Kravliste 546 547

Fra Teknisk regelverk utgitt 8. oktober 2024

Eksporter listen til CSV. Se oppskrift for import til Excel. Tilbake til Kravlisteoversikten


Kravliste for gjeldende krav for bok 546 i Teknisk regelverk

</equation> <equation id="eqn:PSI0" shownumber>'"`UNIQ--math-00000001-QINU`"' </equation> <equation id="eqn:delta1" shownumber>'"`UNIQ--math-00000002-QINU`"' </equation> </equation>
 BokKap.Vedl.KravtekstKravtypeKravhensiktKravlokasjon
TRV:03173Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10UtførelseskravKrave sikrer at feildimensjonering av returforbindelsen i slike spesielle tilfeller unngås.
TRV:03168Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10UtformingskravHensikten er at en stor strøm i kjøreskinne unngås, men ledes rett til nedføringen fra returleder der strømmen uansett vil gå.
TRV:03163Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravUnngå overbelastning av gjenværende leder slik at totalt brudd, som gir en rekke risikoer som høy spenning i returkretsen, manglende utmating, lysbue og/eller oppvarming, ikke skal skje. Selv om risikoen for hver av disse er små, er det totale risikobildet summen av mange små risikoer. Kostandene er også små. Den eller de gjenværende ledere skal ikke bli overbelastet eller få uheldig spenningsfall. Brudd i en av kablene vil ikke bli detektert før om lang tid, og en alvorlig hendelse kan oppstå som følge av det.
TRV:03169Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10Forskjellige føringsveier for mateforbindelser: Der hvor mateforbindelser har adskilte føringsveier, for eksempel i forskjellige traseer eller de går mot adskilte baner, skal det legges egen returforbindelse sammen med mateforbindelsen.
  1. Utførelse: Denne returforbindelsen kan etablerers uten dublering siden redundans er iveratatt av de andre forbindelsene.
  2. Begrunnelse: Fellesføring av retur- og mateforbindelse gjøres for å begrense induktivt overførte spenninger og redusere impedansen for mate- og returforbindelsen.
Kravet er mest relevant for matestasjon eller koblingshus der flere banestrekninger møtes og en matekabel forlegges i en egen trase i stor avstand fra øvrige kabler. Eksempler fra eksisterende anlegg er:
  • Jessheim omformerstasjon avganger for Hovedbanen
  • Lunner omformerstasjon avgang for Roa-Hønefossbanen

Mateledere som er ført parallelt med og nær sporet trenger normalt ikke egen returleder tett inntil, da avstanden til kjøreskinner eventuelt returleder (i Elutforming C) er kort og det eksisterer andre krav for håndtering av EMC og returstrøm i kjøreskinnene. Egen returleder kan likevel være en løsning som bidrar til å redusere EMC emisjon til sårbare parallelle kabler og utstyr med spesielt lav EMC immunitet (eks. signal og tele) der de andre kravene ikke kan oppfylles eller er utilstrekkelige.

Utformingskrav;SikkerhetskravI helt spesielle tilfeller der mateledere har forskjellige føringsveier kan det ikke legges kun én returkabelforbindelse. For at EMC-forholdene skal bli akseptable må tur- og returledere ikke forlegges adskilte over lengre strekninger.
TRV:03164Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10Sikker forlegning: Returledere direkte forlagt i grøft kan forlegges mellom matekabler for å øke sannsynligheten for deteksjon ved overgraving.Utførelseskrav;SikkerhetskravOpplyse om mulighet for å verne kablene mot overgraving som ikke detekteres.
TRV:03170Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10Merking: I mangel av andre retningslinjer kan tidligere praksis for merking av kabler fortsatt benyttes, dvs. at kabel merkes med spenningsnivå, kabeltype og navn på linjeavgang. (Eks. 36 kV 1x400 PEX E. FETSUND)UtførelseskravVeilede i hvordan kabel kan merkes etter gammel praksis inntil nye regler foreligger.
TRV:03165Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10Utførelseskrav;SikkerhetskravGir prosjekterende ingeniør en hentydning til et materialvalg med mindre risiko.
TRV:03171Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10Dimensjonering av mateforbindelser: Mateforbindelser skal dimensjoneres med hensyn på påregnelig høyeste strøm for hver avgang.UtførelseskravKravet skal føre til riktig dimensjonering. (Unngå dimensjonering som tar hensyn til nominell strøm for kl-anlegg som ikke kan forventes å gå i anleggets levetid.)
TRV:03166Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10UtformingskravFå mulighet til å koble fra matekabelen selv om det er spenning på kontaktledningsanlegget. Dermed kan vedlikehold, f.eks. av vask av kabelmuffer, gjøres selv om det er drift på banen det mates ut til.
TRV:03172Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10Dimensjonering av returforbindelser: Returforbindelser skal dimensjoneres med hensyn på total påregnelig strøm for stasjonsanlegget.UtførelseskravUnngå dimensjonering med hensyn på hver avgang som blir unødvendig kostbart.
TRV:03167Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging10Elektromagnetisk sameksistens: Mate- og returledere skal forlegges slik at galvanisk og induktivt overført spenning til eksterne ledende deler ikke medfører fare.
  1. Utførelse: Der ledende deler er lengre fra kabeltraseen enn ca. 2,5 meter kan det legges til grunn at det ikke oppstår fare som følge av galvanisk overført spenning.
  2. Utførelse: Der alle lederne til et stasjonsanlegg ligger i samme trase og traseen er kortere enn 5 km kan det legges til grunn at det ikke oppstår fare som følge av induktivt overført spenning.
Galvanisk overført spenning er en risiko ved uisolerte ledere forlagt direkte i jord, fordi overflatepotensialet nær traseen da øker. Ledende deler nær traseen som fører et annet jordpotensial enn returpotensial gir opphav til en berøringsspenning. Slike ledende deler kan være metalliske gjerder og rekkverk, og ledende deler knyttet til andre jordnettverk enn returkretsen.

Induktivt overført spenning er en risiko ved lange parallellføringer mellom kabeltraseen og parallelle ledende deler slik som telekabler og gjerder, der belastningsstrøm er stor eller det er stor avstand mellom tur- og returstrøm.

(Kapasitivt overført spenning utgjør ikke en EMC-risiko for mate- og returforbindelser)

Utførelseskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravUnngå induktivt-, kapasitiv- og konduktiv påvirkning av andre systemer, anlegg eller konstruksjoner.
TRV:07986Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging12Driftsinstrukser Det skal utarbeides skriftlig instruks for togleder, togsekspeditør, leder for kobling og eventuelt andre som kan bli direkte involvert ved utløsning av nødfrakobling.
  1. Utførelse: Driftsinstruks skal minimum beskrive følgende forhold der dette er aktuelt:
    • Person som har utløst nødfrakobling skal muntlig underrette togleder og leder for kobling snarest etter at utløsning har skjedd.
    • Leder for kobling skal bekrefte at nødfrakobling har virket.
    • Togleder og leder for kobling skal holdes fortløpende orientert og informeres når normal drift kan gjenopptas.
    • Dersom ingen annen melding er mottatt kan leder for kobling sette på spenning igjen etter 5 minutter etter samråd med togleder.
    • Dersom nødfrakobling tas på strekning som grenser opp mot annet toglederområde og/eller annet elkraftsentralområde skal disse underrettes så raskt som mulig.
    • Informasjon om krav til test av nødfrakoblingsstrekninger, samt protokollføring av testene .
    • Informasjon om krav til utarbeidelse av protokoll over tilsiktede og utilsiktede nødfrakoblinger.
    • Beskrivelse av prosedyrer for melding av nødfrakoblingsfunksjon "ut av drift".
  2. Operative tiltak: Instruks skal distribueres til aktuelt personell. Nødvendig opplæring skal gis.
Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre at det utarbeides tilstrekkelig operativ instruks for betjening nødfrakoblingen som teknisk anlegg.
TRV:07984Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging12Omfang: Nødfrakobling skal implementeres på alle elektrifiserte banestrekninger
  • Utførelse: Banestrekninger skal deles inn i mindre og hensiktsmessige nødfrakoblingsstrekninger for selektiv utkobling:
    • Inndeling i nødfrakoblingsstrekningene bør samsvare med inndeling i matestrekninger.
    • Stasjonsavganger i koblingsanlegg skal løses ut ved utløsning av tilgrensende nødfrakoblingsstrekninger.
  • Utførelse: Det skal være mulig å endre inndelingen i nødfrakoblingsstrekninger ved behov.
  • Vurdering: Inndeling av banestrekningen i mindre hensiktsmessige nødfrakoblingsstrekninger skal avgjøres i samråd med ansvarlig enhet for trafikkstyring i Bane NOR
  • Dokumentasjon: Logisk og geografisk utstrekning av en nødfrakoblingsstrekning skal være klart definert og informert slik at det ikke kan misforstås av togleder eller leder for kobling.
  • Funksjonskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre at spenningen hurtig kan fjernes på elektrifisert jernbane.
    TRV:07985Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging12Funksjon: Trafikkstyrer skal kunne aktivere nødfrakobling fra trafikkstyringssentral (togleder) eller betjent jernbanestasjon (togekspeditør) for å hurtig frakoble kontaktledningsanlegget på aktuell(e) nødfrakoblingsstrekning(er).
  • Utførelse: Ved aktivert nødfrakobling skal alle effektbrytere som mater nødfrakoblingsstrekningen automatisk koble ut og gjøre strekningen spenningsløs uten unødvendige forsinkelser.
    • Dersom det for eksempel mates fra en reservebryter, så skal også denne effektbryteren løses ut
    • I eventuelle spesielle driftssituasjoner hvor frakobling av nødfrakoblingsstrekningen ikke er mulig, skal dette på forhånd varsles trafikkstyrer gjennom operative rutiner.
  • Utførelse: Nødfrakoblingsknapper skal merkes med "Nødfrakobling" med hvit tekst på rød bunn.
  • Utførelse: Aktivert nødfrakobling og tilhørende respektive brytere skal registreres i hendeleseloggen.
  • Operative tiltak: Se krav om driftsinstrukser under.
  • Verifikasjon: Riktig funksjon skal verifiseres med skarp test av nødfrakoblingen på nye strekninger før idriftsettelse og ved endringer eksisterende strekninger.
  • Dokumentasjon: Dokumentasjonen av nødfrakoblingsfunksjonen skal være tilstrekkelig til at drift (inkludert feilretting) og vedlikehold av anlegget til enhver tid skal kunne utføres på en sikker, effektiv og forskriftsmessig måte.
  • NFK er en integrert funksjon i FJEL. Dette betyr at det ikke stilles eksplisitte krav til nødfrakoblingsfunksjonen for verken tilgjengelighet, pålitelighet eller responstider utover det som gjelder for driftskontrollsystemet forøvrig. Der vil en bryter kobles ut få sekunder etter aktivering.
    Funksjonskrav;Utformingskrav;Dokumentasjonskrav;SikkerhetskravSikre at trafikkstyrer hurtig kan fjerne spenningen.
    TRV:03225Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utførelseskrav;IntensjonskravHindre at strømforsyningsanlegget påvirker andre anlegg utillatelig og sikre at strømforsyningsanlegget er immunt mot eksterne tillatte forstyrrelser.
    TRV:03194Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Tilstrekkelig strømforsyningskapasitet iht. ENE TSI.
    TRV:03211Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravSikre kraftsystemplanleggingen tar hensyn til påregnelig destabilisering fra kraftelektronikkomponenter.
    TRV:03178Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utførelseskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravBegrense skade som følge av feil eller overbelastning.
    TRV:03202Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravSikre at anleggene dimensjoneres for påregnelige påkjenninger.
    TRV:03206Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravHindre utfall eller manglende funksjon på grunn av effektpendinger som sikkert kan forventes å oppstå.
    TRV:03222Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Demping av resonanser: Eventuelle lavfrekvente resonanser i kraftsystemet skal være godt dempet.
    1. Unntak: For samspill med roterende omformer skal dempingen ikke være mindre enn omformerens egen demping i tomgang (se lærebokstekst)
    2. Verifikasjon: Dempingen av eventuelle lavfrekvente resonanser skal undersøkes ved hjelp av teoretiske analyser og bør bekreftes ved praktiske tester så langt mulig.
    3. Vurdering:”Føre-var” prinsippet skal legges til grunn.
    FunksjonskravMed rimelig sikkerhet unngå ustabilitet og driftsforstyrrelser.
    TRV:03189Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Seksjoneringsmuligheter: Hvert trafikkområde (eks. by eller strekning) bør kunne seksjoneres ut og driftes som selvstendig øy, det vil si adskilt fra resten av nettet ved hjelp av en dødseksjon (for eksempel for å kunne midlertidig kunne håndtere ulik innfasing av matestasjoner etc.).
  • Verifikasjon: Enkel risikoanalyse skal gjennomføres som en del av kraftsystemplanleggingen, se forklaringen over.
  • Eksempler på trafikkområder med tilhørende mulig plassering av dødseksjon:

    • Bergen: Øst for Voss
    • Stavanger: Øst for Egersund
    • Trondheim: Sør for Støren og Øst for Hell
    • Oslo: Rundt koblingshuset Oslo S eller
      • Østfoldbanen vestre linje: Sør for Ski eller Moss
      • Østfoldbanen østre linje: Sør for Mysen
      • Drammenbanen: Mellom Asker og Drammen eller Utenfor Drammen før Sande og Hokksund.
      • Gjøvikbanen: Ved Stryken
      • Dovrebanen: Nord for Eidsvoll
      • Kongsvingerbanen: Øst for Årnes
      • Alternativt: Dødseksjoner rundt Oslo S som gjør at hver bane ut fra Oslo kan driftes selvstendig (eks. Kjelsås, Bekkelaget og Skøyen).
    FunksjonskravKunne drifte deler av nettet uavhengig av andre deler av nettet ved faseforskjell. Inkluderer å kunne utsette sammenkobling til et tidspunkt der mer mindre trafikk.
    TRV:03200Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Sikre at komponenter tåler den spenningen de kan utsettes for.
    TRV:03217Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravSikre at komponenter ikke ødelegges på grunn av overspenninger.
    TRV:03184Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Generell robusthet: Strømforsyningen til tog skal være robust mot endringer som ofte kan forventes og bør være robust mot unormale driftsituasjoner.
    1. Utførelse: Se mer spesifikke krav i etterfølgende avsnitt samt kapittel om spesifikk dimensjonering.
    2. Verifikasjon: Vurderingene som legges til grunn skal dokumenteres.
    Funksjonskrav;IntensjonskravSikre at strømforsyningsanlegget gir tilstrekkelig kraft til togfremføring og at kraften er av ønsket kvalitet innenfor gitte rammer.
    TRV:03226Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;SikkerhetskravHindre farekilde at omformeren påvirker signal-sikringsanlegg slik at togkollisjon oppstår eller driftsforstyrrelser oppstår.
    TRV:03195Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravTilstrekkelig strømforsyningskapasitet iht. ENE TSI.
    TRV:03212Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Fremtidsprognose: Dimensjonering for fremtiden skal forankres i strategiske infrastrukturplaner og strategiske trafikkprognoser.
  • Utførelse: Prognosene og planene bør være så robuste at de omfatter forsinkelser samt bytte av trekkraftmateriell, ekstratog og endret togvekt.
  • Verifikasjon: Vurderingene som legges til grunn skal dokumenteres.
  • Sikre at det legges til grunn riktig trafikk for dimensjoneringen av strømforsyningen ved at en ser langt nok inn i fremtiden (strømforsyningsanlegg har lang planleggings, prosjektering og byggetid samt lang levetid.
    TRV:03179Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Sikre at kortslutningsstrømmen ikke overstiger det anleggene er dimensjonert for. Tilfredsstille kravet i EN50388 til maks 40 kA. Grunnen til at TR stiller strengere krav enn EN er for å begrense investeringskostnader i infrastrukturen.
    TRV:03190Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18
    TRV:03207Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Dynamiske hendelser: Påregnelige dynamiske hendelser kan være hurtig lastendring (for eksempel ved togs sliring eller passering av dødseksjoner), lastavslag, kortslutning, utkobling av kortslutning, spenningssetting samt inn og utkobling av både infrastrukturkomponenter (autotransformatorer, matestasjoner etc.) og rullende materiell som kan gi innkoblingsstrøm.
  • Verifikasjon: Test tilpasset komponenten skal gjennomføres så langt praktisk mulig.
  • Typiske hastigheter for endring effekt er erfaringsmessig i størrelsesorden

    • Motorvognsett: Nominell ytelse på 1 s (1500 A/s er observert).
    • Godstogslokomotiver: Nominell ytelse på 5 s.
    FunksjonskravSikre at anleggene dimensjoneres for påregnelige påkjenninger.
    TRV:03223Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Eksitasjon: Unødvendige eksitasjoner i form av raske og/eller repeterende endringer i strøm og/ eller spenning skal unngås.
    1. Betingelse: Unødvendig eksitasjon kan være gjentatte endringer, spesielt med deterministisk frekvens, eller endringer med steile flanker, spesielt hyppige, og som ikke skyldes eksterne forhold eller har noen spesiell hensikt.
    2. Verifikasjon: Sannsynligheten for unødvendige eksitasjoner skal undersøkes teoretisk og resultatene bør bekreftes ved praktiske tester så langt mulig.
    3. Vurdering: ”Føre-var” prinsippet skal legges til grunn.
    FunksjonskravMed rimelig sikkerhet unngår ustabilitet og driftsforstyrrelser.
    TRV:03174Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utformingskrav;SystemspesifiktStandardisering og enkel samtrafikk nasjonalt og mot Sverige.
    TRV:03201Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Sikre tilstrekkelig dimensjonering.
    TRV:03218Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Simuleringsmodell: For at Bane NOR selv skal være i stand til å selv gjøre analyser av overharmoniske og dynamiske fenomener i eget kraftsystem skal det for relevante nye banestrømforsyningsanlegg leveres en verifisert og relevant dokumentert simuleringsmodell av anlegget som kan implementeres i et vilkårlig simuleringsprogram for kraftsystemanalyse.DokumentasjonskravSikre at anleggsforvalter kan gjøre analyser av sine egne anlegg
    TRV:03185Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;DokumentasjonskravVerifikasjon av systemkrav til RAMS-parametere. Tilsvare FASIT-rapportering.
    TRV:03227Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravBegrense påvirkning på teleinstallasjoner.
    TRV:03196Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;IntensjonskravSikre at strømforsyningsanlegget gir tilstrekkelig kraft til togfremføring og at kraften er av ønsket kvalitet innenfor gitte rammer.
    TRV:03213Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Laststrømsmarginer: Det skal legges til grunn tilstrekkelige marginer mot for høye laststrømmer for å unngå overbelastning av tekniske komponenter og for å unngå feiltilstander.
    1. Utførelse: Totale marginer bør som hovedregel være minst 15 %, det vil si 5 % mot usikkerheter i målinger og beregningsunderlag og 10 % reserve for forsinkelser samt bytte av trekkraftmateriell, ekstratog og endret togvekt.
    2. Unntak (fra 1): Større marginer bør benyttes for komponenter eller anlegg med lang levetid og/eller kostbar eller vanskelig oppgradering.
    3. Unntak (fra 1): Større marginer bør benyttes ved usikker eller lite robust fremtidig trafikkprognose.
    4. Unntak (fra 1): Der utstyr automatisk beskyttes med begrensningsfunksjon eller lignende kan marginene reduseres eller fjernes avhengig av risiko.
    5. Verifikasjon: Vurderingene som legges til grunn skal dokumenteres.
    FunksjonskravSikre at det tas robuste marginer mot overbelastning.
    TRV:03180Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravForenkle kommunikasjonen med brann og redningsetatene, unngå faren for å bli påkjørt av tog under redning og redusere antall brytere i tunnelanleggene. Det er ikke hensikten at disse endepunktsjording skal brukes i forbindelse med frakobling og jordingen under arbeid på kontaktledningen. Hensikten med å ta inn kravet er på en enkel måte få endepunktjordingsfunksjonen i nye anlegg (noen i JBV bygger slik funksjon allerede).
    TRV:03191Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18n-1: Kraftsystemet skal være planlagt, utformet og konstruert slik at det kan forsyne togtrafikken med tilstrekkelig effekt innenfor anleggenes grenser for spenning og termisk belastning ved utilgjengelighet av en vilkårlig enkeltkomponent (for eksempel mateenhet, bryter eller ledning) som med rimelighet kan antas å bli tatt ut av drift i sin helhet ved feil eller planlagt vedlikehold.
  • Utførelse: Dersom kravet søkes tilfredsstilt ved flere komponenter/anlegg i parallell skal disse så langt det er mulig være uavhengige.
  • Unntak: Kontaktledningen kan utferdiges uten redundans ettersom det er praktisk umulig å bygge slikt samt umulig å opprettholde trafikken dersom kontaktledningen er mekanisk revet ned.
  • Unntak: Utfall av enkeltkomponenter kan aksepteres der sviktsannsynligheten er svært lav og en med enkle og raske tiltak kan gjenopprette normal togtrafikk.
  • Verifikasjon: Vurderingene som legges til grunn skal dokumenteres.
  • Funksjonskrav;Utformingskrav;IntensjonskravRobust og rimelig strømforsyning. Kravet er en kvalitativ tommelfingerregel. Kvantitative beregninger er naturlig underlag for dispensasjon fra kravet.
    TRV:03208Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravHindre at vi anskaffer eller bygger anlegg som svikter på grunn av innkoblingsstrømmer vi har i dag.
    TRV:03224Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravBegrense transiente overspenninger ihht. Europeisk standard.
    TRV:03175Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;UtformingskravUnngå utilstrekkelig systemdesign eller dimensjonering, dvs. størst mulig kapasitet til togene, utnyttelse av bremseenergi og reduksjon av overføringstap og antall matestasjoner.
    TRV:03203Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravSikre at komponenter tåler den kortslutningsstrømmen de kan utsettes for.
    TRV:03219Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utførelseskrav;DokumentasjonskravMed rimelig sikkerhet unngå ustabilitet.
    TRV:03186Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Selvstendighet: Kraftsystemet og anleggene skal designes mest mulig selvstendige, det vil si med/som autonome enheter.
    1. Utførelse: Sidestilte komponenter og anlegg skal være uavhengige.
    2. Utførelse: Ved manglende overordnet styring eller overvåkning skal anleggene fremdeles operere selvstendig innenfor forsvarlige rammer.
    3. Verifikasjon: Selvstendigheten skal testes under realistiske forhold.
    Funksjonskrav;IntensjonskravRedusere sannsynlighet for serieutfall, forbedre robustheten mot enkeltfeil.
    TRV:03197Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Lav spenning: Spenningen på togs strømavtaker skal være god nok til at togene kan følge ruteplanen uten forsinkelse.
  • Utførelse: Erfaring har vist at en kan anta at tog holder ruta si ved spenning høyere enn 13,5 kV.
  • Verifisering: Vurderingene som legges til grunn skal baseres på målinger eller beregninger og skal dokumenteres.
  • Vurdering: Økt kjøretid på grunn av strømforsyningen kan aksepteres så lenge dette ikke blir et problem for togfremføringen.
  • Funksjonskrav;Utformingskrav;IntensjonskravSikre minimum spenningskvalitet.
    TRV:03214Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Kraftsystemets ytelses- og tåleevne: Ved (om)bygging av et anlegg skal eventuelle endrede forutsetninger for ruteplanleggingen eller togfremføringen rapporteres.
  • Utførelse: Ved klassifiseringen bør det legges opp til mest mulig standardiserte verdier for enkel togfremføring ettersom det er lokomotivførerne som i praksis må håndtere begrensningen manuelt i mangel av en automatisk teknisk løsning.
  • Dokumentasjon: Maksimal tillatt strøm/effekt (traksjon og tilbakemating) for en strekning skal angis i Network Statement.
  • Funksjonskrav;Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre at banestrømforsyningen ikke belastes med mer enn den er beregnet for, tilfredsstille FEF§2-5 og krav om registrering i infrastrukturregisteret
    TRV:07864Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utformingskrav;Intensjonskrav;DokumentasjonskravAvbruddsfri strømforsyning og unngå hindring av banevedlikehold.
    TRV:03181Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravEnkel måte hurtig kunne koble ut spenningen på kontaktledningsanlegget for å stoppe fremdriften på elektriske tog og forhindre berøring av spenningssatt anlegg på et definert område.
    TRV:03192Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Intensjonskrav
    TRV:03209Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravHindre at vi anskaffer utstyr som svikter på grunn av likestrøm i enfasenettet.
    TRV:03176Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravSikre tilgjengelig effekt, selektiv vernutkobling, hurtig feilsøking og -klarering, tilstrekkelig fleksibilitet i togfremføringen og tilstrekkelig tilgjengelighet for vedlikehold
    TRV:03244Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at kortslutningsstrømmen ikke overstiger det anleggene er dimensjonert for.
    TRV:03204Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravSikre at komponenter tåler belastningen de utsettes for.
    TRV:03220Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utførelseskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravMed rimelig sikkerhet unngå ustabilitet.
    TRV:03187Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Regional uavhengighet: Utfall av primærforsyning (normalt: trefase energiforsyning) eller fjernstyringsmulighet i en landsdel eller region skal ikke fjerne muligheten for lokal drift i andre landsdeler eller regioner.
  • Verifikasjon: Enkel risikoanalyse skal gjennomføres som en del av kraftsystemplanleggingen, se forklaringen over.
  • Funksjonskrav;IntensjonskravDet er viktig for beredskapen at hver landsdel hver for seg, kan være lokalt styrt og ha tilstrekkelig kunnskap, ressurser og tekniske muligheter til å drive togproduksjon under en krise i andre landsdeler eller regioner.
    TRV:03198Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;UtformingskravOpplyse om en mulighet for å unngå å overdimensjonere anlegget.
    TRV:03215Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;UtførelseskravSikre teknisk forenelighet mellom strømforsyning og rullende materiell. Sikre at komponenter ikke ødelegges på grunn av overspenninger.
    TRV:03182Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;UtformingskravMuliggjøre energiavregning.
    TRV:03193Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Serieutfall: Ingen hendelser som resulterer i utfall av en eller flere komponenter eller anlegg med normal feilrettingstid eller kortslutninger med forsinket innkobling (blokkert bryter eller feil på vern) skal kunne forårsake serieutfall eller manglende systemstabilitet.
    1. Utførelse: I tilfelle store systemforstyrrelser slik som utfall av to eller flere komponenter eller anlegg kan kontrollert bortkobling eller reduksjon av last aksepteres for at grenser for spenning og termisk belastning på gjenværende komponenter skal overholdes.
    2. Verifikasjon: Risikoen ved (dvs. sannsynligheten for og konsekvensen av) ekstreme hendelser slik som utfall/stans av matestasjon og overføringslinje skal undersøkes.
    3. Operative tiltak: Det bør utarbeides beskrivelse av operative tiltak (for eksempel tiltakskort) til bruk på elkraftsentralen for påregnelige systemforstyrrelser.
    Funksjonskrav;IntensjonskravHindre utfall av flere matestasjoner i et område med stort kraftbehov sammenlignet med innstallert ytelse.
    TRV:03210Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravSikre at utstyr som settes inn i kraftsystemet er dimensjonert for det og tilgjengelighet for vedlikehold av systemet.
    TRV:03177Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravEffektiv drift og feilretting. Statistikk for å bestemme vedlikeholdsbehov.
    TRV:03205Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18THDu: Påregnelig total harmonisk spenningsforvrengning (THDu) kan på grunn av stor andel (eldre) kraftelektronikklaster være 30 % .
  • Betingelse: Andel av enkelte lavere overharmoniske kan antas å være 24 %, 16 % og 5 % av grunntonen for henholdsvis 3., 5. og 7. harmoniske.
  • Unntak: THDu kan antas å være lavere nær matestasjoner som mater.
  • Verifikasjon: En teoretisk studie skal beskrive hvordan komponenten fungerer under den påregnelige påkjenningen.
  • Verifikasjon: Test tilpasset komponenten skal gjennomføres så langt praktisk mulig og bør baseres på konklusjonen fra de teoretiske analysene.
  • FunksjonskravSikre at komponenter tåler belastningen de utsettes for.
    TRV:03221Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Aktivt frekvensområde: Komponenter i kraftsystemet skal ikke være i stand til å eksitere elektriske resonanser i kraftsystemet over 87 Hz.
  • Verifikasjon: Kravet skal verifiseres ved identifisering av komponentens frekvensrespons for inngangsadmittans (Y(f)) for aktuelle driftsmodi, fortrinnsvis basert på sanntidssimulering eller måling.
  • Dokumentasjon: Oppfyllelse av kravet skal dokumenteres med Y(f) (både amplitude og fase) i tabellform i et åpent digitalt format med minimum oppløsning på minimum 1 Hz mellom 50 og 300 Hz og minimum 4 Hz mellom 300 og 2000 Hz eller til samplefrekvensen for komponentens kontrollsystem (den som er høyest).
  • Funksjonskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravMed rimelig sikkerhet unngå ustabilitet.
    TRV:03188Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18Tilstrekkelige koblingsmuligheter: Strømforsyningen skal ha tilstrekkelig antall fjernstyrte koblingsmuligheter for å sikre forsyning til tog i kritiske situasjoner.
  • Utførelse: Kritiske steder (for eksempel jernbanetunneler over 5 km og utsatte og vanskelig tilgjengelige fjelloverganger hvor evakuering kan være vanskelig) bør ha redundant (for eksempel tosidig) mating.
  • Verifikasjon: Enkel risikoanalyse skal gjennomføres som en del av kraftsystemplanleggingen, se forklaringen over.
  • Det kan også være kritisk for passasjerer innestengt i tog som har stoppet på linjen ved manglende strømforsyning, eks. kulde, overoppheting, luft etc.
    Funksjonskrav;SikkerhetskravSikre strømforsyningen i kritiske situasjoner.
    TRV:03199Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravSikre at komponenter tåler den spenningen de kan utsettes for.
    TRV:03216Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravSikre at komponenter ikke ødelegges på grunn av overspenninger.
    TRV:03183Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging18FunksjonskravKorrekt avregning og nødvendig informasjon til styring av eget strømforbruk.
    TRV:03256Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19b) Trefase elektrisitetsmåling: For beregning av tapstariffer for omformerstasjoner kan beregningen baseres på målinger utført av trefase netteier dersom det er disse målingene som legges til grunn for faktureringen.UtførelseskravOpplyse om at ekstern trefasemåler kan benyttes.
    TRV:03272Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Fasekompensering: Matestasjoner kan gå som fasekompensatorer (kun levere/motta reaktiv effekt) ved manglende innkommende forsyning dersom det er anbefalt av lastflytanalyse og nyttig for systemstabiliteten.
    1. Verifikasjon: Ved bruk av fasekompensering skal dette undersøkes teoretisk på forhånd.
    FunksjonskravRegulere bruken av VAR-kompensering for å sikre at det ikke oppstår ustabilitet.
    TRV:03288Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Statiske omformere: For statiske mateenheter skal det leveres blokkskjema og parameterlister tilstrekkelig for modellering av enheten inklusive eventuelle filter.DokumentasjonskravSikre at vi får tilstrekkelig informasjon til analyse av eget kraftystem.
    TRV:03246Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Fjernovervåkning: Matestasjoner skal overføre driftsstatus og samlemeldinger ved hendelser til elkraftsentral for hver mateenhet og -stasjon.
  • Utførelse: Driftsstatus bør for enkel og standardisert informasjon til leder for kobling omfatte I drift, Startklar eller Ikke i drift samt eventuelle spesielle driftsmoder som Lokalkontroll, VAR-kompensering, Termografering etc.
  • Utførelse: For å bidra til rask og riktig prioritering av meldinger bør det legges stor vekt på utforming av samlemeldinger som leder for kobling kan videreformidle til kompetent personale for nærmere undersøkelse, for eksempel gjennom servicetilgang.
  • Funksjonskrav;UtførelseskravStandardisering og gjøre prosjektgjennomføring enklere. Gi tilstrekkelig informasjon til Leder for kobling.
    TRV:03267Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Varsling ved brann: Det skal installeres brannvarslingsanlegg som detekterer og varsler brann i alle rom slik at tiltak kan iverksettes for å begrense personskader, materielle skader og utetid som følge av brann.
    1. Utførelse: Utløst brannalarm skal medføre akustisk alarm og lysalarm i hele stasjonen slik at alt personell varles.
    2. Utførelse: Brannvarslingsanlegget skal sende signal til fjernstyringsanlegget med angivelse av hvilket rom det er detektert brann i, slik at operatør kan iverksette tiltak.
    3. Utførelse: En enkelt feil (for eksempel falsk alarm) i brannvarslingsanlegget skal ikke redusere matestasjonens tilgjengelighet, det vil si at dersom brannvarslingsanlegget automatisk kobler ut komponenter skal dette skje på en selektiv måte.
    UtformingskravSikre varsling ved brann.

    Sikre at ikke feil i brannvarslingsanlegget reduserer matestasjonens tilgjengelighet. Sikre at falsk alarm etc ikke automatisk fører til utkobling uten at den er verifisert.

    Sikre at betjening kan motta og verifisere alarm som en konsekvens av at enkelt alarm ikke skal føre til utkobling.
    TRV:03283Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Utførelseskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre at matestasjonen ikke forstyrrer sporfeltene.
    TRV:03241Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Funksjonskrav;UtformingskravUnngå unødvendig og skadelig faseforskjell i nettet.
    TRV:03262Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Redundant hjelpekraftforsyning: Matestasjonen skal kunne starte opp, operere og stoppe uavhengig av enkeltfeil i ekstern strømforsyning, for eksempel bortfall av lokalstrømforsyning (“bygdestrøm”), eller kort dipp i trefaseforsyningen til omformerstasjoner.
    1. Utførelse: Kravet kan tilfredsstilles ved hjelp av batterianlegg, prioritering av laster, dublering av anlegg som en er avhengig av eller et anlegg per redundant mateenhet med omkoblingsmulighet.
    2. Verifikasjon: Overholdelse skal verifiseres ved realistisk test basert på en enkel risikovurdering.
    UtformingskravSikre tilgjengelig banestrømforsyning
    TRV:03278Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19UtformingskravSikre en minimum ønsket dynamikk, for eksempel transient respons og demping
    TRV:03257Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Funksjonskrav;UtformingskravFor å kunne utføre termografering.
    TRV:03273Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19FunksjonskravUnngå driftsforstyrrelser ved tilbakemating, begrensninger i koblinger i enfasenettet (ref Stavne og Kielland) samt best mulig energiøkonomi. Tilfredsstille krav i TSI ENE punkt 4.2.7 om regenerativ bremsing.
    TRV:03289Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19DokumentasjonskravSikre at vi får tilstrekkelig informasjon til analyse av eget kraftsystem.
    TRV:03247Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Fjernstyring: Leder for kobling skal kunne starte, stoppe og blokkere mateenheter og koble og (de)blokkere tilhørende brytere, i tillegg til å utføre regulering av disse som er nødvendig for den løpende driften.Funksjonskrav;Utførelseskrav
    TRV:03268Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19UtførelseskravStandardisere spesifikasjoner og anlegg.
    TRV:03284Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Utformingskrav;SikkerhetskravTydeliggjøre forventning til omformer for å begrense utkoblinger av 95/105 Hz vernet
    TRV:08228Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre enhetlig merking og dermed gjøre anleggene mer oversiktelige og forhindre feilbetjening
    TRV:03242Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Øydrift: En mateenehet skal kunne starte opp mot, spenningssette, mate ut effekt til og tilbakemate effekt fra resten av kraftsystemet uten forbindelse med andre mateeneheter
  • Verifikasjon: Funksjonen skal verifiseres ved test.
  • FunksjonskravSikre funksjon. Øydrift er en ikke uvanlig driftsmodus.
    TRV:03263Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Matestasjon som koblingshus: For å sikre samkjøring dersom en matestasjon midlertidig mister sin matefunksjon på grunn av manglende innkommende forsyning, brann i mateenhet etc. skal matestasjonen fremdeles kunne driftes som koblingshus.
  • Utførelse: Funksjonaliteten skal være som for koblingshus.
  • Utførelse: Se også krav vedrørende fasekompensering.
  • Verifikasjon: Funksjonaliteten skal testes under realistiske forhold mtp. hendelse, tid osv.
  • UtformingskravSikre samkjøring, spesielt når en matestasjon er ute (dvs ikke har primæforsyning)
    TRV:03279Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Demping av roterende omformeres egenfrekvens: For ikke å forringe dynamikken og stabiliteten i kraftsystemet skal ikke endringer i eksisterende roterende omformere medføre redusert demping av den elektromekaniske egenfrekvensen, men bør i stedet bidra til å øke dempingen.
  • Utførelse: Magnetiseringssystemet skal forberedes for PSS (power system stabiliser) med mindre en slik funksjon implementeres og idriftsettes.
  • Utførelse: Kravspesifikasjon for nye magnetiseringssystemer bør ta hensyn til krav ut i utført generisk kompatibilitetsstudie, se EB.800126/EH-900126-000.
  • Verifikasjon: Eventuell endring kan verifiseres med enkel vurdering eller teoretisk studie i forkant av endringen og eventuelt måling eller test i etterkant for kontroll.
  • UtformingskravHindre at det blir enda vanskeligere for tog å kunne kjøre i norsk banestrømforsyning.
    TRV:03258Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Minimering av konsekvens ved utfall: Matestasjoner skal designes og utrustes for å minimere konsekvens av feil, utfall og unormale driftssituasjoner
  • Utførelse: Det skal ikke være fellesfunksjoner som kan ramme flere parallelle komponenter utover det som er absolutt nødvendig, det vil si at redundante komponenter skal være uavhengige.
  • Utførelse: Anlegg og komponenter skal i størst mulig grad være autonome enheter som kan operere uten avhengighet til overordnet styring og som kan beskytte seg selv.
  • Utførelse: Konsekvensen av utfall av en mateenhet kan minimeres ved bruk av tekniske løsninger som automatisk gjeninnkobling, automatisk start-/stoppautomatikk, mateenhet i kald eller varm reserve, reduksjon av oppstartstid, lastbegrensning osv. se egne krav.
  • Verifikasjon: Robustheten skal testes før idriftsettelse under mest mulig realistiske forhold.
  • Utførelseskrav;UtformingskravSikre tilgjengelig banestrømforsyning.
    TRV:03274Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Fremtidig utvidelse: For i rimelig grad å legge til rette for senere utvidelse eller endring bør det settes av plass til en ekstra mateenhet i hver stasjon (stasjonær eller mobil).Redusere faren for at vi i fremtiden står med et anlegg som vi ikke klarer å utvide og tilpasse ønsket kapasitetsøkning.
    TRV:03290Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Transformatorer: For transformatorer skal det leveres kortslutnings- og omsetningsdata sammen med blokkskjema med parameterlister tilstrekkelig for modellering av eventuelle spenningsregulering med mer.DokumentasjonskravSikre at vi får tilstrekkelig informasjon til analyse av eget kraftystem.
    TRV:03252Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Feilskriver: Mateenheter skal for effektiv feilsøking og -analyse ha feilskriver som høyoppløselig (ca. 10 kHz) logger relevante analoge signaler og prosessverdier trigget av alt som klassifiseres som Alvorlig feil fra minimum 10 sekunder før til 5 sekunder etter trigging.
  • Utførelse: Loggingen skal være tilstrekkelig for utførelse av lokalkontroll og tilgjengelig ved lokalkontroll.
  • For effektiv feilsøking og -analyse.
    TRV:03269Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Start-/stoppautomatikk: Matestasjoner skal automatisk kunne starte og stoppe egne mateenheter etter lastbehov i kraftsystemet ut fra en overordnet styring for tilstrekkelig kapasitet til lavest mulig tap.
  • Unntak: Ved tilsvarende overordnet automatisk styring på kraftsystemnivå, for eksempel fra elkraftsentral, kan stasjonens start/-stoppautomatikk som beskrevet her utelates.
  • Utførelse: Automatikken skal tilpasses mateenhetens starttid og risikoen for overbelastning av andre mateenheter i nærheten før mateenheten starter.
  • Utførelse: Automatikken skal automatisk starte alternativ ledig mateenhet dersom en enhet i drift faller ut.
  • Verifikasjon: Automatikken skal testes og innjusteres i prøvedriftsperioden.
  • Dokumentasjon: Det skal beskrives hvordan automatikken fungerer og kan justeres.
  • Funksjonskrav;DokumentasjonskravSikre optimal tilgjengelig ytelse til best mulig virkningsgrad.
    TRV:03285Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19UtformingskravRedusere sannsynligheten for forstyrrelse av audiofrekvente sporfelt.
    TRV:03243Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Lastdeling: For å utnytte fordelene med samkjøring og hindre stor skjevbelastning internt i en stasjon med flere mateenheter bør matestasjoner og mateenheter i parallell dele den elektriske belastningen prosentvis likt basert på kontinuerlig ytelse under ellers like forhold og dersom ikke lastflytanalyse tilsier noe annet.
  • Utførelse: Aktiv og reaktiv lastdeling skal foretas med en innstillbar spenningsregulering og fasevinkelkarakteristikkregulering.
  • Utførelse: For deling av overharmonisk belastning bør alle mateenheter ha relative indre impedans i samme størrelsesorden som eksisterende roterende omformerenheter.
  • Verifikasjon: Tilstrekkelig lastdeling skal verifiseres med teoretisk analyse på forhånd og bør understøttes av målinger ved idriftsettelse.
  • Overordnet krav om lastdeling for hindre overlast, skjevbelastning og unødvendige tap.
    TRV:03264Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Uavhengig trefaseforsyning: For å hindre manglende forsyning fra flere omformerstasjoner i samme område, bør de ikke forsynes fra samme radial i det overliggende nettet.UtformingskravSikre banestrømforsyning.
    TRV:03280Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Utformingskrav;DokumentasjonskravHindre at overharmoniske gir utilstrekkelig spenningskvalitet eller eksiterer elektriske resonanser i kraftsystemet.
    TRV:03238Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Funksjonskrav;UtformingskravSikre at nye omformere gir ut spenning i rett fase og ikke noen grader feil som fasevernet ikke oppdager
    TRV:03259Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Nødstopp: Matestasjoner kan ha automatisk eller manuell nødstoppfunksjon som kobler fra avgrensede deler av anlegget i nødsituasjoner.
  • Utførelse: Funksjonen skal være selektiv og bare koble fra aktuell anleggsdel for dermed å sikre tilgjengelig mating fra de andre mateenhetene.
  • Utførelseskrav;SikkerhetskravNødstopp kan hindre død eller alvorlig personskade. Selektiv nødstopp bedrer tilgjengeligheten av anleggene.
    TRV:03275Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Innvirkning på kraftsystemresonans: Innvirkning fra matestasjoner på elektriske resonansfrekvenser i kraftsystemet skal undersøkes spesifikt for hver enkelt plassering og driftsmodi for stasjonen.
    1. Verifikasjon: Undersøkelsen kan gjøres teoretisk.
    2. Dokumentasjon: Overholdelse av det overordnede kravet skal dokumenteres i en teknisk rapport.
    Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravMed rimelig sikkerhet unngå ustabilitet.
    TRV:03254Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Funksjonskrav;UtformingskravKraftsystemet skal ha tilstrekkelige hurtige koblingsmuligheter for å sikre tilgjengelig effekt, selektiv vernutkobling, feilsøking og -klarering, tilstrekkelig fleksibilitet i togfremføringen og tilstrekkelig tilgjengelighet for vedlikehold.
    TRV:03270Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Starttid: Tid fra startkommando gis til mateenheten kan mate ut merkeeffekt skal minimeres for å kunne optimalisere startautomatikk og ha tilgjengelig effekt innen rimelig tid.
  • Utførelse: Det innebærer at det ikke skal ta lengre tid enn nødvendig å starte en mateenhet. For eksempel skal tidkrevende deler av startrutinene i størst mulig grad skje parallelt, og tidsforsinkelser skal ikke settes lengre enn nødvendig
  • Verifisering: Tilstrekkelig kort starttid skal verifiseres med test, alternativt begrunnes ved overskridelse av preaksepterte verdier
  • Vurdering: Følgende starttider kan vurderes som preaksepterte verdier:
    1. Statiske omformerenheter mot spenningssatt 15 kV-samleskinne: 15 sekunder
    2. Statiske omformerenheter mot spenningsløs 15 kV-samleskinne: 30 sekunder
    3. Roterende omformerenheter: 4 minutter
    4. Transformatorenheter: 15 sekunder
  • Funksjonskrav;UtførelseskravSikre oppstart innen en rimelig tid.
    TRV:03286Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19UtformingskravHindre utillatelig påvirkning av analoge teleinstallasjoner. Det er også erfart at dette kravet dekker påvirkning av noen typer sikringsanlegg.
    TRV:03265Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Tosidig trefaseforsyning: For å redusere sannsynligheten for manglende primærforsyning til omformerstasjoner bør innkommende mating være tosidig dersom ikke radialen er svært kort.Øke leveringssikkerheten
    TRV:03281Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19UtformingskravFor å begrense overharmonisk innhold i nettspenningen.
    TRV:03239Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Fasevinkelregulering: For frekvensstiv omforming og optimal lastdeling i samkjøring skal omformerenheter ha en fasevinkelregulering som etterligner fasevinkelkarakteristikken til eksisterende roterende omformere.
  • Utførelse: Karakteristikken skal være iht. <xr id="eqn:PSI" /> som viser fasevinkelvridning gjennom omformeren fra trefasesiden til enfase 15 kV-samleskinnespenning (<xr id="eqn:delta1" />).
  • Utførelse: De ulike parameterne skal ha innstillingsområde og bør ha standardinnstilling iht. <xr id="tab:Fase" /> dersom ikke lastflytanalyse sier noe annet.
  • Verifisering: Egenskapen skal verifiseres med målinger og test forut for idriftsettelse av statisk omformerenhet ved ulike kombinasjoner av innstilling og belastning for sammenligning med teoretisk beregnet verdi.
  • Verifisering: Grunnfasevinkel for roterende omformere skal verifiseres med måling.
  • <equation id="eqn:PSI" shownumber> '"`UNIQ--math-00000000-QINU`"'
    Funksjonskrav;UtførelseskravSikre samkjøring med god lastflyt og -fordeling.
    TRV:03260Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Selvstendig matestasjon: Matestasjoner skal kunne styre mateenheter og koblingsanlegg selvstendig dersom kommunikasjonsforbindelsen til fjernstyringssentralen brytes.
    1. Utførelse: Ved brudd i forbindelsen bør matestasjonen kunne tilpasse antall aggregater i drift til lastbehovet i kraftsystemet ved hjelp av en start/stopp-automatikk (se annet krav), alternativt starte alle aggregater i stasjonen som står i beredskap.
    2. Operative tiltak: Det skal være rutiner for ettersyn av matestasjoner dersom sambandet til fjernkontroll brytes.
    3. Verifikasjon: Overholdelse skal verifiseres ved realistisk test i drift.
    UtformingskravSikre tilgjengelig banestrømforsyning.
    TRV:03276Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Egengenererte pendlinger: Matestasjonen skal ikke selv forårsake effektpendlinger, verken gjennom dårlig dempede resonanser eller diskontinuerlig regulering.
  • Verifikasjon: Teoretiske analyser skal vise at alle lavfrekvente resonanser som matestasjonen genererer eller bidrar til er godt dempet og at ulineære fenomener i overgangen mellom ulike driftsmodi ikke gir opphav til stående pendlinger.
  • Verifikasjon: Praktiske tester ved idriftsettelse skal støtte de teoretiske analysene (isolerte tester med matestasjonen alene og i samtrafikk med annen infrastruktur og rullende materiell), for eksempel ved å undersøke reaksjonene ved sprangforstyrrelser.
  • Dokumentasjon: Eventuelle resonansers demping kan dokumenteres ved hjelp av frekvensresponsene for d- og q-akse, se eget vedlegg (under utarbeidelse).
  • Vurdering: Dersom effektpendlinger oppstår skal akseptansen være basert på hvor ofte og av hvilken grunn de oppstår og hvordan de påvirker den totale oppførselen til systemet.
  • Utformingskrav;DokumentasjonskravHindre at matestasjonen er en viktig årsak til lavfrekvente pendlinger.
    TRV:03255Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Enfase elektrisitetsmåling: For beregning av tapstariffer for avregning av togselskapene og for oppfølging av stasjonens energileveranse skal det være elektrisitetsmåling av sum enfase energi for alle mateenhetene alternativt hver enkelt mateenhet for seg.FunksjonskravFor beregning av tapstariffer for avregning av togselskapene og for oppfølging av stasjonens energileveranse.
    TRV:03271Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Lastbegrensning: For å kunne redusere driftsmarginer og unngå unødvendige utkoblinger skal mateenheter være utstyrt med lastbegrensningsfunksjon som skyver last over til andre matenheter (inklusive andre matestasjoner) i samkjøring og reduserer togenes last i øydrift framfor å koble ut for å hindre overbelastning.
  • Unntak: Der strategien om å redusere belastningen ikke lykkes kan mateenheten kobles ut selektivt for å verne seg selv, med påfølgende automatisk eller fjernstyrt oppstart.
    For øydrift er riktig reguleringsstrategi vanskelig definerbar når aktiv og reaktiv effekt flyter i ulik retning.
  • Unntak: Kravet gjelder ikke transformatorstasjoner uten tilstrekkelig reguleringsmulighet.
  • Verifikasjon: Funksjonaliteten og virkemåten skal beskrives i en teknisk rapport samt verifiseres med test
  • FunksjonskravRedusere sannsynligheten for utkjøring av omformer pga overbelastning. Gjør at en kan redusere marginene
    TRV:03287Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Generelt: Simuleringsmodellene skal være gyldige i alle driftsmodi og overgang mellom disse (for eksempel effektflyt i alle kvadranter, lastbegrensning) for lastflytanalyse opp til 9. harmoniske og dynamiske analyser som kortslutningsforløp, sprangrespons og lavfrekvente pendlinger (amplitude- og fasemodulasjon av grunnharmonisk strøm og spenning) opp til over halve grunnharmoniske.
  • Utførelse: Alle parametere som kan endres i matestasjonen skal kunne endres tilsvarende i modellen.
  • Verifisering: Modellen skal verifiseres mot målinger minimum på nivå med en real-time simulator.
  • Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre at vi får tilstrekkelig informasjon til analyse av eget kraftystem.
    TRV:03245Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Tilstrekkelig og forutsigbart kortslutningsbidrag: Matestasjonen skal gi et tilstrekkelig og forutsigbart kortslutningsbidrag både i amplitude, fase og kontinuitet til at separate eksterne verneenheter skal kunne detektere de feil de er ment å detektere.
  • Utførelse: Statiske omformerenheter bør etterligne oppførselen til synkronmaskiner ved at
    1. umiddelbar kortslutningsstrøm er høyere enn maksimal belastningsstrøm
    2. kortslutningsstrømmens grunnharmoniske fase er tilpasset parallelle omformeraggregater.
  • Utførelse: Bidraget skal kunne beregnes ved hjelp av stasjonære modeller.
  • Operative tiltak: Tilstrekkelig informasjon til modellering skal leveres Bane NOR forut for releplanlegging.
  • Verifikasjon: Tilstrekkelig kortslutningsbidrag skal testes før idriftsettelse.
  • SikkerhetskravSikre utkobling av feil når overstrømsvern brukes som reservevern. Sikre at vernplanlegging og verndekning kan utføres med standard vernenheter og -beregninger uten detaljkunnskap om matestasjonens kortslutningsoppførsel.
    TRV:03266Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Beskyttelse mot brann: Matestasjoner skal prosjekteres og bygges slik at personskader, materielle skader og utetid som følge av brann begrenses.
    1. Utførelse: Redundante enheter, og for øvrig komponenter med høyt brannpotensial, stor kostnad, lang reparasjonstid, eller liknende, skal plasseres i ulike brannseksjoner
    2. Utførelse: Brannseksjonene skal utføres slik at brann og røyk i en branncelle ikke sprer seg til andre brannceller.
    3. Dokumentasjon: Det skal gjennomføres en risikoanalyse som skal ligge til grunn for valg av brannsikringstiltak. Risikoanalysen bør etter tidligere praksis legge til grunn at alle matestasjonsanlegg er særskilte brannobjekter.
    Utformingskrav;DokumentasjonskravRedusere konsekvensene av brann i matestasjon. Sikre banestrømforsyningen. Hindre røykspredning og dermed spredning av utilgjengelighet ved brann.
    TRV:03282Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19FunksjonskravSikre at matestasjonen fungerer ved stor andel overharmoniske komponenter i belastningstrømmen siden dette ofte forekommer i jernbanestrømforsyning pga tyristormateriell.
    TRV:03240Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Spenningsregulering: For å bidra til god spenningskvalitet, god lastdeling og samkjøring skal utspenningen fra en mateenhet, automatisk og med rimelig hastighet reguleres mot et settpunkt (tomgangsspenning) kompensert for belastningen (spenningsstatikk) for hver enkelt mateenhet.
    1. Utførelse: Spenningsreguleringen skal skje etter <xr id="eqn:U" /> med separat kompensering for aktiv og reaktiv belastning.
    2. Utførelse: De ulike parameterne skal ha innstillingsområde og bør ha standardinnstilling om ikke lastflytanalyse sier noe annet iht. <xr id="tab:Spenning" />.
    3. Unntak: For transformatorstasjoner skal omsetningsforhold, kortslutningsimpedans, trinnkoblere og trinnregulatorer planlegges for å oppnå god samkjøring i kraftsystemet.
    4. Unntak: Kravet gjelder ikke ved eventuell lastbegrensning.
    5. Verifikasjon: Funksjonen skal testes ved flere ulike kombinasjoner av tomgangsspenning og innstilt statikk for forskjellige belastninger.
    6. Verifikasjon: Effektivverdien av spenningen på matestasjonens 15 kV-samleskinne i normal drift bør være innenfor +/- 1 % og skal være innenfor +/- 3 % ved måling av innstilt verdi for karakteristikk. (Gjelder ikke ved lastbegrensning).
    <equation id="eqn:U" shownumber> '"`UNIQ--math-00000000-QINU`"'
    Funksjonskrav;UtformingskravSikre god lastdeling og samkjøring mellom matestasjoner samt redusere faren for utkjøring.
    TRV:03261Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Selvstendige matenheter: Hver enkelt mateenhet i en matestasjon skal kunne fortsette å mate selvstendig dersom kommunikasjonsforbindelsen til stasjonens overordnede styring (eks. stasjonsdatamaskin) brytes eller andre mateenheter i stasjonen faller ut.
    1. Utførelse: Enkeltfeil i lokale hjelpesystemer som kontrollanlegg, kjøleanlegg, ventilasjonsanlegg, strømforsyningsanlegg, alarmanlegg, automatisk eller manuell nødstopp etc. skal ikke påvirke mer enn en mateenhet.
    2. Operative tiltak: Det skal være rutiner for ettersyn av mateenheter dersom forbindelsen til lokalkontroll brytes.
    3. Verifikasjon: Overholdelse skal verifiseres ved realistisk test i drift.
    UtformingskravØke tilgjengeligheten og robustheten på matekapasitet ved at hver mateenhet er i stand til å styre selv.
    TRV:03277Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging19Nøytral oppførsel: Matestasjonen skal være nøytral, det vil si ikke forsterke lavfrekvente pendlinger eller resonanser som initieres av eller tilhører andre komponenter i kraftsystemet, og kan være dempende.
    1. Verifikasjon: Teoretiske undersøkelser som viser hvordan matestasjonen reagerer på pendlinger i strøm eller spenning på frekvenser i området 0,1…16,0 Hz
    2. Verifikasjon: Egenskapene skal undersøkes spesielt med tanke på roterende omformere sin elektromekaniske egenfrekvens på 1,4…2,0 Hz, for eksempel ved hjelp av simuleringsmodell for roterende omformere, se eget vedlegg (under utarbeidelse).
    3. Verifikasjon: Oppfyllelse av kravet skal minimum verifiseres ved test sammen med omkringliggende matestasjoner.
    UtformingskravHindre at matestasjonen er en viktig årsak til lavfrekvente pendlinger.
    TRV:03405Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utformingskrav;SikkerhetskravLegge vernprinsippene i prEN 50633 til grunn for prosjektering av vern i banestrømforsyningen.
    TRV:03422Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utførelseskrav;SikkerhetskravBringe utkoblingstiden i samsvar med forventninger til infrastrukturen i EN50388 om at vern av banestrømforsyningen kobler ut feil i løpet av «tilnærmet 100 ms».
    TRV:03438Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Direkte utkobling: Utkobling av effektbryter ved utløsesignal skal skje direkte og uten mellomrelé.Utførelseskrav;SikkerhetskravHindre manglende utkobling når utkoblingssignalet er gitt ved å redusere antall komponenter som kan feile.
    TRV:03400Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20UtførelseskravSikre at releverninnstillingen tas frem på korrekt grunnlag.
    TRV:03416Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Funksjonskrav;Sikkerhetskrav
    TRV:03433Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Selektivitet mot innkoblingsstrømmer: Innkoblingsstrømmer fra faste installasjoner skal begrenses ved spenningssetting gjennom en tilstrekkelig motstand eller valg av innkoblingstidspunkt basert på formen til spenningssignalet og beregnet remanens i transformatorer fra forrige utkobling.UtførelseskravSikre innkobling av bryter.
    TRV:03411Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravUtfase bruk av pålitelighetsøkende metode "M2 limited supported by M4B" i EN 50633. Velge metode M1, M2 eller M3 for alle strekninger der dagens overstrømsvern som reservevern ikke dekker minimum 85 % av banestrekningen til neste vern.
    TRV:03428Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Funksjonskrav;UtførelseskravRedusere utetid ved forbigående feil. Redusere feilsøkingstid. Redusere sannsynlighet for overkjøring av spenning inn på spenningsløs seksjon ved forbigående feil.
    TRV:03395Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20UtformingskravRedusere forventet utilgjengelighet av vernfunksjon og dermed forventet utkobling av brytere pga. at vern ikke fungerer.
    TRV:03406Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utførelseskrav;SikkerhetskravBegrense tiden det tar å koble ut en feil.
    TRV:03423Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Selektivitet bak overstrømsvern: Selektivitet mot kortslutning bak vernet skal vurderes ved reléplanlegging.UtførelseskravSelektivitet mellom forskjellige vernede enheter (nivåer i EN 50633).
    TRV:03439Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Doble utløsespoler: Effektbrytere skal ha separate utløsekontakter for manøver og for vern.Redusere sannsynlighet for at bryter ikke går ut ved å muliggjøre steg 1 i bryterfeilvern (sende utløseimpuls til manøverkontakt når vernkontakt ikke gir utløsning).
    TRV:08484Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Funksjonskrav;SystemspesifiktTydeliggjøre forhold som er viktig å hensynta i autotransformatorsystem. Autotransformatorsystem med to fase skiller seg fra elutforminger med bare en fase.
    TRV:03401Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utførelseskrav;DokumentasjonskravSikre inputdata til releplanen og at det ikke er noe feil med returkretsen.
    TRV:03417Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Funksjonskrav;Utførelseskrav;Utformingskrav;Sikkerhetskrav
    TRV:03434Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Innkoblingsstrømmer fra tog: Banestrømforsyningen skal tillate innkoblingsstrøm fra det antall rullende materiell som kan forventes være på strekningen eller området som forsynes fra minimum 5 s etter at linjen er spenningssatt, i henhold til EN50388:2012.FunksjonskravDet skal være mulig å spenningssette og beholde i drift en utgående linje til tross for transiente prosesser som kan oppfattes som unormal dritssituasjon.
    TRV:03412Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Funksjonskrav;UtformingskravDisktansevern er best egnet til å verne lange ledninger der kortslutningsstrømmen som vernet ser er i samme størrelsesorden som laststrømmen. For å sikre seksjonsselektivitet mot vern i neste stasjon samtidig med rask utløsning for kortslutninger nær vernet må vernet ha mulighet til å differensiere utløsetiden avhengig av avstanden til feilen, dvs. impedansen.
    TRV:03429Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Funksjonskrav;Utførelseskrav;UtformingskravHindre unødvendig påkjenning av anleggene ved innkobling mot feil. Spesielt gjelder dette


    -effektbrytere som er dimensjonert for å bryte høy strøm kun et begrenset antall ganger


    -kontakttråd og bæreline som er innspent
    TRV:03396Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Selvovervåking av vern: Vern utstyrt med selvovervåkningsfunksjon skal varsle kontrollanlegget om interne feil og gi nødvendig informasjon for enkel feilsøking og håndtering av feil.
    1. Utførelse: Effektbryteren skal ikke kobles ut automatisk ved signal fra selvovervåking.
    2. Utførelse: Ved avbrudd i en spenningsmålekrets skal utgangssignalet fra de spenningsavhengige vern som er tilknyttet spenningsmålekretsen blokkeres for ikke å skape unødvendig driftsforstyrrelse før operatøren gjør nødvendige grep.
    3. Operativt tiltak: Ved varsel skal operatøren uten unødig opphold koble om til en alternativ forsyning og koble ut avgangen med intern feil.
    Utførelseskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre tilgjengelighet på vernfunksjonen og hindre unødvendig utkobling.
    TRV:03407Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Samleskinnevern: Utgående samleskinne skal vernes mot kortslutning.
  • Utførelse: Ved en elektrisk feil på samleskinne skal alle effektbrytere tilkoblet samleskinnen kobles ut.
  • Utførelse: Vern av utgående samleskinne kan være underspenningsvern, lysbuevern eller differensialvern.
  • Utførelse: Underspenningsvern skal være tidselektive i forhold til vern av utgående linjer.
  • Funksjonskrav;Utførelseskrav;SikkerhetskravVerne utgående samleskinne jf. EN 50633.
    TRV:03424Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Tidsselektivitet overstrømsvern: Dersom overstrømsvernet har dekning inn i tilstøtende vernet enhet, skal det gis en tidsforsinkelse tilstrekkelig for å oppnå tidsselektivitet med vernet til denne delen av anlegget.UtførelseskravSelektivitet mellom separate vernede enheter.
    TRV:03440Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Funksjonskrav;Utførelseskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre klarering av kortslutning ved feil på effektbryter.
    TRV:03402Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Kvalitetssikring av reléplan: Reléplanen skal utarbeides og kontrolleres av to ulike personer.
  • Utførelse: Utarbeidet reléplan skal foreligge for kontroll sammen med grunnlagsdata.
  • Utførelse: Kontrollør skal påse at reléplaner for både nye og eksisterende anlegg oppfyller krav til vernutrustning og reléplaner i Bane NORs Tekniske regelverk.
  • Kompetanse: Utarbeider og kontrollør skal ha kompetanse i elkraft på ingeniørnivå.
  • Kompetanse: Utarbeider og kontrollør skal ha eller tilegne seg kjennskap til banestrømforsyning (dvs. være klar over forhold som er annerledes i banestrømforsyning enn i vanlig elkraftforsyning) og det aktuelle (planlagte eller eksisterende) anlegget.
  • Utførelseskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre at releverninnstillingen som tas frem er korrekt.
    TRV:03418Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utførelseskrav;SikkerhetskravFor å sikre at distansevernet er riktig montert slik at det ser forover (ut på linjen) og ikke bakover inn i koblingsanlegget og ut på andre linjer. En vanlig feilmode er montering slik at vernet detekterer kortslutning i feil retning.
    TRV:03435Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Proaktivt fasevern (fasesperre): Det skal være teknisk forrigling som hindrer at effektbryter kobler sammen to spenningssatte anleggsdeler som ikke er i fase.
  • Utførelse: Bryter skal ikke tillates å bli lagt inn dersom målt spenningsforskjell over bryteren er større enn 13,5 kV (effektivverdi), eller:
  • Utførelse: Bryter skal ikke tillates å bli lagt inn dersom målt vinkelforskjell for spenningen over bryteren er større enn 54°.
  • Funksjonskrav;UtførelseskravSikre at en kun kobler sammen koblingsanlegg med samme fase.
    TRV:03413Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Selektivitetsmargin distansevern: Distansevern i ulike stasjoner skal stilles selektivt mellom sonene.
  • Utførelse: Selektivitetsmarginen bør være minimum 15 % av impedansen til strekningen vernet dekker.
  • Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre tilstrekkelig seksjonsselektivitet til tross for variasjoner i impedans gitt av forhold ved kortslutningen, ledningsevne og lasten. Oppgi en rimelig og forventet margin som kan legges til grunn.
    TRV:03430Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utformingskrav av linjetestutrustning: Linjetestutrustningen skal utføres per utgående linje, men kan alternativt utføres felles for flere utgående linjer i samme koblingsanlegg under følgende betingelser:
  • Utførelse: Felles linjetestutrustning skal være dublert i koblingsanlegget.
  • Utførelse: Det skal være mulig å teste hver utgående linje selv ved en enkelt komponentsvikt i felles utrustning.
  • Utførelse: Det skal være minst en linjetestutrustning for hver samleskinneseksjon i koblingsanlegget som har kontaktledningsavganger.
  • Utførelse: For anlegg med flere linjetestutrusninger (for eksempel en for hver samleskinneseksjon), skal hver linjeavgang ved feil på sin normale linjetestutrusting automatisk kunne testes av en annen linjetestutrustning.
  • Utførelse: Linjetestutrustningen skal dimensjoneres for å betjene flere utgående linjer.
  • Utførelse: Linjetestutrustningen bør ha automatisk diagnostikk for å oppdage feil ved utrustningen og dermed redusere utetid ved feil på den.
  • Utførelse: Linjetestutrustningen bør ha kø-funksjonalitet for å støtte automatiske innkoblinger raskest mulig.
  • Funksjonskrav;UtførelseskravRedusere konsekvensen av feil på felles prøvekrets.
    TRV:03397Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre at vern kobler ut når de skal og ikke når de ikke skal.
    TRV:03408Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Lastselektivitet: For å hindre driftsforstyrrelser skal vern kunne skille mellom påregnelig påkjenning og feil i elkraftsystem.
  • Utførelse: For distansevern kan det benyttes lastskjerming i impedansplanet.
  • Utførelse: For alle vern kan det benyttes tilleggskriterium for utløsning, f.eks. strøm-, spenning eller fasevinkelsprang, eller kombinasjon av disse.
  • Funksjonskrav;UtførelseskravHindre unødvendig utkobling pga. laststrømmer. Dvs. bedre anleggets tilgjengelighet.
    TRV:03425Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Seksjonsselektivitetsmargin for hurtig og momentant overstrømsvern: Overstrømsvernets momentantrinn bør stilles inn med minst 20 % selektivitetsmargin mot neste enhet.UtførelseskravSelektivitet mellom separate vernede enheter. Oppgi en rimelig og forventet margin som kan legges til grunn.
    TRV:03392Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Reaktiv funksjon: Vern av banestrømforsyningen skal detektere elektriske feil (se definisjon ) i elkraftsystem og frakoble strømforsyningen til feilbefengt anleggsdel.Funksjonskrav;SikkerhetskravHindre alvorlig personskade og store materielle skader som følge av elektriske feil.
    TRV:03403Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Godkjenning: Etter at reléplanen er kontrollert, skal den godkjennes av driftslederen (se FSE §6) til den vernede enheten.
  • Utførelse: Utarbeidet og kontrollert reléplan skal foreligge for godkjenning sammen med grunnlagsdata og eventuelle kommentarer fra kontrolløren.
  • Utførelseskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre kvalitet på releplanleggingen.
    TRV:03419Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Feillokalisering: Kortslutningsvern skal gi bidra med informasjon for lokalisering av feil i ledningsanlegget (for å forenkle feilsøking og raskere reetablere strømforsyning på den delen av strekningen som ikke er feilbelagt).:
  • Utførelse: Distansevern skal beregne avstand til feil basert på målt feilimpedans og erfart (gjennomsnittlig) impedans per km for relevant koblingskonsept og elektrisk utforming. For autotransformatorsystem legges impedansen i sløyfen positivleder-negativleder til grunn.
  • Utførelse: Distansevern eller overstrømsvern skal oppgi maksimal strømstyrke under feilforløpet. For autotransformatorsystem oppgis maksimal strøm for hver fase.
  • Funksjonskrav;UtførelseskravFor å forenkle feilsøking og raskere reetablere strømforsyning på den delen av strekningen som ikke er feilbelagt
    TRV:03436Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Reaktivt fasevern: Der det er lagt opp til at kontaktledningsanlegget sammenkobles gjennom lastskillebryter uten fasesperre skal vern av utgående linjer stilles inn slik at det løser når spenningen i nabostasjonen ikke er i fase som sikkerhet mot leder for koblings feilvurdering av risiko.
  • Utførelse: Der en slik innstilling kommer i konflikt med lastskjerming, skal lastskjerming prioriteres.
  • Utførelse: Det er tilstrekkelig at kun vern i en av endene kobler ut og bryter samkjøringen ut av fase (EN50633 pålitelighetsklasse M4).
  • Operative tiltak: Leder for kobling skal opplyses om verndekningen.
  • Funksjonskrav;UtførelseskravRedusere konsekvensen av betjeningsfeil som sammenkobler to anleggsdeler som ikke er i fase.
    TRV:08376Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Overgangsmotstand: Det bør legges til grunn en overgangsmotstand i feilstedet på grunn av lysbue på i størrelsesorden 2,5 kV ved beregning av minste kortslutningsstrøm.UtførelseskravAnbefale en størrelse på overgangsmotstanden som releplanlegger kan bruke.
    TRV:03414Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Sikkerhetsmargin distansevern sone 2: Distansevernets sone 2 skal med sikkerhet dekke hele matestrekningen
  • Utførelse: Sikkerhetsmarginen bør være minimum 20 % av impedansen til strekningen vernet dekker (inklusive overgangsmotstand i feilstedet).
  • Utførelse: Sikkerhetsmarginen bør være enda større for å hensynta tilbakemating dersom dette ikke dekkes av sone 3.
  • Utførelse: Dersom innstillingen fører til konflikt med sone 2 på neste strekning, kan dette håndteres med større tidsselektivitet dersom det vurderes at konflikten gir en uakseptabel reduksjon i tilgjengeligheten.
  • Utførelseskrav;SikkerhetskravSikker deteksjon av kortslutning på hele strekningen frem til neste vern. Oppgi en rimelig og forventet margin som kan legges til grunn.
    TRV:03431Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20UtførelseskravRedusere anleggenes kompleksitet og pris.
    TRV:03398Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Endringer i anlegg: Ved endringer i en vernet enhet skal reléplaner for alle berørte vernede enheter oppdateres, dersom endringen fører til at underlaget for reléplanen endres.
  • Utførelse: Vern skal stilles inn etter oppdatert reléplan.
  • Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre at verninnstillingene er tilpasset anleggene de skal verne.
    TRV:03409Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Elektrisk feil ved samtidig tilbakemating: Elektrisk feil skal sikkert detekteres selv ved samtidig tilbakemating fra elektrisk traksjonsmateriell.
  • Utførelse: For distansevern kan impedanskarakteristikk tillate deteksjon av feil ved samtidig tilbakemating fra elektrisk traksjonsmateriell.
  • Funksjonskrav;Utførelseskrav;Sikkerhetskrav
    TRV:03426Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Overbelastningsvern: Utgående linjer skal utstyres med vern mot termisk overbelastningsvern for mulig fremtidig reduksjon av belastningsmarginer for å utsette investeringer.
  • Utførelse: Overbelastningsvernfunksjonen skal tas i bruk når en teknisk vurdering av belastningsmarginer (se Banestrømforsyning/Prosjektering_og_bygging/Kraftsystem#Fremtiden) tilsier det.
  • Utførelse: Vernet skal i det ovenfornevnte tilfelle stilles inn etter den dimensjonerende komponenten, dvs. kontaktledning, kabel, autotransformator, sugetransformator, filterimpedans, returledning etc.
  • Utførelse: I (foreløpig) mangel av retningslinjer for innstilling av overbelastningsvern i tofaseanlegg (autotransformatorsystem) angis følgende informasjon:
    1. Autotransformatorsystem på strekninger med over 100 km mellom matestasjonene er normalt spenningsdimensjonert. I mange tilfeller trenger det derfor ikke å være behov for overbelastningsvern.
    2. Det er stor forskjell i belastningen av de to fasene. Sumstrømmåling er derfor lite hensiktsmessig. Det er sannsynlig at det er PL som belastes med høyest strømverdi ettersom den fasen fører både 30 kV-strøm og 15 kV-strøm. NL fører bare 30 kV strøm som retur for 30 kV strøm fra PL.
    3. Det er sannsynlig at den termiske belastningen er størst nærmest matepunktet siden hovedstrømveien er fra matepunktet til belastning ute på linja.
  • Funksjonskrav;UtførelseskravHindre overbelastning av anlegget når man vet at dimensjonerende belastningsstrøm er farlig nær den termiske grensen.Kravlokasjon
    TRV:03393Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Proaktiv funksjon: Vern av banestrømforsyningen skal detektere unormale driftsforhold i elkraftsystem og gi varsel til kontrollanlegget, samt ved behov forhindre innkobling eller frakoble relevant anleggsdel for å forhindre en påfølgende feilsituasjon.
    Typiske proaktive funksjoner er overbelastningsvern, fasesperre og prøving ved innkobling.
    Forhindre feilsituasjon.
    TRV:03404Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre at vern løser på riktige verdier etter releplanen.
    TRV:03421Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Sikkerhetsmargin overstrømsvern: Overstrømsvernets laveste trinn Is bør stilles inn til å dekke hele strekningen.
    1. Utførelse: Sikkerhetsmarginen bør være 25 % slik at Is <= 0,75 Ikmin hvor Ik min er minimal kortlustningsstrøm på enden av strekningen (inklusive overgangsmotstand i feilstedet).
    2. Utførelse: Ved konflikt mellom krav til selektivitetsmargin og sikkerhetsmargin bør krav til selektivitetsmargin prioriteres for å unngå anlegg med for lav tilgjengelighet dersom overstrømsvernet er et reservevern, se Vernkonsept (TRV:03411).
    Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre at vernet dekker hele strekningen. Oppgi en rimelig og forventet margin som kan legges til grunn.Kravlokasjon
    TRV:03437Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Rutine sammenkobling: På strekninger hvor det kan oppstå faseulikhet mellom matestasjoner skal det etableres rutine for kommunikasjon mellom elkraftsentral og Energis driftsentral for å unngå å sammenkoble deler av kontaktledningsanlegget som ikke er i fase.UtførelseskravRedusere sannsynligheten for betjeningsfeil som sammenkobler to anleggsdeler som ikke er i fase.
    TRV:08378Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Funksjonskrav;Intensjonskrav;SikkerhetskravSikre riktig prioritering av krav til vern.
    TRV:03415Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Bortfall av spenningsmåling: Ved bortfall av målespenningen til distansevern kan distansevernfunksjonen erstattes med en normalt uvirksom overstrømsfunksjon i samme enhet for å forbedre verndekningen frem til leder for kobling gjør nødvendige aksjoner.Funksjonskrav;Utførelseskrav;SikkerhetskravReserve for impedansevern ved upålitelig målespenning. Prioriterer deteksjon av feil fremfor driftspålitelighet, siden situasjonen oppstår sjeldent, tiden det tar for operatøren å gjøre grep er kort og konsekvensene av altfor konservative innstillinger er små (automatisk gjeninnkobling etter vernfrakobling).
    TRV:03432Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20FunksjonskravDet skal være mulig å spenningssette en utgående linje til tross for transiente prosesser som kan oppfattes som unormal driftssituasjon.
    TRV:03399Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utførelseskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravSikre kvalitet på releplanen gjennom at den inneholder de opplysningene en har behov for og er etterrettelig.
    TRV:03410Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Utformingskrav;SikkerhetskravØkt sikkerhet for utkobling av feil ved delvis dublering.
    TRV:03427Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Lavfrekvente sporfelt (95/105 Hz): Vern av lavfrekvente sporfelt skal løse ut dersom strømstyrken i det aktuelle frekvensområdet overstiger 5 A i 1 sFunksjonskrav;Utførelseskrav
    TRV:03394Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging20Seksjonsselektivitet: Vern av banestrømforsyningen skal være designet (f.eks. delt opp i vernede enheter og innstilt) slik at kun hensiktsmessig del av anlegget frakobles ved feil.Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at bare den feilbefengte delen av anlegget settes ut av drift.
    TRV:03113Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Generelt: Generelt bør oppfyllelse av krav verifiseres med
    • beskrivelse av hvordan kravet er tenkt overholdt og
    • beregning eller måling/test som sannsynliggjør overholdelse samt
    • at leverandør minimum og eksplisitt erklærer at kravet er overholdt.
    UtførelseskravOppdage feil design.
    TRV:03107Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Fremtidig endring: Anlegg skal bygges slik at senere utvidelse eller endring i rimelig grad er tilrettelagt.
    1. Utførelse: Tilrettelegging kan for eksempel innebære:
      1. Reserveplass/reserverør
      2. Mulighet for stor grad av ombygging før man må ta eksisterende anlegg ut av drift
      3. Mulighet for å ta redundante deler ut av drift uten å påvirke driften av øvrige anleggsdeler
      4. Tilgang til å utvide eller endre digitale systemer (eks. deponering av kildekode hos uavhengig tredjepart til bruk i tilfelle leverandør blir borte)
    2. Utførelse: Nye tavler og føringsveier skal av erfaring bygges med minst 25 % ledig plass.
    Funksjonskrav;UtformingskravTilretteleggelse for fremtidig utvidelse eller endring.
    TRV:03119Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Total målefeil høyspenningsmålere (eksternt): For nøyaktig energimåling til oppgjør mellom Bane NOR og eksternt part skal total målefeil avtales særskilt.
  • Utførelse: Avtalen bør følge gjeldende bransjenorm, alternativt baseres på føringer/praksis fra Statnett.
  • Utførelseskrav;UtformingskravSannsynligvis sikre en akseptabel total målefeil over en lenger periode (ikke momentan)
    TRV:03114Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Verifikasjon av redundans: Redundante komponenter og anlegg skal være uavhengige.
  • Verifikasjon: Uavhengigheten skal testes før idriftsettelse under mest mulig realistiske forhold.
  • Funksjonskrav;Utførelseskrav;UtformingskravSikre at redundante komponenter virkelig er uavhengige.
    TRV:03108Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Funksjonskrav;UtformingskravSikre tilgjengelig banestrømforsyning under de klimatiske forhold som kan forventes.
    TRV:03103Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Utførelseskrav;Intensjonskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravTilfredsstillende elsikkerhet. Redusere prosjektrisiko.
    TRV:03120Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Utformingskrav;IntensjonskravBidra til korrekt avregning, nødvendig informasjon til styring av eget strømforbruk og økt mulighet for nettselskapet til å effektivisere driften av nettet.
    TRV:03115Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Verifikasjon av krav i NEK 440: Verifikasjon av krav i NEK440 skal avtales i hvert enkelt tilfelle
    1. Utførelse: Samsvarserklæring kan være tilstrekkelig.
    Utførelseskrav;DokumentasjonskravVerifiserer og dokumenterer at anlegget er installert og fungerer som planlagt. Avdekke feil.
    TRV:03109Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Forrigling: Anleggene bør ha forrigling som hindrer at utilsiktet betjening fører til store materielle skader.
    1. Utførelse: Forriglingen skal ikke hindre nødbetjening av anleggene.
    Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravHindre at utilsiktet betjening fører til store skader.
    TRV:03104Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Utførelseskrav;SikkerhetskravStandardisere og redusere analyseomfanget.
    TRV:03116Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Luke ut feil i et anlegg før endelig overtakelse.
    TRV:03111Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Levetid stasjonsanlegg: For robuste anlegg, for fornyelsesplanlegging og for forutsigbar kraftsystemplanlegging bør stasjonsanlegg designes for en levetid på minimum 40 år med normalt vedlikehold.
  • Verifikasjon: Levetiden skal sannsynliggjøres i sammen med en oversikt over hvilke tiltak som må gjøres for å overholde levetiden (utbytting, større vedlikehold etc.)
  • Utformingskrav;DokumentasjonskravRobuste anlegg og forutsigbar kraftsystemplanlegging.
    TRV:03105Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravMulig å foreta vedlikehold mens anlegget er i drift.
    TRV:03117Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4DokumentasjonskravHindre feil betjening.
    TRV:03112Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4IntensjonskravHindre at stasjonsanlegget påvirker andre anlegg utillatelig og sikre at stasjonanlegget er immunt mot eksterne tillatte forstyrrelser.
    TRV:03106Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Tilrettelegging for termografering: Elektriske anlegg og komponenter bør så langt praktisk mulig utformes slik at termografering enkelt kan utføres, fortrinnsvis uten å måtte ta anlegget eller komponenten ut av drift ettersom termografering er Bane NORs foretrukne metode for tilstandskontroll.FunksjonskravMulig å foreta tilstandskontroll mens anlegget er i drift.
    TRV:08099Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre at kraftforsyningen opprettholdes og at normal forsyning gjenopprettes på en effektiv og sikker måte i og etter ekstraordinære situasjoner for å redusere de samfunnsmessige konsekvensene.
    TRV:03118Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging4FunksjonskravSannsynligvis sikre en akseptabel total målefeil over en lenger periode (ikke momentan)
    TRV:03129Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Plassering jordsamleskinne: Hensiktsmessig plassering av jordsamleskinnen kan være i rom for utgående koblingsanlegg på grunn av oversiktlig og standardisert anlegg, nærhet til mate- og returkabler samt adgangsbegrensning.UtførelseskravForenkle anleggene.
    TRV:03145Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Reservesamleskinner: Eventuell reservesamleskinne skal seksjoneres likt med hovedsamleskinnen for sikrere vedlikehold og mulighet for flere reservebrytere per koblingsanlegg.
  • Utførelse: Det skal ikke være mulig å koble sammen reservesamleskinneseksjoner som har hver sin reservebryter.
  • Utførelse: Forrigling skal hindre at ulike avganger kobles direkte sammen via reservesamleskinnen.
  • Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravKoordinering av hoved og reservesamleskinne, for sikrere vedlikehold og mulighet for en reservebryter per seksjon. Hindre forbikobling av koblingsanlegg uten verndekning (jf hendelse på Hønefoss i 2000).
    TRV:03140Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Selvstendige bryterfelt: Hvert enkelt bryterfelt med tilhørende automatikkfunksjoner og vern i et koblingsanlegg skal kunne fortsette å mate selvstendig dersom kommunikasjonsforbindelsen til stasjonens overordnede styring (eks. stasjonsdatamaskin) brytes eller andre bryterfelt i stasjonen faller ut eller ødelegges (eksplosjon, brann etc.).
    1. Utførelse: Enkeltfeil i lokale automatikkfunksjoner, vern osv. skal ikke påvirke mer enn ett bryterfelt.
    2. Operative tiltak: Det skal være en strategi eller rutiner for å håndtere feil på lokalkontrollutrustningen eller kommunikasjonen med denne for å ivareta eventuelle nødvendige fellesfunksjoner.
    3. Verifikasjon: Overholdelse skal verifiseres ved realistisk test.
    Funksjonskrav;UtformingskravRobusthet.
    TRV:03124Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;UtformingskravSikre overordnet forståelse av kravene til en linjeavgang.
    TRV:03135Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;UtformingskravHindre sammenkobling av anleggsdeler som ikke skal sammenkobles (gjennom togs strømavtaker).
    TRV:03130Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Samlokalisering elteknisk hus: Dersom annet teknisk utstyr må plasseres i samme bygning, skal det etableres et tydelig skille mellom utstyr tilknyttet koblingsanlegget og øvrig teknisk utstyr internt i bygningen.UtførelseskravRedusere kompleksheten av anlegg (det er banestrømforsyningsanlegg som har ansvar for jordingen).
    TRV:03146Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;SikkerhetskravSikre utkobling av banestrømmen
    TRV:03141Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;Utformingskrav;Sikkerhetskrav;UtførelseskravUnngå manglende hjelpekraft (tomt eller ikke innkoblet batterianlegg når strømforsyning er borte).
    TRV:03125Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Utførelseskrav;DokumentasjonskravRedusere mekanisk eller elektrisk feil på bryter. Sikre minstekrav til brytere slik at vi kan bruke generiske risikoanalyser og kjøpe standard komponenter.
    TRV:03136Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;Utformingskrav;Sikkerhetskrav;DokumentasjonskravHindre feil betjening.
    TRV:03131Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;Utførelseskrav;Sikkerhetskrav
    TRV:03147Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;Intensjonskrav
    TRV:03142Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravRobusthet, n-1.
    TRV:03126Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre pålitelig måling av strøm og spenning for vern, driftsovervåking og energimåling.
    TRV:03137Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;UtførelseskravLette termografering og impedansmåling.
    TRV:03121Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;UtformingskravSikre tilstrekkelige koblingsmuligheter og sikker verndekning.
    TRV:03132Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Driftsmåling: For grovt å kunne avdekke årsaksforhold ved feil og alvorlige feil, ta ut belastningsstatistikk og lage kjøre/driftsplaner skal det for hver avgang måles spenning (U), strøm (I), aktiv effekt (P) og reaktiv effekt (Q) som effektivverdier.
    1. Utførelse: Alle målte verdier skal logges med ettsekundsoppløsning, og skal overføres fjernt og skal lagres lokalt i minimum 60 dager for detaljert analyse.
    2. Utførelse: Loggene skal være tilstrekkelige for utførelse av fjernkontroll og lokalkontroll.
    Funksjonskrav;UtførelseskravFor å lette vurdering av belastning av på de ulike linjeavgangene samt undersøkelse av feil
    TRV:03148Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Påregnelige innkoblinger: For å legge til rette for feilsøking og seksjonering ved arbeid skal påregnelig antall koblinger for hvert bryterfelt være:
    a. minimum ti effektbryterkoblinger (inn og ut) per time, hvorav minst tre av disse innkoplingene gjennomføres i løpet av en periode på tre minutter, og
    b. minimum åtte mislykkede innkoblingsforsøk via prøveutrustningen i løpet av åtte minutter (to/tre for automatisk gjeninnkobling og fem for manuell feilsøking etterpå).
    1. Verifikasjon: Tilstrekkelig funksjon skal verifiseres med test som inkluderer hele kontrollkjeden fra vern og operatør til faktisk manøvrering av bryteren.
    2. Utførelse: Ved bruk av fellesfunksjoner mellom flere bryterfelt skal felles belastning fra feltene hensyntas for optimering av funksjon og kostnad. (For eksempel en rimelig sammenlagring ved bruk av felles prøvemotstand som ikke er dimensjonert for kontinuerlig prøving).
    3. Dokumentasjon: Vurderingen som ligger bak optimering av fellesfunksjoner skal dokumenteres.
    Funksjonskrav;Utformingskrav;DokumentasjonskravSikre at koblingsanlegget dimensjoneres for tilstrekkelig koblingsbelastning. Mange innkoblinger er nødvendig i feilsøkingssituasjoner og i forbindelse med seksjonering for arbeid på anleggene.
    TRV:03143Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Hovedsamleskinneseksjonering: Antall hovedsamleskinneseksjoner skal baseres på en vurdering av tilgjengeligheten for koblingsanlegget tatt i betraktning antall utgående avganger og brytere i kontaktledningsanlegget.
  • Utførelse: Samleskinneseksjonene skal være uavhengige slik at feil eller vedlikehold på en seksjon ikke fører til at andre seksjoner må tas ut av drift.
  • Utførelse: Det bør være minst en hovedsamleskinneseksjon for hver (i størrelsesorden) 8. utgående avgang for koblingsanlegg i koblingshus.
  • Utførelse: Det bør være minst to hovedsamleskinneseksjoner i koblingsanlegg tilhørende matestasjoner.
  • Utførelse: Eventuelle mateenheter skal fordeles på ulike hovedsamleskinneseksjoner.
  • Utførelse: Fordeling av linjeavgangene på hovedsamleskinneseksjonene skal koordineres mot koblingsbildet i kontaktledningsanlegget slik at alle spor kan mates ved kobling av kontaktledningsbrytere ved en feil på eller utkobling (for eksempel ved termografering) av en av flere samleskinneseksjoner med nødvendig og tilstrekkelig verndekning.
  • Utførelse: For særskilt viktige og store anlegg bør det være effektbryter og skillebryter mellom samleskinneseksjonene for selektiv utkobling av feil og mulighet for seksjonering under drift (dvs. uten at alle brytere tilknyttet en seksjon kobles ut for å sikre kobling av skillebryter uten last)
  • Verifikasjon: Vurderingene som gjøres skal dokumenteres.
  • UtformingskravForenkle vedlikehold og selektiv utkobling ved feil. For at hovedsamleskinna ikke skal være en flaskehals for store anlegg (tilfredsstille n-1). Sikre omkobling dersom samleskinneseksjon er ute av funksjon. Kravet gjelder bare anlegg der det er flere hovedsamleskinneseksjoner som avgangene kan fordeles på. Det vil si matestasjoner og større koblingshus. Det vil si n-1 for samleskinneanlegget.
    TRV:03127Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6IntensjonskravKontrollere miljøpåvirkningen. Håndtere en problemstilling som ofte oppstår.
    TRV:03138Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;SikkerhetskravHindre skade på personer og komponenter og begrense følgefeil.
    TRV:03122Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6UtformingskravTilby løsninger som er vurdert og funnet gode nok.
    TRV:03133Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Feilskriver: Avganger skal for effektiv feilsøking og -analyse ha feilskriver som høyoppløselig (ca. 500 Hz) registrerer spenning (u) og strøm (i) og prosessverdier i forbindelse med trigging av vernfunksjon.
    1. Utførelse: Registreringen bør pågå fra minimum 0,2 sekunder før til 0,5 sekunder etter feil med minimum kapasitet på 5 sekunder per feil.
    2. Utførelse: Det bør være lagringskapasitet til minimum åtte feil.
    3. Utførelse: Loggingen skal være tilstrekkelig for utførelse av lokalkontroll og tilgjengelig ved lokalkontroll.
    Funksjonskrav;UtformingskravFor effektiv feilsøking og -analyse.
    TRV:03149Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Fremtidig utvidelse: Det bør tilrettelegges for framtidig utvidelse av koblingsanlegget med flere avganger basert på forventet behov for framtidig utvidelse av anlegget.
  • Utførelse: Tilretteleggingen kan skje ved mulighet for framtidig utvidelse av bygget som koblingsanlegget plasseres i.
  • Verifisering: Vurderingene som gjøres skal dokumenteres.
  • Funksjonskrav;UtformingskravLegge til rette for utvidelse i fremtiden
    TRV:03128Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre enhetlig merking og dermed gjøre anleggene mer oversiktlige og forhindre feilbetjening.
    TRV:03144Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Reservebrytere: Antall reservebrytere skal baseres på en vurdering av tilgjengeligheten for koblingsanlegget tatt i betraktning antall avganger til og brytere i kontaktledningsanlegget.
  • Utførelse: Det bør være minst én reservebryter for hver opp til (i størrelsesorden) 8. utgående avgang.
  • Utførelse: Dersom det er mer enn én reservebryter skal disse kobles til ulike hovedsamleskinneseksjoner.
  • Verifikasjon: Vurderingene som gjøres skal dokumenteres.
  • Funksjonskrav;Utformingskrav;SystemspesifiktFor å sikre nødvendig antall operative brytere gitt benyttelse av reservebryterløsningen.
    TRV:03139Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6FunksjonskravTilgjengelig banestrømforsyning.
    TRV:03123Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Funksjonskrav;UtformingskravSikre tilstrekkelig selektivitet og seksjoneringsmuligheter i anlegget.
    TRV:03134Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging6Feilsøkingsstøtte: Ved hver vernutkobling skal maksimal strømstyrke, avstand til feilsted og bruk av automatisk gjeninnkobling registreres i hendelsesloggen i lokalkontroll og fjernkontroll for å forenkle feilsøking og seksjonering.Funksjonskrav;UtformingskravForenkle undersøkelser av feil.
    TRV:03161Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7UtformingskravVeiledning i regelverket for å sikre oppfyllelse.
    TRV:03156Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Dimensjonerende spenning: Ettersom sonegrensebryterens funksjon er å håndtere spenning mellom to anleggsdeler som ikke er i fase skal bryteren dimensjoneres for dette.Sikre tilstrekkelig dimensjonering mot påregnelige påkjenninger iht. FEF§2-1.
    TRV:08227Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Funksjonskrav;Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre enhetlig merking og dermed gjøre anleggene mer oversiktlige og forhindre feilbetjening.
    TRV:03151Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Oslo-området: Sonegrensebrytere bør vurderes opprettet i en ”øy” rundt Oslo-området. Dette vil ved overbelastning eller feil i Oslo-området redusere konsekvensen av et utfall, samt gi større mulighet for hurtig oppkobling etter et større sammenbrudd i nettet (mulighet for å koble inn ulike deler av nettet med faseforskyvning). Behov for disse sonegrensebryterne bør vurderes opp mot risikoen for aktuelle feilsituasjoner i området.Funksjonskrav;UtformingskravRobusthet: Øke muligheten for hurtig oppkobling etter større sammenbrudd i nettet. For å kunne avgjøre behovet for sonegrensebryter.
    TRV:03157Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Automatisk utkopling underspenning: Effektbryteren skal kobles ut etter 20 s ved en minimumsspenning.
    1. Utførelse: Minimumsspenningen skal være innstillbar mellom 6 - 12 kV.
    FunksjonskravKoordinering med automatisk gjeninnkoblingssekvens i koblingsanleggene for automatisk seksjonering. Mulig kortslutningsvern og overbelastningsvern.
    TRV:03152Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7UtformingskravAnbefale utforming av sonegrensebryteren som løsning på problemstilling som ofte oppstår (jf. formål med TRV).

    Sonegrensebryter er en sjelden type anlegg, og det er lenge mellom hver gang man bygger en. En form for sjekkliste er nødvendig for at man ikke skal finne den opp på nytt hver gang.

    Unngå å investere i unødvendig funksjonalitet
    TRV:08094Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Funksjonskrav;Utførelseskrav;DokumentasjonskravRedusere mekanisk eller elektrisk feil på bryter. Sikre minstekrav til brytere slik at vi kan bruke generiske risikoanalyser og kjøpe standard komponenter.
    TRV:03158Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Automatisk utkopling underspenning og overstrøm: Effektbryteren skal kobles ut tidsforsinket ved en kombinasjon av underspenning og overstrøm.
    1. Utførelse: Tidsforsinkelsen skal være innstillbar og bør normalt stilles inn til 0,4 s.
    2. Utførelse: Minimumsspenning skal være innstillbar mellom 6 - 12 kV.
    3. Utførelse: Maksimalstrøm skal være innstillbar mellom 250 - 850 A.
    Funksjonskrav;Utførelseskrav;SikkerhetskravSikre funksjon som kortslutningsvern. Sonegrensebryteren kan brukes som reservevern for vern i koblingsanleggene med kort rekkevidde. Mulig overbelastningsvern.
    TRV:03162Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Generelle krav til driftskontrollsystemer inkludert lokalkontrollanlegg er gitt i Felles elektro/Prosjektering og bygging/Driftskontrollsystemer for elektriske forsyningsanlegg. Spesielle krav til lokalkontroll av sonegrensebrytere er gitt her.

    Fjernkontroll: Sonegrensebryteren skal kunne fjernkontrolleres.

    1. Utførelse: Automatikkfunksjonene (TRV:03157, TRV:03158 og TRV:03159) skal kunne deaktiveres og aktiveres via fjernkontroll for å hindre at bryteren automatisk åpner og bryter forbindelsen til for eksempel etablert endepunktsjording eller termografering. Deaktivert automatisk funksjon samtidig med spenningssatt anlegg skal gi alarm for å hindre drift med redusert verndekning. Det skal finnes operative regler for deaktivering av automatiske funksjoner.
    SikkerhetskravSikre fjernstyrte koblingsmuligheter.

    Hindre at bryter som skal ligge inne automatisk kobles ut og gjør arbeid vanskelig eller farlig.

    Sikre at automatikk ikke får ligge ute i drift slik at vernfunksjonen mistes.
    Kravlokasjon
    TRV:03153Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7UtformingskravAnbefale utforming av sonegrensebryteren som løsning på problemstilling som ofte oppstår (jf. formål med TRV).
    TRV:08096Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Funksjonskrav;UtførelseskravSikre pålitelig måling av strøm og spenning for vern, driftsovervåking og energimåling.
    TRV:03159Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Funksjonskrav;UtformingskravKoordinering med automatisk gjeninnkobling av brytere i koblingsanlegg.
    TRV:03154Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Utførelseskrav;UtformingskravSikre riktig utforming av sonegrensebryter med nøytralseksjon.
    TRV:08098Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Funksjonskrav;UtførelseskravKontrollere miljøpåvirkningen. Håndtere en problemstilling som ofte oppstår.
    TRV:03160Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Funksjonskrav;UtførelseskravHindre at bryteren sammenkobler to anleggsdeler som ikke er i fase og dermed føre til høy kontinuerlig strøm på samme måte som effektbrytere i koblingsanlegg.
    TRV:03155Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Funksjonskrav;Utformingskrav;SikkerhetskravSikre
    TRV:03150Banestrømforsyning/Prosjektering og bygging7Plassering: Sonegrensebryter med nøytralseksjon kan plasseres i kontaktledningsnettet på strekninger hvor det er:
    • mer enn 40 km mellom utgående linjebrytere i matestasjoner og koblingshus hvis dette er nødvendig for å oppnå nødvendig selektivitet ved feil.
    • mulighet for store vinkelforskjeller i matende 3-fasenett på grunn av utfall av linjer i hovednettet til Statnett. Dette er per 1.1.2006 vurdert til å gjelde strekningene Fåberg – Fron, Fron – Otta og Otta - Dombås (se EK.800204)
    1. Vurdering: Følgende forhold skal vurderes før valg om å bygge sonegrensebrytere gjøres:
      • verndekning,
      • avstander mellom innmatingssteder,
      • stasjonsplassering,
      • togtetthet,
      • koblingshyppighet og
      • feilfrekvens i kontaktledningsnettet.
    2. Vurdering: Valg av sonegrensebryter er en strategisk beslutning som skal tas i samråd med eier av utredning av banestrømforsyningen (p.t. Energi) og ikke alene av det enkelte prosjekt.
    FunksjonskravSikre at sonegrensebryter bygges der og når det er hensiktsmessig, men ikke ellers. For å kunne avgjøre behovet for sonegrensebryter.