet.
    TRV:06049Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Dersom ikke annet er angitt i den spesielle beskrivelsen, skal overflatebehandlingen, med unntak av flikking (touch up) etter montasje, gjøres ferdig i verksted og under tak før montasje.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre gode arbeidsforhold og forutsetninger som legger til rette for et godt resultat.
    TRV:05991Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Forbehandling som blåserensing, vannjetting og liknende skal ikke utføres i nærheten av malingsarbeid eller i nærheten av andre overflater som er ømtålige for støv eller vann.UtførelseskravUnngå negativ påvirkning av malingsarbeidene som uønsket vann og partikler i malingen.
    TRV:06002Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal utføres jevnlig inspeksjon og vedlikehold av maskiner og utstyr.Utførelseskrav;Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre at maskiner og utstyr fungerer som tiltenkt og gir et godt resultat.
    TRV:06076Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Påføring vått i vått aksepteres ikke.UtførelseskravFor tykke lag som herder fører til dårlig kvalitet. Stor fare for «pin holes»
    TRV:05954Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Entreprenør skal ha passende utstyr til å utføre arbeidet, inkludert utstyr for inspeksjon og prøving. Hvis utstyr som er framskaffet ikke er egnet til formålet, eller ikke holdes i god driftsmessig stand, kan arbeidet stoppes av Bane NOR. Kostnader som følge av forsinkelser forårsaket av disse forhold er ikke Bane NORs ansvar.Funksjonskrav;Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre god kvalitet på arbeidene og god HMS.
    TRV:06018Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Brukt blåsemiddel med innhold av bly og/eller andre miljøskadelige stoffer skal behandles i henhold til gjeldende forskrifter.Utførelseskrav;Systemspesifikt;SikkerhetskravSikre god HMS
    TRV:06028Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Overflaten skal etter termisk sprøyting ha et ensartet utseende og være uten blærer og ubelagte områder.UtførelseskravSikre god kvalitet og holdbarhet på belegget samt etterfølgende belegg.
    TRV:06092Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10For malingstrøkene skal ingen tykkelsesmåling være lavere enn 80 % av spesifisert tørrfilmtykkelse.Utformingskrav;UtførelseskravSikre god oppfølging og kontroll.
    TRV:05970Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Bane NORs personell på anlegget har ikke myndighet til på noen måte å endre eller gi råd som avviker fra spesifikasjoner i kontrakt, regelverk eller som er avtalt under arbeidet. Endringer skal avklares slik det beskrives i kontraktdokumentene.Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre en god prosess, enighet og god kommunikasjon om blant annet pris, kvalitet og omfang.
    TRV:06044Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Det skal være minst 100 mm bart stål på hver side av skjøten.UtformingskravUnngå overflatebelegg i nærheten av sveis og varme.
    TRV:05986Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Alle friksjonsflater (anleggsflate mellom lager og stålkonstruksjon regnes som friksjonsforbindelse) skal males med det samme system som områdene rundt. Statens vegvesen håndbok R761 Prosesskoden:2025.Utførelseskrav;UtformingskravHindre korrosjon og oppnå et visuelt pent inntrykk.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Overflatebehandling av stålkonstruksjoner#Overflatebehandling av friksjonsflater
    TRV:06060Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging10Malinger skal lagres i henhold til leverandørens anbefalinger.Utførelseskrav;SystemspesifiktSikre at produktet beholder kvaliteten i lagringsperioden.
    TRV:05186Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Med unntak av kravene gitt i dette kapitlet skal Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025) benyttes for prosjektering av overgangsbruer.UtformingskravSikre at overgangsbruen tilfredsstiller samme krav som stilles til andre overgangsbruer som ikke krysser jernbanen.Kravlokasjon
    TRV:05197Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Sikkerhetskrav
    TRV:05192Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Bane NOR, ved infrastruktureier skal i hvert enkelt tilfelle godkjenne beskyttelsesskjerm eller andre sikkerhetstiltak for å beskytte mot direkte berøring av spenningsførende deler før arbeidene med brua starter.SikkerhetskravBeskytte mot direkte berøring av spenningsførende deler.
    TRV:05187Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11For utførelse skal Statens Vegvesen Håndbok R761 og 762 benyttes.UtførelseskravSikre at overgangsbruen tilfredsstiller samme krav som stilles til andre overgangsbruer som ikke krysser jernbanen.Kravlokasjon
    TRV:05193Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11UtformingskravBeskytte mot direkte berøring av spenningsførende deler.
    TRV:05188Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Brudekke skal alltid være tett.FunksjonskravBeskytte mot berøringsspenninger og skade på jernbanetekniske installasjoner under bru som følge av korrosivt vann.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Overgangsbruer#Hensikt og omfang
    TRV:08156Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Overgangsbruer over jernbanen skal ikke ha lavere seismisk klasse enn seismisk klasse II. For øvrig skal regler i nasjonalt tillegg til NS-EN 1998-2 følges.SikkerhetskravSikre at jernbane fungerer etter et stort jordskjelv.Kravlokasjon
    TRV:05194Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Overgangsbruer og andre bærende konstruksjoner i veglinja med tilsvarende sikringsbehov, skal ha rekkverk i henhold til Statens vegvesen vegnormal N101 Trafikksikkert sideterreng og vegsikringsutstyr (2022) og til Statens vegvesen håndbok V161 Brurekkverk (2024)SikkerhetskravHindre utforkjøring og fall ned i jernbanesporet.Kravlokasjon
    TRV:05189Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Drenering skal utføres iht. Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Drenering.UtførelseskravSikre at vann ikke skader overgangsbrua, jernbanen som overgangsbrua går over eller reduserer overgangsbruas levetid.Kravlokasjon
    TRV:05195Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Rekkverk over jernbanespor skal minst være brøytetett i en avstand minst 4,5 m fra senter spor.UtformingskravHindre nedfall av snø og is i sporet.
    TRV:05190Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Vinkelrett avstand fra senterlinje spor til landkar skal være ≥ 5,0 m. Avstand fra senterlinje spor til nærmeste søyle skal være ≥ 5,0 m. Se for øvrig NS-EN 1991-1-7:2006+NA:2008 kapittel. 4.5.
    Hvis vinkelrett avstand fra senterlinje spor til landkar eller søyle ≥ 5,0 m, tas det ikke hensyn til avsporingskrefter.

    1. Fri bredde skal settes slik at det også blir mulig å føre to nåværende eller framtidige forsterkningsledere/AT-ledere uisolert under brua.

    Utformingskrav;SikkerhetskravHindre skader på overgangsbruer og sikre tilstrekkelig avstand til spenningsførende installasjoner.Kravlokasjon
    TRV:05185Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Infrastruktureier skal kontaktes i en tidlig fase for planlegging av overgangsbruer.IntensjonskravSikre at overgangsbruen ikke hindrer fremtidig vedlikehold og trafikk på jernbanestrekningen.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Overgangsbruer#Hensikt og omfang
    TRV:08250Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Det skal gjennomføres prosjekteringskontroll av hver enkelt konstruksjon. Krav til prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning er gitt under Generelle tekniske krav.SikkerhetskravSikre at overgangsbrua bygges for de laster og levetider iht. til krav til disse.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Overgangsbruer#Kontroll og godkjenning
    TRV:05196Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11Minimum rekkverkshøyde i stasjonsområde skal være minst 1,2 m.SikkerhetskravHindre fall fra bru.
    TRV:05191Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging11UtformingskravSikre tilstrekkelig høyde for kontaktledning
    TRV:04885Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Separate omhyllingsdiagram for snittkrefter skal alltid tegnes opp som skisse i beregningene, uansett om beregningene er utført vha. et regneprogram eller ikke.
    TRV:04901Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Dersom situasjonsplan ikke vises på egen tegning, kan det være hensiktsmessig å vise den nederst på oversiktstegningen, som regel i målestokk 1:1000 eller i målestokk 1:2000. Brustedet skal innringes.Dokumentasjonskrav
    TRV:04846Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4For bruer med dilatasjonslengder som overskrider disse mål, skal det benyttes glideskjøt i sporet. Se også Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Laster#Veiledning om langsgående krefter.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Dilatasjonslengde
    TRV:04866Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Framgangsmåte og plassering av donkraft ved løfteoperasjonen skal påføres tegning eller vises i modell.
    1. Utførelse: Det skal bare regnes med permanente laster.
    Kravlokasjon
    TRV:04880Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Det skal tegnes en prinsippskisse som viser det statiske system og de viktigste elementstørrelsene. Når montasje, støpeetapper etc. innvirker på bæreevnen i byggstadiet eller i sluttstadiet, skal dette nevnes eksplisitt i innledningen av beregningen.
    TRV:08597Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Fri høyde for konstruksjoner som fører trafikk og gangtrafikk under spor bør følge kravene gitt i vegnormal N100.

    Vegnormal N100:2023 kap. 5.4 angir krav til fri høyde. For offentlige veier er dette skal-krav, og Bane NOR er ikke dispensasjonsmyndighet.
    Bidra til at konstruksjoner som fører trafikk og gangtrafikk under spor bygges med tilstrekkelig fri høyde.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Fri_overhøyde_over_vassdrag
    TRV:04896Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Arbeidstegninger skal utføres i format A1. Tegninger for kontroll/godkjenning kan sendes i format A3.
    TRV:04861Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Bruavslutning: Bruoverbygning under sporet skal alltid avsluttes vinkelrett på sporet.
    1. Utførelse: På kulverter som danner skjev kryssing med jernbanelinjen, skal dekket gis en utkraging for at avslutningen skal bli vinkelrett.
    2. Utførelse: Bredden på utkragingsplaten skal være 3,2 m sentrisk om spormidt.
    3. Utførelse: Det skal ikke forutsettes at slike utkragere hviler på tilbakefylling ved kulverten eller brulandkaret, dette på grunn av ulike setningsegenskaper for kulverten/brulandkaret og de tilbakefylte massene.
    Merk at alle utkragere lengre enn 0,5 m langs spor ved spormidt i henhold til NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 tabell 6.2 krever en dynamisk analyse som beskrevet i <a href="/wiki/TRV:04946" title="TRV:04946">TRV:04946</a>.
    TRV:08125Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Kravene i Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025) som er relevante for jernbanekonstruksjoner skal benyttes i prosjektering, sammen med tillegg eller modifikasjoner i Teknisk regelverk.
    1. Unntak: Kapittel 2 "Kontroll og godkjenning" gjelder ikke, her henvises til krav i Teknisk regelverk
    2. Unntak: Kapittel 13 "Bruer i driftsfasen" gjelder ikke
    For konstruksjoner som omfattes av Teknisk regelverk, er det Bane NOR som er dispensasjonsmyndighet for krav, herunder også krav som det er henvist til i Håndbøker og andre regelverk.

    For konstruksjoner som berører flere myndighetsområder kan det være nødvendig å søke dispensasjon også fra gjeldende myndigheter.
    Kravlokasjon
    TRV:04891Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Den som har utført konstruksjonsberegningene skal kontrollere om resultatene er sannsynlige, og skal lage oppgaver over art og omfang av denne kontrollen.

    Art og omfang av kontrollen retter seg etter det aktuelle anvendelsestilfelle og er avhengig av kompleksitetsgraden og kostnaden av den beregnede konstruksjonen samt av den nøyaktighet som er krevd.
    Dokumentasjonskrav
    TRV:04855Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4
    TRV:07992Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Teknisk godkjenning: Bærende konstruksjoner i prosjekteringskontrollklasse PKK3 som vil påvirke jernbanens evne til å framføre tog ved et eventuelt sammenbrudd skal sendes inn til teknisk godkjenning ved å benytte: Bestillingsskjema for teknisk godkjenning av konstruksjoner.

    Teknisk godkjenning skal foreligge før oppstart bygging.

    Bestilling av teknisk godkjenning må foretas av personell ansatt i Bane NOR, og skjemaet er derfor ikke åpent for eksterne. Eksterne byggherrer skal søke om tillatelse for tiltak nær jernbane etter jernbaneloven § 10.

    Hensikten med teknisk godkjenning er å danne en ekstra sikkerhetsbarriere mot Bane NORs topphendelser, og å gi infrastruktureier tillit til at den tekniske standarden på konstruksjoner som bygges langs Bane NORs banenett er tilfredsstillende. Dette gjøres ved å verifisere at det er utført og dokumentert en prosjekteringskontroll av god kvalitet i henhold til gjeldende regelverk, og at alle avvik i kontrollrapporten er lukket.

    Prosjekteringskontrollens kvalitet vurderes enten ved at teknisk godkjenningsansvarlig følger opp prosjekteringskontrollen, eller ved at teknisk godkjenningsansvarlig utfører en stikkprøvekontroll av prosjekteringen i tillegg til saksbehandling. En kombinasjon av disse tiltakene kan også i enkelte tilfeller være aktuelt.

    Teknisk godkjenning gis når nødvendig dokumentasjon er innsendt og kontrollert, og alle avvik fra prosjekteringskontroll og eventuell stikkprøvekontroll er lukket.

    Bane NORs tekniske godkjenning representerer ingen overtagelse av ansvar for eventuelle feil eller mangler som måtte forekomme i prosjekteringsdokumentene.
    Å danne en ekstra sikkerhetsbarriere mot Bane NORs topphendelser, og å gi infrastruktureier tillit til at den tekniske standarden på konstruksjoner som bygges langs Bane NORs banenett er tilfredsstillende.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning
    TRV:04874Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Dokumentasjon: Elektronisk dokumentasjon som sendes til teknisk godkjenning skal inneholde:
    • Konstruksjonsberegninger med vedlegg
    • Tegninger
    • BIM-modell hvis modellbasert prosjektering
    • Rapport fra prosjekteringskontroll
    Dokumentasjonskrav
    TRV:04886Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Geoteknisk og evt. ingeniørgeologisk rapport skal vedlegges til beregningene.
    TRV:04902Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Egen tegningsliste skal vedlegges tegninger.Dokumentasjonskrav
    TRV:04847Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Brudekkets fall mot avløp skal være ≥ 1:70 både i tverr- og lengderetning.
    1. Unntak: Hvis avløp lages for hver 10. m, kan fall i lengderetningen sløyfes.
    Ivareta god drenering av overvann fra brudekket.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Drenering
    TRV:04867Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4
    TRV:04881Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Beregningene skal inkludere alle belastningstilfeller som er dimensjonerende for konstruksjonens forskjellige deler. Prinsippskisser som viser plassering av den bevegelige lasten for maksimalverdier i gitte knutepunkt skal vises.
    TRV:04897Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4For alle brukonstruksjoner skal det utarbeides en egen oversiktstegning med relevante opplysninger som angitt nedenfor.
  • Utførelse: Det skal i tekstfeltet opplyses om lastmodell som konstruksjonen er beregnet for, materialkvaliteter og grunnforhold. Også fuktisolasjon skal angis.
  • Utførelse: Dersom konstruksjonen utføres av allerede godkjente elementtegninger, skal nummerhenvisning til disse tegningene påføres oversiktstegningen.
  • Utførelse: Tegningen skal vise oppriss, plan og nødvendig antall snitt. Oppriss og plan tegnes normalt i målestokk 1:100. For store bruer kan målestokk 1:200 eller 1:500 benyttes.
  • TRV:04862Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Overgangsplater: Nye konstruksjoner skal utføres med overgangsplater.
  • Utførelse: Overgangsplatenes lengde skal være minst 3,5 m, med bredde 3,2 m og helning ca. 1:5 bakover fra frontveggen.
  • Unntak: For prefabrikkerte kulverter med ytre høyde mindre eller lik 3,5 m kan overgangsplatenes lengde være 2,5 m.
  • Utførelse: Overgangsplatene skal ha en leddet forbindelse som ved innfestingspunktet ligger i slik høyde at overkant overgangsplate ligger like høyt som overkant brudekke.
  • Utførelse: Overgangsplatene skal beregnes for samme trafikklaster som brua de tilhører.
  • TRV:04875Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning av BIM-modell:
    Teknisk regelverk tillater modellbasert prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning. Teknisk godkjenningsansvarlig forbeholdes likevel retten til å kunne kreve tegninger der det anses som hensiktsmessig.

    Merk at det også ved modellbasert prosjektering som et minimum kreves oversiktstegning i henhold til TRV:04897 og bruprotokollskisse i henhold til TRV:08391

    For prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning av BIM-modell gjelder følgende:

    Oppstartsmøte

    • Ved oppstart av prosjekteringskontrollen kan det ved behov kreves et oppstartsmøte med prosjekterende, kontrollerende og byggherre.

    Innlevert dokumentasjon

    • Ved modellbasert prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning skal det leveres følgende tilleggsdokumentasjon:
      • BIM-gjennomføringsplan for prosjektet
      • Beskrivelse av fagmodellen
    • Modellen leveres i åpent format, fortrinnsvis IFC. Dersom det er ønskelig med leveranse andre formater, skal dette avklares med Bane NOR i forkant av leveranse.
    Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning
    TRV:08694Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Språk: Dokumentasjon skal være på norsk, dersom ikke annet er avtalt skriftlig med teknisk godkjenningsansvarlig i Bane NOR.
    1. Unntak: Enkelte vedlegg kan leveres på engelsk, for eksempel datablader, utskrift fra analyseverktøy og lignende.
    DokumentasjonskravRedusere risiko for misforståelser i forbindelse med prosjektering, prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning av konstruksjoner.
    TRV:04892Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Systemvalg og gjennomføring av beregningene skal i prinsippet foretas uavhengig av den forelagte beregningen, om mulig direkte på grunnlag av konstruksjonstegningene.Dokumentasjonskrav
    TRV:04856Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Rekkverk skal beregnes for en belastning på håndlisten lik 0,5 kN/m i ugunstigste retning.
    TRV:04887Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4For bruer over veier, fjorder, sund, vassdrag, elver eller seilbart områder skal nødvendige dokumenter fra ansvarlig myndighet (Statens Vegvesen, NVE, Kystverket, havnevesen, osv.) vedlegges til beregninger.
    TRV:04903Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Under merknader skal det angis trafikklast, dvs. lastmodellen(e) som brua er beregnet etter. Videre skal det opplyses om byggematerialer med angivelse av kvalitetskrav og krav til fuktisolasjon på brudekket.Dokumentasjonskrav
    TRV:04848Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Der dreneringsvannet skal føres videre ved skjøting av andre rør, skal det innstøpte røret være av rustfritt stål.
    TRV:04868Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Bygningsmaterialer i løsmassetunneler over 100 m, og lukkede snø- og skredoverbygg over 100 m skal tilfredsstille brannsikkerhetskrav til bygningsmaterialer (TSI-SRT 4.2.1.3)Kravlokasjon
    TRV:04882Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Beregningene skal være tydelig utført med figurer og forklarende tekst, henvisninger og opplysninger om belastningsantakelser slik at de kan følges og kontrolleres.
    TRV:04898Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4På oversiktstegninger skal følgende angis for oppriss:
    • Jernbanens lengdemåling (km), skal øke mot høyre, dvs. retning Oslo skal være til venstre på tegningen (retning Trondheim til venstre for de bruer som ligger nord for Trondheim)
    • Sporets stigning eller fall (mot høyre) eller eventuell vertikalradius
    • Faste og bevegelige lagre. Ved henvisning til detaljtegning angis framgangsmåten bruoverbygningen skal løftes på ved bytte av lager.
    • Skråningshelning på fylling eller skjæring
    • Vannstand (HHV eller MV, LV, LRV)
    • Grunnvannstand
    • Tillatte grunnpåkjenninger
    • Jordarter angis med omtrentlige grenser
    • Kotehøyder på fundamenter (u.k. angis, dog ikke ved fjell, her angis o.k.)
    • Fjellkontur
    • Fjellkoter med angitte posisjoner, f.eks. 4 m til høyre for bruaksen
    • Markprofiler under midtlinje og eventuelt under ytterkant
    • Vannrør i gjennomskjæring
    • Kotehøyder for skinneoverkant ved begge ender av brua
    • Teoretiske spennvidder og sum spennvidder angitt i meter (målt langs bruaksen)
    • Totallengde inkludert landkar angitt i meter
    • Plassering av dilatasjoner
    • Pælemateriale
    • Landkar og søyler (akser) nummereres (nr. 1 nærmest Oslo)
    • Lysåpning (fri høyde under bru) og minimum horisontal avstand vinkelrett fra spormidt til nærmeste søyle eller lignende
    Dokumentasjonskrav
    TRV:04843Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Dette regelverket skal benyttes for prosjektering og bygging av følgende konstruksjoner på Bane NORs banenett:
  • jernbanebruer
  • overgangsbruer
  • andre bærende konstruksjoner
  • forskaling, stillaser, reisverk og andre hjelpekonstruksjoner for utførelsen av byggearbeidet hvis de går over, under eller er plassert så nært inntil jernbane at et eventuelt sammenbrudd kan berøre jernbanen
  • andre midlertidige konstruksjoner som kan berøre jernbanetrafikken
  • Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Hensikt og omfang
    TRV:04863Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Det skal tas hensyn til bruenes estetiske utforming og landskapsmessige tilpasning. Spesielt gjelder dette bruer som er iøynefallende og som vil dominere sine omgivelser, men også mindre bruer i by og tettbygde strøk skal gis en tiltalende form.
    TRV:04876Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4For konstruksjoner som ikke i sin helhet skal eies og vedlikeholdes av Bane NOR skal det bekreftes at eierskap og vedlikeholdsansvar er bindende avklart ved søknad om teknisk godkjenning.

    For overgangsbruer skal også følgende dokumenter legges ved til søknad om teknisk godkjenning:

    • For riksvei og fylkesvei: Godkjenningsbrev fra Vegdirektoratet.
    • For kommunale veier: Godkjenningsbrev fra kommunen.
    • For private overgangsbruer skal Bane NORs regler for prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning benyttes.
    Å sikre forsvarlig prosjektering, bygging og forvaltning av spornære konstruksjoner.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning
    TRV:04893Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Hvis kontrollen gjennomføres som databeregning, skal det program som er benyttet for kontrollen være uavhengig. Ansvaret for anvendeligheten av det dataprogram som er nyttet ved denne kontrollen og for uavhengigheten av resultatene, ligger hos den som kontrollerer.Dokumentasjonskrav
    TRV:04857Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Rekkverk på offentlige gangbaner skal være i henhold til krav i Statens Vegvesen V161 og N101.Kravlokasjon
    TRV:04888Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Dokumentasjonen skal inneholde:
    • programnavn, utvikler, versjonsnummer
    • kort beskrivelse av:
      • programinnhold
      • regnemetode
      • forskrifter
      • særegenheter
      • anvendelsesbetingelser
    1. Unntak: Kortbeskrivelsen kan bortfalle ved standardprogrammer, hvis grunnlag, forutsetninger og bruksområder regnes som alminnelig kjent.
    Dokumentasjonskrav
    TRV:04904Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Riktig betegnelse av konstruksjonen skal finnes i tittelfeltet på alle tegninger. Bestilleren skal opplyse bruprosjektøren om stedsnavn, banestrekning og km i bruas midt. På dobbelsporede strekninger angis km i utgående spor. De samme betegnelser skal også påføres konstruksjonsberegningenes framside og permrygg.Dokumentasjonskrav
    TRV:04849Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Ved søyler og over trafikkerte veier skal vannet føres ned i rør.
  • Utførelse: Vannavløp skal lokaliseres slik at underliggende konstruksjoner og trafikkerte arealer ikke nedfuktes.
  • Utførelse: I nedløpsområdet skal det sørges for nødvendig erosjonssikring.
  • TRV:04869Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4For løsmassetunneler under 100 m, og snø- og skredoverbygg under 100 m skal det foretas en helhetsvurdering av konsekvenser og virkemåte i brannsituasjonen som skal legges til grunn for valg av bygningsmaterialer.Kravlokasjon
    TRV:08325Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Prosjekteringskontroll: Prosjektering av konstruksjoner skal kontrolleres i henhold til NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016 pkt. NA.A1.3.1(903) Prosjekteringskontroll. Prosjekteringskontrollen skal også omfatte kontroll opp mot Teknisk regelverk og eventuelle andre relevante standarder, veiledere eller håndbøker som måtte gjøre seg gjeldende for den aktuelle konstruksjonen.

    Alle konstruksjoner som går over, under eller er plassert så nært inntil jernbanen at et eventuelt sammenbrudd vil påvirke jernbanens evne til å framføre tog skal kontrolleres etter prosjekteringskontrollklasse PKK3.

    1. Unntak: For konstruksjoner som ikke bærer trafikk- eller gangtrafikklaster og som ved et eventuelt sammenbrudd bare medfører mindre konsekvens for jernbanens evne til å framføre tog, kan det benyttes prosjekteringskontrollklasse PKK2. Valg av prosjekteringskontrollklasse PKK2 skal dokumenteres i hvert enkelt tilfelle.

    For å dokumentere prosjekteringskontroll av sporbærende konstruksjoner, eller andre bærende konstruksjoner bygd for Bane NOR, skal det benyttes følgende mal for kontrollrapport: .docx .odt.

    Hensikten med prosjekteringskontroll er å verifisere at prosjekteringen er utført og dokumentert i henhold til gjeldende regelverk.

    Med "mindre konsekvens" menes her at togtrafikken kan gjenopptas i løpet av et svært begrenset tidsrom. Eksempler på konstruksjoner nært spor, som ikke bærer trafikklaster, hvor valg av prosjekteringskontrollklasse PKK2 kan være aktuelt:

    • Enkle midlertidige skjermingskonstruksjoner for sikring mellom spor og anleggsplass.
    • Enkle snøoverbygg.
    • Ordinære plattformer.
    • Støttevegger med konstruksjonshøyde lavere enn 4 meter som ikke støtter skrånende terreng.
    Spornære konstruksjoner skal dimensjoneres for eventuelle aerodynamiske effekter fra passerende tog, men dette regnes ikke som å "bære trafikklast" i TRV:08325.
    Verifikasjon av at prosjekteringen er utført og dokumentert i henhold til gjeldende regelverk.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Prosjekteringskontroll og teknisk godkjenning
    TRV:04883Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Hvis beregningsmåte, formler, antakelser eller tabellverdier som ikke er alminnelig kjent brukes, skal forklaring og litteraturhenvisning gis.
    TRV:04899Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Dokumentasjonskrav
    TRV:04844Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Det skal regnes med en dimensjonerende brukstid på 100 år dersom ikke annet er angitt.
    TRV:04864Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Ved bygging av bruer på dobbeltsporede strekninger uten omkjøringsmuligheter bør det vurderes en konstruksjonsløsning som tillater at bruspennet under ett av sporene kan byttes i løpet av bruas dimensjonerende levetid samtidig som det kan gå trafikk på det andre sporet.

    Vurderingen vil avhenge av stedlige forhold, og bør veie fordelen med forenklet fornyelse opp mot ulemper som økt arealbehov og økte byggekostnader.

    Vurderingen anbefales utført i en tidlig fase av prosjektet, siden eventuell bygging av doble enkeltsporede bruspenn kan påvirke sporgeometrien.

    Som et alternativ til doble enkeltsporede bruspenn kan for eksempel kortere dobbeltsporede bruspenn vurderes fritt opplagte i tilfeller hvor det er mulig å gjennomføre rask utskifting ved å løfte eller kjøre inn nytt bruspenn.
    Muliggjøre at man kan foreta en framtidig utskifting av bruspenn uten å stanse togframføringen.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Antall spor pr. bru
    TRV:08235Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Utførelseskrav
    TRV:04877Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Ved store eller prinsipielle endringer av en prosjektert løsning skal det vurderes om tegningene og/eller beregningene som omfattes av endringen må oversendes Bane NOR for ny teknisk godkjenning. Teknisk godkjenning skal foreligge før bygging igangsettes.
    TRV:08700Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4UtførelseskravØkt bestandighet av utsatt overflate som er lite tilgjengelig for inspeksjon og vedlikehold.
    TRV:04894Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Databeregninger kan kontrolleres med manuelle kontrollmetoder:
    • fullstendig uavhengig beregning
    • kontroll av hovedresultater (f.eks. maksimalverdier), inklusive:
      • vurdering av resultatenes størrelsesorden
      • likevektskontroll
      • deformasjonskontroll
    Dokumentasjonskrav
    TRV:04859Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Rekkverk på ikke offentlige gangbaner skal utføres som Bane NORs standard rørrekkverk eller tilsvarende.

    Bane NORs standard rørrekkverk er beskrevet i punktene under, samt Figur: Snitt rekkverk, Figur: Detalj forankringsplate og fotplate og Figur: Oppriss rekkverk.

    1. Utførelse: Som rekkverkstendere skal det benyttes I 80 x 1200 eller IPE 80 x 1200.
    2. Utførelse: Alle skarpe kanter avslipes med radius min. 2 mm.
    3. Utførelse: Rekkverket skal leveres i varmforsinket utførelse, etter NS-EN ISO 1461.
    4. Utførelse: Varmforsinkingen skal utføres etter at kapping, sveising, avsliping og boring av hull er utført.
    5. Utførelse: Gjenger utført etter at varmforsinkingen er utført, skal korrosjonsbeskyttes.
    6. Utførelse: Maks. avstand mellom stendere skal være 2,0 m. Mer estetisk riktig form kan vurderes.
    7. Utførelse: Bolter i utsparing skal støpes med ekspanderende mørtel slik at mørtelen har svak ekspansjon i plastisk fase. Innstøpingsmørtelen skal minst tilfredsstille fasthetsklasse B45. Boltenes innbyrdes plassering skal sikres under utstøpingen, og denne sikringen skal utformes slik at god utstøpning oppnås. Utsparinger skal være rengjort og uten forurensninger eller rester av trematerialer, isopor eller liknende.
    8. Utførelse: Kabelrør av glatt plast, min Ø32 mm utvendig, skal støpes inn ved rekkverkstolper som skal utjevnes til returkretsen. Hvilke stolper det gjelder, bestemmes av jordingsplanen.

    Figur: Snitt rekkverk


    Figur: Detalj forankringsplate og fotplate


    Figur: Oppriss rekkverk
    Kravlokasjon
    TRV:08111Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4I de følgende avsnitt er det gitt hvilke standarder og håndbøker som skal benyttes.

    Ved motstridende krav gjelder slik rangordning:

    Første prioritet: Teknisk regelverk
    Andre prioritet: Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025)
    Tredje prioritet: Eurokoden og øvrige standarder

    1. Unntak: Hverken Teknisk regelverk bok 525 eller vegnormal N400 skal kunne gi mildere krav enn Eurokoden. Ved eventuelle motstridende krav der Teknisk regelverk eller vegnormal N400 gir mildere krav enn Eurokoden skal kravet i Eurokoden følges. Dette unntaket gjelder ikke krav hvor Eurokoden åpner for å gjøre egne bestemmelser i det enkelte prosjekt.

    For generell henvisning til krav i Statens vegvesen vegnormal N400, se TRV:08125.

    I eventuelle tilfeller hvor Teknisk regelverk gir mildere krav enn Eurokoden kan feilen rapporteres ved å sende inn endringsforslag.

    Kravlokasjon
    TRV:04889Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Generelt: Sammenhengen i beregningen skal korrekt dokumenteres med henblikk på problemstillingen og resultatene. For alle inn- og utgående data skal følgende kvalitetsstandard overholdes:
    • oversiktlig og entydig oppsett (framstilling)
    • angivelse av side hhv. avsnitt med dato og innhold
    DokumentasjonskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Dokumentasjon av beregninger
    TRV:04905Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Bruene skal gis betegnelser analogt med eksemplene nedenfor:
    • Eksempel 1:Bru over Glomma ved Fetsund, Lillestrøm - Charlottenberg km 29,50.
    • Eksempel 2:Undergang for E69 ved Lora, Dombås - Åndalsnes km 370,68.
    • Eksempel 3:Overgangsbru for RV 35 ved Ramsrud, Oslo - Gjøvik km 61,10.
    Dokumentasjonskrav
    TRV:04850Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4
    TRV:04870Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Fri høyde over vassdrag skal være minst 0,5 m over beregnet vannstand for dimensjonerende flom.

    Større klaring er ofte nødvendig når flommen har stor vannhastighet og fører med seg drivende gjenstander eller vassdraget er utsatt for is-gang.

    For dimensjonerende vannføring (flom), se Underbygning/Prosjektering og bygging/Drenering/Dimensjonerende vannføring
    Bidra til å ivareta jernbanebruers stabilitet under dimensjonerende flom.Kravlokasjon
    TRV:08391Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Når konstruksjonen er godkjent og utført, skal den prosjekterende opprette en bruprotokollskisse basert på oversiktstegningen. I prinsipp skal skissen kun inneholde plan, oppriss og et typisk tverrsnitt. Mal for skissen finnes i Maler for bruprotokollskisser. Tittelfelt velges iht. Felles bestemmelser/Generelle bestemmelser#Tittelfelt for tekniske tegninger.DokumentasjonskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Bruprotokollskisse
    TRV:04884Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4I konstruksjonsberegninger for spennbetongkonstruksjoner skal rekkefølge for oppspenning av forskjellige armeringsenheter angis.
    TRV:08708Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Vibrasjoner på gangbruer bør ikke overskride følgende komfortverdier:

    alim,v ≤ 1,0 m/s2

    alim,h ≤ 0,3 m/s2

    Hvor alim,v og alim,h er grenseverdier for akselerasjon i henholdsvis vertikal og horisontal retning.

    Dette tilsvarer komfortnivå CL 2 (medium) i SN-EN 1990:2023. Fotgjengertetthet kan bestemmes i henhold til tabell G.1 i SN-EN 1991-2:2023, og velges normalt mellom 0,1 og 1 person/m2.
    Bidra til at gangbruer over jernbane oppleves som komfortable av brukerne.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Overgangsbruer#Generelle krav til overgangsbruer
    TRV:04900Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4På oversiktstegninger skal følgende angis for snitt:
    • Tverrsnitt vinkelrett bru (sett i økende km).
    • Avstand fra spormidte til innside rekkverk skal angis i meter.
    • Helning av underliggende vei eller vertikalradius.
    • Skråningshelninger
    Dokumentasjonskrav
    TRV:04845Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4For bruer med gjennomgående ballast skal tillatt dilatasjonslengde (målt fra fast lager eller fra dilatasjonssentrum (termisk sentrum)) ikke være større enn 120 m for betong- og samvirkebruer, og 90 m for stålbruer.
    TRV:04865Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Ved lagrene skal både over- og underbygningen utformes slik at overbygningen kan løftes og lagrene avlastes.
    TRV:04879Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Beregningene skal innledes med en innholdsfortegnelse.
    TRV:08701Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Fuktisolering av konstruksjoner i løsmasse skal utføres i henhold til Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025) punkt 12.2.5 og 12.2.6.UtførelseskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Fuktisolasjon
    TRV:04895Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Tegningene skal leveres som datafiler på egnet lagringsenhet. Filene skal være av vektorformat som kan leses av AutoCad og PDF iht. forskrift om IT-standarder i offentlig sektor.DokumentasjonskravKravlokasjon
    TRV:04860Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Kontaktledningsmast plasseres på kantbjelke eller på konsoll utenfor bruas rekkverk .
    1. Utførelse: Trekkerør for jording av kontaktledningsmast av glatt plast minimum Ø50 mm utvendig skal støpes inn i kantbjelke/konsoll minimum 150 mm over dekket. Ved plassering av mast på støpt kantbjelke eller støpt konsoll skal røret føres inn sentrisk under masten.
    UtformingskravNormere plassering av kontaktledningsmast på jernbanebruer. Normere utførelse av trekkerør for jording av kontaktledningsmast på jernbanebruer.
    TRV:08114Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Alle gyldige Norske Standarder (NS) eller Eurokoder (NS-EN) relevante for prosjektering og bygging av konstruksjoner skal benyttes, dersom ikke annet er oppgitt
    TRV:04890Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Presentasjon av inngående og utgående data i databeregninger: De inngående data (inndata) som er benyttet i databeregninger skal skrives ut av dataprogrammet.

    Utgående data i databeregninger skal presenteres i form av:

    • beskrivelse (informasjon i form av tekst)
    • resultatlister (tabeller). Tallverdier som senere benyttes i den grafiske framstillingen skal innringes.
    • Ved benyttelse av resultatene i videre beregninger, skal det angis hvor disse er hentet fra.
    • grafisk framstilling (plotting) (omhyllingsdiagram). Denne må spesielt tilstrebes hvis resultatene består av større datamengder, f.eks. metode med finite elementer. Framstillingen må muliggjøre tilstrekkelig presis lesning for senere bruk av dataene (verdiskala), og suppleres med tallverdier.
    • plott av hvert lasttilfelle som har betydning for dimensjoneringen
    • det tegnes eget plott for egenlast (i spennarmerte konstruksjoner skilles mellom egenlast betong og påført egenlast (ballast, sviller, skinner etc.))
    • omhyllingsdiagram for både bruks- og bruddgrensetilstanden skal alltid tegnes
    DokumentasjonskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Generelle tekniske krav#Dokumentasjon av beregninger
    TRV:04906Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Dokumentasjonskrav
    TRV:04854Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Type fuktisolasjon skal angis på oversiktstegningen.
    TRV:07872Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4Teknisk kontroll av konsept: Forprosjekt for jernbanebruer og andre bærende konstruksjoner som skal eies av Bane NOR skal sendes til teknisk kontroll av konsept før detaljprosjektering igangsettes dersom prosjekteringen gjelder en eller flere av følgende:
  • Konstruksjoner som ikke inngår i en byggherrestyrt utførelsesentreprise, for eksempel totalentreprise, OPS, osv.
  • Jernbanebruer med spennvidde over 60 m
  • Jernbanebruer med totallengde over 200 m
  • Kompliserte, nye eller utradisjonelle konstruksjons- eller fundamenteringskonsept
  • Som grunnlag for kontrollen skal det som minimum foreligge en oversiktstegning. Denne suppleres med eventuelle detaljer av betydning for kontrollen. I tillegg skal det foreligge en beskrivelse av statisk system, fundamenteringsmetode, materialvalg osv. I tilfeller hvor monterings- eller byggemetode er avgjørende, skal dette også beskrives.

    Teknisk kontroll av konsept utføres før oppstart av detaljprosjektering som et risikoreduserende tiltak, med den hensikt å tilrettelegge for tidlige tilbakemeldinger fra Bane NOR til prosjekterende. Fokusområder er å klargjøre hvilke tekniske krav som stilles, mulige utfordringer og dokumentasjonskrav. Utført teknisk kontroll av konsept hverken erstatter, eller gir føring for utfallet av, prosjekteringskontroll i henhold til TRV:08325 eller teknisk godkjenning i henhold til TRV:07992.
    TRV:04873Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging4
    TRV:04970Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Kombinert respons fra sporkonstruksjon og brua for variable påvirkninger skal fastsettes for det enkelte prosjekt.
    TRV:04988Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04998Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5c) NS-EN 1991-1-2:2002+NA:2008 skal brukes sammen med delene som omhandler branndimensjonering i NS-EN 1992 til NS-EN 1996 og NS-EN 1999, som gir regler for prosjektering av konstruksjoner for brannmotstand.
    TRV:04917Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Faktoren α skal for LM71 være:
    • For Ofotbanen settes α = 1,60 for bruer med spennvidde ≤ 25 meter. For bruer med lengre spennvidde skal lastmodell avklares med Bane NOR i det enkelte prosjekt.
    • For Østfoldbanen Vestre linje til Loenga stasjon og for Godtogsporet fra Loenga til Alna settes α = 1,33
    • For øvrige baner settes α = 1,00
    Ivareta riktig dimensjonering av sporbærende konstruksjoner på banestrekninger med jernbanetrafikk som er tyngre enn normal jernbanetrafikk.
    TRV:04936Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5For offentlig gangbaner skal lastene angitt i NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 NA5.3.2.1 brukes.
    TRV:04964Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04983Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) For lette konstruksjoner nær sporet (f.eks. støyskjermer) skal vandrebølgens hastighet i konstruksjonen beregnes.
    1. Utførelse: Når vandrebølgen er mindre eller lik maksimumshastigheten til den nærliggende togtrafikken, skal det utføres en spesiell analyse for å bestemme den dynamiske forstørrelsesfaktoren for aerodynamisk lasteffekt i konstruksjonen.
    2. Utførelse: Analysen bør ta hensyn til variasjonen i lasteffekter gjennom hele konstruksjonens lengde, og forstørrelsen av lasteffekter ved diskontinuitet i konstruksjonen og ved konstruksjonens ender.
    TRV:04993Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) For konstruksjonsdeler over skinneoverkant skal tiltak for å begrense eventuell skade være godkjent av Bane NOR.
    TRV:04912Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:05009Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5b) For provisoriske bruer skal tillatt vertikal nedbøyning settes lik L/500 med tillatt hastighet < 60 km/h.
    TRV:04930Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04952Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04976Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5c) For bruer som har glideskjøter ved begge ender, skal den karakteristiske langsgående kraften på lagrene beregnes ved: FTK = 0 (13)
    TRV:04907Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5For dimensjonering i bruddgrensetilstanden skal lastene multipliseres med koeffisienter som angitt i NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016, tabell NA.A2.4(A), NA.A2.4(B) og NA.A2.4(C).
    TRV:05004Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) De skal kontrolleres for virkelig trafikk definert i NS-EN 1991-2:2003+NA:2010, 6.4.6.2. og i NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016, A2.4.4.2.1.
    1. Utførelse: Det skal benyttes en grenseverdi på 0,35 g for vibrasjoner med gjennomgående ballast opp til den største av verdiene:
    I) 30 Hz.
    II) 1,5 ganger frekvensen til den laveste egensvingeformen for den aktuelle konstruksjonsdelen.
    III) Frekvensen til den tredje egensvingeformen for den aktuelle konstruksjonsdelen.
    Kravlokasjon
    TRV:04923Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Faktoren α skal for SW/2 settes α = 1,00
    TRV:04971Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) For konstruksjoner i klasse (a) og (b), definert i avsnitt 5.4.1.1, kan en vurdering av kreftene overført til konstruksjonen baseres på TRV:04960, TRV:04974 og TRV:04975 dersom betingelsene spesifisert nedenfor er oppfylt.

    De spesifiserte betingelsene er:

    (i) Hvis sporet er helsveist (dvs. uten glideskjøt), skal konstruksjonens ekspansjonslengde begrenses som følger:

    • for stålkonstruksjoner med ballast: 90 m
    • for betong- eller samvirkekonstruksjoner med ballast: 120 m

    (ii) Minimumsverdien for langsgående plastisk skjærmotstand skal være 12 kN/m for ubelastet spor og 25 kN/m for belastet spor med skinneprofil UIC60.

    (iii) Temperaturvariasjonene relatert til en initiell temperatur på 10oC skal ikke overskride ± 35oC for dekket og ± 50oC for skinnene, og temperaturforskjellen mellom dekket og skinnene skal ikke overskride ± 20oC.

    (iv) Forskyvningen av dekket skal begrenses til 5 mm under akselerasjons- eller bremsekrefter. Der sporet har en glideskjøt ved hver ende av brua skal forskyvningen begrenses til 30 mm.
    Kravlokasjon
    TRV:04989Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04999Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Ved brann skal konstruksjonen være brannbestandig i et tidsrom som er tilstrekkelig langt til at passasjerer og personale kan redde seg selv eller evakueres, og til at redningstjenestene kan utføre sitt arbeid. Dette tidsrommet skal være i samsvar med evakueringsscenarioene som er inntatt og beskrevet i beredskapsplanen, ref. TSI SRT 4.2.1.2 a).
    Kravet er knyttet til at konstruksjoner skal ivareta sin integritet for å sikre at passasjerer, personale og redningstjenesten blir beskyttet fra fall fra elementer i tunnelen i den tiden som er nødvendig for evakuering og redning. Dette er ivaretatt dersom konstruksjonen i den angitte tidsperioden kan motstå en temperatur på 450 °C i øvre del av tunneltverrsnittet, ref. TSI SRT 6.2.7.2.
    Sikre at passasjerer, personale og redningstjenesten blir beskyttet av fall fra elementer i tunnelen i den tiden som er nødvendig for evakuering og redning.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Laster#Ulykkeslaster fra brann
    TRV:04918Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Ved beregning av moment, skjærkrefter, reaksjoner og nedbøyninger, skal lasten plasseres i ugunstigste posisjon. Lastmodellen kan avkortes eller oppdeles vilkårlig for å oppnå den ugunstigste lastvirkning.
    TRV:08323Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Utformingskrav;DokumentasjonskravMidlertidig krav til hvordan EC8 del 1 (2021) og del 2 (2014) skal benyttes i kombinasjon for sporbærende konstruksjoner. Kravene skal gjelde frem til EC8 del 2 revideres av Standard Norge og bringes i overenstemmelse med EC8 del 1.
    TRV:04940Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Dynamisk faktor Φ2 skal benyttes for å øke de statiske lasteffektene av lastmodell 71, SW/0 og SW/2 på permanente konstruksjoner på alle baner dersom ikke annet blir spesifisert.
    TRV:04965Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Verdiene for langsgående plastisk skjærmotstand, k, skal settes lik 60 kN/m for belastet spor, og 30 kN/m for ubelastet spor.
    TRV:04984Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04994Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Kraften som overføres til konstruksjonen som en konsekvens av brudd på en bæreline, skal betraktes som en statisk kraft som angriper i retning av den intakte delen av bærelina. Dimensjonerende verdi av denne ulykkeslasten skal settes lik 20 kN.
    1. Utførelse: Det skal antas at følgende antall bæreliner og kontaktledninger kan ødelegges samtidig:
    • 1 spor: 1 bæreline og kontaktledning
    • 2 - 6 spor: 2 bæreliner og kontaktledninger
    • mer enn 6 spor: 3 bæreliner og kontaktledninger
    2. Utførelse: Vaierne som betraktes som ødelagt skal være de som gir det mest ugunstige lasttilfellet.
    TRV:04913Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Alle laster som virker i denne tilstanden skal gis lastfaktor 1,0.
    TRV:05010Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Ved prosjektering av bruer for jernbanetrafikk skal det søkes å unngå detaljer som kan være ugunstige med hensyn på utmatting.
    TRV:08155Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5For bruer som krysser elver og sjøer: Partialfaktor for islast γQ = 1,6. Kombinasjonsfaktorer ψ regnes som for istrykk for veibruer i NS-EN 1990-2002+A1-2005+NA-2016 tabell NA.A2.1.Kravlokasjon
    TRV:04931Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Landkar, kulverter, vinger og støttemurer (herunder spunt) skal dimensjoneres for jordtrykk fra vertikal trafikklast i henhold til NS-EN 1991-2:2003+NA:2010, punkt 6.3.6.4.

    Det tas i tillegg hensyn til jordtrykk fra horisontale trafikklaster der disse har betydning, som for eksempel bremse- og akselerasjonskrefter mot landkarvegger, kulverter eller liknende, eller ved sentrifugalkraft mot spornære støttekonstruksjoner i kurve.
    TRV:04960Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Langsgående krefter fra akselerasjon og bremsing som skal tas opp av fastlagrene: For konstruksjoner som oppfyller forutsetningene angitt i NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 punkt 6.5.4.6.1 til beregning av kombinert respons av konstruksjon og spor etter forenklet metode, kan andelen av langsgående krefter fra akselerasjon og bremsing som skal tas opp av fastlagrene reduseres som angitt i NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 punkt 6.5.4.6.1(3).

    Når sporet er helsveist ved en eller begge ender av brua, overføres bare en del av trekk- eller bremsekraften gjennom dekket til lagrene. Den resterende kraften overføres gjennom sporet hvor den tas opp av friksjonsmassene bak landkarene.
    Veiledning til riktig dimensjonering av fastlager for langsgående krefter fra akselerasjon og bremsing.
    TRV:04979Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Langsgående krefter pga. nedbøyning av konstruksjonen skal beregnes iht. NS-EN 1991-2:2003+NA:2010, 6.5.4.6.1 (5) og (6).
    TRV:04908Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Lastkombinasjoner som skal undersøkes er gitt i NS-EN 1990:2002+A1:2005 + NA:2016.
    1. Utførelse: Det skal regnes med de lastfaktorer for egenlast og deformasjonslast som gir ugunstigst virkning.
    TRV:05005Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Dreiningen av brudekket skal beregnes i henhold til NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016, A2.4.4.2.2.
    TRV:04926Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5For konstruksjoner hvor dynamisk analyse er påkrevd i henhold til NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 punkt 6.4.4 skal det også benyttes lastmodeller HSLM og Virkelige Tog ("Real Trains") som definert i NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 punkt 6.4.6. Dersom Virkelige Tog ("Real Trains") ikke spesifiseres eksakt i prosjektet skal minst togtypene 3 og 4 fra NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 Annex D.3 benyttes.Angi lastmodeller som skal benyttes ved dynamisk analyse.
    TRV:04972Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04990Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Lastene pga. aerodynamiske effekter fra jernbanetrafikk og lastene pga. vind (se NS-EN 1991-1-4) skal kombineres.
    1. Utførelse: Hver last skal betraktes individuelt som en dimensjonerende variabel last, den andre lasten med sin kombinasjonsverdi.
    TRV:05000Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) For dimensjonering av steinspranglast på overbygg skal Statens Vegvesen «VD rapport 32 Sikring av veger mot steinskred» vedlegg 1 anvendes.
    TRV:04919Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:08324Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Utelatelseskriteriet definert i NS-EN 1998-1:2004+A1:2013+NA:2021 punkt NA.3.2.1(5) gjelder ikke sporbærende konstruksjoner. I stedet vises det til NS-EN 1998-2:2005+A1:2009+A2:2011+NA:2014 Tabell NA.2(904).Utformingskrav;DokumentasjonskravSikre korrekt prosjektering av konstruksjoner for seismisk påvirkning.
    TRV:04946Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Dynamisk analyse: Hvis påkrevd i henhold til NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 punkt 6.4.4 skal dynamisk analyse utføres i henhold til NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 punkt 6.4.6 og <a href="/wiki/TRV:04926" title="TRV:04926">TRV:04926</a>.

    I tilfeller hvor det er risiko for resonans eller betydelige vibrasjoner i konstruksjonen utføres dynamisk analyse for å beregne dynamiske effekter.

    Merk at selv om en dynamisk analyse skulle kreves, sammenliknes resultatet av denne analysen også med beregninger utført med statiske lastmodeller og dynamisk faktor. For dimensjonering av konstruksjonen benyttes de ugunstigste lasteffektene. Se NS-EN 1991-2:2003+NA:2010 punkt 6.4.3 og 6.4.6.5 for mer informasjon.

    TRV:04967Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Den relative forskyvning mellom skinnene og dekket skal ikke overstige 5 mm.
    TRV:04985Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5b) Hvis høyden av en konstruksjonsdel (eller deler av dens påvirkede areal) er ≤ 1,0 m eller hvis lengden er ≤ 2,50 m, skal lastene q1k økes med en faktor k2 = 1,3.
    TRV:04995Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Ved kollisjoner med bruoverbygningen skal det tas i betraktning at jernbanebruer i mange tilfeller er mye mer følsomme overfor kollisjon enn veibruer. Den spesifiserte kollisjonskraften for kjøretøy og sammenhengen med vertikal klaring og andre former for beskyttelse er definert av Vegdirektoratet.
    TRV:04914Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Alle laster som virker i denne tilstanden skal gis lastfaktor 1,0.
    TRV:05011Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Kontrollomfanget ved produksjonen skal være slik at beskrevet kvalitet oppnås. Det bør også være et inspeksjonsprogram for ferdige bruer for å oppdage eventuell utmattingsskade.
    TRV:04932Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5For å bestemme vertikale trafikklasters bidrag til horisontalt trykk mot landkar, kulvert, vinger og støttemurer, og vertikalt trykk mot landkarsåle, kan vertikal lastvirkning forenklet antas å spres mot dybden med lastspredning 2:1. Det skal vurderes om en mer utførlig analyse av lastvirkning mot dybde må gjennomføres.
    TRV:08695Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Ofotbanen skal sporbærende konstruksjoner beregnes for utmatting i henhold til trafikkvolum med standard blandet trafikk som beskrevet i TRV:05012, i tillegg til et lasttog for utmatting med følgende betingelser som representerer trafikk med jernmalm:
    • Aksellast = 35 tonn
    • Antall aksler per vogn = 4
    • Lengde per vogn = 10 m
    • Avstand fra hver vognende til aksler i boggi = 0,8 m og 2,55 m
    • Avstand mellom indre aksler = 4,9 m
    • Antall vogner per tog = 68
    • Togets masse = 9520 tonn
    • Antall tog per døgn = 10
    • Høyeste hastighet = 60 km/h
    DokumentasjonskravIvareta prosjektering mot utmatting for nye sporbærende konstruksjoner på Ofotbanen.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Laster#Lastmodeller for utmatting
    TRV:04961Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5De langsgående kreftene som tas opp i konstruksjonen, skal tas i betraktning ved dimensjonering av lagrene og underbygningen.
    TRV:04980Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Konstruksjoner som bærer jernbanetrafikk skal, ved beregning av vindlast, beregnes til å bære en uendelig lengde av tog med høyde lik 4,0 m over skinneoverkant.

    Følgende kombinasjoner skal betraktes:

    • Vertikale jernbanelaster inkludert dynamisk faktor sammen med vindlaster. Begge krefter opptrer som dominerende, en om gangen.
    • En jevnt fordelt vertikal last lik 10,0 kN/m kalt "tomme vogner" (kombinasjonsfaktor Ψ0 = 1,0) uten dynamisk faktor for kontroll av tverrstabilitet sammen med vindkraft. Kraften plasseres for å gi den ugunstigste effekt på det konstruksjonselementet som betraktes.
    Hvis ikke annet er angitt, settes vindtrykket lik 2,0 kN/m2. Formfaktoren settes da til 1,0.
    TRV:04909Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Kombinasjonsfaktorer (ψ-verdier) som skal anvendes er gitt i NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016, tabell NA.A2.3.
    TRV:05006Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Beregningene skal utføres i henhold til NS-EN 1991-2:2003+NA:2010, 6.5.4.5.2. og NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016, A2.4.4.2.4.
    TRV:04927Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04973Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5c) For langsgående krefter som virker på et fast lager, se tabell G.1 i Annex G1 i NS-EN 1991-2:2003+NA:2010.
    TRV:04991Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5b) Hvis konstruksjonsdelen ikke er direkte utsatt for vind skal lasten qik bestemmes for kjørehastigheter hvortil hastigheten av frontvinden skal adderes.
    TRV:05001Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) For dimensjonering av snøskredlast på overbygg skal Statens Vegvesen håndbok V138 anvendes.
    TRV:04920Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04947Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04968Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Ved betongbruer med gjennomgående ballast og spor uten glideskjøt, opptrer det store tilleggskrefter i sporet som skyldes den store forskjellen i oppvarmingshastighet mellom bru og skinner. Disse kreftene er størst ved det bevegelige endelager, og skal settes lik 260 kN pr. spor.
    TRV:04986Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04996Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Det skal foretas en helhetsvurdering av konsekvenser og konstruksjonens virkemåte i brannsituasjonen. Her inngår også en vurdering av konsekvenser når deler av konstruksjonen fjernes (brutt sammen). For veiledning til vurdering av opprettholdelse av konstruksjon ved brann, se Bane NORs veileder for tunnelsikkerhetKravlokasjon
    TRV:04915Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5For vurdering av samtidighet av trafikklaster er de karakteristiske verdier av forskjellige trafikklaster som skal betraktes i hver lastgruppe angitt i NS-EN 1991-2:2003+NA:2010, tabell 6.11.Angi krav for vurdering av samtidighet av trafikklaster.
    TRV:05012Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04934Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Gangbaner skal beregnes for en jevnt fordelt last med en karakteristisk verdi qfk = 3 kN/m2. Denne lasten skal benyttes over den lengde og bredde av gangbanen som gir den mest ugunstige virkning.
    TRV:04962Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Følgende lasttilfeller skal betraktes ved beregning av de langsgående kreftene:
    • trekkraft og bremsing av tog
    • termiske effekter
    • deformasjon av konstruksjonen pga. vertikale laster
    • svinn og kryp av betongkonstruksjoner
    TRV:04981Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Ved kontroll i bruddgrensetilstand og utmattingsskade skal lastene angis ved ekvivalente laster ved front- og bakenden av toget. De ekvivalente lastene betraktes som karakteristiske verdier av lastene.
    TRV:04910Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5For dimensjonering i bruksgrensetilstanden skal lastene multipliseres med koeffisienter som angitt i NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016, tabell NA.A2.6.
    TRV:05007Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Beregningene skal utføres i henhold til NS-EN 1991-2:2003+NA:2010, 6.5.4.5.2. og NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016, A2.4.4.2.4.
    1. Utførelse: Egenfrekvensen for horisontal vibrasjon skal være ≥ 1,2 Hz. I beregningsmodellen som benyttes for denne kontrollen, skal brubjelken være fast opplagt og leddet i hver akse med hensyn på svingninger i horisontalplanet.
    TRV:04928Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04974Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) For bruer med helsveist spor og ballast som har ett fast lager, skal den karakteristiske verdien av den langsgående kraften på lagernivået beregnes ved:

    FTK = ±20 ∙ LT i kN pr. spor for konstruksjoner i klasse (a) (10)

    FTK = ±20 ∙ (L2 - L1) i kN pr. spor for konstruksjoner i klasse (b) (11)

    L1 og L2 har følgende verdier:
    TRV:05002Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) For dimensjonering av flom- og sørpeskredlast på overbygg skal Statens Vegvesen håndbok V139 anvendes.
    TRV:07871Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Det henvises til Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025) kapittel 5.10 Islast.
    TRV:04921Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Lastmodell SW/0 og SW/2: Jernbanebruer skal dimensjoneres for både lastmodell SW/0 og lastmodell SW/2.

    Merk at SW/0 kun benyttes for kontinuerlige jernbanebruer
    TRV:04948Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04969Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Parametre som påvirker den kombinerte oppførselen av konstruksjonen og spor skal beregnes etter NS-EN 1991-2:2003+NA:2010, 6.5.4.2.
    TRV:04987Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04997Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5b) Konstruksjonen skal være utformet på en slik måte at skadeomfanget er begrenset til ulykkesstedet.
    TRV:04916Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5De karakteristiske verdiene gitt i Figur: Lastmodell 71 og karakteristiske verdier for vertikale laster skal multipliseres med en faktor α på linjer med jernbanetrafikk som er tyngre enn normal jernbanetrafikk.Kravlokasjon
    TRV:04935Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Gangbanelast skal regnes å ikke opptre samtidig med toglast.
    TRV:04963Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Der sporet har en glideskjøt ved hver ende av konstruksjonen skal alle de langsgående kreftene tas opp ved lagrene (og underbygningen).

    Konstruksjoner som belastes med jernbanetrafikk kan generelt klassifiseres som følger:

    • (a) konstruksjoner med et enkelt spenn eller kontinuerlige spenn med et fast lager ved en ende
    • (b) kontinuerlige konstruksjoner der de faste lagrene ikke er lokalisert ved en ende
    • (c) konstruksjoner med flere fritt opplagte spenn etter hverandre
    TRV:04982Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04992Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Jernbanebruer og overgangsbruer skal dimensjoneres iht. NS-EN 1991-1-7:2006+NA:2008, 4.5.
    TRV:04911Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5Lastkombinasjoner som skal undersøkes er gitt i NS-EN 1990:2002+A1:2005 + NA:2016.
    1. Utførelse: Det skal regnes med de lastfaktorer for egenlast og deformasjonslast som gir ugunstigst virkning.
    TRV:05008Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) De vertikale nedbøyningene skal beregnes i henhold til NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016, A2.4.4.3.
    TRV:04929Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04951Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04975Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5b) For bruer med gjennomgående ballast med en glideskjøt i den bevegelige enden av dekket og helsveist over det faste lageret i den andre enden (konstruksjoner i klasse (a)), skal den karakteristiske langsgående kraften på lagrene beregnes ved:

    FTK = ± (400 + 5 LT) i kN pr.spor (12)

    Kraften er begrenset til 1100 kN pr. spor
    TRV:05003Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5a) Kontroller av deformasjoner av brua skal utføres for følgende tilstander:
    • for sikkerhetsformål
      • vertikale akselerasjoner av dekket
      • dreininger av dekket
      • rotasjon av endene av dekket
      • endring av horisontal vinkel
    • for passasjerkomfort
      • vertikale nedbøyninger av dekket
      • akselerasjoner
    Det er også nødvendig å forsikre at enhver deformasjon holder seg innen de elastiske grenser for de anvendte materialene.
    TRV:04922Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging5
    TRV:04535Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Karakteristisk kapasitet skal være en forsiktig anslått middelverdi av de målinger og resultater som ligger til grunn.
    1. Utførelse: Det skal herunder også tas hensyn til eventuelle systematiske feil, valgt prøvemetode og naturgitte variasjoner.
    2. Utførelse: For deformasjonsberegninger skal de mest sannsynlige verdier velges.
    Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at karakteristisk kapasitet som brukes i dimensjonering/beregninger er en representativ verdi anslått på den sikre sida.
    TRV:04602Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6g) Det stilles spesielle krav til installasjon av utstøpte pæler, se NS-EN 1997.
    TRV:04552Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Materialkoeffisienten skal ved fundamentering på berg settes lik 2,0.Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at det velges en tilstrekkelig verdi for materialkoeffisient.
    TRV:04618Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utformingskrav
    TRV:04568Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Pelens geotekniske vertikale bæreevne i form av sidefriksjon og spissmotstand beregnes med metoder gitt i Peleveiledningen. Den dimensjonerende bæreevnen kontrolleres i samsvar med krav i NS-EN 1997-1:2004+A1:2013+NA:2020, beregningsmetode 2. (Kravene er også gjengitt i Peleveiledningen.)Utformingskrav;DokumentasjonskravIvareta valg av beregningsmetode for kontroll av dimensjonerende bæreevnen.
    TRV:04634Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Stagene kan alternativt forankres i fast konstruksjon som har en egnet plassering. I så fall må det kontrolleres at denne konstruksjonen har tilstrekkelig kapasitet til å tåle den dimensjonerende lasten. Konstruksjonen kan eksempelvis være en motstående spuntvegg på den andre siden av en jernbanetrasé på fylling.Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten
    TRV:08276Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Fotbolter for spuntfot dimensjoneres etter prinsipper gitt i

    Statens vegvesen håndbok N-V220 Geoteknikk i vegbygging (2025), med følgende ligning for dimensjonerende motstand:

    Rbolt,d = 2 W fy / (Δ γM2 )

    der

    Tabell: Parametere for dimensjonering av fotbolt
    W er tverrsnittets motstandsmoment for bolten (redusert for korrosjonstap).
    fy er stålets flytespenning. Tilgjengelig flytespenning for opptak av bøyemoment korrigeres for samtidig virkende skjærkraft etter Eurokoden.
    Δ er effektivt gap som gir bøyemoment. Gapet vil som regel være større enn "lysåpningen" mellom berg og UK spunt når det korrigeres for innspenningslengde i berg og eventuelt for avstand fra UK spunt til UK foringsrør når dette ikke når ned til UK spunt. Korreksjonen av gapet må vurderes i hvert enkelt tilfelle.
    γM2 = 1,25 er partialkoeffisient i henhold til NS-EN 1993-5 kapittel 7.

    TABELL:Parametere_for_dimensjonering_av_fotbolt

    Boltens skjærkapasitet skal også kontrolleres med partialkoeffisient γM2 = 1,25

    Etter utgraving skal spuntfoten sikres i samsvar med NS-EN 12063 avsnitt 8.12.7 dersom det skal sprenges eller sages bergskjæring tett inntil spuntveggen. Se også V220 og Byggegropveiledningen (NGF, 2019).
    UtformingskravFundamentering#Forankringer for støttemurer og_spuntkonstruksjoner
    TRV:04584Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6c) I leire skal bæreevne beregnes etter følgende metoder:
    • statisk bæreevneformel basert på udrenert skjærstyrke og/eller effektive vertikalspenninger
    • prøvebelastning
    TRV:04529Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Deformasjoner skal kontrolleres i bruksgrensetilstand.Funksjonskrav;UtformingskravSikre at deformasjonene kontrolleres i riktig grensetilstand.
    TRV:04597Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Omfang av kontroll og evt. instrumentering/måling for dokumentasjon av for eksempel bæreevne skal planlegges under prosjektering.DokumentasjonskravSikre at omfang for kontroll og planlegging av nødvendig instrumentering blir bestemt i prosjekteringsfase og blir en del av levert prosjekteringsmaterialet.
    TRV:04546Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6All direkte fundamentering i forbindelse med bruprosjektering skal dimensjoneres med hensyn til bæreevne og setninger.Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravIvareta konstruksjons- og trafikksikkerheten.
    TRV:04613Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6I leire skal sikkerhet mot bunnoppressing dokumenteres. I sand hvor grunnvann inngår som en del av beregningen, skal det vises at sikkerheten mot hydraulisk grunnbrudd er tilstrekkelig.Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04563Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Bruas overbygning skal prosjekteres slik at den minst kan oppta en setningsdifferanse på 1/1000 av avstanden mellom fundamentaksene eller, ved lange spenn, inntil 50 mm.Utformingskrav;DokumentasjonskravIvareta at bruoverbygning blir prosjektert slik at den tåler en min. setningsdifferanse mellom fundamentakser.
    TRV:04629Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Slissevegger skal statisk i prinsippet beregnes på samme måte som en spuntvegg, se avsnitt 6.2.Utformingskrav
    TRV:04579Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6For utstøpte stålrørpeler tillates det at stålrøret utnyttes konstruktivt (beregningsmessig) i ferdigtilstand dersom stålrørtverrsnittets d/t-forhold er mindre eller lik maksimalverdien gitt av NS-EN 1994-2:2005, tabell 6.3. Dersom korrosjon eller andre prosesser kan bringe tverrsnittet til et høyere d/t-forhold skal stålrøret ikke medregnes.

  • Bidrag fra ramming skal inkluderes i beregninger av utmatting i stålrøret.
  • Betongens E-modul skal velges slik at betongens kryp og svinn er ivaretatt.
  • Utformingskrav;DokumentasjonskravVise under hvilke forutsetninger det tillates at stålrøret utnyttes konstruktivt (beregningsmessig) i utstøpte stålrørspeler.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Pelefundamentering
    TRV:04645Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Landkar for mindre bruer kan etter godkjennelse fra Bane NOR plasseres på steinfylling. Under disse landkarene skal det kun benyttes egnede steinmasser med en gunstig gradering som skal spesifiseres. Slike fyllinger skal ved dimensjonering av bru og landkar forventes å få setninger. Setningsreduserende tiltak som forbelastning, dypkomprimering, vertikaldrenering og kalk-/sementpæler kan benyttes. Lokal bæreevne av landkaret oppe på fyllingen samt global stabilitet skal kontrolleres.Utførelseskrav;Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:08692Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Ved tidskritisk arbeid som for eksempel å legge inn kulverter i korte brudd i togtrafikken skal det benyttes masse som er godt selvdrenerende.

    Ved tidskritisk arbeid er det viktig at intens nedbør ikke forsinker arbeidet gjennom at massen bløtes opp slik at det ikke blir optimale forhold for komprimering. I tillegg til avrenning bør derfor overskuddsvann trenge gjennom fyllmassen.
    Utførelseskrav;UtformingskravVed tidskritisk arbeid er det viktig at intens nedbør ikke forsinker arbeidet gjennom at massen bløtes opp slik at det ikke blir optimale forhold for komprimering. I tillegg til avrenning bør derfor overskuddsvann trenge gjennom fyllmassen.
    TRV:04591Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Bæreevne for en pælegruppe av friksjonspæler skal i sand beregnes som summen av de enkelte pælers bæreevne, mens den i leire skal beregnes som det minste av summerte enkeltpæler og bæreevne beregnet som for et dypt fundament.Utformingskrav
    TRV:04541Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Den geoteknisk prosjekterende skal i størst mulig grad være medvirkende til at grunnundersøkelsen gjenspeiler det behov for geotekniske parametre som oppstår under prosjekteringen.Utførelseskrav;IntensjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04608Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utformingskrav
    TRV:04558Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Det skal formuleres realistiske krav til akseptable totalsetninger og differentialsetninger for den gitte konstruksjonen. Disse skal gjenspeile sikkerhet og funksjonalitet.Utførelseskrav;Utformingskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04624Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Støttemurer skal fundamenteres frostfritt. Dette kan oppnås enten ved tilstrekkelig fundamenteringsdybde, utskifting til telefrie masser, eller ved isolering. Frostsikringen skal dimensjoneres for en frostmengde med gjennomsnittlig gjentaksintervall 100 år (F100). Tilkjørte masser under bunnplaten skal legges ut og komprimeres lagvis. Det skal benyttes egnede friksjonsmasser ved tilbakefylling bak støttemurer. Massene skal ikke være frosne eller innehold is eller snø. Det skal sikres gode drensforhold bak støttemurer. Det skal ikke bygges på frosne løsmasser. Det skal sørges for at masser ikke fryser før man bygger på dem.Kravet skal sørge for at fundamenter på løsmasse bygges på frostsikker og bæredyktig grunn, at det ikke benyttes frosne masser og og at fundamentet ikke settes på frosne løsmasser, slik at det sikres god stabilitet og faren for at setningsskader reduseres.
    TRV:04574Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Korrosjonsproblematikken skal ivaretas evt. ved krav om bestemte tiltak som katodisk beskyttelse eller tillegg i tykkelse for korrosjonsmonn. Korrosjon uten tiltak vurderes i samsvar med klausul NA.4.4 "Korrosjonshastighet for dimensjonering" i NS-EN 1993-5:2007+NA:2010Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravIvaretagelse av korrosjonsmonn i beregninger hvis ikke alternative tiltak.
    TRV:04640Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6For den ferdige konstruksjonen skal fjellbolter bare benyttes som ekstra sikkerhet ut over et nivå tilsvarende lastkoeffisient γf = 1,0 for alle laster i bruddgrensetilstanden.Utformingskrav
    TRV:04536Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Materialkoeffisienter skal velges på grunnlag av skadekonsekvensklasse (iflg. NS-EN 1990) og mekanisme som kan forventes avhengig av jordart.
    1. Utførelse: Følgende materialkoeffisienter skal benyttes ved bruprosjektering i bruddgrensetilstanden:
    Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre riktig valg av materialkoeffisient (γM).
    TRV:04603Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Jordtrykksberegninger kan utføres på total- eller effektivspenningsbasis. Dette skal vurderes i hvert enkelt tilfelle.UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten
    TRV:04553Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Ved direkte fundamentering på berg skal kontroll mot glidning av fundamentet utføres etter formelen:

    '"`UNIQ--math-00000000-QINU`"'

    Vx= dimensjonerende skjærkraft i fugen i bruas tverretning

    Vy = dimensjonerende skjærkraft i fugen i bruas lengderetning

    μ = friksjonskoeffisient fundament - berg

    Friksjonskoeffisienten, μ, skal dokumenteres i det enkelte tilfelle. Normalt regnes μ lik 1,0.
    Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at kontroll mot glidning utføres etter riktig formel.
    TRV:04619Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04569Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Pelens installerte kapasitet, eller tverrsnittets kapasitet, beregnes etter aktuell prosjekteringsstandard (seriene NS-EN 1992, 1993, 1994, se TRV:08114) og Peleveiledningen. Det skal anvendes en fa faktor i samsvar med Peleveiledningen. For frittstående peler i vann skal det anvendes en fv faktor i samsvar med N400 for hele pelen, unntatt pelespissen hvor fa-faktor anvendes. For utstøpte stålrørspeler og stålkjernepeler, se TRV:04579, TRV:08681 og TRV:08105 nedenfor om rørets/foringsrørets medvirkning.Utformingskrav;DokumentasjonskravIvareta bruk av riktige "f" faktorer i beregninger.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Pelefundamentering
    TRV:04635Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Metodikk for dimensjonering av forankringer er gitt i NS-EN 1997. Stagene skal dimensjoneres som støttekonstruksjonens sterkeste ledd.Utformingskrav
    TRV:04585Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6d) I silt skal bæreevne beregnes både som for sand og leire. Den laveste av disse representerer bæreevnen.
    TRV:08598Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Dimensjonerende geotekniske laster mot betongkonstruksjoner som for eksempel landkar, støttemurer, kulverter og hvelv for å bestemme dimensjonerende snittkrefter i konstruksjonen bestemmes som den mest ugunstige av metode 2 og 3 iht. NS-EN 1990 og NS-EN 1997-1, hvor:

    • Metode 2: lastfaktorer fra tabell NA.A2.4(B) i NS-EN 1990, partialfaktor for materialparametere på jord fra sett M1 i tabell NA.A.4 i NS-EN 1997-1.

    • Metode 3: lastfaktorer fra tabell NA.A2.4(C) i NS-EN 1990, partialfaktor for materialparametere på jord fra sett M2 i tabell NA.A.4 i NS-EN 1997-1.

    For beregning av geoteknisk stabilitet av konstruksjonen eller grunnens bæreevne benyttes metode 3 med partialfaktor etter TRV:01975 og TRV:04536, unntatt for peler hvor metode 2 skal benyttes.
    Utformingskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre at Eurokode følges ved å benytte riktige lastfaktorer og partialfaktorer for materialparametere på jordmasser.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Sikkerhetsprinsipper
    TRV:04530Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at utmattingsrensetilstand blir ivaretatt der det er fare for at gjentatte laster kan påvirke jordens styrke eller deformasjonsegenskaper
    TRV:04598Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Prosjekteringen skal ta hensyn til forhold som under installasjonen påvirker de nære omgivelser, f.eks. rystelser og setninger.Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04547Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Fundamenteringen skal utføres frostfritt i tilstrekkelig dybde, eventuelt i ikke telefarlige masser, eller ved frostsikring med isolasjon.
    1. Utførelse: Fundamenter skal føres ned til mineralske masser.
    2. Utførelse: Dersom fundamenter settes på fylling, skal fyllingen legges ut lagvis og komprimeres, etter på forhånd spesifiserte krav til kvalitet/utførelse.
    3. Utførelse: Masser som legges ut skal ikke være frosne eller inneholde is eller snø.
    4. Utførelse: Det skal ikke bygges på frosne løsmasser. Det skal sørges for at masser ikke fryser før man bygger på dem.
    Utførelseskrav;UtformingskravKravet skal sørge for at fundamenter på løsmasse bygges på bæredyktig grunn, at det ikke benyttes frosne masser og og at fundamentet ikke settes på frosne løsmasser, slik at det sikres god stabilitet og faren for at setningsskader reduseres.
    TRV:04614Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Ved fjellfeste av spuntfot skal denne normalt antas leddlagret under dimensjoneringen. Eventuelle motholdskrefter fra fjellfestet vurderes i hvert enkelt tilfelle avhengig av forankring, fjellkvalitet og helning på fjellet.Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04564Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Dersom beregnet setningsdifferanse mellom nabofundamenter er større enn 1/1000 av avstanden mellom fundamentaksene eller større enn 50 mm, skal alternativ fundamenteringsmetode vurderes, for eksempel fundamentering på peler.Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04630Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Krav til utførelse skal spesifiseres i hvert enkelt tilfelle med spesiell vekt på stabilitet under utgraving og krav til utstøping.Utførelseskrav
    TRV:04580Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Kapasitet av utstøpte stålrørspeler og tilstøtende konstruksjoner skal kontrolleres for lastvirkninger beregnet for to ulike tilstander:
    1. Stålrørets stivhet er medregnet med fullt, ikke-korrodert tverrsnitt
    2. Stålrørets stivhet er medregnet med redusert, korrodert tverrsnitt, eller stålrøret er sett bort fra dersom krav i TRV:04579 tilsier at stålet ikke skal medregnes i installert kapasitet.
    Utformingskrav;DokumentasjonskravKontrollere at både pelene og tilstøtende konstruksjon har nok kapasitet med stivhet ved både fullt og korrodert/ingen tverrsnitt i stålrøret.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Pelefundamentering
    TRV:04646Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Som stabiliserende fylling kan det benyttes friksjonsmaterialer, eventuelt leire utlagt som kvalitetsfylling, lagvis komprimert med drenerende lag mellom. Leirfyllinger skal ikke benyttes ved fylling i vann.Utførelseskrav;Utformingskrav
    TRV:04525Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Geoteknisk prosjektering i forbindelse med jernbanebruer skal utføres i henhold til Norsk Standard NS - EN 1997-1 og NS-EN 1997-2.UtformingskravSikre at geoteknisk prosjekteringen gjøres etter riktig standard.
    TRV:04592Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Påhengslaster skal tas med som et bidrag til den dimensjonerende lastvirkning (med lastfaktor 1,0).UtformingskravSikre at dimensjonerende lastvirkning blir økt med påhengslaster.
    TRV:04542Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Det endelige omfang vurderes vanligvis kontinuerlig i løpet av grunnundersøkelsesprosessen. Ut fra skadekonsekvens og grunnforhold skal omfanget fastlegges både i tetthet og utbredelse. Eksempelvis bør påvisning av kvikkleire føre til en økt geografisk utbredelse av grunnundersøkelsen, mens meget alvorlig skadekonsekvens og lite homogen jord tilsier økt tetthet.Funksjonskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre at omfanget fastlegges både i tetthet og utbredelse ut fra skadekonsekvens og grunnforhold.
    TRV:04609Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04559Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Setningsberegningene skal vise at de estimerte setningene ligger innenfor disse kravene.DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04625Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Landkar skal i prinsippet dimensjoneres som støttemurer.Utformingskrav
    TRV:08105Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6For tilfeller der det er nødvendig at foringsrøret tas med i beregning av bøyestivhet og momentkapasitet skal sveiser ha dokumentert kapasitet og være utført i henhold til kontrollklasse 2 (se Bruer_og_konstruksjoner/Prosjektering_og_bygging/Stålkonstruksjoner). Sikkerhet mot lokal knekking av røret skal vurderes dersom påkrevd etter klausul 6.7.1(9) i NS-EN 1994-2:2005+NA:2009.Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravSikre at sveiserskapasitet er dokumentert og at disse blir utført iht. riktig kontrollklasse. Sikre at sikkerhet mot lokal knekking av foringsrøret blir vurdert og dokumentert iht. relevant standard.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Pelefundamentering
    TRV:04575Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6For peler som rammes til spissbæring i morene eller til fjell skal det beskrives utforming av pelespiss. På samme måte skal krav til skjøting beskrives der hvor dette er aktuelt.DokumentasjonskravSikre at utforming av pelespiss samt skjøting blir beskrevet i dokumentasjonen.
    TRV:04641Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Forankringer skal prosjekteres i overensstemmelse med gjeldende regler for bruer.UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04586Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6e) For spissbærende pæler vil som regel kapasiteten for fjell/fast jordlag eller pælen være dimensjonerende. Står pælen på et fast jordlag skal det kontrolleres at dette har tilstrekkelig mektighet. Bæreevne skal dokumenteres fra rammedata med bevegelsesmålinger, dynamiske målinger (PDA) eller prøvebelastning.
    TRV:04537Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Generelt skal brukonstruksjoner dimensjoneres etter skadekonsekvensklasse "Meget alvorlig".
  • Unntak: For midlertidige konstruksjoner kan det gjøres unntak etter nærmere godkjenning av Bane NOR, dersom togtrafikk ikke er direkte involvert.
  • Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre riktig valg av konsekvensklasse for brukonstruksjoner.
    TRV:04604Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Jordtrykksberegningen skal utføres på klassisk vis ved bruk av jordtrykkskoeffisienter. Jordtrykkskoeffisientene er gitt i diagram som funksjon av ruhet og mobilisert skjærstyrke. Ved beregning av koeffisientene skal det tas hensyn til eventuelt hellende terreng i bakkant, og ytre laster. Hellende terreng i framkant av konstruksjonen kan inkluderes ved å anta et konservativt horisontalt nivå.Utformingskrav
    TRV:04554Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Ved direkte fundamentering på berg skal det sprenges en tilnærmet horisontal fjellfot. Bergets overflate bør ikke ha større helning enn 1:8.Utformingskrav;SikkerhetskravFastsette maks. tillatt helning for bergets overflate der det kan fundamenteres direkte på.
    TRV:04620Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Bæreevneberegning av bunnplate på løsmasser skal utføres i henhold til avsnitt 4.2. Bæreevneberegningen skal utføres med jordtrykk beregnet i bruddgrensetilstanden. Vekt av jord på plate skal inkluderes.Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:07812Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Der de generelle kravene under ikke er oppfylt, beregnes pelegrupper uten bidrag fra strekkpeler. Lastvirkning

    beregnes inkludert neddykket tyngde av pel.

    Generelt gjelder:

    1. Utførelse: Det tillates ikke peler med veksling mellom trykk og strekk for sykliske laster, herunder trafikklaster
    2. Utførelse: Det kan tillates peler i strekk ved ulykkeslaster
    3. Utførelse: Det kan tillates peler til berg i permanent strekk, se avsnitt 5.8.1
    4. Utførelse: Strekkapasitet i eventuelle skjøter skal dokumenteres
    UtformingskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Pelefundamentering
    TRV:04570Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6f) Ved prosjekteringen skal det tas hensyn til at pelers og pelegruppers form og beliggenhet vil kunne avvike fra det teoretiske. Toleransene skal angis på tegningene. Dersom utførte peler eller pelegrupper etter innmåling har avvik utover toleransene, skal det ved ny beregning kontrolleres om pelefundamentene har tilstrekkelig kapasitet. Dersom kapasiteten ikke er tilstrekkelig, skal nødvendige tiltak treffes, som for eksempel at ekstra peler rammes, og/eller at pelehodet utvides.
    TRV:04636Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Fjellbolter for støttemurer skal dimensjoneres i overensstemmelse med NS-EN 1997 og NS-EN 1537:1999.Utformingskrav
    TRV:04531Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Kontroll i ulykkesgrensetilstand skal foretas der progressivt brudd kan føre til betydelig utvidet skadeomfang, som f.eks. ved jordskjelv, eller der sensitive/kvikke leirer er involvert.Utformingskrav;SikkerhetskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04599Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Det skal gis generelle anbefalinger med hensyn til valg av utstyr for installasjon. Spesielle krav til rammeutstyret skal spesifiseres, både med hensyn til type og tilført energi, for å oppnå tilstrekkelig bæreevne for pælene. Forut for pælearbeidene utarbeides en rammeinstruks som angir krav til utførelse og kontroll. Instruksen skal tilpasses resultatene og evt. målingene fra innledende ramming for å sikre tilfredsstillende bæreevne, samtidig som skader pga. rammingen skal unngås.Utførelseskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04548Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6I bruksgrensetilstanden skal det kontrolleres at kraftresultanten ved fundamentering på løsmasser befinner seg innenfor den midtre 1/3 av fundamentbredden, og ved fundamentering på fjell innenfor den midtre 3/5 av fundamentbredden.Funksjonskrav;Utformingskrav
    TRV:04615Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Dersom spuntveggen utsettes for frost så vil det oppstå et teletrykk mot spunten. Det er ikke mulig å forutsi dette teletrykkets størrelse med brukbar nøyaktighet, men det kan bli betydelig. Jorden bak spuntveggen skal derfor holdes frostfri, dette gjelder både horisontalt på bakenforliggende terreng og vertikalt mot spuntveggen.Utførelseskrav;UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04565Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Pelefundamentering i forbindelse med jernbanebruer skal prosjekteres og utføres i henhold til NS-EN 1997-1:2004+A1:2013+NA:2020 (TRV:08114). TRV:08125 og TRV:08111 skal også følges.

    Det skal under prosjekteringen sikres:

    • riktig valg av pelefundamenteringsløsning
    • tilstrekkelig kapasitet av pelen
    • tilstrekkelig kapasitet av jord og fjell
    • tilstrekkelig rambarhet og prosedyrer for installasjon
    • tilstrekkelig sikkerhet mot at pelen skades under installasjon, inkludert beregning av rammespenninger og utmattingsbidrag fra peleramming

    Spesifikk beregning av utmattingsbidrag fra peleramming er viktigst ved høy utnyttelse av hammerens energi. Ved lav til middels utnyttelse kan beregning av rammespenninger være tilstrekkelig, sammenholdt med tidligere erfaring eller tidligere beregninger for sammenlignbare forhold. Disse kan bli krevd lagt frem.
    Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravHenvisning til standarder, regler og veiledninger som er aktuelle for prosjektering av pelefundamentering for jernbanebruer. Kravhensikten framkommer ellers av kravteksten.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Pelefundamentering
    TRV:04631Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Ved store utgravninger foran støttekonstruksjoner, eller høye oppfyllinger bak, skal disse forankres eller avstives på ett eller flere nivåer. Konstruksjonen kan avstives med:
    • Stag injisert i løsmasser eller fjell
    • Stag forankret i vertikal forankringsvegg
    • Stag forankret i horisontal forankringsplate
    • Innvendig avstiving

    I samsvar med NS-EN 1997-1:2004 avsnitt 9.2 skal konstruksjonens stabilitet dokumenteres for brudd i et konstruksjonselement, f.eks. en vegg, et anker, en pute eller en avstiver, eller brudd i forbindelsen mellom slike elementer.

    Aktuelle forankringsmåter med strekkstag
    UtformingskravSikre at støttekonstruksjoner med høye oppfyllinger bak eller store utgravinger foran blir avstivet og at avstivningssystemet beregnes med bortfall av et konstruksjonselement.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Støttekonstruksjoner
    TRV:04581Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utstøping av stålrørspeler kan utføres som tørrstøp eller som undervannsstøp. Undervannsstøp skal kun anvendes når stedlige forhold og konstruksjonens utforming ikke muliggjør lensing av stålrøret. For undervannsstøp henvises det til Bruer/Prosjektering_og_bygging/Betongkonstruksjoner.UtførelseskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Pelefundamentering
    TRV:04647Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Ved utfylling i vann skal erosjonsproblematikk fra strømning og bølger spesielt påaktes.Utførelseskrav;Utformingskrav
    TRV:04526Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Den geoteknisk prosjekterende skal ha nødvendig geoteknisk kompetanse og erfaring.Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravGjøre bevisst på at nødvendig kompetanse og erfaring er krav for å ta på seg prosjekteringsoppdrag innen geoteknikk for Bane NORBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Hensikt og omfang
    TRV:04593Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Setninger av en pælegruppe skal beregnes som fundament med evt. forenklet spenningsfordeling og influensdybde.Utformingskrav
    TRV:04543Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Hvilke undersøkelser som skal utføres i felt og laboratorium, samt den lokale plasseringen av boringer og prøver, velges ut fra den enkelte geotekniske problemstilling.Utførelseskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04610Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Det skal benyttes etablerte og anerkjente metoder og dokumenterte EDB-programmer ved beregning av spuntkonstruksjoner. Nyttelast skal plasseres i ugunstigste posisjon, også med tanke på eventuell forankring. Det skal tas hensyn til muligheten for økt grunnvannstand (poretrykk) etter spunting som en følge av avskjæring av den naturlige strømningen i jorda. Ved spunting mot fritt vann skal erosjonseffekter inkluderes. I tilfeller hvor bakenforliggende masser er tette, og det er mulighet for oppbygging av hydraulisk trykk mellom jord og vegg, skal dette benyttes framfor et lavere aktivt trykk i likevektsbetraktningene. Tilsvarende hvis bakenforliggende masser er tilbakespylt, skal veggen kontrolleres for det væsketrykket som disse massene gir. Med leire som drivende masser skal sug i toppen neglisjeres ved uavstivet spuntvegg.Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04560Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Setninger skal estimeres gjennom etablerte og anerkjente beregningsmetoder, evt. ved bruk av dokumenterte beregningsprogrammer. Setningsparametre forutsettes kjent fra grunnundersøkelse.DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04626Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Kasselandkar skal i prinsippet dimensjoneres tilsvarende som for støttemurer. Fra indre ballast og mot bakveggen skal jordtrykket antas som hviletrykk. Det skal optimaliseres teknisk/økonomisk med hensyn til skjørtedybde og bredde av kasselandkaret.Utformingskrav
    TRV:08106Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6For pelegrupper med fire eller flere peler med fri lengde i vann skal det utføres en risikoanalyse for å vurdere om det skal regnes bortfall av en vilkårlig pel.
    1. Utførelse: Risikoanalysen skal baseres på erfaringer fra det europeiske jernbanenettet med hensyn til hvilke hendelser som kan forårsake skade, og hvilken frekvens slike hendelser kan forventes å ha.
    2. Utførelse: Dersom det kan forutsettes at trafikken kan stoppes inntil pelefundamentene er inspisert etter en hendelse kan bortfall av en pel regnes som en ulykkessituasjon etter Eurokoden.
    Utformingskrav;DokumentasjonskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Pelefundamentering
    TRV:04576Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6For slanke peler skal det vises at sikkerheten mot knekking er tilstrekkelig med metode som gitt i Peleveiledningen.Utformingskrav;DokumentasjonskravSikre at sikkerhet mot knekking er dokumentert.
    TRV:04642Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04587Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6f) Ved skrått fjell som gir dårlig fjellfeste skal fordybling av pælespissen vurderes.
    TRV:04538Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6I bruksgrensetilstanden skal materialkoeffisient γm = 1,0 benyttes.Funksjonskrav;UtformingskravSikre riktig valg av materialkoeffisient i bruksgrensetilstanden.
    TRV:04605Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Komprimeringstrykk mot bakkant av støtteveggen skal inkluderes til den dybde hvor det aktive trykket blir større enn komprimeringstrykket. Det horisontale komprimeringstrykket skal beregnes som restspenning i jorda fra komprimeringen. Støtteveggen skal kontrolleres for belastning under komprimeringsarbeidet.Utformingskrav
    TRV:04555Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Kontroll av tilstrekkelig bæreevne av fundament på jord skal utføres etter klassisk teori med bæreevnefaktorer. Fundamentet skal kontrolleres mot glidning og bæreevnebrudd.Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at grunnbruddsberegningen utføres etter anerkjente teorier i klassisk geoteknisk litteratur basert på utregning av bæreevnefaktorer (se beregningsgang for bæreevne i SVV N-V220 Geoteknikk i vegbygging 7 Bæreevne og NS-EN 1997).
    TRV:04621Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Sikkerhet mot glidning i et evt. svakere lag under bunnplaten skal kontrolleres.Utformingskrav;DokumentasjonskravSikre at det ikke blir glidning ved et lag som ligger under det laget konstruksjonen fundamenteres rett på.
    TRV:07813Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6For stålkjernepeler til berg i permanent strekk skal det minst dokumenteres:
    1. Utførelse: Bergets egnethet.
    2. Utførelse: Beregnet utrivningsvolum og kapasitet mot utriving. Kun bergvolum medregnes, ikke overliggende løsmasser. Det benyttes utrivingskjegle med vinkel 30 grader, med mindre andre verdier er dokumentert.
    3. Utførelse: Dimensjonerende verdier for heft stål/mørtel og mørtel/berg skal dokumenteres, og de angitte verdier skal dokumenteres med egnethetsprøving på anleggsstedet.
    4. Utførelse: Kapasitet for syklisk last i forankringssone.
    5. Utførelse: Kapasitet for utmatting i peler og peleskjøter.
    6. Utførelse: Kapasitet ved bortfall av enkeltpel.
    Dokumentasjonskrav
    TRV:04571Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04637Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Fjellbolter kan benyttes for å oppnå tilfredsstillende sikkerhet av byggverket i byggetilstanden.
    TRV:08681Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Konstruktiv utnyttelse av stålrøret i utstøpte stålrørspeler regnes som et utradisjonelt fundamenteringskonsept, og skal sendes inn til teknisk kontroll av konsept i henhold til TRV:07872. Slike peler skal prosjekteres og bygges etter krav i Bane NORs tekniske regelverk og NS-EN 1994-serien.

    Det anbefales også å følge de tilleggsprinsipper angitt i N400, punkt 7.5.2-12. For peler som ikke prosjekteres og bygges etter disse tilleggsprinsippene kan Bane NOR be om mer omfattende dokumentasjon i forbindelse med teknisk kontroll av konsept.
    Utformingskrav;DokumentasjonskravVise under hvilke forutsetninger det tillates at stålrøret utnyttes konstruktivt (beregningsmessig) i utstøpte stålrørspeler.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Pelefundamentering
    TRV:04532Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre riktig forståelse av grunnleggende prinsipp i grensetilstanders dimensjonerings metode (Avsnitt 3 NS-EN 1990).
    TRV:04600Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Rambarheten (synk pr. slag) skal beregnes evt. forhåndsvurderes og sammenholdes med praktiske grenseverdier. Spenninger i pælen under installasjon skal beregnes og påvises å ligge innenfor pælens kapasitet. Ved nedramming i løsmasser, innmeisling og kriterieramming skal det i tillegg til synkkriterium spesifiseres krav til tilført netto energi eller fallhøyde knyttet direkte til et bestemt rammeutstyr. Pælens karakteristiske bæreevne skal også dokumenteres for spissbærende pæler under ramming. De tilhørende rammespenninger skal kunne opptas av pæletverrsnittet, og valgt rammeutstyr skal ha tilstrekkelig kapasitet.Utførelseskrav;Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04550Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Bæreevne skal alltid kontrolleres i bruddgrensetilstanden.Utformingskrav;SikkerhetskravIvareta at bæreevnen kontrolleres i riktig grensetilstand.
    TRV:04616Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Sikkerhet mot glidning i et evt. svakere lag under bunnplate skal kontrolleres.Utformingskrav;DokumentasjonskravSikre at det ikke blir glidning ved et lag som ligger under det laget konstruksjonen fundamenteres rett på.
    TRV:04566Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Valg av pelefundamenteringsløsning skal gjøres på et teknisk/økonomisk grunnlag. Det skal optimaliseres mot en best mulig totalløsning.Utformingskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04632Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Permanente injiserte stag i løsmasser skal kun benyttes i friksjonsmaterialer. Temporære løsmassestag kan også benyttes i leire. Holdekapasitet av injiserte og ekspanderte stag i løsmasser skal overslagsmessig beregnes som motstand fra friksjon og endetrykk mot en teoretisk sylinder. Sylinderen vil være bestemt av mengde injiseringsmasse. Faktorer for friksjon og jordtrykk er gitt i NS-EN 1997. For injiserte ankere i berg beregnes kapasiteten etter metode som angitt i Statens Vegvesens Veiledning V220.

    I samsvar med NS-EN 1997-1 settes dimensjonerende staglast EULS;d lik den største av lasten FULS;d i bruddgrensetilstand eller γServ*FServ;k der γServ hentes fra tabell NA.A.18 i NS-EN 1997-1 og FServ;k er staglasten i bruksgrensetilstand.

    Ved endelig godkjenningsprøving etter installasjon skal alle stagene trekkes til en prøvelast som ikke er mindre enn γa;acc;ULS*EULS;D der γa;acc;ULS hentes fra tabell NA.A.20 i NS-EN 1997-1.

    Ved omfattende stagarbeider bør det settes prøvestag som grunnlag for den endelige dimensjoneringen.
    Utførelseskrav;Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04582Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6
    TRV:04527Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Geoteknisk prosjektering skal skje i henhold til NS-EN 1997-1 og NS-EN 1997-2.Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at geoteknisk prosjekteringen gjøres etter riktig standard.
    TRV:04594Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Det stilles krav til minste avstand mellom pælene tilsvarende anbefalinger gitt i NS-EN 1997.Utformingskrav
    TRV:04544Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6I tilfeller hvor grunnundersøkelser ikke foreligger eller er mangelfulle, kan erfaringsverdier unntaksvis benyttes. Grunnlaget for verdiene skal gå klart fram av dokumentasjonen. I utgangspunktet er erfaringsverdier ikke noe alternativ til grunnundersøkelser, men vil alltid være nyttige som supplement til foreliggende data. Erfaringsverdier kan for øvrig benyttes for tilkjørte masser hvor geotekniske parametre er vanskelig å bestemme (f.eks. sprengstein). De benyttede erfaringsverdier skal gjenspeile en økt usikkerhet til parametrene, og gjerne gis som variasjonsområder. Erfaringsverdier for flere geotekniske parametre er gitt i i NS-EN 1997-1.Utførelseskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04611Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utformingskrav
    TRV:04561Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Spenninger før og etter lastpåføring skal beregnes som grunnlag for setningsberegningene. Det finnes flere typer beregningsmodeller som er aktuelle for dette formål. Disse bygger gjerne på forskjellige teoretiske løsninger og forutsetninger. Ved prosjektering av bruer skal i utgangspunktet Janbus fordelingskurver (basert på “kritisk likevektsmetode”) benyttes. Andre metoder eventuelt som et supplement kan imidlertid benyttes der disse er bedre egnet. Egnethet vurderes i hvert enkelt tilfelle.DokumentasjonskravIvareta valg av beregningsgang og metode.
    TRV:04627Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Som en del av prosjekteringen skal det vurderes hvorvidt en inndeling av kassen i separate kammer med varierende oppfylling vil være aktuelt for å ta ytre momenter.Utformingskrav
    TRV:04577Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6e) Pelenes kapasitet skal beregnes i henhold til NS-EN 1997 og Peleveildningen.Kravlokasjon
    TRV:04643Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04589Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6g) Pælers horisontalkapasitet skal beregnes ved dybelteorien ifølge Peleveiledningen, pkt. 2.7 eller ved hjelp av anerkjente og dokumenterte dataprogrammer som tar hensyn til samvirke jord/pæl og evt. stivhet av overbygning/fundament.
    TRV:04539Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Geoteknisk prosjekteringsklasse skal defineres i henhold til NS-EN 1997-1.Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at prosjekteringsklasse velges iht. riktig standard.
    TRV:04606Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Ruheten skal bestemmes ut fra jordens relative bevegelse i forhold til veggen, samt veggens overflatebeskaffenhet. Ved jordtrykksberegning jord mot jord skal ruheten settes til r = 1,0. Metodikken er f.eks. beskrevet i Statens vegvesen håndbok N-V220 Geoteknikk i vegbygging (2025).UtformingskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Støttekonstruksjoner
    TRV:04556Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Beregningene kan utføres ved effektivspenningsanalyse eller totalspenningsanalyse avhengig av grunnforholdene. Valg av analysemetode vurderes i hvert enkelt tilfelle.
    1. Utførelse: Beregningene skal inkludere effekter fra
    • lagdelt jord
    • nabofundamenter
    • fundamentform
    • terrenghelning
    • fundamenteringsdybde
    • skrå last
    • grunnvann
    Det skal vurderes i hvilken grad disse vil kunne endres over tid, og eventuelt stilles betingelser for utførelsen.
    Utformingskrav;SikkerhetskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04622Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Tilfredsstillende globale stabilitetsforhold skal dokumenteres.Utformingskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04572Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6b) Pelenes kapasitet skal beregnes i henhold til NS-EN 1997 og Peleveiledningen.Kravlokasjon
    TRV:04638Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Fjellboltenes forankringslengde i fjell skal bestemmes som angitt i NS-EN 1997 og NS-EN 1537:1999, men skal ikke være mindre enn:
    • ved tørrstøp: 60•d
    • ved undervannsstøp: 80•d
    d = boltediameter
    Utformingskrav
    TRV:04534Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Poretrykket skal bestemmes vha. målinger eller beregninger basert på ugunstigste opptredende vannstand.Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at poretrykk som tatt hensyn til i beregninger/dimensjonering er realistisk og på den sikre sida.
    TRV:04601Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Det skal stilles krav til protokoll og kontroll under installasjonen. Der hvor det er aktuelt skal det gis kriterier for stopp, innmeisling og etterramming. Krav til setting av pæl skal spesifiseres dersom dette vurderes som nødvendig ut fra hensyn som f.eks. topografi, terrengoverflatens beskaffenhet, etc.Utførelseskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04551Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Fundamentering på berg: Ved fundamentering på berg skal krav til bergskjæringer i Underbygning/Prosjektering og bygging/Stabilitet#Bergskjæring følges. Kravet gjelder ved fundamentering på utsprengt bergsåle og på naturlig bergprofil. Bæreevnen skal vurderes av ingeniørgeolog, både under prosjektering og ved bygging. Vurdering av bæreeevne skal gjøres på bakgrunn av observasjoner og beregninger.Utformingskrav;SikkerhetskravIngeniørgeologisk prosjektering skal gjøres i to faser, først når tiltaket prosjekteres, deretter er hensikten med dette kravet at ingeniørgeolog skal være til stede også når tiltaket utføres og berget er avdekket ettersom det er først da sikringstiltak og andre nødvendige tiltak kan detaljeres.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Fundamentering#Direkte fundamentering
    TRV:04617Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Tilfredsstillende globale stabilitetsforhold skal dokumenteres.Utformingskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04567Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6UtformingskravIvareta riktige dimensjoneringslaster.
    TRV:04633Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Forankring med vertikal forankringsvegg eller horisontal forankringsplate kan gjøres ved nedgraving av ankrene i originale masser, eller under oppfylling i bakkant. Denne type forankring skal ikke under noen omstendigheter under utgraving på framsiden tillegges mer kapasitet enn det som forankringens overlagring tilsier. Det skal kontrolleres som en del av ankerdesignen at sone for passivt trykk fra forankringsveggen ikke overlapper sone for aktivt trykk mot støttekonstruksjonen. Horisontale forankringsplater skal oppspennes til 150 % av brukslast pga. reduksjon over tid med årsak i kryp, for konstruksjoner der langtidsdeformasjoner ikke kan tillates.Utførelseskrav;Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04583Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6b) Vertikal bæreevne for friksjonspæler i sand skal beregnes i henhold til en eller flere av følgende metoder:
    • statisk bæreevneformel
    • bæreevne fra sonderinger
    • bæreevne fra rammedata
    • bæreevne fra dynamiske målinger (PDA)
    • prøvebelastning
    TRV:04528Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Kapasitet skal kontrolleres i bruddgrensetilstand.Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at kapasiteten kontrolleres i riktig grensetilstand.
    TRV:04596Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utførelse og kontroll av pelearbeider skal gjennomføres i henhold til NS-EN 1997 og krav gitt i relevante utførelsesstandarder. I de følgende avsnitt gis noen generelle krav, utover det skal retningslinjer og råd gitt i Peleveiledningen følges.Utførelseskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04545Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Karakteristiske styrke- og deformasjonsparametre skal bestemmes ut fra foreliggende geotekniske data, slik at det er liten sannsynlighet for at materialer med ugunstigere verdier forekommer i et omfang som har særlig betydning for det problem parametrene skal anvendes for.Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04612Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Dimensjonering av permanente spuntvegger skal ta hensyn til korrosjon enten ved et spuntprofil korrigert med korrosjonsmonn, eller ved korrosjonssikring med en dokumentert tilfredsstillende metode. Korrosjonsmonn skal beregnes i henhold til NS-EN 1997.Utformingskrav;DokumentasjonskravKontrollere spuntens kapasitet ved korrodert situasjon.
    TRV:04562Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Dokumentasjonskrav
    TRV:04628Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6For prosjektering av slissevegger henvises til NS-EN 1538:2010+A1:2015.Utformingskrav
    TRV:04578Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Det skal for peler utstøpt i bakken spesielt legges vekt på krav som går på utførelse og kontroll av utførelsen.Utførelseskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04644Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Fyllinger skal bygges opp lagvis.
    1. Utførelse: Det skal under arbeidene utføres nøye kontroll av utlagte masser og fyllhøyder, samt kontroll av poretrykk som referanse mot utførte stabilitetsberegninger der hvor poretrykksoppbygging er sannsynlig.
    Utførelseskrav
    TRV:08691Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utførelseskrav;UtformingskravSikre mot bruk av utilstrekkelig tilbakefyllingsmasser som kan gi uønskede effekter i spor (blant annet setninger) og endre forutsetningene for jordtrykk inntil konstruksjoner.
    TRV:04590Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6h) For beregningsmetoder refereres det til NS-EN 1997.
    TRV:04540Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Den geoteknisk prosjekterende skal sørge for å framskaffe nødvendige geotekniske grunnlagsdata. Generelt skal dette alltid gjøres ved hjelp av grunnundersøkelser. I tilfeller hvor dekkende resultater fra tidligere grunnundersøkelser foreligger eller andre spesielle forhold skulle tilsi det, kan grunnundersøkelser utelates.Funksjonskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravFastsette hvem har ansvar og hvordan skal sørges for å framskaffe geotekniske grunnlagsdata.
    TRV:04607Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Spuntkonstruksjoner i forbindelse med jernbanebruer skal utføres i stål. Tre og betong kan i spesielle tilfeller være aktuelt, men da i overenskomst med Bane NOR. Det skilles mellom uavstivede, avstivede og forankrede spuntvegger.Utformingskrav
    TRV:04557Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Bæreevne i sprengsteinsfylling skal beregnes i henhold til NS-EN 1997.Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at bæreevnen beregnes iht. riktig standard.
    TRV:04623Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Bæreevneberegning av støttemur på fjell skal utføres i henhold til NS-EN 1997. Mot fjell skal muren kontrolleres for velting. Det skal kontrolleres at muren ikke velter med brudd i alle boltene.Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:04573Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Utformingskrav;DokumentasjonskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:04639Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging6Ved undervannsstøp skal boltens forankringslengde opp i fundamentet økes med 150 mm ut over kravet i NS-EN 1992-1-1.Utformingskrav
    TRV:05891Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved utforming av bruer skal det legges vekt på
    • vedlikeholdsvennlige konstruksjoner
    • god vannavrenning
    • unngå vannlommer
    • god tilgjengelighet for inspeksjon og vedlikehold av eksponerte flater og lagre
    • bruas form og landskapsmessige tilpasning
    UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:05907Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved undervannsstøp: 300 mmUtformingskrav;Utførelseskrav
    TRV:05917Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Søyler og tverrbærere skal ikke ha mindre lengdearmering enn Ø16 c200 mm. Tverrarmeringen skal ikke være mindre enn Ø12 c200 mm.Utformingskrav
    TRV:05933Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Materialene, utførelsen og kontrollen skal være i samsvar med Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025) og tilhørende standarder for betongarbeider, det vil si NS-EN 1992 og norske standarder referert til i disse, med tillegg og endringer gitt i det følgende.DokumentasjonskravSikre at konstruksjoner følger aksepterte bransjekrav til materialer, utførelse og kontroll.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Betongkonstruksjoner#Generelt_3
    TRV:05886Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved skjøting av spennkabler skal NS EN 1992-2-2:2005/NA:2010 pkt. NA.8.10.4 anvendes.Utformingskrav
    TRV:05902Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Underkant og overkant fundament: Ø16 c200 mmUtformingskrav
    TRV:05912Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved undervannsstøp: 100 mmUtførelseskrav
    TRV:05928Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Alle tverrsnittsdeler skal være dobbeltarmert i begge retninger.Utformingskrav
    TRV:05881Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved beregning av rissvidder skal det benyttes faktorer som angitt i tabell NA.A2.3 NS-EN 1990:2002+A1:2005+NA:2016.Sikkerhetskrav
    TRV:05897Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Fundamenter skal utføres med konstant høyde; hvis fjellet er skrånende skal det sprenges slik at horisontale avsatser etableres. Overkanten skal avrettes med fall min. 2 % bort fra søylelivet.UtførelseskravTiltak for sikkerhet mot glidning. Sikre vannavrenning.
    TRV:05923Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Landkar- og støttemursåler skal ha min. 2 % helning for vannavrenning.Utførelseskrav;UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:05939Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Jernbanebruer skal utføres i klasse utvidet kontroll og pålitelighetsklasse 3.Utførelseskrav;DokumentasjonskravIvareta klassifisering for kontrollnivå og pålitelighet.
    TRV:05892Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Det skal anordnes dryppneser for å hindre at vann renner inn under og langs betongflater. Lageravsatser bør ha en helning på ca. 1:50 for vannavrenning, i forkant lageravsats bør det være dryppkant med dryppnese. Det kan vare nødvendig a anordne midlertidige dryppneser for eksempel på undersiden av utkraget plate i overbygningen.UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten
    TRV:05918Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Vegger skal dobbeltarmeres i begge retninger. Armeringen skal ikke ha mindre diameter enn 12 mm.Utformingskrav
    TRV:05934Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Materialer skal være i samsvar med Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025).Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravSikre at konstruksjoner følger aksepterte bransjekrav til materialer, utførelse og kontroll.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Betongkonstruksjoner#Utførelse
    TRV:05875Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7I betongkonstruksjoner for jernbanebruer skal det benyttes betong iht. Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025), 8.2.2.SikkerhetskravSikre god kvalitet og ønsket levetidBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Betongkonstruksjoner#Dimensjonerende materialfasthet
    TRV:05887Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7I bjelkebruer skal det minimum benyttes 6 kabler i hver bjelke.Utformingskrav
    TRV:05903Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Alle sideflater: Ø16 c300 mmUtformingskrav
    TRV:05913Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Frittstående pælefundamenter i vann skal utføres som tørrstøp.Utførelseskrav
    TRV:05929Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Slakkarmeringen bør ikke ha mindre dimensjon enn 12 mm. Det kan gjøres unntak for spesielle detaljer der mindre dimensjon kreves for eksempel på grunn av bøying.Utførelseskrav;Utformingskrav
    TRV:05882Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Betongbruer skal kontrolleres for en dimensjonerende brukstid på 100 år.Utformingskrav;SikkerhetskravKravhensikt framkommer av kravteksten
    TRV:05898Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Vertikale støpeskjøter skal ha liggende grov og avfaset fortanning som sikrer god utstøping og kraftoverføring.Utførelseskrav;UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:05908Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Minste avstand fra kant fundament til ytterkant ferdig rammet pæl: 500 mmUtformingskrav;Utførelseskrav
    TRV:05924Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Kasselandkar skal være drenerte.Utførelseskrav;UtformingskravUnngå at vannet samles i fyllingsmasser i kasselandkar.
    TRV:05940Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Utførelseskrav;UtformingskravSikre at konstruksjoner følger aksepterte bransjekrav til materialer, utførelse og kontroll.
    TRV:05893Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Det skal være adkomst til alle hulrom i konstruksjonen.

    Unntak: Kravet gjelder ikke hulrom mellom bjelker ved bruk av prefabrikkerte normerte bjelker i overgangsbruer prosjektert etter Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025) og veiledning V426 Prefabrikkerte brubjelker.
    UtformingskravLegge til rette for adkomst til hulrom i konstruksjonen der det kan være vanninntrengning.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Betongkonstruksjoner#Konstruksjonsregler
    TRV:05919Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Konstruksjonsdeler som danner innvendig spisst hjørne (< 90o) skal utformes med voute ≥ 150 • 150 mm.Utførelseskrav;Utformingskrav
    TRV:05935Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Armeringsstål skal tilfredsstille kravene i NS-EN 10080:2005. Sveisbart armeringsstål skal ikke ha høyere karbonekvivalent (Ceq) enn 0,45 %.Utførelseskrav;Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:05877Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved beregning av dimensjonerende lastvirkninger skal det tas hensyn til
    • kryp og svinn
    • relaksasjon
    • temperatur
    • setninger
    • byggemåte
    • tidsforløp
    SikkerhetskravSikre at brua blir tilstrekkelig dimensjonert for deformasjonslaster.
    TRV:05888Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Slakkarmering gjennom støpeskjøter med skjøtt spennarmering skal utgjøre minst 0,75 % av arealet av tverrsnittsdelen. Som tverrsnittsdeler regnes steg, flens osv.Utformingskrav
    TRV:05904Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved tørrstøp: 1000 mmUtformingskrav
    TRV:05914Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7For utstøpte stålrørspæler skal stålrøret avsluttes min. 20 mm inne i fundamentet.Utførelseskrav
    TRV:05930Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Slakkarmeringen skal skjøtes i støpeskjøt mellom støpeavsnitt. Samme armeringsstang tillates ikke å gå gjennom flere støpeavsnitt unntatt hvor disse støpes i fortløpende rekkefølge.Utførelseskrav;UtformingskravUnngå armeringsskjøt i svakere betongsnitt.
    TRV:05941Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7UtførelseskravSikre at herdemembran fjernes før brudekket fuktisoleres.
    TRV:05883Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Kravene til overdekning skal være iht. Statens vegvesen vegnormal N400 Bruprosjektering (2025), 8.3 og med dimensjonerende brukstid på 100 år.UtformingskravSikre at overdekninger stemmer med eksponeringsklasser og krav på dimensjonerende brukstid.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Betongkonstruksjoner#Armeringsregler
    TRV:05899Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Utføres fundamentet med sokkel, skal denne gå minimum 300 mm utenfor søylen og avrettes med fall 3:1 fra søylen. Sokkel som avsluttes over vann skal føres 500 mm over høyeste vannstand.UtformingskravSikre vannavrenning og legge til rette for gjennomførbarhet. Beskytte søylen mot vann og drivende gjenstander.
    TRV:05909Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Underkant og overkant fundament: Ø16 c200 mmUtformingskrav
    TRV:05925Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Lengden på vegger i landkar og støttemurer skal begrenses for å minimalisere svinnriss. Dette skal spesielt betraktes ved fundamentering direkte på fjell.UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:05894Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Vertikale støpeskjøter skal støpes mot forskaling.Utførelseskrav
    TRV:05920Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7I landkar skal det ikke benyttes armering med mindre diameter enn 12 mm. Det kan gjøres unntak for spesielle detaljer hvor mindre dimensjon er nødvendig for eksempel på grunn av bøyeradius. Minimumsarmering for landkarsåler er den samme som for søylefundamenter.Utformingskrav
    TRV:05936Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Spennstål og spennsystemets delkomponenter skal tilfredsstille kravene i EN 10138.Utførelseskrav;Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:05878Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Den ferdige konstruksjon skal minimum kontrolleres for to tilstander:
    • en ved t0, der t0 er betongens alder ved belastningstidspunktet
    • en ved t, der t tilsvarer betongens alder etter 100 år

    Ved valg av parametere for kryp og svinn kan det normalt antas 70 % relativ fuktighet for bruas overbygning, og 80 % relativ fuktighet for søyler over vann.

    • Tap av spennkraft på grunn av friksjon kan beregnes etter NS-EN 1992-1-1. μ og k oppgis av spennstålleverandør. Verdiene skal dokumenteres.
    • Termiske påvirkninger kan beregnes etter NS-EN 1991-1-5.
    • For krav til totalsetninger og differansesetninger vises det til kapittel 6, avsnitt 4.3.
    Sikkerhetskrav;Utformingskrav
    TRV:05889Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Skjøtt armering i støpeskjøten skal ha omfarlengde minimum 50 • d (d er stangdiameter), men minst 1 meter.Utformingskrav
    TRV:05905Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved undervannsstøp: 1500 mmUtformingskrav
    TRV:05915Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Forankringslengden av pælens lengdearmering opp i fundamentet skal være minimum 40 • armeringens diameter.Utførelseskrav;Utformingskrav
    TRV:05931Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved skjøting av hovedarmering i strekkpåkjent snitt skal maksimalt hvert annet jern skjøtes i samme snitt.Utførelseskrav;UtformingskravFordele armeringsskjøt slik at sårbarhet i betongsnitt minimeres.
    TRV:05942Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Antigrafittibehandling av synlige flater skal vurderes i hvert enkelt tilfelle.UtførelseskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:05884Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7For konstruksjoner i alunskifer eller sterkt sulfatholdig grunnvann skal minimumsarmeringen vurderes særskilt.Sikkerhetskrav
    TRV:05900Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Minimumtykkelse ved kant av søyle eller sokkel ved
  • tørrstøp: 500 mm
  • tørrstøp direkte på fjell: 400 mm
  • undervannsstøp: 1000 mm
  • Utformingskrav
    TRV:05910Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Alle sideflater: Ø16 c300 mmUtformingskrav
    TRV:05926Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Over et parti på min. 1,5 m regnet fra sålens overkant, skal horisontalarmeringen også dimensjoneres for tvangskrefter fra differensialsvinn mellom vegg og såle. Eventuell fastholding av sålen samt alderforskjell mellom vegg og såle skal tas hensyn til.UtformingskravMinimalisere rissvidder og kontroll rissavstand pga. tvangskrefter.
    TRV:05895Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Støpeskjøten skal ha fortanning for den aktuelle kraftoverføring. Fortanningen skal ikke være synlig fra utsiden.Utførelseskrav;UtformingskravSikre overføring av skjærkrefter i støpeskjøtet
    TRV:05921Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7UtformingskravSikre at betraktet statisk system i beregningen er konservativ med tanke på evt. gunstig bidrag av overgangsplater.
    TRV:05937Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Det skal dokumenteres at spennstålet og den samlede spennenhets utmattingsegenskaper tilfredsstiller beregningsforutsetningene.Dokumentasjonskrav
    TRV:05879Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7For bruer som er særlig ømfintlige for setninger, som kontinuerlige bruer, skal kravene vurderes i samråd med Bane NOR og geoteknisk rådgiver.SikkerhetskravKravhensikt framkommer av kravteksten
    TRV:05890Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Bru som er klargjort for trafikk skal ha riktig vertikal- og horisontalkurvatur etter at all krypning, svinn og relakasjon har funnet sted, men uten toglast.UtformingskravSikre riktig brugeometri når brua er belastet kun med permanente laster.
    TRV:05906Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved tørrstøp: 200 mmUtformingskrav;Utførelseskrav
    TRV:05916Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved undervannsstøp mot forskaling av prefabrikerte betongelementer skal slik forskaling ikke medregnes som konstruktiv del av fundament og medfører heller ikke reduksjon av krav til overdekning.Utførelseskrav;Utformingskrav
    TRV:05932Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Den prosjekterende skal sørge for at informasjon om materialer, utførelse og kontroll overbringes til entreprenøren via tegninger og spesifikasjoner.Utførelseskrav;UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:05885Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Uinjiserte kabelsystemer skal generelt ikke benyttes som spennarmering i jernbanebruer. For større bruer med kassetverrsnitt kan uinjiserte, frittliggende spennkabler eventuelt benyttes etter spesiell vurdering og godkjennelse fra Bane NOR i hvert enkelt tilfelle.Utformingskrav
    TRV:05901Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Minimum fundamentutspring fra kant søyle eller sokkel: 300 mmUtformingskrav
    TRV:05911Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved tørrstøp: 30 mmUtførelseskrav
    TRV:05927Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Det skal beregnes overhøyder for overbygningen. Det skal tas hensyn til egenlast, kryp og svinn, relaksasjon og byggemåte i beregningene, slik at brudekket beregningsmessig ligger på teoretisk linje etter langtidsdeformasjoner. Ved spesifikasjon av overhøyder på tegninger skal toleranser for bygging (avvik fra tillatt høydeforskjell) reflekteres.Utførelseskrav;UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:05880Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7SikkerhetskravSikre levetid spesielt ved vanskelig inspiserbare overflater.
    TRV:05896Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Ved støpeskjøter i brudekket skal det påføres epoksylim vått i vått ned til overkant armering.Utførelseskrav;UtformingskravSikre overføring av skjærkrefter i støpeskjøtet.
    TRV:05922Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7I bruer der overbygningen fortsetter forbi landkaret skal overgangsplaten festes til brudekket.UtformingskravKravhensikt framkommer av kravteksten.
    TRV:05938Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging7Materialer skal være i samsvar med anbefalingene gitt i standarder.Utførelseskrav;Utformingskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:05471Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8For sveiseforbindelser hvor utmatting er dimensjonerende skal kontrollklasse 2 erstattes med kontrollklasse 3. Dette skal angis i den spesielle beskrivelsen.Utførelseskrav;Systemspesifikt;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravØke sikkerheten til sveisen med å øke kontrollnivået
    TRV:05490Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8For tverrbærere skal summen av senteravstandene mellom den aktuelle tverrbærer og nabotverrbærerne benyttes.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse riktig kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05465Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8For traubruer med stor tykkelse (t>40mm) velges stålkvalitet S355NLO Z35 eller S355MLO Z35 som oppfyller kravene til bruddseighet under gitte temperaturer i henhold til NS-EN 10225-1:2019.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravBedre stålkvalitet ved større tykkelse og lave temperaturerBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Stålkonstruksjoner#Konstruksjonsstål
    TRV:05485Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse riktig formel og faktorer ved forenklet metode for kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05460Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Kraftoverførende kilsveis skal utføres med minimum a-mål lik 4 mm for platetykkelser opp til 25 mm, 5 mm for tykkere plater.UtførelseskravEuroKode 1993-1-8 4.5.2 (2) viser a-mål for en kilsveis bør ikke være mindre enn 3 mm. For enda mer sikkerhet min a-mål er økt til 4.
    TRV:05480Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Tillatt utmattingsskade Dd i NS-EN 1993-1-9 Annex A skal settes lik 1,0.Sikkerhetskrav;Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse riktig kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05472Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Kontrollklasse for sveiser skal påføres tegninger sammen med sveisesymbolene.Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre riktig kommunikasjon av kontrollklasse, for igjen å sikre riktig utførelse av sveis og kontroll.
    TRV:05466Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Materialer i skrusett skal leveres i henhold til NS-EN 14399-serien og gjengestenger med muttere i bærende forbindelser skal leveres i henhold til NS-EN ISO 898-1 og -2.Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre at riktig krav er valgt i henhold til standard
    TRV:05486Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Spenningskonsentrasjonfaktoren (SCF) skal ta vare på effekter som ikke er inkludert i SN-kurvene, og som normalt ikke er inkludert i globale beregningsmodeller. Spenningskonsentrasjonsfaktorer skal dokumenteres enten med henvisninger til litteratur, eller ved hjelp av lokale beregninger.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse riktig kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05461Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Den prosjekterende skal sørge for at all nødvendig informasjon om materialer, utførelse og kontroll overbringes til den utførende via tegninger og beskrivelser. Som generell beskrivelse benyttes Statens vegvesen håndbok R761 Prosesskoden:2025.Utførelseskrav;Dokumentasjonskravfor kvalitetssikkerhetBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Stålkonstruksjoner#Utførelse
    TRV:05481Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Antall lastvekslinger skal multipliseres med faktor som er gitt i NS-EN 1990:2002+A1:2005+AC:2010+NA:2016.Sikkerhetskrav;Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse riktig kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid, her med tanke på riktig faktor fra standard.
    TRV:05476Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8For bruer som er særlig ømfindtlige for setninger, som kontinuerlige bruer, skal kravene revurderes i samråd med Bane NOR og geoteknisk rådgiver.Utformingskrav;DokumentasjonskravForhindre og forebygge setningsskader
    TRV:08680Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Det skal benyttes elastisk analyse for å bestemme de indre kreftene og momentene når det skal påvises tilstrekkelig kapasitet for alle vedvarende og forbigående dimensjonerende situasjoner, bortsett fra når det skal påvises tilstrekkelig kapasitet i ulykkesgrensetilstanden, hvor plastisk global analyse kan benyttes.

    Se NS-EN 1993-2 punkt 5.4.1 for veiledning angående bruk av global plastisk analyse. Ved en eventuell plastisk analyse skal det blant annet dokumenteres at anskaffet stål er i stand til å oppnå nødvendig flytning og lastomlagring før brudd, ved en øvre verdi for fy (Re) kombinert med nedre verdi for fu (Rm).
    Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre restkapasitet og duktilitet, samt bedre utmattingskapasiteten for stålkonstruksjonenBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Stålkonstruksjoner#Dimensjonering
    TRV:05467Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Høyere fasthetsklasse enn 8,8 skal ikke benyttes.Utførelseskrav;DokumentasjonskravTil forspente forbindelser i bærende konstruksjoner anbefales det å benytte skruer i fasthetsklasse 8.8 da disse har en mer duktil oppførsel enn fasthetsklasse 10.9.
    TRV:05487Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Hvis en sveiseforbindelse får vekslende spenninger fra både en global og en lokal bærevirkning, for eksempel gurt i fagverk som også får lokal bøyning fra toglast mellom knutepunktene, skal denne kombinerte effekten tas hensyn til i henhold til NS-EN 1993-2:2006+NA2009 9.5.4.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse riktig kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid ved sveiseforbindelser.
    TRV:05462Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Konstruksjonsstål skal leveres i henhold til NS-EN 1993-1-1:2005+A1:2014+NA:2015, tabell 3.1, NA.3.1. Største tillatte godstykkelse avhengig av stålsort skal bestemmes etter NS-EN 1993-2:2006+NA:2009, tabell NA.3(901).Utførelseskrav
    • Tydeliggjøre valgmuligheter i standard
    • Presisere ønsket verdi i henhold til standard
    • Sikre at egnede materialer er valgt til bruer i henhold til standard
    • Sikre at riktig krav er valgt i henhold til standard
    TRV:05482Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse bruk av riktig lastmodeller ved kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05456Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Ved utforming av bruer skal det legges vekt på
    • vedlikeholdsvennlige konstruksjoner
    • god vannavrenning
    • unngå vannlommer (horisontale flater bør unngås)
    • god tilgjengelighet for inspeksjon og vedlikehold av eksponerte flater og lagre
    • hulrom, som rør, hulprofiler, trapesstivere og lignende, skal lukkes og utføres som lufttette konstruksjoner
    • lukkede stivere inne i avfuktede kasser behøver ikke å utføres lufttett. Det skal imidlertid sørges for avrenning.
    Funksjonskrav;UtformingskravSikre en bestandig konstruksjon.
    TRV:05477Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Beregning av kapasitet av platefelt k - faktor velges iht. NS-EN 1993. Ved valg av k - faktor skal platefelt forutsettes leddlagret langs kantene.Dokumentasjonskrav;Utførelseskravsikre riktig valg av k-faktor i følge standard
    TRV:05469Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Toleranser for fabrikasjon og montering av bruer skal være i henhold til NS-EN 1090-2:2018+A1:2024.Utførelseskrav;UtformingskravSikre at riktig krav er valgt og følges i henhold til standard.
    TRV:05488Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8For fritt opplagte bruer skal spennvidden benyttes.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse bruk av riktig spennvidde ved kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05463Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8I konstruksjonsdeler med strekk på tvers av valseretningen skal det benyttes stål som er sertifisert for slik belastning (Z-kvalitet). Ref. NS-EN 1993-1-10 og NS-EN 10164.Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre at riktig material er valgt i henhold til spenninger i stål.
    TRV:05483Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Toglaster skal inkludere dynamisk faktor i henhold til NS-EN 1991-2:2003+NA 2010 Annex D.1.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse bruk av riktig dynamisk faktor i h.h.t. standard ved kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05458Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Overgang i tykkelse mellom flensplater eller stegplater med forskjellig tykkelse skal utføres med helning 1:5 eller slakere.

    Overgang i bredde mellom flensplater med forskjellig bredde skal utføres med helning 1:10 eller slakere.
    Utførelseskrav;UtformingskravSikre jevn spenningsfordeling og redusere spenningskonsentrasjon.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Stålkonstruksjoner#Konstruksjonsregler
    TRV:05478Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Utmattingsgrensetilstanden skal kontrolleres i henhold til NS-EN 1993 del 1 og 2 med nasjonal tilleggene for stålkonstruksjoner. Alternative metoder for kontroll av utmattingsgrensetilstanden kan benyttes dersom disse dokumenteres.Sikkerhetskrav;Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse riktig kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid, her i henhold til riktig standard.
    TRV:05470Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre at riktig kontrollklasse blir valgt etter håndbok og standard.
    TRV:05489Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse bruk av riktig spennvidde ved kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05464Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Forholdet mellom strekkfasthet og flytegrense skal være større eller lik 1,2 uansett stålkvalitet.Sikkerhetskrav;Dokumentasjonskrav;UtførelseskravRiktig material skal brukes iht eurokoder og stålkvalitet skal dokumenteres på tegning. Forholdet av 1,2 gir sikkerhet mot plutselig kollaps.
    TRV:05484Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8I spesielle tilfeller der vind og eventuelt bølger kan forventes å bidra til utmattingslastene skal disse laster også inkluderes.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse inkludering av riktig laster ved kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05459Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8Rottehull (små hulrom) bør unngås, og skal om nødvendig lukkes. Stivere på stegplater plasseres så langt mulig på innsiden, slik at de ikke er synlige fra bruas utside.Utførelseskrav;UtformingskravKravet til rottehull er for vedlikehold/ bedre beskyttelse med maling. Kravet til stivere gjelder estetikk for brua ser ut som anbefaling.
    TRV:05479Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging8For stålkonstruksjoner skal spenningsvidder baseres på hovedspenninger.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravPåse riktig kontroll av utmatting og sikre konstruksjonens levetid.
    TRV:05286Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Dokumentasjonskrav;Utførelseskrav
    TRV:05302Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Kontrollklasse skal velges i samsvar med Statens vegvesen håndbok R761 Prosesskoden:2025 og NS-EN 1990.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Samvirkekonstruksjoner#Kontrollklasser
    TRV:05297Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Forholdet mellom strekkfasthet og flytegrense skal være større eller lik 1,2 uansett stålkvalitet.Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre at det benyttes stål med tilstrekkelig duktilitet.
    TRV:05292Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Breddeendring av flenser skal utføres med helning maksimalt 1:10.

    Rottehull (små hulrom) bør unngås, og skal om nødvendig lukkes.

    Stivere på stegplater plasseres så langt mulig på innsiden, slik at de ikke er synlige fra bruas utside.
    Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravUnngå spenningskonsentrasjoner.

    Lette vedlikehold.

    Bedre estetikk.
    TRV:05287Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Bru som er klargjort for trafikk skal ha riktig vertikal- og horisontalkurvatur etter at all krypning, svinn og relaksasjon har funnet sted, men uten toglast.Utførelseskrav;UtformingskravSikre estetikk, vannavrenning og unngå unødvendige dynamiske virkninger.
    TRV:05303Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9For sveiseforbindelser hvor utmatting er dimensjonerende skal kontrollklasse 2 erstattes med kontrollklasse 3. Dette skal angis i den spesielle beskrivelsen.Utførelseskrav;Systemspesifikt;DokumentasjonskravØke sikkerheten til sveisen med å øke kontrollnivået.
    TRV:05282Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Stålkonstruksjoner skal dimensjoneres i henhold til NS-EN 1993, med tillegg, endringer og presiseringer som gitt i denne delen.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravSikre at stålkonstruksjonen dimensjoneres etter riktig standard.
    TRV:05298Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Materialer i skruer og muttere i bærende forbindelser skal leveres i henhold til Statens vegvesen håndbok R761 Prosesskoden:2025.Utførelseskrav;DokumentasjonskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Samvirkekonstruksjoner#Skruer og muttere
    TRV:05293Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Kraftoverførende kilsveis skal utføres med minimum a-mål lik 4 mm for platetykkelser opp til 25 mm, 5 mm for tykkere plater.Utførelseskrav;Utformingskrav
    TRV:05288Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Ved utforming av bruer skal det legges vekt på
    • vedlikeholdsvennlige konstruksjoner
    • god vannavrenning
    • unngå vannlommer (horisontale flater bør unngås)
    • god tilgjengelighet for inspeksjon og vedlikehold av eksponerte flater og lagre
    • hulrom, som rør, hulprofiler, trapesstivere og lignende, skal lukkes og utføres som lufttette konstruksjoner
    • lukkede stivere inne i avfuktede kasser behøver ikke å utføres lufttett. Det skal imidlertid sørges for avrenning.
    Funksjonskrav;Utførelseskrav;Utformingskrav;Intensjonskrav;DokumentasjonskravSikre riktig utforming av bruer.
    TRV:05304Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Kontrollklasse for sveiser skal påføres tegninger sammen med sveisesymbolene.DokumentasjonskravSikre riktig kommunikasjon av kontrollklasse, for igjen å sikre riktig utførelse av sveis og kontroll.
    TRV:05283Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Samvirkekonstruksjoner i stål og betong skal dimensjoneres i henhold til NS-EN 1994, med tillegg, endringer og presiseringer som gitt i denne delen. I tilfelle anvisningene nedenfor fører til mildere krav enn tilsvarende i NS - EN 1993 , NS-EN 1992 og NS-EN 1994. gjelder kravene i standardene.Dokumentasjonskrav;UtførelseskravSikre at konstruksjonen dimensjoneres etter riktig standard.
    TRV:05299Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Høyere fasthetsklasse enn 8,8 skal ikke benyttes.Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre tilstrekkelig duktilitet.
    TRV:05294Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Den prosjekterende skal sørge for at all nødvendig informasjon om materialer, utførelse og kontroll overbringes til den utførende via tegninger og beskrivelser. Som generell beskrivelse benyttes Statens vegvesen håndbok R761 Prosesskoden:2025.Systemspesifikt;DokumentasjonskravSikre at prosjektert løsning overbringes til utførende.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Samvirkekonstruksjoner#Generelt
    TRV:05289Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9I beregningene skal det tas hensyn til egenlast, kryp og svinn, relaksasjon og byggemetode slik at brudekket beregningsmessig ligger på teoretisk linje etter langtidsdeformasjoner.Intensjonskrav;Dokumentasjonskrav;UtførelseskravKravhensikt fremkommer av kravtekst
    TRV:05284Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Beregning av lastvirkninger skal baseres på forutsetninger og beregningsmodeller som ivaretar konstruksjonsdelenes virkemåte i den aktuelle grensetilstanden.Dokumentasjonskrav;Utførelseskrav
    TRV:05300Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Dybler skal leveres i henhold til Statens vegvesen håndbok R761 Prosesskoden:2025. Skjærforbindelsene skal dimensjoneres for fullt samvirke og plasseres i samsvar med spenningsfordeling etter elastisitetsteorien.Utførelseskrav;DokumentasjonskravBlant annet for å oppnå tilstrekkelig kapasitet i dyblene og for å unngå kraftomlagring mellom dybler.Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Samvirkekonstruksjoner#Dybler
    TRV:05295Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Konstruksjonsstål skal leveres i henhold til Statens vegvesen håndbok R761 Prosesskoden:2025.Utførelseskrav;DokumentasjonskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Samvirkekonstruksjoner#Konstruksjonsstål
    TRV:05290Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Ved spesifikasjon av overhøyder på tegninger skal toleranser for bygging reflekteres.Dokumentasjonskrav;Utførelseskrav
    TRV:05285Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Dokumentasjonskrav;Utførelseskrav
    TRV:05301Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Toleranser for fabrikasjon og montering av bruer skal være i henhold til Statens vegvesen håndbok R761 Prosesskoden:2025.Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravBruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging/Samvirkekonstruksjoner#Toleranser
    TRV:05296Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9I konstruksjonsdeler med strekk på tvers av valseretningen skal det benyttes stål som er sertifisert for slik belastning (Z-kvalitet). Ref. NS-EN 1993-1-10 og NS-EN 10164.Utførelseskrav;Dokumentasjonskrav
    TRV:05291Bruer og konstruksjoner/Prosjektering og bygging9Overgang mellom flensplater eller stegplater med forskjellig tykkelse skal utføres med helning maksimalt 1:5.Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravUnngå spenningskonsentrasjoner